СМГ "Паисий Хилендарски" - тема 6

• 71 806
  • 735
  •   1
Отговори
# 435
Като страничен наблюдател, който добива представа за нещата от форума и медиите симпатизирам на освободените и уволнените учители. Част от изводите, които си вадя са:
1. Тук се подвизават няколко трола, които правят всичко възможно да обърнат настроенията. Има и родители, които симпатизират на директора, но не са крайни, колкото троловете.
2. Виждам много притеснени родители, които не крият разочарованието си от директора, но не са си променили мнението за гимназията.
3. Учителите водят дела. Г-жа Тодорова ще спечели нейното със сигурност, а останалите с много голяма вероятност. Смелостта на директора да изгони показно харесвани учители граничи с глупост. Подобно отношение съм виждала в случаи, в които между страните има извънработни отношения и желание за показване на мускули. Стигне ли се до съд работодателите плащат. Подобни дела се водят от нормални съдии, които нямат политическа поръчка. Такива има много и те са обективни.
4. Г-н Стоянов, както много други заели мениджърски пост си е повярвал силно. Това е вредно и опасно за самия него.
5. Ще мине лятото и бумерангът ще се върне. Само не знам, с каква сила ще удари.
6. Настроена съм  по-скоро отрицателно към Сава Гроздев, но това е друг конфликт. Не симпатизирам много и на противниците му. Щом за го оставили да ги разиграва, значи че и те не са много в час.

Последна редакция: пн, 31 юли 2017, 08:46 от Monza

# 436
  • София
Monza мисля, че си обобщила ситуацията много добре. Аз не съм страничен наблюдател, а потърпевш,  заедно с детето ми, но отдавна съм си направила същите изводи като твоите. Разпознах се в категория номер 2-притеснен родител.
От сърце искам всичко това да свърши, както и всеки, който милее за училището. Но родителите няма да се откажат. Нещата вече стигнаха далеч и се искат оставки. Можеше всичко да приключи мирно и тихо, но за съжаление ответната  страна неразумно предпочита да се покрие,  докато бурята отмине. А така тя само ще се разразява с още по-голяма и пълна сила.

Последна редакция: пн, 31 юли 2017, 07:40 от jenap

# 437
Людмил Попов:
https://www.facebook.com/groups/52560553858/permalink/1015525735 … n%22%3A%22R%22%7D

Скрит текст:
По повод намеците, че учителите се страхуват от „диктатора” и не взимат отношение по дъвкания от седмици казус. Като учител по език и най-вече култура (тук нямам предвид добрите маниери, както мнозина разбират понятието култура), не мога да не заема позиция. Без ирония. Именно като такъв сам длъжен да бъда субдоминанта на аналитичното мислене, развивано в СМГ, а то, поне моите ученици знаят, не е от равнищата на дълбинно мислене. Браво, Богойчев! И тъй като не коментираме поредното „математическо” състезание на възрастните, позицията ми ще е парадоксална за само-аналитично-мислещите. Подкрепям Петя Тодорова, защото тя беше последователна в амбициите си и не изневери на силния си макар и чепат характер. Тя показа, че може да поеме риск и да носи отговорност. Стана жертва и естествено герой на събитието. Сега според теорията на революциите някои трябва да се възползват от жертвата, като се накичат с ореола й. Подкрепям и „врага” Антони Стоянов, защото показа, че в СМГ вече има директорска институция, която взима решения извън ветеранната хегемония на незаменимите. Той пое риска непопулярно и обра всички негативи. Сега си имаме "диктатор" и борбата срещу него ще обединява прогресивните сили. Дотук героите станаха двама, но вече и децата знаят, че положителни и отрицателни герои има само в приказките. Питам обаче онези, които жадуват революции, въстания, боеве и дузпи, изживяващи се като водачи на народа или по-модерното – на гражданството. Къде бяхте, когато усетихте, че конфликтът се поражда вътре, и какво направихте, за да го туширате предварително? А може би не искахте, за да има страст, битки и слава? Какъв риск и отговорност поехте, дами и господа, отвъд романтичния си ентусиазъм? Вероятно мечтаехте за нов директор-парашутист, примамен от тлъстото парче, който ще бъде удобен за известно време, или за другиго, от типа на някогашния - алфа мъжкар, който без церемонии ще стъпи на непокорните вратлета. Вторият вариант е психологически оправдан – колективът е предимно амазонски. Първият обаче е игра на хазарт. В случая неморално състезание, защото повлича всички нас. Както впрочем и всяка революция извън комунистическите учебници по история. Тогава, след „победата” не знам какво ще напише любимият ми бивш XII а клас на прага на СМГ с медалите на шампионите...

