8 клас - Ваканцията си тече, а който иска и чете!

• 74 520
  • 736
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Сметанапалата, аз не съм отрекла, че 13 деца са доста, просто направих уточнението за 28 деца, за да е все пак точна сметката. През годините много пъти са правени подобни сметки и не зная причината, но винаги най-големи отклонения в бройката има в  73 СУ и във 2 АЕГ, а най-малки в 164 ГПИЕ. Но да не забравяме, че в тези 13 влизат и евентуални  близнаци с недостатъчен бал за училището. Те биват приети законно на база бала на успелия близнак, тоест без връзки и без плащане.

Но като гледам,  за випуск 2012 първенството е на  1 АЕГ с 211 зрелостници и горница от 15 деца, но разпределени в 7, а не в 5 паралелки.

Последна редакция: пн, 17 юли 2017, 15:47 от пенсионирана русалка

# 61
Сметанапалата, аз не съм отрекла, че 13 деца са доста, просто направих уточнението за 28 деца, за да е все пак точна сметката. През годините много пъти са правени подобни сметки и не зная причината, но винаги най-големи отклонения в бройката има в  73 СУ и във 2 АЕГ, а най-малки в 164 ГПИЕ. Но да не забравяме, че в тези 13 влизат и евентуални  близнаци с недостатъчен бал за училището. Те биват приети законно на база бала на успелия близнак, тоест без връзки и без плащане.
Ама чакай, и аз не съм спорила, само уточних, че не съм знаела за бройка 28, смятах на база 26 деца в паралелка. Все пак твоето уточнение намали бройката от 23, което е шокиращо, на 13, което е една стъпка надолу-притеснително.Close
Да, видях, че през годините са правени сметки и е нищена темата, макар и по-късно, навлизайки в темата просто.
И да, близнаците са ми ясни също.
Явно керванът си върви, година след година.
Просто се учудвам на бройките, за да няма нищене всяка година, трябва да са по-незабележими. Simple Smile

# 62
  • София
Да, бройките се набиват всяка година.. За 2012 излиза следното:
1 АЕГ -15 деца при 7 паралелки
73 СУ- 13 деца при 5 паралелки
2 АЕГ- 11 деца при 7 паралелки
91 НЕГ - 9 деца пак при 7 класа
9 ФЕГ - 5 деца при 7 класа
164 ГПИЕ - даже май са  с минус..

Но специално за 73-то (честен или не, не съм аз тази , която да го определям) си има качен на сайта им регламент за надпланов прием в различните класове. На критериите за такъв обаче отговарят достатъчно деца, та едва ли приемат всички желаещи и се стига пак до познатите в нашите ширини схеми.

# 63
  • София
Защо не включихте и СМГ и НПМГ в сметките.
Прави ми много добро впечатление, че НПМГ всяка година публикуват на сайта си свободните места в паралелките. Дали и при други училища е така?

# 64
  • София
Пък аз тъкмо си бях избрал 73 СУ за идеалното училище за София. А сега научавам един немалък минус - прекалено голям надпланов прием. Близнаци се раждат 1% от всички деца. Най-често са двойка, тоест едното дете е извън планов прием - 0.5% от 23 = 0.2 деца само. Останалите до 13 или до 23 са съмнителен прием. Поне да ги избират по бал.

Последна редакция: пн, 17 юли 2017, 18:17 от krasengn

# 65
Да, бройките се набиват всяка година.. За 2012 излиза следното:
1 АЕГ -15 деца при 7 паралелки
73 СУ- 13 деца при 5 паралелки
2 АЕГ- 11 деца при 7 паралелки
91 НЕГ - 9 деца пак при 7 класа
9 ФЕГ - 5 деца при 7 класа
164 ГПИЕ - даже май са  с минус..

Но специално за 73-то (честен или не, не съм аз тази , която да го определям) си има качен на сайта им регламент за надпланов прием в различните класове. На критериите за такъв обаче отговарят достатъчно деца, та едва ли приемат всички желаещи и се стига пак до познатите в нашите ширини схеми.

Критериите са "широко отворени" така е. Дори да са качени, това са деца извън онези, които влизат по "нормален начин", и не са едно-две деца. Като сумираме тези деца от всички училища, то всяка година биват разпределени някакви с връзки. Излиза, че във всяко училище учат деца на "министър или бизнесмен". Много деца "раждат" тези хора, браво Simple Smile По 50 деца на година имаме така, само от споменатите. Едва ли всички са близнаци.

Пък аз тъкмо си бях избрал 73 СУ за идеалното училище за София. А сега научавам един немалък минус - прекалено голям надпланов прием. Близнаци се раждат 10% от всички деца. Най-често са двойка, тоест едното дете е извън планов прием - 5% от 23 = 2 деца само. Останалите до 13 или до 23 са съмнителен прием. Поне да ги избират по бал.

Влезнах да погледна минималния на цитираните училища, че той си е направо максимален този бал.  Simple Smile

# 66
  • София
Струва си да се подеме борба за пълната забрана на надплановия прием с изключение на близнаците. Да се регламентира по-строго.

# 67
Струва си да се подеме борба за пълната забрана на надплановия прием с изключение на близнаците. Да се регламентира по-строго.

