Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-18

• 78 650
  • 730
  •   1
Отговори
# 375
Ниските лихви плюс улесненото кредитиране са причината вместо 50 да струва 80 К. Защото те са за всички, тоест, все повече хора имат достъп до тях. През 1998 апартамент се купуваше за 15 000 долара. Обаче банките кредити не даваха, а много малко хора имаха 15 000 в кеш, затова и цената беше таква.  

Не е съвсем така. През 1998 цените и заплатите бяха доста различни. Минималната РЗ беше под 100 лв., сега е 400 лв. Казвам го за сравнение. Покупателната стойност също беше различна. Тогава да имаш 15 хил. евро е равносилно на това сега да има примерно 50 хил. евро.
Банките и тогава даваха кредити, стига да имаш работа и част от сумата за покупка. Също като сега. Не помня лихвите какви са били.
Причината за струват 80 хил., вместо 50 хил. в никакъв случай не е улесненото кредитиране, което всъщност изобщо не е толкова лесно. Пробвай без трудов договор или на минимална заплата да изтеглиш...
Има причини за поскъпването, повечето от тях са спекулативни.

Мисля, че нямаш добър спомен за онзи период.  Естествено, че доходите бяха различни, но кредитиране в нормалния смисъл на думата (като изклчюим кредитните милионери малко по-рано) на практика нямаше, защото това беше точно след времето на хиперинфлацията и фалитите на банките, когато доларът стана 3000 лева. На 1 юли 1997 въведоха валутния борд и обезцениха лева 1:1000, и го фиксираха към марката. Какво кредитиране за жилища?! Банковата система, а и цялата икономика  буквално бяха рестартирани от 0, даже от (-) ниво, а хората масово изгубиха спестяванията си - поне тези, които ги бяха държали в лева и в банки. И  имотите се купуваха в кеш и в твърда валута - в долари и в марки. Така че 1998 нямаше  ипотечно кредитиране, независимо от дохода. После постепенно към 2002-2003 започнаха да кредитират, но с високи лихви (18-19 %), постепенно ги намаляваха  и започна предишния растеж до 2008.

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%B0%D0%BB%D1%83%D1%82%D0% … D0%B2%D0%B5%D1%82

Всъщност деноминацията на лева е била след въвеждането на борда:

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0% … D0%BD%D1%81%D0%B8)

На 5 юли 1999 година се извършва деноминация на българския лев.

Поскъпването си има макроикономчиекси причини. Както и спадът в периода 2008-2014. Изобщо цените на имотите вървят в пряка звависимост от банковата система и от БВП.

Никъде по света никой няма да ти даде кредит без трудов договор или съответно доход на съдружник/собственик, който се удостоверява с данъчна декларация. Улеснено е, разбира се, и не само това, ами и лихвите са по 4-5 %, а почнаха от 20 % след рестарта от началото на 2000-те.

Последна редакция: ср, 16 авг 2017, 12:11 от Анонимен

# 376
абе, някъде в този интервал, бабата и дядото на ММ са си купили къщата. за тях - голям удар - в положителния смисъл го казвам. От момента на подписване на предварителния договор, до момента на изплащането му - което е било, няколко седмици - толкова са се обезценили парите, че: цитирам: за цената на целия имот - къща с 1 дк двор в града, към момента на плащане такава е била цените на винкелите, които са на асмата в двора.
Ама и аз нз точната година - там някъде е било.

Тогава хората са били буквално не на себе си - старите собственици са дошли с намерение да се бият,ч е да си вземат обратно къщата. Ама се е разминал боят .. просто - ситуацията е била ненормална ..

# 377
Хиперинфлацията беше малко по-рано от 1998 г. /96-97/.

Много добре знам какво са били тогава 15 хил. евро и какво са сега. Покупателната им способност е различна.
Цитат
Поскъпването си има макроикономически причини. Както и спадът в периода 2008-2014. Изобщо цените на имотите вървят в пряка зависимост от банковата система и от БВП

Причините не са единствено тези. Има известна зависимост, но не е пряка. Най-голямо влияние на цените на имотите оказва влиянието на това, че пазарът е силно несъвършен. Отделно на това са доходи, лихвен процент, инвестиционна възвръщаемост.

# 378
Хиперинфлацията беше малко по-рано от 1998 г. /96-97/.

Много добре знам какво са били тогава 15 хил. евро и какво са сега. Покупателната им способност е различна.
Цитат
Поскъпването си има макроикономически причини. Както и спадът в периода 2008-2014. Изобщо цените на имотите вървят в пряка зависимост от банковата система и от БВП

Причините не са единствено тези. Има известна зависимост, но не е пряка. Най-голямо влияние на цените на имотите оказва влиянието на това, че пазарът е силно несъвършен. Отделно на това са доходи, лихвен процент, инвестиционна възвръщаемост.

Ти откога си получаваш заплатата в евро? Щото и тогава, и сега, заплатите като цяло си бяха в лева (с малки изключения, които всъщност имаха късмета да не усетят удара). Затова и имаше хиперинфлация - тя беше заради хипер-обезценката на лева (не на евроито) спрямо свтовните валути и от там, голямо и продължително покачване на цените на стоките. Покупателната способност на лева те интересува, не на еврото.

