СМГ "Паисий Хилендарски" - тема 6

• 71 609
  • 735
  •   1
Отговори
# 135
Следването в чужбина, особено пък извън САЩ и Англия, не е толкова финансово непосилно, колкото се представя в пространството.  Що деца  баш на учители следват навън...Не са  толкова малки, съумяват едновременно да учат и почасово да работят, на места има стипендии за успех, на други - социални такива... Избягвайки излишни разточителства успяват да се издържат дори и сами. Но този коментар не е по темата, за което се извинявам на пишещите.

пенсионирана русалка, всеки сам си знае хала и си преценява. И все пак говорехме за медалисти и топ университети (в САЩ и Англия), където и усилията, и финансирането са повечко, а не в какъв да е, само да сме в чужбина.

# 136
  • София
Скрит текст:
Поредната заблуда, че ако не си в американски или английски университет, значи си просто в някакъв..

А именно защото всеки си знае хала и защото нагласите на хората са различни, са излишни обобщения  като на Виктория Василева за това какви са децата от СМГ (все идеални -казано , разбира се, с ирония), фабрика за какви е последната ( за експатриати) и с какво са свързани  мечтите на повечето родители с ученици в училището (да си пласират децата навън и да ги  направляват дори и в избора на професия).. Как пък, типично по български, сме неспособни да се зарадваме на чуждите успехи и само гледаме да захапем..

# 137
  • Sofiq
"Честно казано много ме съмнява, че всички 168 приети деца са запалени математици. Друг е въпросът, че сигурно над 120 са записани за школите по математика. Ако е така, предполагам тези школи ги делят спрямо нивото на децата?"
Някой дали знае дали наистина в школите на СМГ има деление по нива? И как въобще биха се определили такива "нива"?

# 138
Поне при нас няма делене, всички желаещи са накуп

# 139
  • Sofiq
Благодаря за отговора! А как става тогава определянето кой е в школа и кой-не?

# 140
Благодаря за отговора! А как става тогава определянето кой е в школа и кой-не?

Поне на времето школата беше за всички желаещи и не е имало делене по нива. Преподава се с едно темпо и който не издържи или не му е интересно отпада. Ходенето не е задължително. В 5 клас ходят почти всички, в 12 клас само шепа деца.

# 141
  • България-София
Скрит текст:
"Честно казано много ме съмнява, че всички 168 приети деца са запалени математици. Друг е въпросът, че сигурно над 120 са записани за школите по математика. Ако е така, предполагам тези школи ги делят спрямо нивото на децата?"
Някой дали знае дали наистина в школите на СМГ има деление по нива? И как въобще биха се определили такива "нива"?
Мога да отговоря как беше 5-7 клас. Всеки, който желае можеше да се запише на школа в 5 и 6 клас. Деление между децата не е имало. В началото на седми клас учителят по мат помоли за школа да се запишат само деца, които проявяват интерес към състезателната математика. На тях щяла да направи нещо като входно и ще избере кои да останат. В интерес на истината знам за дете, което не беше минало "бариерата" с точките с малко, но не му отказаха да посещава школата. И пак не е имало деление в самата школа доколкото знам, готвят се еднакво. След осми клас не знам как е.

# 142
  • София
Нещо по темата за СМГ, извън интригите.
http://smg.bg/news.php?id=639

# 143
Браво на децата  smile3501

Слава богу, че скандали или не, керванът си върви newsm10

# 144
  • София
Браво на децата  smile3501

Слава богу, че скандали или не, керванът си върви newsm10
.
 newsm10

# 145
Като ви чета се радвам, че всичко това ми е зад гърба. Как идеалните ученици от СМГ ще се впишат в скапаната социална среда в България. СМГ си е училище за експатрианти. Мечта на повечето родители тук. Всички други страсти са от лукавого. Да изучим детето на математика, да завърши в чужбина и да стане брокер в лондонското сити. Успех Ви желая!
Не че нещо.. Дори нямам намерение да заемам страна по въпроса около  скандала с П. Тодорова. Но горният пост  ме провокира да  се включа. Г-жо Василева, може и да са амбициозни семегейци (няма лошо), може и да имат за цел да учат навън (имат в общия случай и потенциала за целта), може и да имат мечти за реализация в това или онова  европейско или отвъдокеанско сити, но Вие като виден патриот  се оказва, че не знаете, че  думата е експатриат, без н.. И с това мнението Ви сериозно олеква, освен че е неоправдано заядливо. И за протокола - нямам дете в СМГ, нито съм имала. Ако обаче поне малко се бяхте поинтересували преди да се изкажете, щяхте да разберете, че  многократни медалисти от международни състезания остават и тук, учат в наши университети, помагат на по-малките в СМГ..
Не се заяждам. И няма речник на българския език, който да съдържа цитираната от Вас "грешна" дума. Кое точно Ви огорчи- че "учи мамо, за да не работиш" стана "учи мамо, за да отидеш в чужбина". Колко от семействата на ваши приятели имат децата си в България? Не съм патриотарски настроена- споделям една истина, заради която автомобили от цялата страна изпълват бул. В.Левски по протежението до Сточна гара всяка събота и неделя. Колко от децата са връщат или връщайки се са щастливи тук? Питайте Ивайло Кортезов дали на съжалява вече, че е останал в България? А той  един от най-чистите и благородни хора, които познавам. За какво да е тук? За да се бори със странни явления на амбициозни псевдопрофесори и доказани измамници, които въвличат в интригите си всичко живо покрай тях? Много е романтично как СМГ-ейци остават в България и помагат на малките. Но не е вярно. Поне не масово. Белухов е рядка птица, която също уважавам. Влади и неговите постижения в информатиката. Другите са навън. И ще останат там. Наместо да ме критикувате за правопис- нека помислим как става така, че гоним децата си от родината им- и кадърните и по-простите? И не аз съм виновна за това. Страх ме е от явлението, но отново- желая успех на родителите и децата.

# 146
Не обичам да намесвам деца, да се цитират имената им, но вие започнахте...нали знаете къде учи на г-н Кортезов сина?!

# 147
Не обичам да намесвам деца, да се цитират имената им, но вие започнахте...нали знаете къде учи на г-н Кортезов сина?!

Пак ли почнахме да си мерим училищата? Зарадвайте се малко на успеха в Хонг Конг! Отборът е съставен от чудесни деца и е воден от невероятни учители!

# 148
Нещо по темата за СМГ, извън интригите.
http://smg.bg/news.php?id=639

Браво!!!!  bouquet bouquet bouquet

# 149
Браво, чакаме медалите и от Индия!
Ezhko, за UK ми беше думата, ама един ме разбра и то грешно Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт