73 СОУ - гимназиална степен /тема №2/

• 81 236
  • 742
  •   1
Отговори
# 495
Може би тогава беше момента да се отиде, за да не продължава тази практика. Хубаво мислех да се организираме заедно. Тези неща не трябва да се отлагат или заровят, че рано или късно проблема избуява.

# 496
Моля, нека не вменяваме на директор и учители отговорности, които трябва да са отговорност на родителите и на порасналите ни деца.  Не било решението на директор и учители за изключването на въпросния тип; а на кого е - след като е предложен за изключване - със сигурност не на учители от съседното училище...?  Учителите трябвало да докладват кой пуши, пие или употребява наркотични вещества по екскурзии и други подобни...  Учителите да не са полицаи, че да следят децата ни навсякъде?!  Това за комбинираната екскурзия на 8 "в" и 10 клас вече сме го чували, но не го прави масово явление.   И кой точно учител би трябвало да е отговорен за следене на 16-17 годишни младежи какво правят в хотелските стаи или другаде, когато са на екскурзии.  Не се обръщам към никого - просто си разсъждавам писмено, защото и аз съм гневна, че това се случва в уж елитните ни училища.  За съжаление, обаче, е всеизвестен факт, че и в тях има много разглезени и разпуснати деца, на които учители и директори не могат да повлияят.

# 497
Напълно съм съгласна с вас. Но в конкретния случай - беше пълно безхаберие. А оставиш ли без надзор куп пубери, нещата излизат от контрол и започва да им харесва

# 498
  • София
За кратко време в темата се повдигнаха доста въпроси.
Незнайно как се опря до наркотиците.
1) Искам да кажа, че наказанията на Кристиян не са свързани с тях. Предупреждението за преместване в друго училище беше, за графити, с които беше изрисувал стената на училището с обидни коментари за колега. Втората му постъпка, заради която искахме да го преместим, е че беше се опитал да открадне бутилка уиски от Пикадили. Тогава до училище имаше такъв магазин. Управата на магазина го беше хванала.
По повод на наркотиците. Аз досега не съм чувала за дилъри, които обикалят около училище. Не твърдя обаче, че не е имало. Тази тема е много деликатна. Повярвайте, когато учител се е съмнявал в даден ученик и ако това се е оказало истина, ви аги са взимали мерки. Но пак повтарям, темата е деликатна. Нали се сещате, че само с подозрения, няма как да се сигнализират родителите.
Иначе в ЧК се провеждат беседи, говори се с децата.
2) Темата за екскурзиите. Аз лично не организирам  такива, точно по тази причина. Вече почти 25 години съм учител и съм правила само две.
Няма как учителите да могат да дебнат 24 часа в денонощието. Колеги са ми казвали как на екскурзии са изхвърляли цели торби с алкохол. Извинявам се, но тук вина имат родителите!
Като чета нечии мнения, пак ми се струва, че родители и учители сме от различна страна на барикадата, а не трябва да е така, защото това са нашите деца.
Ще кажа само едно нещо. Голяма част от проблемите, които имат децата, идват от семейната среда.

# 499
Моля, нека не вменяваме на директор и учители отговорности, които трябва да са отговорност на родителите и на порасналите ни деца.  Не било решението на директор и учители за изключването на въпросния тип; а на кого е - след като е предложен за изключване - със сигурност не на учители от съседното училище...?  Учителите трябвало да докладват кой пуши, пие или употребява наркотични вещества по екскурзии и други подобни...  Учителите да не са полицаи, че да следят децата ни навсякъде?!  Това за комбинираната екскурзия на 8 "в" и 10 клас вече сме го чували, но не го прави масово явление.   И кой точно учител би трябвало да е отговорен за следене на 16-17 годишни младежи какво правят в хотелските стаи или другаде, когато са на екскурзии.  Не се обръщам към никого - просто си разсъждавам писмено, защото и аз съм гневна, че това се случва в уж елитните ни училища.  За съжаление, обаче, е всеизвестен факт, че и в тях има много разглезени и разпуснати деца, на които учители и директори не могат да повлияят.

вие сериозно ли - какво значи да следят децата ни навсякъде? не искам от тях да ги следят извън двора на училището. но в рамките на училището или в хотела по време на екскурзията не просто трябва, длъжни са. това са непълнолетни деца, поверени на представител от училището. и не говоря за 10ти клас, а за 8ми - за моето дете това беше първи сблъсък с алкохол, цигари и трева. освен това е елементарно да се мине на вечерна проверка по стаите. последно да дам пример от предишното ни училище - на едноседмичен лагер в бунгала в 7ми клас момчетата вечерта се напъхват в момичешкото бунгало. учителят на вечерната проверка ги прибира по леглата им. те пак се измъкват и събират, той пак ги чува и връща обратно. и после сяда пред вратата на момичетата до 3 през нощта, когато вече всички са заспали, за да е сигурен, че няма да направят нещо, за което после ще отговаря пред родителите. защо го разказвам - на другата сутрин като разбрали, децата му се извинили, всичките. за това, че е спал седнал пред вратата, за да ги спре да правят кой знае какво. и с това искам да кажа, че учителите не са пъдари, те са възпитатели. с това, което е направил, спокойно и трезво, е показал отношение и пример. създава трайно отношения с тях. доверие. ама за вас явно такова ниво на общуване между ученик и учител е непонятно...

