Базедова болест - тема 6

• 53 254
  • 745
  •   1
Отговори
# 150
Малка, ама командва парада.
Иначе ТРАК ще ти е достатъчен, щом другите са били в норма, а и като цяло те нямат отношение към спиране на терапията при нас. ТРАК има отношение.
С първото лечение бързо спрях бета блокера. Няколко месеца пих по 1/2 таблетка и го спрях. С второто обаче, като започнах, намалявах дозата за спиране, но като цяло при рецидива на заболяването нещата стоят по друг начин, вече не протича толкова леко и имах екстрасистоли (прескачания), леко повишено кръвно и ускорен пулс, а и хормоните често играеха. Така и не спрях бета блокера. Като ми спря докторът тирозола и се разбрахме блокера да не спирам.

# 151
Здрасти, Ева.
Колко време мина от старта на лечението, че забравих? Съдейки по показаните резултати, значи от май месец насам?
Може да намалят тирозола на 1 таблетка според мен. ТСХ е добър, Т4 е потънал малко, но нищо притеснително.
Някои доктори предпочитат да запазят дозата и да включат малко тироскин при такова Т4, а както се вижда при теб е почти винаги ниско, но мисля че при теб хормоните позволяват да минеш на 1 таблетка и след 40-50  дни пак контрола на ТСХ и Т4 и тогава да преценят дали да се включи тироксин, ако Т4 все още е под норма, а ТСХ успее да се задържи над 3/ то и той чак сега се е повишил, като захладня/.
Ако ли ТСХ спадне на 1 таблетка много, а Т4 остане все още нисък, тогава ще трябва пак да се вдигне тирозола и да се включи тироксин.
ТРАК е добър. Ще спадне още след 40-50 дни.

Браво, браво! Точно така се случи Simple Smile Според докторката този подход давал много добри резултати. Да видим какво ще стане.

# 152
Би следвало да вдигне малко Т4 и да свали малко ТСХ.
Ще се чуе Simple Smile

# 153
Здравейте,вчера сутринта пак имах май период на хипер. Какво ще рече това ?  Топло ми беше около 30 мин някъде пулс нормален. Кръвно 131 на 86. Днес пък ми е нормално засега. Ендото вика,че май съм имал  Хашитоксикоза е, разбира се не беше сигурна то така на думи не става да се поставя диагноза. Да допълня част от историята стаята беше 22 градуса отворих прозореца ,че не издържа не ми е било супер горещо просто топло. 15мин беше отворено. Друго което чух ,че не било хубаво да си лягам сутрин е,вечер като не мога да спя какво да се прави.През деня спя 8-9 часа с малки прекъсвания ако чуя шум. За да спя какво пия? Да видим: Мелатонин,Атаракс. И след 20 мин ми се доспива от тях. До декември се каня поне малко да си оправя режима. Друго което се сетих е,че явно промяната на времето влияе на жлезата дори и с 2-3 градуса промяна се чувства. А,колкото до Е-л Тироксина още карам с половинка. Ендото вика да пия по-цяло или ако не ми носи да редувам един ден цяло друг ден половинка. Ако и това не става да си мина на половинка.  Все още се колебая дали да пусна за тат и мат изследвания или фт3 и фт4. Това е от мен.

# 154
За изследванията ти си решаваш.
При мен с появата на заболяването, докторът ми искаше хормоните, докато влязат в норма. После следих ТСХ и ФТ4.
С второто лечение вече бях при друг доктор. Тогава само ТСХ ми беше извън норма и докторът каза, че другите щом са в норма няма да ги следим. Периодично пуснах 2 пъти и тях, да видя накъде вървят, и си бяха в норма.
За състоянието в което си бил, случват се. То направо е като приливна гореща вълна. Минава, задържа се и изведнъж изчезва. Случвало се е да ми пламне лицето, да се зачервя, да ми стане топло и после отминава. Това по-често беше в първите години на заболяването.
Да, температурните промени влияят. Дори малките. И на мен ми влияят. А се е случвало да има разлики в температурите с по 15-20 градуса в рамките на ден, два. Изведнъж да захладнее или да се стопли. Тогава най-трудно се справям и адаптирам. Започва да ме души гушата, да ми е лошо, замаяно. Ту да ме втриса, ту да ми е по-топло.
И друго ми влияе - магнитните бури. Случвало се е да се зареди 2-3 дни главоболие, приповдигнатост. Едно такова, все едно на тръни стоя. Нервност, напрежение, сърцебиене. Рядко се сещам за бурите и мъжа ми напомня. В неговия колектив има хора, на които им влияят и те като споделят на работата и той после ми напомня.

