73 СОУ - гимназиална степен /тема №2/

• 81 274
  • 742
  •   1
Отговори
# 540
Моето дете също е от 73-то училище и мога да кажа, че в 7-ми клас ако не беше допълнителната подготовка, щеше да е изключено да направи резултати, които да й позволяват да избира между най-предпочитаните гимназии.

Последна редакция: нд, 28 юни 2020, 15:45 от Mateda

# 541
Здравейте, дали мога да помоля за информация относно предметите, на които се преподава на немски език в 9-ти клас в 73-то? От други родители разбрах, че има недостиг на преподаватели и само по 2-3 предмета обучението е на немски език. Дали е така?

# 542
  • София
Предмети на НЕ в 9 клас са:
История, Физика, Химия, География, Философия.
По принцип Музика също е на НЕ, но колегата излезе в отпуск по майчинство.

# 543
Напротив— ще се учат 5 предмета  на немски ( ние пък се молим за по-малко)😃

# 544
А някой знае ли по кои учебници се учат тези предмети.

# 545
Само настоящите деветокласници.

# 546
Както казаха в началото на годината, все пак това не е езикова школа, а училище. Тъй че се надявам на по-малко предмети на немски, за да научат предметите. НЕ няма да им избяга, но могат да останат неразбрани важни предмети, като физика, химия и пр.

# 547
  • София
Колегите, водят тези предмети от години и са отлични учители. Повярвайте ми, владеят предметите си до съвършенство и знаят как да обясняват тези науки.
А по принцип, ако едно дете ги изучава на български език, пак не е гаранция, че няма да има проблеми с даде предмет.

# 548
И все пак е стресиращо всички тези предмети да се уат на чужд език. Та в тази връзка беше и питането ми за учебниците та да може наборът малко да види за какво става дума. Ако има желание, разбира се Simple Smile.

# 549
Бях чела в предходни теми, че от втори срок на 8-ми клас в 73-то се изучават понатия, с които ще се борави в 9-ти клас по сециализираните предмети. ДО обърка ли тази традиция?

# 550
ДО обърка много неща и остави празнина по всички предмети. Дори и по тези, при които имат напредничави и по-лесно адаптивни учители

# 551
Имаше само 4-5 часа понятия, Шарлот. Малко физика и Мат, както и Гео; Ще търсим апокрифи.

# 552
  • София
С толкова много предмети на Немски ми се струва, че в случая дори превъзхожда 91’НЕГ , греша ли? простете за паралела, но понякога е неминуем..

# 553
  • София
Звездица, извини ме, ама ще ти опонирам..
Скрит текст:
И не  по повод 73-то, а принципно, включително и за НЕГ, при това  за последнта с пълна сила. Да, Ганис казва, че са съвършени учителите, ама вероятно съвършени по предмета си. Последното със знанията по самия предмет  не оспорвам по никакъв начин... С  предметите на език нещата обаче  често са посредствени, с малки изключения ( и то може би са повече при учители с английски, не с немски)... И е логично да е така. То преподаватели по езика няма и се крепят и в трите училища  с немски разните "къси клечки", разместват се налични преподаватели из класовете (осмокласни нагоре и обратното), а ние искаме качествени кадри по друг предмет и език на ниво С1, понеже такова трябва да имаш, за да предаваш  бг знанията си на него... Колко го имат обаче  това ниво и не допускат множество грешки при говорене/писане, че да са истински полезни не само по предмета си, а и по езика?  Единици..  За всичките години, а те са доста, в които трите ми деца са били в  НЕГ, мога да кажа, че по този прагараф ставаха наистина  само 2-3, макс 4 дами... И независимо за кое училище става дума   - тези приятни изключения са хора или завършили някога немска гимназия и следвали после съответната дисциплина тук, или хора  с  дълъг престой в Германия за специализация. В годините се нагледах/наслушах на записани  от ученици файлчета в час от такива предмети, преобладаващо смехотворни са. Имам и познати с отличен немски, мои някогашни съученици и състуденти, чиито деца са в 73-то и 35-то - споделят същото.. Знам,че Ганис сега ще ми се разсърди, но за мен това  е картинката навсякъде. Изключение е може би лайстунг, защото там учителите са си все пак нейтив. Макар че и сред тях има страхотни "попадения".... Всичко това не го пиша сега за първи път, споделям го тук от години.
Да  кажа пак - не оспорвам знанията на учителите по съответния предмет,  изразявам  съвсем обосновани съмнения за нивото на немския, на който ги предават. То ако беше иначе и имаше такива  страхотни кадри  2 в 1 за 3-5-7-9 предмета, двете частни отдавна да са ги завербуали за себе си. Но не, и те нерядко прибягват до учители от  НЕГ и 73-то за целта ,  ама на хонорар..
Впечатление по темите прави,че хората се оплакват (ако въобще посмеят, понеже много неща  човек се сдържа да каже заради страха детето му да не пострада) не от учителя Х, преподаващ  предмета У на немски, а от титулярите по самия език.  А е така, защото знаейки или не немски, разбират, че с или без  едиколко си предмета на езика ситуацията с овладяването му не се изменя особено. Докато, ако самият учител по немски е "слаба бира", независимо през коя учебна година,  последствията са  наистина сериозни и се стига до уроците....
И последно - майки в  32-ро примерно  в годините са се хвалили, че  се изучават доста предмети на езика, даже и в 11 клас, което със сигурност не се случва в нито едно от училищата с немски (така  би следвало и да си е по наредба,де). Сам по себе си обаче този факт не е накарал никого да се откаже от 1 или 2 АЕГ заради цяла година повече предмети на езика. За мен лично училищата трябва да работят най-вече  в посока подобряване на нещата с чистото преподаване на езика, а  това е сложна задача, за жалост,  предвид липсата на кадри..

Последна редакция: вт, 30 юни 2020, 06:09 от пенсионирана русалка

# 554
  • София
Русалке, каня те в 73-то, за да чуеш немския на Лили Иванова по История ( която е и ДСД преподавател), както и на Емилия Здравкова по Физика, а  да чуеш и урок.

Общи условия

Активация на акаунт