Мъжете и жените говорят различни езици

• 23 657
  • 319
  •   1
Отговори
# 285
Не ми е известно да има разлики в устройствата на мъжкия и на женския мозък Simple Smile Има хормонални разлики, които сигурно могат да повлияят на невротрансмитерно ниво - не помня подробности, никога не съм се интересувал от тези аспекти на невропсихологията, но са наистина много дребни разлики в уменията при различни задачи. Също средно взето женският мозък е малко по-дребен от мъжкия, но това няма отношения към интелигентност, а към големината на главата. Иначе, ако имаше връзка с интелигеността и висшите функции, слоновете и кашалотите щяха да са най-умните същества на планетата, пък те не са, не съм сигурен дори дали бият по акъл мишчиците и сем. Вранови, които са едни от най-големите умници в животинското царство.

пс. научно-популярна статия, разказваща за актуално (макар и още непубликувано в научно издание) изследване на мъжки и женски мозъци и разликите между тях... само за скучни и досадни хора като мен, които залитат по подобни неща посред нощ Simple Smile

Последна редакция: вт, 12 сеп 2017, 00:04 от Анонимен

# 286
  • София
Човек, не говорим за обем на мозъка, а за разлика в начина, по който един мъж и една жена стигат до решението на една задача.

Ето ти нещо, което да ти даде представа за какво иде реч.

Казват, жените са от Венера, а мъжете от Марс. Тялото на мъжа силно се отличава от женското. Нямаме предвид разликите, които се виждат с просто око, а устройството на мозъка, хормоналната система, зрението, обонянието, съставът на кръвта… Със сигурност са повече от 50.