Да, но последиците от хиперинфалцията ги влачихме чак до към 2004-2005. Това са инертни процеси, - межу другото, капиталовият контрол в Гърция го въведоха 2015 и още не са го отменили (това само като пример за инертността).  След като левът е деноминиран през 1999, за какво ипотечно кредитиране говориш през 1998? Тя цялата банкова система беше стопирана за периода до към 2000 - нито навътре, нито навън. Банките стояха като украшения, а парите на хората бяха блокирани във фалиралите банки и им ги изплатиха чак след дениминацията в нови пари. Жилищата се купуваха кеш, в долари, на ръка. Ипотечно кредитиране нямаше. Хората, преживели това, отлично ги знаят тези неща.

Какво означава "несъвършен пазар" и кой пазар, според теб, е "съвършен"? Причините са си тези, и те са еднакви в момента и в БГ, и в Канада (дадох пример назад). Но всеки е свободен да вярва в теория на конспирацията, колкото си иска Simple Smile

румка, продавачите са имали неблагоразумието да поискат цената в лева и затова така се е получило. Имаше и такива случаи, наши познати  просто подариха наследено жилище по този начин, парите, които взеха, стигнаха за една пералня и някакви парцалки. Иначе по-хитрите искаха цената директно в долари или марки, и после - под дюшека.

Последна редакция: ср, 16 авг 2017, 14:05 от Анонимен

# 379
да, то затова сега всички цени са в евро вече Wink

# 380

Именно Simple Smile  "парен каша духа", нищо, че левът е завързан за еврото.

# 381
  • София

Цените са в евро, но купуваш имот в левовата му равностойност.

# 382
Понеже говориш за макроикономика, реших, че си наясно с пазарите и най-малкото знаеш какво е несъвършен пазар - пазар, в който цената не се регулира самостоятелно само на база търсене и предлагане, както и участниците в него не разполагат с цялата нужна информация. Спирам дотук с урока по икономикс, както и с анализа на пазара.
Всеки си има глава на раменете да мисли, да решава, да купува или пък не.

Важното е да сме живи и здрави!

# 383

Амин.

# 384
# 385
Понеже говориш за макроикономика, реших, че си наясно с пазарите и най-малкото знаеш какво е несъвършен пазар - пазар, в който цената не се регулира самостоятелно само на база търсене и предлагане, както и участниците в него не разполагат с цялата нужна информация. Спирам дотук с урока по икономикс, както и с анализа на пазара.
Всеки си има глава на раменете да мисли, да решава, да купува или пък не.

Ха-ха - че то има ли тогава "съвършен" пазар?! Да не би на фондовата борса да разполагаш с цялата информация?! Всъщност теорията на Стиглиц е точно за фондовите пазари - stock markets.

Ако говориш за теорията на Стиглиц, чела съм на английски за  information distortion и asymmetric information. Изобщо не съм знаела, че го превеждат "несъвършени пазари" на български. И не чета на български нито специализирана икономическа информация, нито такива новини. При толкова информация от извора си е чиста загуба на време да четеш нескопосаните преводи в нашите уж специализрани медии.

Явно си наскоро обучена в УНСС и сие, но за историята на пазара на имоти в България/София имаш погрешна информация, специално за годините преди 2000.

И понеже говориш за макроикономика, надявам се знаеш какво е корелация - та вземи си поиграй да сметнеш Коефициента на корелация между цените на имотите и БВП, и ще видиш, че е почти 1-ца Wink

Но да, важното е да сме живи и здрави - тук съм напълно съгласна.  Peace

Последна редакция: ср, 16 авг 2017, 14:28 от Анонимен

# 386
За съжаление(или не) никоя банка няма да отпусне 800-1000 лв/месечна вноска на семейство с общ доход 2000 лв. Това е немислимо Simple Smile Според мен отпускат около 500 лв. за подобни доказуеми пари, което си е кофти.

# 387
За съжаление(или не) никоя банка няма да отпусне 800-1000 лв/месечна вноска на семейство с общ доход 2000 лв. Това е немислимо Simple Smile Според мен отпускат около 500 лв. за подобни доказуеми пари, което си е кофти.

По-скоро за щастие Simple Smile Натали сега е недоволна, но се съмнявам да е щастлива да преживее събитията между 1995 и 2000 Simple Smile  Гледай сега КТБ и си го представи за цялата банкова система - това се случи тогава. 

Кредитът зависи освен от дохода и от други обстоятелства, но е там някъде, около 25-30 % от доказания доход.

# 388
Напротив, не съм недоволна, просто не съм напълно съгласна с твърденията ти. Нямам намерение да влизам в полемики и да се обяснявам на икономическа тематика.
Както казах по-горе, всеки си решава дали да купува, дали му е скъпо или пък не.
Ако ми падне голямата печалба от тотото, хич няма да ми е скъпо, ще купя два за по 200 хил. евро.

Дай, Боже, всекиму!

# 389
за кредита знам, че има минимален доход на човек, който трябва да остане. при ДСК май беше  -250 лв за възрастен, 100 лв за дете.
Та за сем. с 2 деца - трябва да ти останат 700 лв. след ипотеката.
Ако вземате 1700 лв, би следвало да дадат кредит до 1000 лв.

Но това са ми само първоначалните проучвания, искахме да продадем една къща. Но не станаха нещата с документите по къщата, и не се задълбочих повече с ДСК.

Общи условия

Активация на акаунт