Хашитоксикозата е това асансьорно движение на хормоните нагоре - надолу. В случая на комбинирана терапия, би следвало да се регулират нещата.
За не съм компетентна много, но според мен да редуваш ден 1, ден 1 и 1/2 не е много добра опция. По добре всеки ден 1 и 1/4. Би следвало да може да го счупиш. Дозата да е еднаква и постоянна. Ако идва много ще махнеш тая 1/4.
Аз бях пробвала с тиреостатика такива редувания, но май е по-добра опция всекидневно да се приема една и съща доза, без редуване, за да се доставя еднаква доза за тия 24 часа до следващ прием. Не днес едно, а утре друго. Така мисля.
За съня, пробвала съм Атаракс - той така ме успива, че после съм с ниско кръвно и залитам. Но предполагам като се пие всеки ден и човек привиква и не залита и да му става лошо. Иначе като съм пила инцидентно съм се наспивала като хората, а за нас това е много важно. То за всички е важен сънят де! Да се спи между 7-8 часа. съвсем скоро коментираха по ТВ. Толкова като спя и аз, се чувствам супер. Но ми се събират 6, максимум 7 часа.

# 155
Ще говоря с ендото. В последно време тия промени към топло и студено ми се струват някак си  странни.  Пример давам от преди няколко часа беше ми доста студено така да кажем и след баня всичко това изчезна обаче друг минус има тука стана ми пък топло.. Е,след малко трябва да отварям прозореца пак да стане хладно. Много мразя такива периоди да имам. Но,какво се казва поне се живее с това заболяване има къде,къде по-лоши неща от това. Но,като всяко друго заболяване си иска наблюдаване. Не знам къде бях чул обаче в последно време доста хора май имат това заболяване. Един пък познат ми вика,че са били милион е,тука малко преувеличава според мен.  Това е от мен лека сутрин ако има нещо ще допълвам.

# 156
Може и да не преувеличава. То вече всяка втора жена има заболяване на щитовидната жлеза, по-често Хашимото или хипофункция само, или възел/възли в жлезата. Базедова болест по-рядко се среща. То и по темата личи, колко сме малко, докато в темата за Хашимото е пълно с болни. Мъжете боледуват в малък процент, но сред моите близки и познати има 2-ма с отклонения във функцията на жлезата, докато при жените ми близки и познати, на всеки пет - една да не боледува.

# 157
Сега забелязъх, че доста по- често ме хващат настинките. Друго нещо което също ми прави впечатление е ефекта на атаракса.След ставане постояно ми се спи, замаяно ми е леко тотално съм отпуснат. И това почти през целия ден. За кръвно вчера беше 131 на 86 пулс 62. След това веднага се смени на 105 на 80 след минута. Друго интересно е един път ми е топло друг път студено в рамките на час мога да мина от едната в другата крайност. Това е което имам да споделя.

Последна редакция: нд, 12 ное 2017, 06:57 от Angelov255

# 158
Angelov255, хич не ми се струва ок така да обръщаш деня и нощта. Според мен - опитай се да си оправиш режима. Ставай по-рано сутрин и постепенно ще се нагласят нещата.
Аз също имах проблеми със съня, трудно заспивах, будех се през нощта и стоях с часове будна. Съответно сутрин не можех да отлепя. Откакто си създадох режим съм по-добре - лягам към 12, чета до към 1. Сутрин в 8 ставам. Като стана сутрин рано и вечер ми се доспива и си заспивам нормално. През деня по цял ден по задачи, в движение и тренировки.

