Американски колеж - девета тема

• 83 810
  • 738
  •   1
Отговори
# 645
Мерси, Пенева!
Ама да си ги следи сам. Не е малък!

... Само шестици и тук-таме петици, както са свикнали досега, няма как да се случи в колежа...
Може, можеееее Smiling Imp ама работа му е майката!

Не ми казвай, че не сте виждали по-ниско от 5-ца за текуща оценка?! Open Mouth

# 646
Как да видиш, като сайтът с оценките не работи?  Simple Smile

# 647
...Не ми казвай, че не сте виждали по-ниско от 5-ца за текуща оценка?! Open Mouth
Ееееее, последна година е в колежа... виждали сме Smiling Imp в осми клас на теста за вектори! (и ниска петица на първия speling test по български Sweat Smile пак в осми клас, божеееее каква драма беше!)

# 648
Неведнъж сме го писали тук - начинът на обучение в АК е много близък до този във ВУЗ. Материалът се изговаря в час, доколкото има време, учителят маркира основните неща, обръща внимание на какво да се наблегне, на кое държи и е важно, дава насоки за подготовка и оттам нататък е "ти гониш". Следва упражнение, като се очаква да се "чете и решава с разбиране", ерго, да си подготвен за това упражнение, не да чакаш да ти го налеят с фуния. Ако имаш въпроси - питаш, не че има много време, ако имаш още въпроси - отиваш на консултация и пак питаш. Обясненото упражняваш. Това е, просто и ясно.
И невъзможно.
Защото за разлика от Щатите, където основните предмети са 3-4, тук са поне 8.
И при всички системата е горната, ако искаш да си отличник.
Малко са тези, които успяват да го направят. И винаги е за сметка на нещо, няма как да е иначе, денонощието има 24 часа.
Иска се силна мотивация, строг разчет на времето и самодисциплина.
Ако не се справяш - закъсваш. Помагат ти, насрочват ти консултации, викат те на разговори, но в крайна сметка всичко опира до едно - сядане на трибуквието и работа.
И след всичко това 5 години, в общия случай получаваш една диплома около 5.30-5.50.
Нагоре е подвиг, вЕрвайте ми. Деца като на Пенева и Люси са наистина изключения, да са им живи и здрави, ненапразно кум лаудетата се броят на пръсти на края все пак, я има 10%  я не.

Просто симбиозата сериозен подход (и учители и текущ контрол) по всички предмети и брой на предметите е убийствена.
Като го казваме тук, получаваме обвинения в пренебрежение към другите учлища в София и мания за елитарност, касти и какви ли не още дивотии. Понякога с право, защото се намират хора смятащи, че са хванали Господ за шлифера, като са си записали детето в АК и едва ли не там ще им го вземат, модифицират и върнат след 5 години готово за Харвард. Да, може, ама си зависи от него.....
Тънката разлика с другите гимназии е , че ако там сериозните деца работят върху себе си мотивирани от външни на средата фактори (въпреки незаинтересованите в общия случай учители, недобра база, зле организиран процес на обучение, толериране на свободни часове и т.н.), в АК средата (изброеното) е така направена, че би трябвало да те мотивира и да успееш. Дали и доколко е вече въпрос на индивидуални възможности, хъс, упоритост, работа и немалка доза късмет.

В Холандия, например, в Утрехския университет конкретна специалност (с мейджър право)  има точно 6 часа занимания седмично. Останалото е самоподготовка и работа в библиотеката и после сериозни изпити....

Последна редакция: вт, 07 ное 2017, 09:48 от StefanB

# 649
  • София
В предишните випуски векторите в осми клас бяха към края на учебната година, имаше тотален срив в оценките на теста на тях... Сега са им в началото на учебната година... И Амели, като знаем, че 55% са си "чисто 2" не е чак толкова странно... (ама си е важно 0% или 55% са, тежи си пропорционално). Има време до срочния тест, но работа му е майката!

Ей това с процентите е много важно. Ако има 70% - това си е тройка. Не знам в колко училища осмокласниците са имали такова рестриктивно оценяване, но за много деца и това е стресиращо, уж са изкарали 80% или 70% , пък това е 4 или 3. Но и с това трябва да свикнат. А най-важното е да не ги мързи и да се отпускат, и да не се "приспиват" с елемтарните задачи, които се решават в час.

Оценките според мен са много по-разбираеми на ученическия портал, но пак ми липства информация каква е базата. Като видя някакви точки не мога да разбера - ОК ли е, не е ли. Поне винаги базата да беше 100, че да се разбере, пък то.

# 650
Как да видиш, като сайтът с оценките не работи?  Simple Smile
Работи си, не е много ясен (както беше ebgrade), но каквото трябва се вижда Simple Smile А и като имаш тренинг от 4 години назад Simple Smile в осми класи имахме само engrade, не engradepro и то след първата четвърт (да, на четвърти бяха само допреди 4 години) и то само по английски език! Другото беше на справки по четвърти в parents портала... После се "разглезихме" всичко почти онлайн да получаваме и сега ни е криво... Ама вече е значиииително по-добре отколкото допреди родителската среща Simple Smile

# 651
Тази учебна година една оценка не съм видяла. Може пък да не гледам на правилното място?

# 652
  • софия
Тази учебна година една оценка не съм видяла. Може пък да не гледам на правилното място?
Под снимката на ученика-view details, после assessments. Там бутона -all, или си избираш отделен предмет. Ще ти излязат в табличка-първа графа общо по съответния предмет со момента, следващите отделни оценки ( проценъи, точки-не е добре уточнено)

# 653
От основния екран (Home) избираш View Details (под снимката на ученика) и там в Assessments (можеш да избираш по предмети да го виждаш, доста по-ясна става картинката по съответния предмет)

# 654
Просто симбиозата сериозен подход (и учители и текущ контрол) по всички предмети и брой на предметите е убийствена.
Ха, убийствена..."Което не те убива, те прави по-силен" ...и си плащаш цената за това. Тези, които предпочитат да харчат за удоволствие и да не я плащат тази цена сега, я плащат по-късно разсрочено (и с дебелите лихви отгоре).
Иначе - прекрасен пост! Няма как да съм по-съгласен с него.

# 655
Добре, че попитах! Намерих ги. Нищо обезпокоително засега, макар че може и още. Довечера ще й се скарам за стимул.

# 656
...Нищо обезпокоително засега, макар че може и още. Довечера ще й се скарам за стимул.
Еееее, не! Да не ти бяхме казвали, значи!?! То винаги може повече, ама за "каране" - недей! Нали е в 9-ти клас, или бъркам нещо?  Със "со кротце, со благо" по-лесно ще се получи прехода към многото дисциплини Simple Smile

# 657
Добре, че попитах! Намерих ги. Нищо обезпокоително засега, макар че може и още. Довечера ще й се скарам за стимул.
Ужасно!

# 658
Със "со кротце, со благо" по-лесно ще се получи прехода към многото дисциплини

10 клас е. И не беше ли "со кротце со благо и со малце кютек"?  Simple Smile

# 659
Ужасно!

"тя караницата не да разгражда, тя изгражда"

Интересни и полезни коментари през последните дни.
Явно и в АК (като всяко качествено училище) започват 8 клас с армейски подход за индоктриниране и желание да изкарат най-доброто от децата. И първоначалният стрес трябва да се превъзмогне с постоянство, дисциплина, упорит труд и най-вече - никакво отказване!

Общи условия

Активация на акаунт