Базедова болест - тема 6

• 53 253
  • 745
  •   1
Отговори
# 135
Здравейте!

Ето това е при мен положението с днешна дата /в момента съм на 2 Тирозол. Ще съм благодарна на коментари. Сигурно ще ми намалят дозата  newsm78

Изследвания - май.2017 г.:
- TSH - 0.017 /норма 0.55-4.78/
- FT4 - 1.97 /норма 0.89-1.76/
- FT3 - 9.97 /норма 3.20-6.80/.

юни.2017:
- TSH - 0.005 /норма 0.30-4.20/
- FT4 - 13,52 /норма 12-22/
- FT3 - 4,15 /норма 3.20-6.80/.

юли.2017:
- TSH - 0.049 /норма 0.30-4.20/
- FT4 - 11,01 /норма 12-22/
- FT3 - 3,16 /норма 3.20-6.80/.

октомври.2017:
FT 3 ( свободен Т3 )   3.08   pmol/l   3.20 - 6.80
FT 4 ( свободен Т4 )   10.12   pmol/l   12.00 - 22.00
TSH ( Тиреотропен Хормон )   4.150   mIU/l   0.300 - 4.200
TSH рецепторни антитела ( TRAC )   0.76   IU/l   < 1.5 отр; 1.5 - 1.75 граничeн; > 1.75 пол.

# 136
Здрасти, Ева.
Колко време мина от старта на лечението, че забравих? Съдейки по показаните резултати, значи от май месец насам?
Може да намалят тирозола на 1 таблетка според мен. ТСХ е добър, Т4 е потънал малко, но нищо притеснително.
Някои доктори предпочитат да запазят дозата и да включат малко тироскин при такова Т4, а както се вижда при теб е почти винаги ниско, но мисля че при теб хормоните позволяват да минеш на 1 таблетка и след 40-50  дни пак контрола на ТСХ и Т4 и тогава да преценят дали да се включи тироксин, ако Т4 все още е под норма, а ТСХ успее да се задържи над 3/ то и той чак сега се е повишил, като захладня/.
Ако ли ТСХ спадне на 1 таблетка много, а Т4 остане все още нисък, тогава ще трябва пак да се вдигне тирозола и да се включи тироксин.
ТРАК е добър. Ще спадне още след 40-50 дни.

# 137
Merelenda,

много ти благодаря за мнението! Да, от месец май се боря отново. Ще посетя тези дни ендото и ако мнението ѝ съвпадне с твоето направо я сменям  Simple Smile

# 138
Здравейте,ходих до ендокринолога ми казаха ми да вдигна дозата на е-л тироксина на цяло тсх-то ми беше 7,93. Все още се чудя дали да го пия цяло. Чуденето ми е във връзка с това,че имам периоди на хипер. Тоест някой път кръвното е по-високо,друг път пулса е малко по-висок. Друг път всичко е ок тоест ниски стойности на кръвно и пулс. В момента положението е следното. При стая 19 градуса днес след като проветрих с къс ръкав съм облечен и лека грейка аз започнах да се потя леко подмишницте да нормално е човек да се поти,но в хладна стая не знам. След това изчезна това нещо. Ендото каза ако не ми понесе  ел-тироксина цял- да редувам следната схема известно време един път половинка друг  път цяло. И след това да се върна на цяло. Ноември ще правя изследвания на Тат  и Мат. Дори ендото не ми каза какво точно показват тат и мат. Даже ми подметна ,че може да имам хашимото без да може да ми обясни добре. С една дума едно голямо нищо .. Защото мислех,че съм с базед както ми беше поставена диагнозата. Спомена ми и за Трак ,но нямаше време хората чакаха. Това е от мене.   