Аз започнах Еутирокса и съм много доволна, оправи ми перисталтиката  Simple Smile

Редактирам, че се сетих да попитам - нали няма проблем, че ям сурови орехи  newsm78

Последна редакция: нд, 12 ное 2017, 17:09 от ЕваНиколова

# 159
  • Бургас
Ева,как ти оправи перисталтиката?При мен много я засилва,което в комбинация със заболяването ми е много зле.Вече ми висят всички дрехи,направо се стопих за няколко месеца.

# 160
Angelov255, хич не ми се струва ок така да обръщаш деня и нощта. Според мен - опитай се да си оправиш режима. Ставай по-рано сутрин и постепенно ще се нагласят нещата.
Аз също имах проблеми със съня, трудно заспивах, будех се през нощта и стоях с часове будна. Съответно сутрин не можех да отлепя. Откакто си създадох режим съм по-добре - лягам към 12, чета до към 1. Сутрин в 8 ставам. Като стана сутрин рано и вечер ми се доспива и си заспивам нормално. През деня по цял ден по задачи, в движение и тренировки.

Аз започнах Еутирокса и съм много доволна, оправи ми перисталтиката  Simple Smile

Редактирам, че се сетих да попитам - нали няма проблем, че ям сурови орехи  newsm78

Точно когато започнах с лечението орехите ми ги забраниха. Много йод има в тях. Също така е хубаво да се внимава с някой по-тежки храни. Особено тия с повечко мазнини. Преди година имах случай тогава още не не знаех някой работи. Какво стана ?  Ами получих страхотно сърцебиене и висок пулс. А,храната беше някакви кюфтета пържени в някаква гадна мазнина.. И оттогава гледам да внимавам с храните.  Колкото до моя режим да в последно време доста го развалих и преди съм си лягал късно но,тогава беше много по-лесно да обърна нещата.Сега малко ще ми е трудно но,ще се опитам в колко лягам ами в 7:00 сутринта и спя до 16 най-много.  Просто вечер ми е най-спокойно да стоя ,гледам си филм пълен релакс за самия мен. Но,явно и тук си има минуси и то големи. И преди съм имал проблеми със съня само,че по- малко. Забелязал съм,че като сменя даденото място това с режима се оправя при мен.  Макар,че това е било за преди сега не знам как ще бъде.

# 161
Миме, ние сме с болни черва, особено ти (то не че аз си знам положението - с това надуто черво на коремната стена). Ева предполагам няма проблем с тях.

Ева, яж си орехи, стига да не е всеки ден. Аз също си хапвам. Даже имам чувството, че като "гризна малко йод" и жлезата се успокоява. Имаме нужда от йод, факт, за да функционира добре жлезата.

# 162
Ева,как ти оправи перисталтиката?При мен много я засилва,което в комбинация със заболяването ми е много зле.Вече ми висят всички дрехи,направо се стопих за няколко месеца.
Мария не съм от компетентните но,тия лекари не казват ли нещо по-така ? Иначе на мен ми помогна един пробиотик Медилакта се казва 2 месец го пия и това с колита вече по-рядко го има. Е,от време на време се явява.

# 163
Мерси за мненията.

mariqivanova799, от Тирозола/Метизола получавах страхотен запек, заедно с болки в корема. Нищо не помагаше, по 1 седмица съм се мъчила без да ходя до тоалет. Да не говорим, че задържах много вода и качих няколко килограма.  Сега с Еутирокса е нормална работата.

# 164
Да тъкмо се каня да лягам. Но,това   сега е друга тема. Не знам дали е от температурните промени или нещо друго. вчера си беше приятно времето няма спор 20 градуса беше. Проблема не е кой знае какъв но,все пак ще го опиша. Ту ми е студено потя се леко и след това пък обратното топло ми става.Сигурно вече 3-часа съм така. Крайниците ми студени на ръцете и краката. От онзи ден май съм така с леки прекъсвания..  Едва ли това се дължи на промяната на времето или на нещо друго наречено  Хашитоксикоза. Друго което забелязах,че когато вървя ми пада кръвното а,преди беше обратното вдигаше се и в двата случая сядам и почивам..  Това е което имам да споделя като цяло. Явно тази жлеза все ще ме изненада с нещо ново.. Confused

Последна редакция: пн, 13 ное 2017, 05:25 от Angelov255

Общи условия

Активация на акаунт