Домакини 62 / Лятото ни е добре

• 53 720
  • 741
  •   1
Отговори
# 150
  • при късмета
Плами, дано ви се наредят бързо нещата.
За лютеницата: слагаш всичко в тавата, нарязано на едро, малко олио, ако има нужда от вода (ако ползваш доматено пюре, вместо домати, но тях ги слагаш на края.)Ако ползваш цели домати не слагаш вода, то от тях дори трябва да извира и печеш. Като са почти готови зеленчуците вадиш тавата и минаваш всичко с пасатора. Ако ползваш дом. пюре тогава го прибавяш. Оставяш още малко на котлона или във фурната и пълниш бурканите. Ако успееш достатъчно топла да я затвориш, дори няма нужда от стерилизиране

# 151
  • София
Мария, стискам палци и аз!

Ма ко, тази машинка си е точно за домати, за махане на семки и люспи, както си мислех и аз. Джейми ми обясни. Има и ел. такива, но са скъпи. Аз имам ел. мелачка за месо, но няма към нея такава приставка. На някои има.
Аз също съм правила тая лютеница апартаментската и бива. Но не може да се сравни на вкус с другата. И си се усещат в някаква степен обелките на чушките.
Доматено пюре няма начин да ползвам, не го харесвам нито на вкус, нито на нищо.
Абе ще му мисля.

Плами, много кофти това при вас, но стискаме палци нещата да се задвижат  скоро да се похвалиш!

# 152
Ма ко - тази лютеница е на някой друг. Моята е по-различна. Sunglasses Не мога да дойда по-рано в София, имам самолетен билет, който не мога да променя. Дано този път БГ еър са по-навреме.

Плами - изпичам чушките и ги почиствам от обелките и семките. Оставям ги една вечер да се изцедят добре. При нас чушките са от месестите, но са и по-водни. След това ги смилам с машинка за мелене на месо. Добавям мед и доматено пюре. Купувам едно американско, правено от незнам си какви си еко домати в Калифорния и е доста добро. Овкусявам със сол, черен пипер и кимион. Най-накрая загрявам олио до степен да започне да цвърчи. Добавям го на много тънка струя към сместта, като бъркам непрекъснато. Понякога не влиза цялото олио, тук е малко на око да не стане мазна. Опитвам за последно и добавям от каквото има нужда. Затварям в буркани, които ги варя 10 мин. на много бавен огън. Чушките ги изпичах преди във фурната, а сега на барбекюто на терасата. При нас има постоянно чушки и правя само около 10-на бурканчета. Звучи малко връткаво, но изобщо не е и не се цапа нищо. Ако искаш, ще ти дам и пропорции.
Стискам палци за щерката, да я приемат бързо! Hands Pray

# 153
Благодаря ви, мацки!
Успех и от мен на кандидат студентката!

# 154
Смърфи,

Много моля за пропорции.

На всички - лека работа и да си починете после.

На дамата със Стивън Кинг - добре да си прекарате Simple Smile

# 155
Деборана -

Скрит текст:
Продукти:
6 - 7 кг. червени чушки
800 гр. доматено пюре
300 мл. мед
500 мл. олио
сол
черен пипер
кимион

Първо опичам чушките. Гледам да се е отделила кората, но да не са супер препечени. Като се опекат, слагам ги в една тенджера да се задушат и по-лесно да се обелят. Беля ги, почиствам им семената и ги нареждам в тава да се отцедят за една вечер. На следващия ден смилам чушките. Като нямах машинка за мелене на кайма, режех ги на малки парчета и ги пасирах с пасатора на пюре. Сега ги меля с машинката. Добавям доматеното пюре, но не цялото, а около 2/3-ти. Опитвам и преценявам колко още да добавя. Това зависи от пюрето и чушките. После добавям меда, по една чаена лъжичка сол и пипер и половин лъжичка кимион. Обърквам много добре. След това загрявам олиото много добре, да започне да цвърчи, ама да не загори, че мирише. И започвам да добавям по малко от олиото. Бърка се много добре, като се наблюдава към края, защото може да не се налага да се слага цялото количество олио. Оставя се за малко да отпочине и се опитва на вкус. Ако е необходимо, добавят се според вкуса още подправки и/или мед. След това се затваря в бурканчета, които се варят за 10 минути на бавен огън на котлона. В тенджерите се слага отдолу някакво парче плат/хавлия, да не са директно сложени бурканите върху дъното. Водата, с която се пълни тенджерата трябва да покрива плътно капачките на бурканчетата и да е студена, трябва сама да се затопли постепенно от котлоните. Като заври водата, засичат се 10 минути. След като се сварят, бурканите се изваждат и се обръщат с капачките надолу, докато изстинат. Вкусът е точно на бг лютеница.