1. Мъжете виждат цветовете различно от жените. Заради двете Х-хромозоми цветната палитра на жените е по-богата и в разговор те оперират с отенъци, а мъжете различават само фундаменталните цветове. Затова не очаквайте вашият мъж да разбира от „фуксия“ и „прасковено“.
2. Еволюцията е развила при мъжете в по-голяма степен тунелното зрение и те виждат по-добре право пред себе си и надалеч. Жените имат по-широко периферно зрение, като при някои „самки“ то е толкова развито, че сякаш имат очи на гърба си.
3. В кръвта на мъжа има повече еритроцити и хемоглобин.
4. Мъжете по-бавно губят колаген и затова кожата им остарява по-бавно. Това тяхно природно преимущество обаче на практика не се забелязва, заради ежедневното бръснене и небрежното им отношение към външния вид въобще.
5. Последни изследвания са установили, че заради високото ниво на тестостерон мъжкият организъм произвежда по-малко антитела, от което мъжкият имунитет е по-слаб от женския. Та кой беше по-слабият пол?
6. Обемът на кръвта при мъжете е повече от жените – 5-6 литра срещу 4-4,5 литра.
7. В мъжкото тяло мазнините са средно около 12 % от общото тегло. В женското – 26 %.
8. Мъжете могат да кърмят. Лактацията може да се предизвика от постоянно стимулиране на гръдните зърна, от хормонален срив или пък от глад (!?). В историята има не малко примери за кърмещи мъже.
9. Мъжката кожа е с 0,2 мм по-дебела от женската и почти 10 пъти по-малко чувствителна.
10. Мазолестото тяло в мюжкия мозък е по-слабо развито. То е по-тънко и нервните съединения в него са с 30 на сто по-малко, затова мъжете по-трудно вършат много неща наведнъж.
11. Излишъкът на дихидротестостерон в мъжкия организъм води до отслабване на космените фоликули и те или умират, или се свиват до размери като при новородените. Това е една от причините за мъжката плешивост.
12. Колкото по-високо е нивото на тестостерон в организма, толкова мъжът е по-склонен към агресия. Има я и обратната зависимост – канадски учени са установили, че агресивните действия от своя страна вдигат нивото на тестостерона в кръвта.
13. Като цяло мъжкият мозък е с 8 до13 % по-голям и със 150 грама по-тежък от женския. Мъжете имат по-голям хипокамп – частта от мозъка, която отговаря за паметта, бодърстването и вниманието.
14. При мъжете електрическата ективност на мозъка при сън пада със 70 %, а при жените – само с 10%.
15. Мъжкото тяло изгаря мазнините по-ефективно от женското. Примерно 50 калории на ден.
16. При мъжете нивото на окситоцин е по-ниско и по-слабо са развити мозъчните области, отговорни за привързаността. По тази причина бракът е по-желан за жените, отколкото за силния пол.
17. Диаметърът на мъжкия косъм е два пъти по-дебел от женския.
18. Мъжкото сърце бие по-бавно от женското.
19. Мъжете различават по-малко вкусове, защото върху езиците им са разположени по-малко вкусови рецептори. Оттука и по-изтънченият вкус при жените.
20. Мъжкото тяло има по-малко рецептори за болка, но жените компенсират от друго – благодарение на повишеното ниво на естроген, те понасят болката не по-зле от мъжете.
21. Доказано е, че излишъкът на тестостерон в кръвта на мъжа повишавав нивото на вредния холестерин LDL. Той способства за образуването на хорестеринови плаки, които стесняват артериите.
22. В мъжките стави и мускули има по-малко колаген и еластан, затова мъжете не са толкова гъвкави и пластични.
23. Мъжете различават по-малко отенъци на сладкото.
24. Мъжките уши възприемат по-лошо звуците с висока честота.
25. Статистически мъжете изговарят два пъти по-малко думи на ден от жените, защото за мъжката реч отговаря само един мозъчен център.
26. При мъжете е по-лошо развито обонянието.
27. Развитието на момченцата в майчината утроба става по-бавно, заради това недоносените мъжки бебета са с 14 % повече.
28. Мъжкият хормон тестостерон пряко влияе на продължителността на живота. Китайските евнуси живеели със 17 г. повече от техните „тестостеронни“ съотечественици.
29. На мъжа му трябват 4 минути, за да стигне до оргазъм. Жените се нуждаят от два до четири пъти повече време. Мъжкият оргазъм трае 6 секунди, а женският – 23–24 секунди.
30. Мъжете като цяло са с 15 сантиметра по-високи от жените. Учените обясняват това с активността на гена ITM2A в Х-хромозомата. Както е известно, жената има две такива хромозоми.
31. Мъжете плачат средно от 6 до 17 пъти в годината. Жените – от 30 до 64.
32. Заради по-ниските нива на прогестерон, коптизол и естрадиол мъжете имат по-слаба интуиция за опасност. Един вид – по-смели са.
33. Мъжете умират от сърдечно-съдови болести 1,5 пъти по-место от жените.
34. За последните 100 години мъжете сериозно са пораснали. Средният показател за динамика на ръста в Европа е 11 см, в Испания -12 см. Днес най-високите мъже са холандците със среден ръст от 1,85 м.
35. Мъжките носове по правиво са по-масивни от женските. Това се свързва с по-голямото потребление на кислород.
36. Мъжете и жените различно реагират на проблемни ситуации. Мъжете използват бадемовидното тяло на дясното полукълбо и възприемат същината на проблема. При жените се задейства бадемовидното тяло в лявото полукълбо и те запомнят емоционалните детайли.
37. Генетически мъжете са устроени по-просто от жените, тъй като активните Х-хромозоми представляват набор от майчини и бащини клетки. Мъжете получават Х-хромозоми от майките си. В У-хромозомата се съдържат по-малко от 100 гена, а Х-хромозомата носи около 1500 гена.
38. При мъжете и жените се различават т. нар. когнитивни карти. Мъжете възприемат пространството като „карта – схема“, а жените виждат света като „схема – път“ и са силно привързани към ориентирите.
39. У мъжете с понижено сдържание нан тестостерон могат да се обосрят качества като алчност и склонност към трупане. Затова скопците са иделни банкери.
40. В сравнение с жените мъжете имат повече от хормона андростенона. При някои бозайници той действа като феромон. Подобна роля играе и в човешкото общество.
41. Схващането, че от бръсненето мъжкият косъм става по-гъст, е заблуда. Визулна четината изглежда по-твърда и гъста от това, че още не е повлияна от въздействието на околната среда.
42. Мъжете страдат от мигрена три пъти по-рядко от жените. Свързано е с това, че в мъжкия мозък е по-трудно да се предизвика електрическа вълнова активтост.
43. Мъжете два пъти по-рядко страдат от депресии, но пък са два пъти по-застрашени да равият шизофрения. И мъжката шизофрения протича по-тежко от женската.
44. При мъжете е по-голям рискът да станат алко- и наркозависими, а жените по-често страдат от анорексия.
45. Различно реагираме на стрес. Мъжете имат свойството да се дистанцират, а при жените се задейства механизъм, който учените наричат „защита и подръжка“ (защита над децата и търсене на подръжка в социалната група).
46.о Мъжкият главен мозк не работи по време на еякулация, за нея отговаря само гръбначният мзък.
47. Мъжете по-добре се ориентират в пространството – паралелното паркиране им се удава на 82 %, когато го правят за първи път. За жените числото е по-ралично – 22%.
48. Когато мъж чуе името си, той обикновено се обръща с цялото си тяло. Това е свързано, първо – със слабата подвижност на шията, и второ – със защитния рефлект „бий и бягай“.
49. Плешивостта при мъжете се наследява… от майката с Х-хромозомата.
50. Заради наличието на само една Х-хромозома, мъжете по-често от жените страдат от усложнения и хронически болести. И т.н., и и т.н.

