Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-18

• 78 601
  • 730
  •   1
Отговори
# 135
За тези цени търсете панели,не мисля,че ще успеете да намерите друго Simple Smile Не съм против панела,просто казвам кое би ви било по джоба.

# 136
  • София
За тези цени търсете панели,не мисля,че ще успеете да намерите друго Simple Smile Не съм против панела,просто казвам кое би ви било по джоба.

Няма значение дали е панел или тухла , или ново / старо строителство важното е да е читаво.

# 137
Това е добре.Щом за вас панелът е опция,търсете точно това.Първите етажи на панела са по-евтини,последните не ги препоръчвам-ядовете са много.Не знам как е по другите квартали,но в Дианабад има шанс за намиране на панел за парите,които сте готови да дадете.Имайте предвид,че банките може би ще отпуснат по-малко пари заради панела.Също така най-вероятно ще се наложи ремонт.

# 138
  • София
Също мога ли да помоля , някой да ми каже как се процедира при покупка със банка аз имам това , като информация от една статия  : 1.   Набелязване на апартамент
2.   Трябва да се направи пазарна оценка  (съвет: оценителите-физически лица са по-склонни да правят компромиси за пазарната цена на имота, отколкото големите фирми)
3.   С пазарната оценка в ръка отивате в банката и искате да ви издадат документ (сертификат, удостоверение или както се казва), с който ви гарантират за някакъв период от време (обикновено 1 месец), че ще ви отпуснат кредит в размер на ХХХ лева или евро за конкретния имот и доходи. Моят съвет е да давате някакво капаро на продавача, само след като имате този документ. Не разчитайте на устни уговорки с банковия служител, колкото и да ви убеждава, че няма да има проблем.
4.   Трябва да предвидите и всички разходи, свързани с покупката на имота и учредяването на ипотеката като нотариални такси, комисионна на брокера (2.5% – 3%), данъци и такси, пазарна оценка и други. Въпреки че, банките често финансират от 80 до 90% от продажната цена на имота (дори 100% с различни кредитни карти и заеми „за ремонт”),
5.   Помислете също и за известна сума, която ще използвате за ремонт и за обзавеждане на новия имот. Колкото и да ви убеждават, че му трябва само един латекс, това не е така. Може да се наложи подмяна на ВиК и Ел. инсталациите, както и други ремонти, които е по-добре да се направят в началото, преди да се купили обзавеждането и техниката.
                                                                Сделката
1.   Преди да се стигне до нея има много важни стъпки, за които е по-добре да се доверите на професионалист – брокер. Първата от тях е да се сключи предварителен договор. Обикновено в Агенциите за недвижими имоти имат образец. Нормално е при неговото сключване да платите за услугите на брокера и да дадете капаро (10%) на продавача.
2.   Следващата стъпка е да се направи пълна проверка на задълженията (парно, ток, вода и други), които се водят на този имот. В моя случай, продавачите имаха около 8 хиляди лева задължения за парно, които трябваше да се погасят с парите от продажбата. Тънък момент, за който трябва да разчитате на брокера, че всичко ще мине гладко.
3.   След това, моят съвет е да изберете добър нотариус, които да проучи внимателно и в детайли имота за наличие на тежести като ипотеки, договори за наем, договори да доглеждане на възрастен роднина и други. Той ще провери и всички предишни сделки за имота и ако има някакъв проблем (като 10 продажби само за 1 година) ще ви каже.
4.   Много хора се доверяват на адвокат при покупка на имот, но според мен, ако няма някаква съвсем заплетена ситуация, няма смисъл от такава консултация. Дори да наемете най-добрия адвокат, ако нотариуса не си е свършил работата качествено – нямате никаква гаранция, че имота е „чист”.
5.   Стигнахме и до самата сделка. Влизате всички при нотариуса и той чете изготвения от него нотариален акт. Слушайте внимателно и четете преди да се подпишете, защото ако има дори само една неточност, той е недействителен. След това плащате на продавача. За да е сигурен той, че ще си получи парите, нотариуса не изпраща нотариалния акт към имотния регистър преди да получи копие от платежното нареждане за превода.
6.   Честито! Вече сте собственик на имота. Ще трябва да изчакате още малко, обаче, преди да се нанесете. Ако не е ново строителство и в него все още има вещи на предишния собственик, той има известно време (до 1 месец), в което да си ги прибере. Моят съвет е този срок да е максимално кратък. В случай, че имота се продава с мебелите, се разберете да получите ключа веднага след сделката при нотариуса. След това сменете ключалката и ако предишния собственик иска да си взема някакви неща, това да става само във ваше присъствие.
7.   Последния съвет е от личен опит. След като многолюдната ромска фамилия (за която ви споменах малко по-нагоре) продаде апартамента си, се изнесе от имота още на 2-рия ден, задно с всички скъпи мебели и техника в него. Впоследствие разбрахме, че мебелите са били включени в цената на имота. За съжаление, нямаше как да предупредим новите собственици за измамата.