Е, аз точно на това попаднах, на стара тема от 2012 година, където една майка е писала същото, пък е цитирала и начини. Сега сме 2017 година. Simple Smile

# 68
Коментираше се нагоре по-голям брой на завършващите от приетите... 15 деца в 1АЕГ и колко беше там за 2АЕГ... В АК завършват с поне 15 (докъм 25 в някои набори) деца по-малко от приетите... и къде отиват те, при условие, че са учили всичко на английски 1-2-3 дори 4 години Rolling Eyes
И как да се забрани прием след 8ми клас, като винаги има деца, които са учили в чужбина, дори на командировани държавни служители, или задължително да ги пратят в частните (или държавни на други държави) високоплатени училища!?! А има и реално сменящи местоживеенето деца, семействата имат право да се местят... Наистина има случаи на приети в ЕГ с по-нисък бал, записали се и се местят веднага след това в по-големия град... но трябва да се създадат може би някакви критерии за местоживеене при преместване или не знам какво, но не може да се ограничават "нуждаещи се" от преместване,  заради спекулиращи с предоставената възможност!

# 69
  • София
Валя, за СМГ лесно се прави сметката  - 1 паралелка е имало с немски и 5 с английски => 6.28=168 деца. Зрелостниците са 170. Две деца разлика е напълно в реда на нещата.

С НПМГ нещата не излизат... Според данни от кампанията през 2012 са приети  8 паралелки по 29 деца = 232 деца. Но според ДЗИ статистиката  явилите се на БЕЛ са едва 213. Няма начин  20 деца да са напуснали..

Пенева, хич не съм убедена, че напусналите АК отиват в двете английски. По ред причини..
- До преди няколко години се водеше статистика и за успеваемостта на НВО по език в 8 клас. Набъбването, при това осезаемо, се виждаше още там, тоест преди деца от АК да посменят пейзажа...
- познавам две деца, тръгнали си от Колежа. И двете отидоха в частни гимназии, не в държавните английски.

# 70
  • София

Аз пък точно за близнаците не съм съгласна да има изключение. Едно е, когато става дума за детска градина и първи клас. Децата са малки, с неукрепнала психика, не е редно да бъдат травмирани. Обаче за гимназията е друго. Не е честно едното дете да мъкне на гърба си другото. Големи са, разбират последствията от действие и бездействие, в случая - учене и неучене. Всеки да получи това за което се е трудил, така както се случва на другите деца, които са нямали късмета да се родят в двойка.
Лично познавам една такава двойка момче и момиче. Преди години благодарение на девойката влязоха в елитна гимназия в София. Ами майката все го тикаше него, а девойката с нея нямаше грижи. И сега тя е в по-елитен университет от него. Естествено и за него се намери място. Не е глупав, но е мързелив и само благодарение на сестра си попадна в гимназията, за която други драпат със зъби и нокти.

Коментираше се нагоре по-голям брой на завършващите от приетите... 15 деца в 1АЕГ и колко беше там за 2АЕГ... В АК завършват с поне 15 (докъм 25 в някои набори) деца по-малко от приетите... и къде отиват те, при условие, че са учили всичко на английски 1-2-3 дори 4 години Rolling Eyes
И как да се забрани прием след 8ми клас, като винаги има деца, които са учили в чужбина, дори на командировани държавни служители, или задължително да ги пратят в частните (или държавни на други държави) високоплатени училища!?! А има и реално сменящи местоживеенето деца, семействата имат право да се местят... Наистина има случаи на приети в ЕГ с по-нисък бал, записали се и се местят веднага след това в по-големия град... но трябва да се създадат може би някакви критерии за местоживеене при преместване или не знам какво, но не може да се ограничават "нуждаещи се" от преместване,  заради спекулиращи с предоставената възможност!

В частните гимназии с английски език се местят по различни причини - финансови, успех и пр.

# 71
  • зад парка
Някои са инвестирали в пари за уроци и време за подготовка. Други - в четвърто класиране.

# 72
Някои са инвестирали в пари за уроци и време за подготовка. Други - в четвърто класиране.

Още преди 10 години, когато голямото ми дете кандидатстваше познат татко каза точно това, ние да си мъчим децата с школи, а той с тези пари ще си вреди неговото във френската и успя. Така, че този надпланов прием го е имало винаги.

# 73

Още преди 10 години, когато голямото ми дете кандидатстваше познат татко каза точно това, ние да си мъчим децата с школи, а той с тези пари ще си вреди неговото във френската и успя. Така, че този надпланов прием го е имало винаги.

Няма лошо, ако се водят спонсори. Да се облагороди средата, да се инвестира в учебници за випуска, нещо такова. Но едва ли.

Аз не говоря за прием след 8 клас, а още сега, на есен, децата изведнъж да разберат, че не са 26 на брой, а примерно 32-33.

# 74
  • София
Не регламентираният надпланов прием е проблема. Иначе нямаше да го обсъждаме сега тук и нямаше да има недоволни. Ако всички надпланово приети са обявени публично. От училището или от РУО (РУО ги одобрява така или иначе). Да се знае кой е близнак, кой от къде е преместен, кой се върнал от чужбина и кой заминал. Разбира се не може съвсем да се забрани това, но трябва да има ефективно уведомяване на заинтересуваните  - цялото училище. Така се постига обществен контрол на държавните органи, на които ние им плащаме заплатите и почти всички други разходи.

Общи условия

Активация на акаунт