# 500
Ами сега аз бих ви попитала — Вие сериозно ли? Кой учител ще отиде на екскурзия като придружаващ класа си и ще седи или спи във фоайето, за да следи кой къде, с кого и какво прави, та те да не са падари! И тук става въпрос за гимназисти. Моля ви, та това не е детска градина или началното училище!

# 501
Не съм съгласна с вас, това е трудна възраст и надзора трябва да е двоен- от родители и училище, в случая придружаващите учители. За да сме от едната страна на барикадата заедно!

# 502
  • София
Така описано, ако аз съм учител, ще заведа учениците си на екскурзия на "кукуво лято". Ние имаме да контролираме 1-2 деца като родители вкъщи, а какво ли е 28 на екскурзия, които да следиш....то това е наказание.

# 503
  • София
Едно време учителите здраво контролираха, но никой родител не си позволяваше да скача срещу учител. А сега, я са им взели водката на някои мамини синчета, не се знае какво ще последва за учителя.

# 504
A, всеки може да се или да не се съгласява с чуждо мнение... тук въпросът е колко реалистични може да са очакванията ни от учителите: в конкретния случай с екскурзията не мисля, че са такива.

# 505
Убедена съм, че тези ученици, от това  училище, са достатъчно дисциплинирани и възпитани, за да им е достатъчно малка намеса от страна на учителите  Говоря за въпросния лагер, където вечерта не се е появил никой да им метне едно око.

# 506
Шарлот има много валидно наблюдение, че нищо не се променя, ако не се работи, за да се промени.  Проблемът е обществен на всички.  Много ловко някой вменява вината само на определени хора и обезкуражава всички с "навсякъде го има".  Истината е че наркотици няма навсякъде и че са все още незаконни.  Училищата трябва да са по-активни, когато има каквото и да е наблюдение за проблем с ученик.   За проблемите трябва да се говори обществено и без срам.  Истината за трагедията с Милен Цветков е че той, по някакъв кошмарен начин отвори дискуия и за неговата смърт индиректно има много виновни.  Пие чуждото дете, не ме интересува.  Пие и се дрогира защото няма майка, няма баща, има много пари, няма пари, има проблеми, няма никакви проблеми.  Когато проблемът е чужд или лесно може да бъде игнориран той лесно се забравя докато един ден вие не сте в кола спряла на червен светофар.

# 507
Последният пост не разбрах в каква връзка е, а и защо е отправен към Шарлот...? Не, че имам реплика към него, но някак си много генерално ми звучи...

# 508
Принципно, за да се вземат мерки, трябва да се минат граници. Синът на моя близка, бивш ученик в АК, след заставяне от съученик да приеме дизайнерска дрога, колабира в училище. Родителите към този момент баха извън града. Помолили детето да се транспортира до Пирогов, но го оставили в АК, за да не накърнят репутацията на колежа. Слава на Бога детето се оправи, без последици /можеше да има увреждане на мозъчната дейност/, но майката - юрист ги попиля. Тогава имаше масово изключване на дистрибутори на дрога, за които всички са знаели. Знаели, но без шума нищо нямаше да се случи. В този смисъл от нас се иска активност, настойчивост и неотстъпност.
Този пост на Шарлот.  Беше цитиран в тема за Американския колеж в края на април.  Днес го видях.  Шарлот е права.  Става дума за моя син.  Не ги попилях, тука ме е надценила, наложи се да съдействат на полицията.  Битката за един младеж, за едно дете е битка и отговорност на цялото общество и образователните институции имат важна роля.  Трябва да работим заедно, да се грижим за младите, да ме отговорни и сговорни.  Това е.

# 509
Последният пост не разбрах в каква връзка е, а и защо е отправен към Шарлот...? Не, че имам реплика към него, но някак си много генерално ми звучи...
Постът е цитиран в темата на АК, изведен от контекста на разговора в настоящата тема, с твърдение, че позоваването ми е ЕЖК. Майката на засегнатото момче и моя колежка /Мими блок/ потвърди тук достоверността на случая, уви с потърпевш нейния син. Формално няма връзка, освен че разни Горски и Морски/Ежко, Мецан и под./ надзирават писанията във всички теми и се втурват да бранят репутацията на отделни ЧУ с лични нападки. Простете за спама!

Последна редакция: пт, 08 май 2020, 17:42 от Шарлот

Общи условия

Активация на акаунт