За момента работя с един брокер но мисля ,че само ме объкрва ...

# 139
В темата пишат хора които могат да ви помогнат, но щом нямате пари кеш за начален капитал не знам какви са ви шансовете.

# 140
  • София
В темата пишат хора които могат да ви помогнат, но щом нямате пари кеш за начален капитал не знам какви са ви шансовете.

Ами може би грешно го написах пари има от роднини но това е втората опция за момента плана е Ипотечен + Потребителски  защото не искаме да тежим на никой. Simple Smile

# 141

Ами може би грешно го написах пари има от роднини но това е втората опция за момента плана е Ипотечен + Потребителски  защото не искаме да тежим на никой. Simple Smile
3% за комисионна, 10% за капаро +още около 4% такси и др. Това ви е нужно кеш. Смятай на 80к, колко пари от роднини ще трябват.

# 142
  • София

3% за комисионна, 10% за капаро +още около 4% такси и др. Това ви е нужно кеш. Смятай на 80к, колко пари от роднини ще трябват.

Парите не са проблем (доколкото може да се каже това) , просто наистина имаме нужда от човек да ни води в процеса.

# 143

Парите не са проблем (доколкото може да се каже това) , просто наистина имаме нужда от човек да ни води в процеса.
Пиши на Томева и Не се сърди човече, ще помогнат.

# 144
  • София

Пиши на Томева и Не се сърди човече, ще помогнат.

Писах чакам и нее не се сърдя споко просто е много гадна цялата история през , която трябва да се мине само и само да имаме жилище : (

# 145
Според мене първо се обърнете към банката си и разговаряйте какъв кредит е реаалистично да вземете. Колко можете да отделите като месечна вноска, колко ще се оскъпи от срока и т.н. Това ще ви определи реалистичния таван на търсене. 10К само за разходите по сделката + колкото още ви трябват за ремонт. Погледнете кварталите, които са съседни на желаните, но със също удобен транспорт, примерно Лагера, Хиподрума... вие ще си прецените кои. Понякога в обявата пише един квартал, но жилището е в друг или на границата с него. За другите неща може да се водите по статията. Макар че според мен съветите на адвокат са по-полезни, отколкото на брокер.

# 146
  • In transit
NoodleBG, "Не се сърди човече" е никнейм на потребителка, която пише в темата.

# 147
  • София

Хахаха не знаех просто си помислих ,че отговарям много "остро" и хората си мислят ,че се сърдя Grinning

# 148

Хахаха не знаех просто си помислих ,че отговарям много "остро" и хората си мислят ,че се сърдя Grinning
Ако прочетеш и малко стари теми, няма да ти навреди.

# 149

2.   Трябва да се направи пазарна оценка  (съвет: оценителите-физически лица са по-склонни да правят компромиси за пазарната цена на имота, отколкото големите фирми)

Първо, някои от банките работят с конкретни оценители и не признават независими такива. Второ, някои банки имат практика да занижават оценките на имотите - оценителя да ви го оцени на 100, но за конкретната банка указанията са оценката да е 80 примерно.

Общи условия

Активация на акаунт