Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-18

• 78 512
  • 730
  •   1
Отговори
# 525
  • Sofia
и аз започнах да обмисля идеята за парцел, но не зная как там положението с предлагането  Sunglasses

# 526
и аз започнах да обмисля идеята за парцел, но не зная как там положението с предлагането  Sunglasses
понеже ММ е строителен инженер, горе-долу е в час. Трябва да гледаш
- къде се намира - на скапано място, тц
- какви са му показателите - колко може да се построи. Това са кинт, КК, и други има.
- ако може да се построи малка сграда, под 1500 кв. рзп над земята - много не ги искат строителните фирми, защото разправията по малка, и по голяма сграда, е все една. Гледай надземното РЗП да е поне 1200-1300 кв.м.
- какво му е изложението. Ако е калкан, и гледа само на север, е трудно - апартаментите не трябва да са само северни.
- и накрая - ако планираш да го дадеш за обезщетение - огледай как вървят процентите. Нормално е към 30%, с изключение на топ-топ център, и на Изток примерно - където стигат 50%. Та, сметни си - цената на парцела, спрямо тези 30% от Надземното и 30% от подземното РЗП колко ти струват.
Ако струват колкото цената на готов апартамент, се откажи. Има и такива безумни цени на парцели.
Ако е мноого евтино - пак се поогледай, защото може да има пробем със земята.
ако идва към 300-500 евро на квадрат, вземай го.(Ама преди това приготви парите в кеш. Парцели, взети на кредит-строителите не ги искат. Освен ако ти не го строиш, де). Ако го строи строителна фирма, не искат банки - защото един вид банката е съсобственик и за всичко се иска разрешение от нея. Нещо такова ми обясняваше, не знам. С други думи - трябва да ти е платен с твои пари, или със съсобственик твой познат.
и още нещо - разбрах, че готови парцели няма. На всеки му има по нещо - дали трябва да се чака някакъв градски план, или нещо - нямало вече такива, на които всичко да им е наред, и да почваш да строиш. Средно като се купи, и почва да се строи след 2 години. През това време - я се прави ток, я канал, я се чака документ, я комшия ...

но ако ти вече имаш конкретен сблъсък с парцелни продавачи, сигурно знаеш повече.
това знам. засега търся първо пари, после парцели. Wink

# 527
и аз започнах да обмисля идеята за парцел, но не зная как там положението с предлагането  Sunglasses

alegra, на вас не ви ли устройва на П.Каравелов? Останах с впечатление, че ви харесва там.  Peace

румка, в София въпросът с парцелите е по-зле и от този с апартаментите Simple Smile В Лозенец и в Иван Вазов на не знам колко места вече видях обяви "строим срещу обезщетение", а обезщетенията са по 50 %.  А парцелите тук са много над цената на готов апартамент на съшото място. Ето да добиеш представа:

https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1r14825019248910 … k=304qkp&f1=1
"Парцелът се предлага срещу обезщетение в размер на 40 % за собствениците на имота в обекти завършени до ключ от които 220 000 евро в брой."

За 200 000 евро в брой ще си купиш един апартамент на това място, а тук това е само една част от обезщетението. Обаче парцелът (поне от инфото в обявата) е готов за строителство и е на хубаво място (макар че аз лично не го харесвам  Peace). Но е малък, 450 кв, а и параметрите му не са ясни.  А, ето го с параметрите и цената си:
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1r14793014822246 … k=304qkp&f1=1
За 450 000 евро парцел 250 квадрата, с параметри: плътност 50 %; кинт 2. 3 и кота корниз 15 метра. За 450 000 евро си купуваш не един, а два апаратмента по 100 кв на това място.

Иначе за 270 000 евро се продава парцел в Кръстова вада, на м...та си, за РЗП 1300 кв.  (според обявата)
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1r14974273338568 … k=304qkp&f1=1
Странна работа, пише 980 кв парцел, а РЗП-то само 1300 кв - вероятно е отреден за ниско строителство или пък обявата е тотално сбъркана - което не би ме учудило.

