Искам да кажа ... (130)_10.07-16.07

• 52 013
  • 776
  •   1
Отговори
# 195
Някой запознат може ли да ми каже е или не е задължен доставчикът на машина да ми предостави инструкция за употреба и безопасност на машината на български език.
Закон за защита на потребителите - чл.5
Потребителят е физическо лице, а не търговец /фирма/. В договора за продажба следва да са посочени придружаващите машината документи - ръководство, гаранция, сервиз, обучение за работа и т.н. Нямам спомен някъде да има изрична /законова/ регламентация.

# 196
Някой запознат може ли да ми каже е или не е задължен доставчикът на машина да ми предостави инструкция за употреба и безопасност на машината на български език.
Закон за защита на потребителите - чл.5
Потребителят е физическо лице, а не търговец /фирма/. В договора за продажба следва да са посочени придружаващите машината документи - ръководство, гаранция, сервиз, обучение за работа и т.н. Нямам спомен някъде да има изрична /законова/ регламентация.

Благодаря ви!
Не уточних, че купувачът е фирма, а продавачът е държава - членка на ЕС. Според наредбата аз съм длъжна да имам превод на документацията. Според директивата:
Скрит текст:
1.7.4.   Инструкция за експлоатация

Всяка машина трябва да се придружава от инструкция за експлоатация на официалния(ите) език(ци) на Общността или на държавата-членка, в която машината се пуска на пазара и/или в експлоатация.

Инструкцията за експлоатация, която придружава машината, трябва да бъде „оригинална инструкция“ или „превод на оригиналната инструкция“, като в този случай преводът трябва да бъде придружаван от „оригиналната инструкция“.

Чрез дерогация инструкцията за експлоатация, предназначена да бъде използвана от специализирания персонал, който зависи от производителя или неговия упълномощен представител, може да бъде предоставена само на един от езиците на Общността, които този персонал разбира.

Инструкцията за експлоатация трябва да бъде съставена в съответствие с изложените по-долу принципи.
Инспекцията по труда ми иска документацията на български. Доставчикът казва, че не е длъжен да ми даде на български. Аз се чудя да се заяждам ли или да си я нося да ми я превеждат.

# 197
Според този текст "Всяка машина трябва да се придружава от инструкция за експлоатация на официалния(ите) език(ци) на Общността или на държавата-членка, в която машината се пуска на пазара и/или в експлоатация", доставчикът трябва да ти осигури документа на български

# 198
Не, не е длъжен - в посочения текст е дадена алтернатива използван е съюзът "или" - щом доставчика е държава членка на ЕС, достатъчно е да е на този език - всеки един от езиците на ЕС е официален

# 199
Не, не е длъжен - в посочения текст е дадена алтернатива използван е съюзът "или" - щом доставчика е държава членка на ЕС, достатъчно е да е на този език - всеки един от езиците на ЕС е официален

И аз така знам  Peace Винаги сами сме си превеждали

# 200
Всяка машина трябва да се придружава от инструкция за експлоатация на официалния(ите) език(ци) на Общността   ( тук влиза и българският език)

"или на държавата-членка, в която машината се пуска на пазара и/или в експлоатация" - тук България е държавата-членка, в която се пуска в експлоатация ( пак влиза българския език)

Имаме български език ( задължителен в първата част на изречението или български език във втората част на изречението.

# 201
Всяка машина трябва да се придружава от инструкция за експлоатация на официалния(ите) език(ци) на Общността   ( тук влиза и българският език)

"или на държавата-членка, в която машината се пуска на пазара и/или в експлоатация" - тук България е държавата-членка, в която се пуска в експлоатация ( пак влиза българския език)

Имаме български език ( задължителен в първата част на изречението или български език във втората част на изречението.
Да, но и езика на доставчика влиза в първата част от изречението защото и неговия език е официален за Общността - достатъчно е на един от официалните езици, т.е. неговия  Peace

# 202
  • София
Съни, здраво и много щастливо да е момченцето ти!

# 203
Благодаря ви. Аз отдъхнат малко преди другата част на партито. Успях и багажа да прибера,  да почистя набързо, само прахосмукачка ми остана да пусна.

# 204
Съни, да ти е жив и здрав рожденика!

Правен въпрос имам аз. Някой запознат може ли да ми каже е или не е задължен доставчикът на машина да ми предостави инструкция за употреба и безопасност на машината на български език. В наредбата пише, че е длъжен, в европейската директиве не разбирам какво пише точно (зеления емотикон). Аз до сега не съм искала, ама от инспекцията по труда ми искат превод. Imp

Не е длъжен в писмена форма да ти предостави писмени инструкции,  но ако има такива, те трябва да са на български. Законът обаче казва, че е длъжен да ти предостави информация "в писмена форма или по друг подходящ начин, който позволява възприемането от потребителя", т.е. може да си ги изтеглиш от интернет и в този случай той не е длъжен да ги превежда примерно.

# 205
  • Бургас
Съни,да ти е жив и здрав рожденника!

На мен ми предстои тези дни да сменям водосточна тръба,...е идея си нямам как се прави!
Но неволята учи!

# 206
  • Germany
Съни, пропуснала съм, че си имаш рожденик, извинявай. Да е жив и здрав и мнооого щастлив! Simple Smile

# 207
Съни, да ти е жив и здлав рожденика!    Отвратителни емотикони...., Или поне от телефона е скръб

# 208
  • Телиш/Плевен
Съни, здраво и щастливо да ти е момчето! Tada Birthday

# 209
От телефон изглеждат доста по-добре нещата.
Но от компютър е зле положението.

Не знам какво да готвя.
Ще направя една лютика и това ще е. Всеки да се спасява поединично после. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт