Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Шофьорски изпити - закон? Права на курсистите?

 • 18 746
 • 45
 •   1
Отговори
# 30
 • Мнения: 47
Аз също мисля, че 31 часа кормуване не са достатъчни (при мен бяха по 40 мин.). Взех си изпита преди 5 дни, от първия път. Справих се, но определено можеше да съм по - подготвена и уверена. Започнах да влизам в час едва към средата на обучението. Преди доста години, когато мои приятели караха курса, разказваха, че имат нощно каране, че ходят на полигон, че им обясняват кое какво е по колата. При мен нямаше такова нещо. Иначе инструкторът ми е добър и спокоен, но времето определено не стига, за да си подготвен достатъчно добре.

# 31
 • Мнения: 4 978
   Доколкото знам няма вече полигони. Инструкторът те пуска направо на градско каране. Това е доста стресиращо, когато човек не се е качвал изобщо да шофира. Когато брат ми се обучаваше да шофира, тогава курсът беше по 3 месеца. Имаше полигони, учеха го на нощно шофиране, паркиране. Изглежда, че когато започна шофьорския курс, колкото и да не искам да доплащам, ще имам нужда от допълнителни часове по кормуване.

# 32
 • Немция
 • Мнения: 4 636
В Германия също няма полигони, директно се почва на улицата, но моят инструктор ми спести шока Mr. Green, след като първите пъти ме остави да въртя само волана, без да се занимавам с педалите или с други джаджи по колата.
За Немско средно са около 40 часа кормуване, но часовете вариират според начинаещия, според трафика на града- може и доста допълнителни да се наложат. Курсът имаш възможност да го проточваш, както прецениш- максимум до 1 година. Минава се през паркиране, и нощно каране, и магистрала. На изпита минаваш задължително и през паркирането, и магистралата.
Преди 20-30-40 години минималните часове за кормуване са били по-малко в сравнение със сега, тъй като сега движението е по-натоварено, тоест нещата се променят, като неопитен шофьор в днешни времена просто е нужно повече време, докато си готов сам да се "гмурнеш" в пътното движение.

Манекена, не забравяй, че е възможно също от нерви да не можеш да вземеш изпит. Можеш да си готов, но от вълнение да направиш грешки. Много е важно да се запази самообладание Peace. Моят инструктор твърдеше, че повечето изпити не се вземат не поради неумение да управляваш кола, а защото изпитният страх при някои е прекалено голям и нервите не издържат.

# 33
 • Мнения: 2 143
Минава се през паркиране, и нощно каране, и магистрала.

Я като шофьор с германско свидетелство, обясни на присъстващите, защо магистралата е задължителен елемент и какво точно се проверява и учи. Питам защото в България масово има пълно непознаване на значението на темина "Ускорителна лента"   Simple Smile

# 34
 • Варна
 • Мнения: 2 580
Така си мисля аз, поправете ме ако греша.
Да разбирам ли, че обучението е ненормално?
Не твърдя нищо, защото не съм присъствал на обучението, но лично за мен не е нормално един курсист, без значение дали е мъж или жена да не може да се научи да паркира за 18 допълнителни часа. Ако инструктора само си седи в колата, без да показва грешките на обучавания, то и след 100 часа няма да се научи да кормува. В такива случаи обучението става на принципа "проба/грешка", т.е. на всеки неуспешно взет изпит пред ДАИ, обучавания вижда какво изискват изпитващите и къде греши, така до десетина неуспешни изпита може и сам да се научи как да кара, за да не го скъсат.

# 35
 • Немция
 • Мнения: 4 636
Манекена, има курсисти/ки и по повече от 3 пъти скъсани, така че не сте единствените.  Ако слабото място е паркирането, бих отишла на някой забутан пуст паркинг и бих се упражнявала, макар и официално да не е позволено.

Назгул, магистралата е част от пътната обстановка- още повече, че Германията е осеяна с магистрали. Живея в гъсто населен район, град до града. Около града , в който живея, минават три магистрали. Две от тях през деня са натоварени, редовно със задръствания, много тежкотоварни превозни средства. Човек трябва да направи този опит- усещането за скорост , за управление на автомобил е по-различно, всичко се случва по-бързо, дистанцията м/у колите трябва да е доста по-голяма отколкото в града и т.нат. Имах едно каране от час, час и половина само на магистрала(води се задължително), когато напреднах с нормалното градско и извънградско каране. Следващите пъти карахме смесено- градско, извънградско и малко магистрала(обикновено 10-15 минути, колкото да  се включа в движението, малко каране и излизане от магистралата), за да съм във форма за изпита. Часовете на каране обикновено бяха 2 учебни часа накуп, иначе времето не стигаше за цялата програма.
Самият изпит протече по наполовина познат за мен вече маршрут, другата половина беше непозната за мен пътна обстановка- времетраене 45 минути. Спомням си колко бях облекчена, когато към финала навлязохме по познатите за мен улици. Mr. Green

Последна редакция: вт, 11 юли 2017, 10:45 от .Бибит.