Последна редакция: ср, 23 авг 2017, 15:36 от Анонимен

# 528
Аз малко дълъг пост ще напиша, но съм афектирана сега, та ще ме извинявате.
Преди около 4 месеца си харесахме апартамен (първият апартамент, който купуваме) и мислихме, че до 3 месеца ще имаме ключове, но стана следното. Ще го напиша в стъпки за по-лесно, но може да пропусна някоя, защото са много.
1. Видяхме апартаментът, след 2 дни отидохме с техническо лице, което да си каже мнението и 2 часа по-късно казахме, че го купуваме.
2. Изпратиха ни договор, който беше Ъбсурден, започнахме да преправяме. Междувременно нашите документи вече бяха в банката.
3. Брокера не ни даваше документите, накрая отидохме при нотариуса на продавача за да видим документите. Те държаха на нотариуса, а на нас ни казаха, че банката го казва, а не те и по този повод нотариуса (Белазелкова) ни нарече д*упедавци.
4. Поставихме условия да занесат документите в банката и нотариусът да е друг и те се съгласиха. Разбрахме се и че капарото ще стои при нотариуса докато подпишем окончателен договор. Междувременно подготвихме предварителен договор, на който всички са съгласни.
5. Направихме оценка на апартамента, всичко беше ок. Брокера искаше да изчакаме банката да си каже мнението относно документите и и там всичко беше ок. Те пък се отказаха от капарото, защото не им се занимавало с нотариуса след сделката.
6. УЖ на другия ден подписвахме договора и брокерът започна да има претенции (продавачите не са в България, брокера ги представлява и после ние му плащаме за услугите. Яко, нали?)
7. Изведнъж брокерът ни изпрати имейл от продавача, в който пише, че той се е стреснал и пак си държи на нотариуса. Брокера спря да звъни на мен, започна да звъни само на мъжа ми в работно време (по принцип имахме уговорка да си звъним след 17ч.)
8. Извендъж се оказа, че по принцип невероятният ми мъж, се е съгласил да сме при техния нотариус, договорът да се промени, да преведем капарото по сметката на продавачите и куп детайли, за които аз не бях съгласна.
9. Издивях.
10. Беше ни ясно, че повече няма как да договорим условията, които бяхме договорили преди това и предложихме средно положение, но в тяхна полза (нашия договор, техния нотариус и с капаро по сметка на продавача).
11. Звъннах на брокера преди 2 седмици и разбрах, че съм лъжкиня. Навика ми се както и майка ми не ми е викала и каза, че е отпуска и ако сме съгласни на техните условия ще има сделка и че ние сме първите на опашката когато се върне.
12. Миналата седмица нашият адвокат изпрати договора на нотариуса им и чакахме да се свържат с нас.
13. Днес са се свързали и нотариусът е казал, че брокера е там и че сделката откада, защото са си намерили купувачи за по-висока цена.

Малко ме е яд за апартамента, наистина е хубав, но повече ме е яд за времето и нервите.
Съветът ми е да си намерите брокер, който става, защото брокер, който не става, няма как да ви предложи апартамент, който да става и няма значение колко е хубав апартаментът.
Ако сте решили да послушате съвета ми, стойте далеч от Росица Милчева от recom99.

Последна редакция: ср, 23 авг 2017, 15:28 от Fairytale11

# 529
Аз малко дълъг пост ще напиша, но съм афектирана сега, та ще ме извинявате.
Преди около 4 месеца си харесахме апартамен (първият апартамент, който купуваме) и мислихме, че до 3 месеца ще имаме ключове, но стана следното. Ще го напиша в стъпки за по-лесно, но може да пропусна някоя, защото са много.
1. Видяхме апартаментът, след 2 дни отидохме с техническо лице, което да си каже мнението и 2 часа по-късно казахме, че го купуваме.
2. Изпратиха ни договор, който беше Ъбсурден, започнахме да преправяме. Междувременно нашите документи вече бяха в банката.
3. Брокера не ни даваше документите, накрая отидохме при нотариуса на продавача за да видим документите. Те държаха на нотариуса, а на нас ни казаха, че банката го казва, а не те и по този повод нотариуса (Белазелкова) ни нарече д*упедавци.
4. Поставихме условия да занесат документите в банката и нотариусът да е друг и те се съгласиха. Разбрахме се и че капарото ще стои при нотариуса докато подпишем окончателен договор. Междувременно подготвихме предварителен договор, на който всички са съгласни.
5. Направихме оценка на апартамента, всичко беше ок. Брокера искаше да изчакаме банката да си каже мнението относно документите и и там всичко беше ок. Те пък се отказаха от капарото, защото не им се занимавало с нотариуса след сделката.
6. УЖ на другия ден подписвахме договора и брокера започна да има претенции (продавачите не са в България, брокера ги представлява и после ние му плащаме за услугите. Яко, нали?)
7. Изведнъж брокера ни изпрати имейл от продавача, в който пише, че той се е стреснал и пак си държи на нотариуса. Брокера спря да звъни на мен, започна да звъни само на мъжа ми в работно време (по принцип имахме уговорка да си звъним след 17ч.)
8. Извендъж се оказа, че по принцип невероятният ми мъж, се е съгласил да сме при техния нотариус, договорът да се промени, да преведем капарото по сметката на продавачите и куп детайли, за които аз не бях съгласна.
9. Издивях.
10. Беше ни ясно, че повече няма как да договорим условията, които бяхме договорили преди това и предложихме средно положение, но в тяхна полза (нашия договор, техния нотариус и с капаро по сметка на продавача).
11. Звъннах на прокера преди 2 седмици и разбрах, че съм лъжкиня. Навика ми се както и майка ми не ми е викала и каза, че е отпуска и ако сме съгласни на техните условия ще има сделка и че ние сме първите на опашката когато се върне.
12. Миналата седмица нашия адвокат изпрати договора на нотариуса им и чакахме да се свържат с нас.
13. Днес са се свързали и нотариуса е казах, че брокера и там и че сделката откада, защото са си намерили купувачи за по-висока цена.

