СМГ "Паисий Хилендарски" - тема 6

• 70 885
  • 735
  •   1
Отговори
# 555
Още една разлика между СМГ и АК. Конструктивната критика се възприема в мнозинството от случаите с благодарност в АК и като обида в СМГ.

rotfImbo rotfImbo rotfImbo

# 556
Объркано име, картинка от сайта на училището в село Цалапица на деца от 3 клас
http://outsalapitsa.com/?page_id=812
http://www.faktor.bg/bg/articles/ombudsman-matematicheska-gimnaz … uvolneni-uchiteli

"След пристигане на протоколите се оказва, че проблем няма и ученици от СМГ са класирани за следващия кръг на състезанието." - повтаря се същото ,като в предаванията. То това класиране благодарение на кого и въпреки кога се случи, що не кажат, а се премълчава.

# 557
Още една разлика между СМГ и АК. Конструктивната критика се възприема в мнозинството от случаите с благодарност в АК и като обида в СМГ.
В АК и "толерантността" към "различните" е издигната в култ  smile3532

# 558
Ежко, напълно си прав за идентичността, но за съжаление, моят (а виждам и на други родители) опит от ЧУ е, че при тях е обратното - идентичността е подчинена на бизнес модела и по-точно на стремежа за запазване на клиентите на всяка цена. Но това, разбира се, не се афишира, а точно обратното - въпросното училище се рекламира като подбиращо с изпит само деца със способности и желание да научат. И чак като станеш от своите в него, разбираш, че всъщност това е на заден план, защото има деца, които по никакъч начин не отговарят на това условие. Как са били приети, не знам. Не го казвам като упрек, и те си гледат бизнеса, просто това са даденостите, с които ние като родители трябва да се съобразяваме.  

По въпроса ти как е толкова привлекателно - рекламата, Ежко, е могъща сила Simple Smile А и все пак вътре се намират и деца, които искат и могат да учат - тоест, има всякакви. Иначе ЧУ дава неща, които ДУ не може, и това е освобождаване на родителя от водене по всякакви спортове, езици и други извънкласни занимания - нещо, което би изсквало някой от двамата родители да върши на пълен работен ден или пък да се мобилизират един отбор баби и дядовци.

Всеки може да има разговор с учител за детето си - и в ЧУ, и в ДУ. Както многократно беше заявено тука - претенциите на родителите край нямат и в много от случаите всъщност тези претенции са адресирани към грешния субект - учителя. А би трябвало първо към детето да бъдат адресирани. Няма да описвам поведението на въпросното дете - то е стандартното за ситуацията. Изпитвам голяма симпатия и съчувствие към учителите, където и да са, в ДУ или в ЧУ. Мисля, че техният труд е ужасно неблагодарен Simple Smile Изключвам учители от СМГ или другите училища с реален и обективен подбор на входа .

В случая говорим за това, че въпреки рекламата и уверенията в обратното, в ЧУ на първо място е приходът от такси, всичко останало е след това. В конкретната ситуация (която е различна от тази на Елица) се събрахме повече родители в защита на учителката със заплаха да си преместим децата, и тя бе оставена. Простата сметка на директора - 1 такса минус е по-малка загуба от три такси минус Simple Smile Но това, според мен, не е добър начин за справяне с проблема.  

Последна редакция: пт, 04 авг 2017, 11:41 от Анонимен

# 559
Имаш предвид, че четат Оскар Уайлд и слушат Чайковски, без да им пречи факта, че същите са били "различни"? Ок съм с това.

# 560
Незаменими хора няма. За да е изгонил директорът тези, предполагам е имал идея за следващите, които ще назначи.

Много се извинявам за въпросът, но все пак ще го задам. Mr. Green
Т.е. вие твърдите, че уволнението и неподновяването на договорите е било планирано, защото за местата на изгонените са били готови тези, които ще ги заместят? И, че обявеният конкурс е формален и де факто фалшив? И, че няма смисъл никой друг да кандидатства по тази обява за конкурс, защото резултатът от него е бил ясен още преди да се обяви?

# 561
Имаш предвид, че четат Оскар Уайлд и слушат Чайковски, без да им пречи факта, че същите са били "различни"? Ок съм с това.
Само ти успя да приемеш думите ѝ по този начин Simple Smile

# 562
  • София
Незаменими хора няма. За да е изгонил директорът тези, предполагам е имал идея за следващите, които ще назначи.

Т.е. вие твърдите, че уволнението и неподновяването на договорите е било планирано, защото за местата на изгонените са били готови тези, които ще ги заместят? И, че обявеният конкурс е формален и де факто фалшив? И, че няма смисъл никой друг да кандидатства по тази обява за конкурс, защото резултатът от него е бил ясен още преди да се обяви?

