Летните ни местенца за релакс - да си покажем терасите :) - тема 4

• 84 152
  • 463
  •   1
Отговори
# 195
Вероника страхотен двор,тераса и къща  Heart

# 196
  • In transit
Вероника, много красив двор и тераса.

moonriver, босилека е малко капризен докато тръгне. Бих ти препоръчала да го прибереш в стая на прозорец, на който няма директно слънце, защото вече пече силно и може да изгори. Трябва му време вода и торене за да тръгне и стане по здраво стеблото. А може и нещо да го яде. Има едни миниатюрни паячета дето ги ядат и листата почват почерняват покрая а после падат. Пусни една снимка да го видя.

# 197
Ето го в пълния му блясък Simple Smile

Мисля, че сутринта беше една идея по-добре, ще видя довечера като се прибера какво е положението..

# 198
  • In transit
Много нещастно изглежда. Той едногодишен ли е? Защото седи като храстче. От разсад ли си го засяла? Това до него розмарин ли е? Принципно босилека е капризен към съжителство с други билки особено в една саксия. Не съм сигурна с кои точно беше, но моя миналото лято не се харесваше с магданоза.

# 199
Купих и него от Мосю Бриколаж в малка саксиика. Идея си нямам дали е едногодишен. На рафта пишеше просто "Босилек". А това до него е лавандула. Не знам дали се разбират...

# 200
  • In transit
Според мен не се разбират.
Виж как изглежда моя, (който вече не е в добро състояние) и трябва да го обера преди всички листа да са заминали.
Скрит текст:

Тук се вижда маната по листенцата:

Твоя изглежда с дребни листенца тип като храст. Аз бих ти препоръчала да си купиш или готов от Кауфланд или Лидл, там редовно пускат, само ще следиш е свеж (но пак няма гаранция колко ще изтрае) или да си посееш сама. Става много лесно и още не е късно.
Избери семена от едролист босилек, той е най-издръжлив лятото и на открито стават огромни листата.
Насяваш го в една такава дълга саксия, до 2-5 дни ще покълне и ще тръгне да расте. важното е да не го държиш на пряка светлина докато не порасне малко. Или ако го пече да е преди обяд. До края на юни ще можеш да береш.

# 201
Извинявам се за глупав въпрос, но мога ли да засадя босилек в обикновена кръгла саксия, или трябва да е дълга, тип "сандъче"? Никога не съм го правила, тази година реших да пробвам, но имам само кръгли големи саксии.

# 202
Благодаря за съветите, Mikkey. Ще опитам да засадя семенца, но ще ми е тъжно да изхвърля малките ми, нещастни, недъгави храстчета... Иначе аз босилека го садя за прогонване на насекоми, не са ядене Grinning. Ще засадя семенцата в отделен съндък, ама тогава не знам лавандулата какво ще я правя. Ако не намеря начин да закача съндъчетата на парапета, нямам място за повече от 1. Може би да насадя лавандулата отделно в такава саксия
http://www.ikea.bg/summer-collection/outdoor-plant-pots-and-plan … r-67552/80384688/
Това вече мисля, че ще може да се закрепи за моя парапет.

# 203
Разсад босилек най-хубав съм си вземала от пазара, доста по-здрав е от този в магазините, а цената му е конкурентна. Миналата година си имах свой, но тази не ми поникна както трябва и мисля да си купя направо готов.

# 204
Разкошен разсад и на добра цена има към Ботаническата градина на СУ, до паметника Левски.

Лавандула, чубрица и мащерка оцеляха до тази пролет, като мащерката и чубрицата останаха зелени на терасата дори при най-големите снегове. Риганът почти оцеля, но се предаде накрая при топенето на снеговете - май му дойде в повече влагата, защото беше на перваза на прозореца. Ментата и джодженът ги прибрах вътре и май им стаа топло, пожълтяха и загинаха ноември. Сега пак ще купя и мисля да живеят на терасата.

# 205
  • In transit
Извинявам се за глупав въпрос, но мога ли да засадя босилек в обикновена кръгла саксия, или трябва да е дълга, тип "сандъче"? Никога не съм го правила, тази година реших да пробвам, но имам само кръгли големи саксии.
Разбира се, че можеш. Той и в малка кръгла пак ще стане.

moonriver, засей още една лавандула до другата и ще напълниш саксията. А босилека, в по-малка и на перваза, не на парапета. Не съм убедена, че ще оцелее на парапета.

# 206
Ами ако оставя лавандулата в сандък на прозореца там няма място за друго, первазът е малък. Единственият вариант е босилекът да е на перваза, лавандулата самичка на парапета. Или всички 3 на перваза, но в отделни саксиики. Тогава трябва да хвърлям новите сандъци и да купувам нови три саксии. Или да намеря начин да закача единия съндък на парапета, като си купя допълнително някаква телена закачалка ако намеря..

# 207
  • In transit
Нещо такова няма ли да ти свърши работа?

Струват по лев и нещо в домашните потреби или магазините за левче.

# 208
Да, точно такова, само трябва да намеря със същите размери като съндъчето.

# 209
Като сте на темата растителност.  Има ли шанс пожълтялата туя да се съвземе?  Така ме е яд, но падат бодлички, като изсъхнала е. Явно трябва да я изхвърля.

Общи условия

Активация на акаунт