Малко ме е яд за апартамента, наистина е хубав, но повече ме е яд за времето и нервите.
Съветът ми е да си намерите брокер, който става, защото брокер, който не става, няма как да ви предложи апартамент, който да става и няма значение колко е хубав апартаментът.
Ако сте решили да послушате съвета ми, стойте далеч от Росица Милчева.

Че то има ли брокер, който да става. Сигурно се броят на пръстите на едната ръка.
Много жалко за създалата се ситуация. Дано не ви се случва повече.

# 530
Аз пак за парцелите:

https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1r14467331582587 … k=304qkp&f1=1

320 кв. парцел на Богатица -за жилищно строителство с кинт 3 и плътност 40 % - демек РЗП под 1000 кв  - цена 750 000 евро   #Crazy

Последна редакция: ср, 23 авг 2017, 15:50 от Анонимен

# 531

И аз съм го мислила навремето, но не като инвестиция, а като начин за изгодна покупка на жилище. Идеята ми беше да се съберем десет - петнадесет приятели, да си купим парцел и сами да си построим блок по най-добрия начин - здраво, без да се пести от материали, с наш контрол, с желани от нас размери на помещенията, по най-високите стандарти за шумо/топло/хидроизолация, пожароустойчивост и т.н. При всички случаи себестойността (а нас тя ни интересува, нали?) щеше да е доста под 1000 евро/метър и всичко да е както ние го искаме. Абе, идея за музея Grinning Да, ама не стана, защото орташката работа не се получава - не могат да се съберат толкова хора, които да си вярват, да имат пари, да искат дом и да харесват идеята, мястото и изпълнението. И така, след като никой не върза на идеята, я зарязах, но иначе още я смятам за добра. То става и с чужди хора де, не е нужно да са приятели, като всеки си внесе дела на 100% в една обща ескроу сметка. Тогава никой не може да се отметне и нещата ще вървят.

# 532
  • София
Аз съм ви казвала и преди. Тръгнахме да търсим 4стаен, да продадем 3ст и да има 1 спалня повече. Имаме 90 кв, чисти 78. Исках само още 1 спалня. Т.е още 12-30 кв /ако евентуално има още мокри/. Видях страшни недоразумения,  302 кв с 2 спални,  205 кв, от които 167 кв тераса Joy , ама можело да си го направим. Пълен смях. И се чудихме, смятахме... и си купихме парцел. До Околовръстното,  на 800 м от метро, газ до парцела, канал правят сега, 1 декар. По проект/ почти готов/ ще са 4 къщи с РЗП 200 кв. Всяка ще си има и почти 200 кв двор...
Та така нашия четиристаен, надяваме се скоро да приключим документално, за да започнем...