# 287
absurT, говоря за онова, за което което е темата. Никой не говори за физическите разлики и последствията от това. Те са ясни.

Съвсем точно си е написано за кое става дума:
"Защо казвате "Ще отскоча до магазина и се връщам", като знаете, че ще се моткате с часове из мола?"
"НЕ често значи ДА, "добре съм" означава "помогни ми"

Ами не, не е вярно! Заради такива клишета някои мъже наистина вярват, че една жена като каже не, всъщност казва да.
Кажи ми сериозно ли така говорят жените около теб? Точно на пръстите на едната ми ръка се броят жените, които са от този тип и съвсем целенасочено ги избягвам. Изключително неприятни са ми подобни хора.

За другия пол също:
"Защото вие казвате, че само ще изхвърлите боклука, а сядате зад блока с другите авери и пиете по 2- 3 бири"
Съвсем открито си казват, че отиват на бира. Понякога жените им са ги изпреварили, но лошо няма, никого не връщат, който когато слезе, има за всички.

Тъжно ми е за хора, които една бира не могат да слязат да изпият без да се наложи да лъжат и за щастие в това отношение дори не се сещам за един пример, независимо от пола.

# 288
А, глупостите на Джон Грей, защитил "докторантура" по пощата в университет менте не ми се коментират, човекът печели пари, не разбира нито от мозъци, още по-малко от "психики" Simple Smile)) Горе дадох линк към актуална статия за мозъци. Иначе си говорете - аз не съм изчел, отговорих на първоначалното мнение, сигурно не се включвам адекватно по актуалната дискусия Simple Smile

ПС. Извинявам се, че май неволно се намесих в чужд разговор като помислих мнения, които изглежда са към друг, за адресирани до мен Simple Smile

ППС. И да не си бях посочил пола (+ и да не беше ясно от прякора) - пак щяхте да ме разпознаете, че съм мъж - такива досадни и отегчително обстоятелствени жени, които да пишат като мен, не познавам Stuck Out Tongue Stuck Out Tongue

Последна редакция: вт, 12 сеп 2017, 00:21 от Анонимен

# 289
А, bgtatko81 е чудесен пример.
Мога да се обзаложа, че ако не му виждахте ника и пола никога нямаше да познаете, че е мъж само по мненията му Simple Smile

# 290
  • Монреал
Ако говориш за мъже от 60+ набор надолу съм склонна да се съглася с наблюденията ти. Но това е резултат пак от дресировка във възпитанието в детските им години - мъжът трябва да прави това и това, и никога да не прави еди какво си, защото ще му се смеят, ще се подиграват, какво ще кажат хората, това е срамно, недостойно и т.н.
Същото и за жените - от малки момиченца им се набивали в главите - ти трябва да слушаш мъжа си, негова е последната дума, ще си мълчиш, ще наведеш глава, да му "миеш краката", любовта минава през стомаха и т.н.
Не знам къде си расла и сред какви се движиш, но препоръчвам да се въздържаш от генерализиране.

# 291
Мога да се обзаложа, че ако не му виждахте ника и пола никога нямаше да познаете, че е мъж само по мненията му Simple Smile
На 100%.
Интересно ми е с какво се занимава този философски настроен баща?

# 292
Интересно ми е с какво се занимава този философски настроен баща?

Автомонтьор, разбира се... Силно повлиян от "Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет" Stuck Out Tongue

# 293
Те автомонтьорите вече са програмисти    Laughing
------
Невярно клише е че жените били по-приказливи. Такива мъже познавам, Мара Подробна отвсякъде. Всякакви езици говорят и мнение за всичко имат. Всякаква прилика с пишещи в този форум е неволна и случайна  Mr. Green

# 294

ППС. И да не си бях посочил пола (+ и да не беше ясно от прякора) - пак щяхте да ме разпознаете, че съм мъж - такива досадни и отегчително обстоятелствени жени, които да пишат като мен, не познавам Stuck Out Tongue Stuck Out Tongue

Не е вярно. Аз например съм 99% сигурна, че си жена, представяща се за мъж. Не знам защо го правиш, но ти личи.

# 295
Скрит текст:

Не е вярно. Аз например съм 99% сигурна, че си жена, представяща се за мъж. Не знам защо го правиш, но ти личи.
Нищо не му личи. Simple Smile
По твърде аналитичните постове, подкрепяни с данни, статистики, материали и фактология може да се разбере, че е мъж. Коя жена ще се занимава да търси строго разумни, обосновани доводи за брак или раждане на деца?!:smiley:

А и повечето му постове са изградени на строга логика и аргументирани. Няма клъв, няма кудкудяк.

