Електронни четци - тема XX

• 67 177
  • 756
  •   1
Отговори
# 150
И с хартиена книга ми кървясват понякога очите, ако съм чела цяла нощ, неизбежно е. И глава ме заболява тогава, ама какво да се прави. Понякога пустото желание да разбереш какво става по-нататък в книгата, е по-силно от разума. Laughing
Иначе наистина няма база за сравнение между четец и таблет/телефон. Считам електронната ми книга за една от най-полезните ми покупки през последните години.

# 151
   Благодаря за отговорите.

Обичам да чета. Понякога и на книжен формат ме заболяват очите, сълзят ме и и имам главоболие. То е, защото прекалявам, за да разбера какво ще стане по-нататък, когато ми стане интересна книгата.

# 152
  • София
След като обичаш да четеш... и обичаш да прекаляваш - четецът е точно като за теб Simple Smile При всички положения е в пъти по-добър и щадящ от компътри и телефони Wink

# 153
  • Ænima/Albuquerque
   Благодаря за отговорите.

Обичам да чета. Понякога и на книжен формат ме заболяват очите, сълзят ме и и имам главоболие. То е, защото прекалявам, за да разбера какво ще стане по-нататък, когато ми стане интересна книгата.

И можеш да изчакаш черния петък, да си купиш пейпъруайт на по-ниска цена. Два месеца не са чак толкова много.

# 154
От скоро  къщи имаме и Kindle Voyage - ами мога да кажа, че изобщо не съжалявам, че за мен си избрах Oasis, толкова нямат нищо общо като усещане в ръката и удобство  на бутоните, форма, лекота и т.н., че няма накъде...
Ехааа.. Все повече взех да го искам този Oasis, а пък дори на живо не съм го виждала и пипала, ще взема да го потърся, най-любопитен ми е моментът с бутоните.. Все пак се надявам, че този, който ползва у вас Voyage си го харесва, че аз съм една от доволните и хвалещите го, разбира се, сравнявайки го с Paperwhite и още преди да съществува въобще Oasis. Wink  Продължавам да съм доволна, вече почти 3 години, но винаги са ми интересни новите модели.. Нормално беше Oasis да превъзхожда поне по няколко точки Voyage. В очакване съм на най-новия Kindle де. Wink

# 155
  • София
Ами не знам, аз такива ревюта съм чела за Oasis, където го плюят, колко бил непрактичен, неудобен и не знам какво си, че чак очаквах  Voyage  да е по-добър Simple Smile
Мъжът ми си го купи да го ползва сега от последните намаления и да в общи линии го харесва, на екран, поерационна система(което до тук е същото като мен общо взето), харесва му адаптивната светлина.  Обаче с "копчетата" не се разбират напълно. До сега чете на сивият  - 4 - и казва, че копчетата му са много по-удобни от на Voyage,  било му странно и неестествено малко това стискане на рамката. Като с новият има и проблем, че тъча чат-пат улавя  топлената от пръста му и страниците му подскачат напред назад. Накрая май реши, че ще ползва само тъча без бутоните...
А за моят, бих ти го показала - да видиш и пипнеш, но пък то ако не го продават вече - няма и смисъл... Да видим какво  ще изкарат наистина и на мен ми е любопитно - ъпргрейднат Oasis или нещо съвсем ново Simple Smile

# 156
Благодаря за предложението, но ако го мерна, тогава (всъщност не знам дали въобще се е продавал в България в обичайните магазини за техника, където можеш да пипнеш). Ако новият Kindle се окаже подобрен Oasis и външно е същият, тогава може да се възползвам (пък и сме си наблизо, доколкото помня Wink).

А относно бутоните на Voyage, на мен в началото също ми беше странно, но бързо свикнах. Обаче аз преди това съм чела само на четец с тъч, никога с бутони, та може и заради това да е, реално не мога да сравня с физически копчета за прелистване. При мен не се е случвало това, което описваш с топлината на пръста в близост (много му е голям палецът на мъжа ти Laughing). Единствено би ми било мааалко по-удобно, ако бутоните за прелистване бяха позиционирани една идея по-нагоре, точката за връщане назад така или иначе рядко се ползва и не би повлияло. Но така го чувствам аз в моята ръка, основно когато четох доста месеци без калъф, с калъф ми е ок!

