73 СОУ - гимназиална степен /тема №2/

• 81 209
  • 742
  •   1
Отговори
# 480
  • София
Искам да споделя, че последната степен на наказание е "Преместване в друго училище за една учебна година". Това си е по закон за всички училища. След това, ако иска, ученикът може да се върне.
Не съм преподавала на Кристиян, само знам случая. Беше наказан с последно предупреждение и когато направи поредната простотия и трябваше да го накажем с преместване, малко преди това майка му за награда, го премести в 91 НЕГ.
Само ще кажа, че бях класна на сестра му, която миналата година завърши 73.СУ.
Изключително възпитано, добро и отнасящо се с уважение към съучениците и учителите момиче. Завърши с успех над 5,90
Никога не е парадирала с възможностите на семейството си.

# 481
  • София
Охо, значи даже е регламентирано това с връщането, не знаех.. И си мислех наивно, че един такъв преместен от НЕГ и после върнат, е бил пак от богопомазаните.. Вероятно причината за такава наредба  е  тези нарушители да не отиват  да подбиват дисциплината за дълго и другаде, ама е някак недомислено, защото на финала пак завършват за награда елитна гимназия.. Ганис, в нета се говори, че и девойката в колата  (май дъщеря на прокурор) е учила в 73-то и е била по същия ред преместена на даден етап. Знаеш ли коя друга елитна гимназия е огряла с присъствието си след това?

# 482
  • София
Нямам идея, не съм й преподавала.

# 483
За мен най-важното в случая е какво прави училището за ограничаване на разпространението на дрога от ученици към ученици. Изключването на някого за лошо поведение е едно, но тук става въпрос за нещо много по-сериозно, а на мен поне не ми е известно да се действа в тази посока.

# 484
Принципно, за да се вземат мерки, трябва да се минат граници. Синът на моя близка, бивш ученик в АК, след заставяне от съученик да приеме дизайнерска дрога, колабира в училище. Родителите към този момент баха извън града. Помолили детето да се транспортира до Пирогов, но го оставили в АК, за да не накърнят репутацията на колежа. Слава на Бога детето се оправи, без последици /можеше да има увреждане на мозъчната дейност/, но майката - юрист ги попиля. Тогава имаше масово изключване на дистрибутори на дрога, за които всички са знаели. Знаели, но без шума нищо нямаше да се случи. В този смисъл от нас се иска активност, настойчивост и неотстъпност.

# 485
За мен най-важното в случая е какво прави училището за ограничаване на разпространението на дрога от ученици към ученици. Изключването на някого за лошо поведение е едно, но тук става въпрос за нещо много по-сериозно, а на мен поне не ми е известно да се действа в тази посока.
Както всички се досещаме, нищо не се прави . Не чул, не видял, не разбрал - да не пострада репутацията т.е., да не загубим пари.
Нямам в предвид 73 СУ, конкретно.

# 486
Проблемът е много по-дълбоко отхбездействието на училищата. Проблемът е в бездействие на полиция и държава. Да не говорим и за случаи на съвместна дейност с дилъри. Колко пъти четем за акции срещу наркотици в училища. Не помня. Чат-пат нещо показно

# 487
Шарлот, това, което казваш, е неприемливо. Не оспорвам, че е факт, но е недопустимо. Не е нормално училището да абдикира като институция от отговорността, която носи за децата ни в голяма част от деня им.

# 488
Безусловно. Затова споделих случката, реакцията и причините за нея.

# 489
ROKI_MAKI аз пък конкретно за 73то говоря като родител на дете там. За мен е важно да знам дали управата се интересува активно от това кой продава и взема мерки срещу това. И предпочитам, ако пък има такива, да станат достояние. Защото впечатлението ми на 2рия месец беше, че масово се употребява алкохол, не толкова масово, но все пак и трева, цигарите пък да не ги споменавам, а не съм чула какво се прави по въпроса. И това при положение, че детето ми е от 'смотаните' - не е много контактна и не познаваше никого преди да започне учебната година. И не, аргументът, че те децата такива са се появили там и ние в семейството сме виновни, не би бил ок - моето примерно, и много други нови, ще се стараят да намерят приятели, да се впишат в средата, на всичкото отгоре са и в такава възраст - можем ли само ние от вкъщи да се противопоставим на средата? не е ли взаимна отговорността? не твърдя, че няма мерки, но твърдя, че съм попитала конкретно какви са и отговор не получих, нито пък усетих загриженост...

# 490
  • Sofia
fairytale lady, чак пък толкова масово... Синът ми е в съседен на вашия клас, а съседско дете - в друг съседен. И в двете паралелки не знам за такова масова употреба на алкохол и цигари. В нашия клас едно от момчетата пуши. Някой може да се е похвалил, че е употребил някога алкохол ( в предишно училище, на нечий купон), но в тази възраст "хвалбите" им са големи.

# 491
За 8-те класове ли става въпрос? Ако е за тях все още не е масово, има надежда да се минимизират нещата. Но трябва всеобщи усилия- на родители и училище

# 492
aniK масово са употребили примерно на екскурзията, и на много от тях не е било за първи път. за мен повече от 20% примерно означава масовост - да не забравяме, че това са деца на по 14 години. това за алкохолът и цигарите. тревата не е масова като че ли, но пък като сметнем процентно, няма да се учудя, ако и те влязат в моите категории за масовост. чувам ,че има родители, които не реагират на това, че децата им пушат или са пили. аз не мога да се примиря. честно казано, очакването ми беше да чуя от учител, че на екскурзията са пушили и пили. защото са длъжни да ни информират смятам. обаче не се случи. за щастие детето ми говори. за нещастие - не е ясно докога. и дали аз вкъщи ще преборя необходимостта да е част от среда, която в голяма степен може би не е добра.

# 493
За екскурзията е точно така! За жалост, тя се отчете за успешна и щеше да се повтори пролетната ваканция. Единственият плюс на карантината е ме се отмени и екскурзията, на която нямаше да пусна моето дете, но щяхме да си развалим и без това крехките взаиомоогношения

# 494
Margaritka0 абсолютно! аз в продължение на 2 месеца обмислях дали да отида при директора, което не направих в страх от публичен линч на детето, дали да не я преместя(след целия зор да влезе и неяснота какво ще бъде на друго място), или да й забраня да общува с половината съученици, което е идиотско от моя страна, но в безсилието си дори това си мислих. в крайна сметка ходих при 3ма психолога, които се занимават със зависимости, за да съм поне теоритично подготвена какво предстои, и страшно ми помогнаха. между другото, центърът по наркомании има превантивни програми за училищата. със сигурност и други организации го правят. вместо да се водят на екскурзия с водка по куфарите, е редно в друга посока да мисли...

Общи условия

Активация на акаунт