Последна редакция: пн, 31 юли 2017, 11:03 от kodbg

# 438
Monza мисля, че си обобщила ситуацията много добре. Аз не съм страничен наблюдател, а потърпевш,  заедно с детето ми, но отдавна съм си направила същите изводи като твоите. Разпознах се в категория номер 2-притеснен родител.
От сърце искам всичко това да свърши, както и всеки, който милее за училището. Но родителите няма да се откажат. Нещата вече стигнаха далеч и се искат оставки. Можеше всичко да приключи мирно и тихо, но за съжаление ответната  страна неразумно предпочита да се покрие,  докато бурята отмине. А така тя само ще се разразява с още по-голяма и пълна сила.
Исканията Ви за оставка са БЕЗУМНИ и колкото по-рано го осъзнаете , толкова по-добре.

# 439

smile3501
Едно много смислено изказване.
Дано повече хора го прочетат.

# 440
# 441
Щяло да има парламентарен контрол относно СМГ с въпроси към министър Вълчев .
http://www.parliament.bg/bg/topical_nature/28144
Чудесно!
Ще ми се да беше зададен и този въпрос: "Как при план прием на 112 деца(4 паралелки) в СМГ, на НВО тази година се явиха 129 деца?"

# 442
  • София

[/quote]
Исканията Ви за оставка са БЕЗУМНИ и колкото по-рано го осъзнаете , толкова по-добре.

[/quote]
Вие как разбрахте какви са моите искания, та ме цитирате ?
Напротив, винаги съм апелирала за разумно разрешение на казуса, но за жалост опонентът от другата страна не действа разумно и това няма как да се отрече.

# 443
Вие как разбрахте какви са моите искания, та ме цитирате ?
Напротив, винаги съм апелирала за разумно разрешение на казуса, но за жалост опонентът от другата страна не действа разумно и това няма как да се отрече.
"Опонентът" си действа много разумно и тепърва ще го разберете.
Първата фаза на просветелението  ще настъпи след 22.08(назначаването на нови учители), а втората  след парламентарния контрол.

# 444
Аха, както се казва мълчанието е злато. Дано!

# 445

"Опонентът" си действа много разумно и тепърва ще го разберете.
Първата фаза на просветелението  ще настъпи след 22.08(назначаването на нови учители), а втората  след парламентарния контрол.

Т.е. вие казвате, че тримата учители по български за които няма мотиви за НЕпродължаването на договорите и за които мнението на всички е положително, резултатите от работата им е видима и т.н. ще бъдат заменени с нови учители(предполагам пак на едногодишни срочни договори, в разрез с писмото на министъра Wink ), непознати и подбрани на база CV, които тепърва ще бъдат в ролята на доказващи се, свикващи с обстановката и децата(и те с тях)?
И казвате, че това е разумен, аргументиран и управленски обоснован подход за подбор на учители?

# 446
Може пък ръководството да има по-високи изисквания, СМГ все пак не е концерт по желание или пък частно училище.

# 447
Може пък ръководството да има по-високи изисквания, СМГ все пак не е концерт по желание.

Разбира се! Оставаме с надежда тези по-високи изисквания да са обективни, а не за конкретни лица.  Wink И да не се налага всяка година това да е единственият мотив за неподновяване на договорите на следващите в редичката. Защото накрая кандидати няма да има с тази порочна практика.

# 448
  • София
Може пък ръководството да има по-високи изисквания, СМГ все пак не е концерт по желание или пък частно училище.

Ръководството е длъжно да има много високи изисквания, но за жалост те не се отнасят за всички преподаватели. Има такива, за които никой няма да си мръдне пръста да събира подписка и да защитава, но за тях явно изискванията от страна на ръководството са силно занижени.
От друга страна, тези, които деца и родители харесват,  които постигат  резултати, които обичат работата си и това им личи, се оказват неудобни. Защо? Искаме да знаем и имаме право да знаем .
И не, мълчанието в конкретния случай не е злато, а повод да се усъмним в съвсем искрените намерения на ръководството, което с "грижа за нашите деца" ги лишава от най-добрите им преподаватели.

# 449
Само едно не разбрах. Тези, които искат оставката на директора, кого предлагат в замяна?

Общи условия

Активация на акаунт