# 36
 • Варна
 • Мнения: 2 580
Точно това правим в момента, учим се да паркираме и дано на изпита да ни се падне нормален изпитващ, който да не къса за най-малкото (например за угасване на колата).  Едно момиче беше споделило, че на изпита не могла да паркира, след това угасила колата при потегляне от светофар и пак си е взела изпита. Във Варна само за едно от двете Каракашев къса. Толкова е дребнав, че една част от курсистите отказват да кормуват при него, предпочитат да загубят таксата за изпита, за да могат да се явят на другия ден при друг изпитващ и да си взимат изпита.

# 37
 • Мнения: 1 316
Здравейте.Някой от Пловдив може ли да сподели мнение относно шофьорските курсове и по конкрекретно за две фирми Ауто Пловдив и Гавазов(Елит Ауто)?Ако има от Пловдив и имат достоверна информация моля да ми споделите.

# 38
 • Мнения: 1
Хора съпругат ми днес се яви 2 ри път на листовки вкъщи ги взима с 2 3 грешки за 1 седмица реши 50 листовки и всичко беше с да. Днес отиде пред дай и пак го скъсаха нещата ги знае. Дали е от нервност и притеснение. Има ли  някои друг които в късан доста пъти,а да ги взима в къщи. Аз моите листовки ги взех от първия път.

# 39
 • Варна
 • Мнения: 2 580
Хора съпругат ми днес се яви 2 ри път на листовки вкъщи ги взима с 2 3 грешки за 1 седмица реши 50 листовки и всичко беше с да. Днес отиде пред дай и пак го скъсаха нещата ги знае. Дали е от нервност и притеснение. Има ли  някои друг които в късан доста пъти,а да ги взима в къщи. Аз моите листовки ги взех от първия път.
  В листовките на ДАИ има много подвеждащи въпроси. Доколкото знам, може да се явява докато си вземе изпита.
Вътрешния изпит пак ли трудно го взе?

# 40
 • Мнения: 1 423
Имахме едно момче в курса, което го късаха цели 13 пъти на листовки пред ДАИ. В школата се справяше добре, не допускаше грешки, но на самият изпит от притеснение се излагаше направо. Ако мога да помогна със съвет - когато е избрал първоначално верния или верните отговори на въпроса, да не се разколебава. Често първият избор на отговор е верен, защото го знае дори някак подсъзнателно след научената теория, но ако започне да се съмнява и да се чуди дали не е някой друг отговор, то най-вероятно ще допусне грешка ако поправи първоначалния си избор.
Аз всичките си изпити - и вътрешни и външни ги взех от първия път, но бях учудващо спокойна. Всички бяха убедени, че ще ме скъсат на кормуване, понеже съм по-плаха, но и там бях спокойна. Отидох обаче с нагласата, че и да ме скъсат, това няма да е краят на света.
Таксите за курса и за изпитите си ги знаех предварително, още в началото се запознах с условията на автошколата.  Часовете може и да са малко, но определно ми положиха много добра основа, а аз отидох на курсове, без дори да знам кой педал за какво е. Осем години по-късно, ежедневно използвам наученото по време на курса и не се е налагало някой близък да ме учи или да ми показва нещо допълнително.

# 41
 • Марс
 • Мнения: 170
Отговорите на ДАИ се различават по местоположение от приложението за домашна употреба. Възможно ли е съпругата ви да има пропуски, а на приложението да изкарва, защото вече е научила мястото на отговора? Simple Smile

# 42
 • Мнения: 3
Здравейте, искам да попитам дали мога да взимам по един час кормуване на среща, тъй като инструкторът ми каза, че не можело? Никъде не намерих да пише талова нещо в наредбите.

# 43
 • Мнения: 6 035
Къде могат онлайн да се проверят резултатите от изпитите?

# 44
 • Мнения: 35
Та тея такси ,май всяка фирма си измисля ,както дойде.Едни искат 50 лв. други 70лв.Няма някакъв точен регламент.

Общи условия

Активация на акаунт