И аз много се извинявам, но няма как да не възкликна, въпреки, че съм от "вътрешните", че въпросът ти е много добър и е точно на място.

# 563

Аз поне това твърдя - било е съгласувано между директор, РУО, министерство и други...
Конкурса се надявам да не е формален. Конкурсна длъжност би следвало да се заема за постоянно само с конкурс. Ако е била заета с временен договор, поради липса на възможност за конкурс, то следва при 1-ва възможност да се направи конкурс. Иначе ще заобикаляме правилото за състезателен избор на човек за тази длъжност.

# 564

Аз поне това твърдя - било е съгласувано между директор, РУО, министерство и други...
Конкурса се надявам да не е формален. Конкурсна длъжност би следвало да се заема за постоянно само с конкурс. Ако е била заета с временен договор, поради липса на възможност за конкурс, то следва при 1-ва възможност да се направи конкурс. Иначе ще заобикаляме правилото за състезателен избор на човек за тази длъжност.

Горе се твърдеше друго - че учителите са махнати, защото вече се е знаело кой ще заеме местата.

Но друг въпрос тогава - какво е било препятствието пред директора да направи конкурс преди да сключи временните договори с толкова учители? Тогава нямаше да се налага Министърът да излиза с тези писма-разяснения, а и РИО, във връзка с това кое е правилно и кое не да се прилага в системата на образованието по отношение на договорите на учителите.

В голяма степен с написаното за ЧУ съм напълно съгласна и безброй пъти и аз съм го писала в другата тема. Обаче, не е ли желанието на директорът на СМГ да управлява училището именно като бизнес проект? Аз поне с такова впечатление съм останала от всичките безброй негови интервюта. 

# 565
  • София

Но друг въпрос тогава - какво е било препятствието пред директора да направи конкурс преди да сключи временните договори с толкова учители?

Всички учители, на които не е удължен договора, са се явявали на конкурс за местата си миналата година. Много сериозен конкурс, с много кандидати.
Няма как без конкурс да бъдат назначени като държавни служители.

# 566

Но друг въпрос тогава - какво е било препятствието пред директора да направи конкурс преди да сключи временните договори с толкова учители?

Всички учители, на които не е удължен договора, са се явявали на конкурс за местата си миналата година. Много сериозен конкурс, с много кандидати.
Няма как без конкурс да бъдат назначени като държавни служители.

Опааааа! А защо тогава са на срочен договор? Има си срок за изпитване. Сега става ясно защо са писмата и на МОН, и на РИО по отношение на вида договори.  Mr. Green

# 567
Ежко,в предишни години в СМГ  имаше случай на ученик, попадал в училището без класиране, иначе спокойно дете, но с ниски резултати в учебния процес.На НВО беше изкарал едни от най-ниските резултати и по двата предмета, но го приеха в АК.Изпитът онази година хич не беше лесен,сигурно е станало някакво чудо, че да успее да се представи толкова добре, та чак да се класира от раз.Коментарите на съучениците му, сам можеш да се досетиш какви бяха,съмнението остана. Има и силни ученици, които отиват там, знам и за случай на пълна стипендия,но знам и за такива, които отново се връщат в СМГ по ред причини. Няма лошо да опитате нещо ново, дано това е  правилният избор за вашето дете.

# 568

Не съм убеден, че горното е релевантно за дискусията... Нека да кажем така: нашия избор е направен съзнателно и информирано. И не става дума за връщане в СМГ (освен в малко вероятните случаи на закриване на колежа или отпадане от него поради нисък успех). Но колкото и невероятно да звучи, ми пука и за оставащите в СМГ приятели на сина и за наистина добрата му класна и т.н. И много бих искал най-доброто и за тях. Което най-добро по очевидни причини има сходства с избраното от нас училище.

По мои наблюдения сегашния директор (с много тактически грешки) все пак води нещата в правилната посока. И затова реагирам болезнено, когато било поради тясно-лични интереси, било поради конкурентно-групови такива, било поради обикновена ретроградност и нежелание за промяна се пречи на СМГ да върви напред.

# 569
  • Sofiq
Ежко, училището, за което дадох пример вече не е топ. Именно заради политиката си. Тази година за първи път не са успели да запълнят бройките на малките с деца с определен процент успеваемост. Най-силните им ученици от няколко паралелки се преместиха. Никой не се оплаква по медии, просто децата си тръгват. За мен това е тъжно. Но е ЧУ и пазарния принцип го има.
 Дано СМГ надделее над проблемите си и директорът да запази успешния модел. Все още имам вяра в институцията.

Общи условия

Активация на акаунт