Това, че човекът умее да изразява мислите си и да има отношение към случващото се, не означава, че е жена. Пак се изхожда от презумпцията, че повечето мъже не приказват много, мислят коловозно и не коментират нищо различно от спорт, коли и жени.

# 296
Аз и още много други щяха да познаят, че е мъж. Той се обосновава доста ясно и категорично и рядко има емоционални изблици.
Аз не разбирам защо е това драпане да се изкарат мъжете и жените еднакви - физическите разлики водят и до психическите такива.

Сега клишетата на разни мъже как женското НЕ означавало ДА, подминавам със смях и не помня още какво Земонти беше написал по темата - май за умението да се извиняваш... пак не съм съгласна. Аз обратното съм забелязала - мъжете трудно си признават грешките , все се оправдават, докато жените са по-самокритични към себе си.

Спор няма, че до голяма степен биологията определя и начина на мислене, съзнанието ако щеш.
Майката, която е носила бебето и го е кърмила е много по-привързана и фокусирана в детето си. Затова както Бг татко писа майките си говорят за децата си - кой е махнал памперса, биберона, как детето се е научило да казва думички и т.н.
Бащите също обичат децата си , но по съвсем друг начин - друг тип е връзката им, те заобикват децата си в последствие . Затова и по градинките майките си говорят  кое дете е по- ПО НАЙ, докато бащите в градинката си говорят на съвсем други теми, а децата са ги извели помежду другото.

Аз като един пълен егоист, който обича най-много себе си, не съм обсебена от детето и си и какво може то, не обичам да говоря с други майки за такива теми - адски досадни и скучни са ми и не ме интересува кое детенце какво може, но дори и аз се разпознах в думите на БГ татко, защото  наум си ги помислям тези неща "Моете дете се катери по-добре от У, няма памперс като Х, няма биба като А " и т.н. Но осъзнавам, че аз съм от изключенията майки-егоистки, които не са силно привързани към децата си, които само потвърждават правилото , тъй като предизвикват остро възмущение и неодобрение, когато си признаем какви сме всъщност - веднага се почва "Защо си го родила? " и т.н. 
Разликата между мъже и жени е как и защо правят едно и също нещо. Пак ще дам пример със себе си: аз извеждам детето навън заради движението, защото е полезно и т.н., да го отметна като задачка за деня. Половинът ми я извежда главно за да срещне хора (като много др. мъже) , за негови социални контакти - да си побърбри с другите майки и татковци ( не за памперси ! ), детето е между другото - е, хвърля й по едно око, естествено...

# 297
Аз като един пълен егоист, който обича най-много себе си, не съм обсебена от детето и си и какво може то, не обичам да говоря с други майки за такива теми - адски досадни и скучни са ми и не ме интересува кое детенце какво може
Споко, аз също съм така. Но няма нищо общо с егоизма при мен. Просто ми е супер безинтересно и излишно. Нито научавам нещо по този начин, нито има някакъв емоционален обмен (това ми е важно при общуване).

Факт са разликите между мъж и жена, но не ги свързвам с трапове различия, а по-скоро биологични разлики, изразени по-силно или не според новото на интелект, осъзнатост и типа личност.

# 298
  • София
Нищо не му личи. Simple Smile
По твърде аналитичните постове, подкрепяни с данни, статистики, материали и фактология може да се разбере, че е мъж. Коя жена ще се занимава да търси строго разумни, обосновани доводи за брак или раждане на деца?!:smiley:

А и повечето му постове са изградени на строга логика и аргументирани. Няма клъв, няма кудкудяк.

Това, че човекът умее да изразява мислите си и да има отношение към случващото се, не означава, че е жена. Пак се изхожда от презумпцията, че повечето мъже не приказват много, мислят коловозно и не коментират нищо различно от спорт, коли и жени.

Тук идва момента да попитам, ще си признаем ли най- сетне, че мъжете са от Марс/ не случайно и изразът е " ти, да не си паднал от Марс?"/  , а ни есме от Венера и като така има голяма разлика в начина на мислене, а от там и във възприемането на нещата?

Пример- заключената тема за Дорис и Дорисов.

# 299
/ не случайно и изразът е " ти, да не си паднал от Марс?"/  , а ние сме от Венера и като така има голяма разлика в начина на мислене
По-скоро неслучайно няма израз "да не си паднала от Венера" Stuck Out Tongue Winking Eye.
п.с. По един и същ начин мислим. Женската част обаче очаква и приемлив довод или предпоставка преди да вземе решение.

Общи условия

Активация на акаунт