73 СОУ - гимназиална степен /тема №2/

• 81 260
  • 742
  •   1
Отговори
# 555
  • София
Извинявай, Ганис, ако ми кажеш нещо за мат, не мога копче да ти кажа... Но за немски... Както споделих по-горе, изключения винаги има. Например втората дама, която си цитирала, не бих включила в тях (освен ако няма две с тази фамилия, в което се съмнявам). И то от преки наблюдения над редактирано от нея контролно по физика на ученик преди няколко години. Последното ми беше показано не заради физиката (от която аз нищо не стоплям), а заради грешки по немски. И да кажем, че и аз греша, и родителят на детето също (макар че знае немски), отзивите на друг ученик в  друга гимназия, имал също физика при нея в някоя от годините, са подобни.  Въпросният подчерта обаче, че дамата е супер по физика. Но нека не коментираме поименно...Нито да изтъкваме за пример изключенията. Понеже веднага мога да  цитирам и аз бг имена по химия, история или по математика в НЕГ като страхотни и с немския, ама две-три птички пролет не правят.. Останалото е жива проформа. И жалко, че  нямаме сили да го признаем...

Последна редакция: вт, 30 юни 2020, 09:48 от пенсионирана русалка

# 556
Мили хора, истината е, че кривата надолу е изключително осезаема и нещата следват много повече форма, отколкото съдържание. Създават се привидности на специализирано преподаване по предмети на език, но или познанията по специалността липсват /в лайстунг паралелка, състезател по акробатика водел математика - информация от майка с две дъщери в Немския отдел на НЕГ/, или, ако специализирани познания има - немският бяга. Изводът е, че не може да се разчита, че немският ще се подобри благодарение на часовете с предмети по език. За ФЕГ знам, че е още по-зле. За английските не съм се интересувала.

# 557
  • София
Именено твоа имах предвид, Шарлот, каза го ясно, кратко и точно - нещо, което на мен не ми се получи.

# 558
  • София
Всички ние грешим понякога на родния си език ( не мисля, че има човек, който не го е правил).
Факт е, че когато ми се е налагало да поискам помощ за превод от немски на български за задачи, колегите по НЕ не са могли да ми помогнат, докато колегата -да.
Относно цитирането на имена, вие в групата на 91 цитирате доста повече Wink

# 559
  • София
Има огромна разлика, най-често споменаваното име на учител  в темата за НЕГ е Виолета Георгиева  и е най-правилно то да не се премълчава, хората да знаят, че срещу нея има и подавани жалби.. Или какво иначе  - решението е  наистина преместването в група извън форума (доколкото разбирам вече е факт такава), където на воля родителите от двете училища да си коментират негативи? А масово четящият и търсещ отзиви родител на прага на избор  след 7 клас между едно и друго  -  за него информацията ще е  нула. Така че няма лошо споменаването и на имена с  цел информацияв определени случаи .  В конкретния обаче коментирахме дама, която явно е на ТИ с физиката и няма нищо общо като подход с Виолета Георгиева, защо да разнасяме името й по същия начин?

Последна редакция: вт, 30 юни 2020, 07:58 от пенсионирана русалка

# 560
  • София
Не мисля, че "разнасяме" името й, поне аз не го правя.
Освен това не визирах ВГ.

# 561
  • София
Много полезни ми бяха последните постове, благодаря на Русалка и Шарлот за споделеното виждане🤗
Мисля, че успешно излязох от заблудата, че учител по разказвателен предмет, преподаващ на немски, е добавената стойност. Хем си зная, че нивото на бг орбазованието и в частност учителските кадри, се влошават, хем си въобразявах, че посредствеността все още не е достигнала високобаловите училища.

# 562
  • София
Браво, сега изкарахте колегите и посредствени!

# 563
  • София
Ганис, никъде не съм казвала подобно нещо!!! Един учител може да  е страхотен по предмета си, примери колкото искаш,  но това не значи автоматично, че е супер и с езика, само това казах.

# 564
  • София
Имах предвид поста  на звездица.

# 565
  • София
За мен учители, в чиято длъжностна характеристика се включва преподаване предмета на съответния език, съответно те са приели да преподават предмета на езика, но не се справят задоволително, е посредственост от гледна точка на изпълнение на поставените задачи.

# 566
  • София
И кой Ви каза, че не се справят задоволително?

https://m.youtube.com/watch?v=rBs758EPnR4

Последна редакция: вт, 30 юни 2020, 10:03 от ganis

# 567
Звезди - зависи какво търси човек: добавена стойност е, защото се упражнява езика с терминологията по съответните предмети; това със сигурност ще е полезно за тези, които по-нататък ще изучават съответната специалност на езика. А моите притеснения са по- скоро дали учениците ще се справят с настоящите си знания по езика и с една пропусната година, в която не са изучавани науки. По отношение на компетентността на учителите в училището нямам съмнение, защото два от учебниците на немски са именно на тези преподаватели, а за г-жата по история няма и грам съмнение: славата й се носи и  навън ... Другите две преподавателки са млади и амбициозни: тази година се срещнаха с едната - на български - имаше челен сблъсък - догодина - на немски ще бъде още по-трудно да се философства на езика на Гьоте, но ще им се наложи! И финално, според мен обществените науки има голям смисъл да са на езика, защото там именно е добавената езикова стойност; природните и точните науки не изискват чак такива езикови компетенции ( от страна на учениците имам пред вид ); при тях познанието по самата материя е предимство, а не нивото на владеене на език.

# 568
  • София, Лагера
Предмети на НЕ в 9 клас са:
История, Физика, Химия, География, Философия.
По принцип Музика също е на НЕ, но колегата излезе в отпуск по майчинство.
Олеле! А биология на български ли се преподава?

Скрит текст:
Ние сме в гадна дилема дали хлапето да учи биология в НПМГ и да ходи на частни уроци по немски, или да учи в немска гимназия, като в последсвие учи биология на курсове. Но ако биологията се води на български в НЕГ, това би ни било сериозен проблем!

# 569
  • София
Да, на български е.

Общи условия

Активация на акаунт