# 533

Инвестират хората, дори и за 22 години, пак си купуват, защото тенденцията е да се повишава цената на имота, и след 22 години се е изплатил, а ти все още имаш имот. За това като се купува с цел инвестиция, не гониш само наем, а и ликвидност на имота...кога и за колко може да се продаде...
Добре, ами ако след 22 години цената не се повиши, а падне? Тенденцията е все повече българи да се изселват в чужбина. Тогава все тая дали имаш един или пет апартамента, като няма на кой да ги продадеш... От друга страна да не стане като с бабите дето не искат да им продават апартамента в Горна Оряховица (примерно), щото те навремето са го строили, пък те внуците отдавна си живеят в Лондон и нямат намерение да се връщат Grinning Може и наследниците да решат, че не им трябват грижи на главата и да ти разпродадат имотите на безценица...
За наследници не съм говорила, хич...Аз не съм чакала/получавала наследство. Имотите си, сама съм ги купувала, а наследниците ако искат в Лондон, ако искат в Сидни да си купуват.
Аз говорех за инвестиции в имот.
22 години не са чак толкова много, не си мислете че е след цяла вечност, и тогава няма да има българи в България, и качествен имот с отлична локация в голям град, ще е без пари. Wink

# 534

Инвестират хората, дори и за 22 години, пак си купуват, защото тенденцията е да се повишава цената на имота, и след 22 години се е изплатил, а ти все още имаш имот. За това като се купува с цел инвестиция, не гониш само наем, а и ликвидност на имота...кога и за колко може да се продаде...
Добре, ами ако след 22 години цената не се повиши, а падне? Тенденцията е все повече българи да се изселват в чужбина. Тогава все тая дали имаш един или пет апартамента, като няма на кой да ги продадеш... От друга страна да не стане като с бабите дето не искат да им продават апартамента в Горна Оряховица (примерно), щото те навремето са го строили, пък те внуците отдавна си живеят в Лондон и нямат намерение да се връщат Grinning Може и наследниците да решат, че не им трябват грижи на главата и да ти разпродадат имотите на безценица...
За наследници не съм говорила, хич...Аз не съм чакала/получавала наследство. Имотите си, сама съм ги купувала, а наследниците ако искат в Лондон, ако искат в Сидни да си купуват.
Аз говорех за инвестиции в имот.
22 години не са чак толкова много, не си мислете че е след цяла вечност, и тогава няма да има българи в България, и качествен имот с отлична локация в голям град, ще е без пари. Wink

Нека и не забравяме, че не се знае на къде ще задуха вятъра, за България. След 10 години цените може да са толкова визоки, че след продажбата да има значителна печалба (без да броим парите, получавани от наем през тези години). Защо винаги така негативно към тази държава....

# 535

Нека и не забравяме, че не се знае на къде ще задуха вятъра, за България. След 10 години цените може да са толкова визоки, че след продажбата да има значителна печалба (без да броим парите, получавани от наем през тези години). Защо винаги така негативно към тази държава....
Типично по български, винаги сме черногледи, заложено ни е исторически...тъпкали са ни стотици години, недопустимо е да мислим, че нещата ще се подобрят. Не, че драстичен скок на цените на имотите е велик напредък, но все пак...

# 536
Аз съм ви казвала и преди. Тръгнахме да търсим 4стаен, да продадем 3ст и да има 1 спалня повече. Имаме 90 кв, чисти 78. Исках само още 1 спалня. Т.е още 12-30 кв /ако евентуално има още мокри/. Видях страшни недоразумения,  302 кв с 2 спални,  205 кв, от които 167 кв тераса Joy , ама можело да си го направим. Пълен смях. И се чудихме, смятахме... и си купихме парцел. До Околовръстното,  на 800 м от метро, газ до парцела, канал правят сега, 1 декар. По проект/ почти готов/ ще са 4 къщи с РЗП 200 кв. Всяка ще си има и почти 200 кв двор...
Та така нашия четиристаен, надяваме се скоро да приключим документално, за да започнем...
отлично
А други те три за продажба ли ще ся

# 537
Лъки утре Макрон ще идва във Варна, това не е ли развитие. Wink

# 538
  • София
Rumka, мъж ми иска 2 да продава, аз - 1. Ще видим след остойностяването докъще ще се справим. Много се търсят къщи под наем в района. Ако успеем, ще продадем само 1, другата под наем, а ние сме 2 семейства в последните 2.

# 539
Ако имате възможност, вземете кредит за да завърши строителството, и не продавайте. Освен с инв.цел ако е.

Инак за тези 22г.-прави сте. Наистина, най-голямото ми дете е на 11 вече. Ама кога минаха години те, нз. Ми то след 7 г. Само...ако стане студент, ...леле как хвърчи времето...

Общи условия

Активация на акаунт