# 156
  • при късмета
Не знам защо съм останала с убеждението, че ти си пуснала рецептата Смърфи. Толкова ми е акъла, като с различаването на машинките Blush
Чушките и аз ги пека и беля отделно, но веднъж правих и като ги сложих в тавата. Тогава обаче трябва повече да я пасираш, заради люспите. А лютеницата който я обича по-едро смляна, като нас, по-добре предварително. И аз не съм привърженик на патладжана, но слагам моркови. Като изври водата от чушките и морковите са вече готови, овкусявам я, (слагам захар да убие киселото от пюрето) прибавям малко олио и пак я връщам във фурната или на котлона да си кипне. Става най-бързо.
С домати съм правила веднъж, нямам нерви. Остави, че си с мускулна треска от меленето, ами докато изврят ще направя 3 дози по мързеливия начин. А и страшно много цапа докато изврят доматите, вкъщи изобщо не се наемам. А ми писна да ходя до село за всяко нещо, което искам да си сложа. Нямам и достатъчно голям съд, че да варя буркани, та и на това хванах цаката. Или ги затварям много топли или все пак ги слагам да поврят, но не са покрити с вода.
Краставичките започнах да ги слагам с фиксовете и тях като ги затворя врели не стерилизирам бурканите. То и това ми остана за слагане, шефа много харесваше компоти преди, сега ги отказва. Другото което слагам е само белите череши за козунаците. Тази година ги изтървах

# 157
Мерси много Смърфи.
Ще се прави, само да изкарам тази седмица и да успея всичко да подредя със сроковете и работата.
Имам маса домашна работа и се надявам от 7-ми да си я подхвана.

Искат кекс дребните, отивам да търся рецепта, че си нямам фаворит.

Hug

# 158
Добро утро!
Къде са всички?
Ма ко, може ли да те потормозя на лични?

# 159
  • София
Добро утро!
Днес ще освещаваме къщата и се подготвям.
Някой с новини от Лейди?

# 160
  • София
Добро утро!
Днес ще освещаваме къщата и се подготвям.
Някой с новини от Лейди?

# 161
  • при късмета
Добро утро!
Мария, няма проблем
Вале, хубаво сте го намислили.

Трябва да оправя багажа днес. И в коридора пак е поредната лудница, мъжа ми го шпаклова, та трябва и да чистим после.

# 162
Добро утро!

Вчера се чухме с Калинка/Лейди. Вече са в БГ и се движат по програмата си. За съжаление, не можахме вчера да се видим, но се надявам по-нататък да се засечем някъде. Blush

Днес си почивам, довечера съм на РД на моята най-добра приятелка и кума.

# 163
Весело, Смърфи! И умната!

# 164
Добро утро! Тук съм - жива, слава Богу здрава, морска, отпочинала и не дотам, и изобщо....може да се каже че циркът си върви по план... Вчера се прибрахме от караваната, днес вече съм на работа - отпуската свърши, вече чаааааак другия месец Joy Изчетох ви сега и естествено забравих всичко, така че няма да пиша поименно, налЕ.... Стискам палци на всички, които имат нужда и поздравявам всички, които са имали поводи за празник наскоро. Цунки и гушки, и до скоро Heart

Общи условия

Активация на акаунт