В тази връзка, да покажа новия ми калъф:

Много си го харесвам, работи добре магнитът (че с последния имах проблеми) и на пипане е много приятен, очаквах, че ще е релефен, грапав, а е гладичък. От Aliexpress, сравнително бърза доставка (поръчах по едно и също време и за дъщеря ми нов за нейния Paperwhite, че се е поразлепил, от друг продавач, обаче не е пристигнал още).

Последна редакция: пт, 29 сеп 2017, 09:43 от Сиси ♥♥

# 157
И на мен бутоните на Voyage не са ми удобни и си ползвам тъча. Иначе всичко друго си е готино.
И в тази връзка, я да питам тука за съвет.
Така, в Калибре си номерирам книгите в поредиците - 1ва, 2ра и прочие, задавам и името на серията. В Pocketbook-а на децата това име заедно с поредния номер си излиза много приятно в скобички след заглавието на книгата. Като четат поредица и свършат една книга, много лесно се вижда коя е следващата. Съответно пък като се разглежда пълния списък с книги, пак се вижда дали съответната книга е част от поредица.
 На моя Киндъл обаче такава информация не мога да видя. Трябва да си направя допълнително колекция, а на мен не ми се занимава ръчно с това, при положение, че един път съм си играла вече с метаданните в Калибрето. В резултат като свърша една книга от серия, все гледам в нета, да видя коя беше следващата, щото обикновено не помня. Ако погледна информацията за файла на четеца, пак не виждам номера и името на серията от метаданните.
Има ли начин да накарам Киндъла да показва тези неща?

# 158
ston, аз редактирам заглавието в списъка в Calibre, добавям съответната цифра на поредицата. Ако е по-дълго заглавието на книгата, вписвам отпред, иначе отзад. Отдавна процедирам така, точно заради дъщеря ми. Сверявахме в Goodreads първоначално, а и защото така или иначе влизахме да отбележим прочетената и следващата, която ще започне, но пък не винаги го правехме веднага, така че не беше удобно. И веднъж сама се сетих, защото много пъти преди това ми се е случвало да си сваля книга с липсващо заглавие, че и автор или пък със заглавие изписано на латиница и винаги си го редактирам. Така процедирам вече с поредиците й, веднага при свалянето им и слагането в Calibre редактирам имената и добавям цифричката, защото има много които изчакват за четене в Calibre и да не забравя.

П.П. Сега те прочетох пак. Всъщност ти правиш същото, не знам защо при теб не се вижда цифричката. Ако говориш за намирането после в списъка, да, разбъркват се, но като има номер, лесно се намира с търсачката, изписвайки името на автора.

Последна редакция: пт, 29 сеп 2017, 10:37 от Сиси ♥♥

# 159
Сиси, аз правя промени в метаданните, но номерът не го слагам след заглавието.
В страницата на Калибре най-отгоре е заглавие, под него - автор, а най-отдолу има поле серия. Вдясно точно срещу серия има поле за поредния номер.
Оначе тези неща от Калибрето - име на серията и номер, ми ги разчита само Покетбука, за Киндъла все едно не съществуват.
Да мога да сложа серията и номера към самото заглавие (някои дори ги тегля по този начин направени) и тогава ще ги виждам, но не ми е пригледно някак си. Все пак програмистите са създали специални полета за тази цел.

# 160
ston, тъкмо влезнах да редактирам точно това, защото се сетих какво имаш предвид, да, не се вижда, ако цифричката в Calibre си е където й се полага. Simple Smile Така че и аз чакам, ако има по-вещи да се изкажат, но се съмнявам да има друг начин. За мен не е проблем да редактирам заглавието още при добавяне в calibre, така или иначе често се налага.. Извинявам се за малоумните си обяснения по-горе. Simple Smile

# 161
Наистина не е болка за умиране, напасвам се според четеца Satisfied
Дотук съм ползвала активно два - първият ми Pocketbook Basic Touch, понастоящем  Kindle Voyage и съм запозната и с този на децата - Pocketbook Lux. И при трите, има неща в интерфейса, които много ми харесват и са ми удобни, и такива, които на мен не ми пасват. Ако можех да събера в един четец всичката тази функционалност, щеше да е супер, ама пълно щастие няма.

# 162
  • София
Аз променям в метаданните, но го вписвам при заглавието, вижда се после.

Сиси ♥♥ - и аз така помня, че сме близко и няма да е проблем Simple Smile

# 163
хора, препоръчайте някакъв по-евтин четец с wifi

# 164
  • София
Най-евтин май си е базовият киндъл, особено ако е на намаление.

Общи условия

Активация на акаунт