# 139
1 - Автоимунният тиреоидит на Хашимото, може да се отключи както с хипофункция на щитовидната жлеза (типичният автоимунен тиреоидит на Хашимото), така и с хиперфункция на щитовидната жлеза - Хашитоксикоза.
2- Базедовата болест като се отключи е с хиперактивност - тиреотоксикоза.
3 - В началото на отключване на заболяването с хиперфункция е трудно да се определи за какво точно се касае, за автоимунен тиреоидит на Хашимото, започващ с хиперфункция, или за Базедова болест.
4 - Антитела ТАТ и МАТ се повишават при автоимунно заболяване на щитовидната жлеза. Това са антитела на щитовидната жлеза. Може да се повишат и двете, може да се повиши само едното, по-често МАТ (Анти ТРО антитела). Двете антитела са като маркер и се повишават освен при Хашимото, то и при Базедова болест.
При Базедова болест може да няма повишаване на МАТ и ТАТ в малък процент случаи. В 80% от случаите има повишаване на МАТ.
При Базедова болест са активни антитела ТРАК (ТСХ рецепторни антитела, наричани още TRAK, TRAT, TRAb). Тези антитела разграничават Базедовата болест от Автоимунен тиреоидит на Хашимото, протичащ с хиперфункция.
И тук има изключения, при Автоимунен тиреоидит на Хашимото протичащ с хиперфункция, в много редки случаи има граничен ТРАК, или съвсем леко над горна граница.
Когато е увеличен ТРАК, а ТАТ и МАТ са в норма, тук съмнения няма, касае се за Базедова болест.
Когато ТРАК е граничен, но има увеличени ТАТ и МАТ, или само едно от тях, може да има съмнения за Хашимото.
Когато ТРАК е в норма, а са увеличени МАТ и ТАТ или само едно от тях, касае се за Хашимото.
При Базедова болест, доколкото знам, МАТ и ТАТ не надхвърлят стойности над 600. По-често са в по-ниски стойности, но над норма.
При Хашимото антителата може да достигнат в хиляди, но може да са също под 1000, може да са в стойности 100-200, а може и гранични само. Зависи етапа и развитието на заболяването. Но ТРАК е показател, ако е в норма, че не се касае за някаква форма на Базед, ако протича с хиперфункция.
5 - Не е изключено човек да носи и двете заболявания, колкото и невероятно да звучи. Мисля че Хашитоксикозата, движението на хормоните от една крайност в друга, с малки колебания на дозата лекарства, висок ТРАК, висок МАТ, могат да говорят именно за това.
6 - Започнало заболяване с хиперфункция, което все още не е определено дали е Хашимото или Базед, по-често се проследява в рамките на 6-7 месеца, когато ако се касае за Хашимото, нерядко след хиперактивност на жлезата в период от 6 месеца, тя минава в трайна хипофункция и това един вид само по себе си определя, че се касае за Хашимото. Ако след 6 месеца жлезата е все още хиперактивна и продължават да се поддържат хормоните в норма с тиреостатик (метизол, пропицил, тирозол), това накланя везните по-скоро към Базедова болест.
При една хиперактивна жлеза, на лечение с тиреостатик, когато минат 6-9 или 12 месеца се пуска ТРАК за изследване и според неговите стойности се преценява (ако е започнал да спада, в какви стойности е) дали да се продължи терапията или да се спре. При лечение на хиперактивна жлеза, ако са минали 8-9-10 месеца на 1 таблетка тиреостатик и хормоните през този период са били в норма, пуска се ТРАК, ако е влязал в норма, това показва, че може да се спре терапията на пациента.
Ако пациентът е на комбинирано лечение, мисля че тогава все още не е ясно, дали точно се касае за Базед, дали за Хашимото или форма Тиреотоксикоза/Хашитоскикоза. Там вече само ТРАК не знам доколко е показател. Може да отхвърли Базед, но лутането на хормоните и комбинирането на дозата, само по себе си малко ми противоречи като комбинирано лечение, но разбирам донякъде подхода така: Започнал е пациентът да приема тиреостатик заради хиперактивна жлеза. Жлезата много бързо реагира на лекарствата и минава в хипофункция. НО, лечението не може да се спре на такъв ранен етап, защото се рискува да се върне отново заболяването в близкия месец. Предполага се, че дори леките форми на Базедова болест следва да се лекуват между 6-9 месеца, преди да се спре лечението, затова ако дори пациентът да е започнал на 4-6 таблетки тиреостатик и в рамките на 2 месеца е скочило много ТСХ, намалили са на 1 таблетка тиреостатик, но дори с нея ТСХ остава високо, над 5-6-7, понеже не могат да спрат лечението с тиреостатика, включват тироксин, за да регулира хормоните и да може лечението да продължи в рамките на описаните месеци 6-9, най-добре 1,5 години до 2.
Ако пациентът е започнал на 4-6 или повече тиреостатика, в рамките на 2 месеца успее да скочи ТСХ, да намалят на 1-2 таблетки тиреостатика (най-добре на 1) и с тая таблетка да поддържа нормално ТСХ и ФТ4-ФТ3, то тук е просто ясно. Пие 1 таблетка, поддържа хормоните в норма и чака периода 6-9-13-15 месеца или 2 години и после се пускат антитела МАТ, ТАТ и ТРАК, като се гледа ТРАК да е паднал под долна граница, а на другите антитела не се обръща чак толкова внимание, но да кажем би следвало да са понижени. Преценява се да се спре терапията на база ТРАК (в норма) и нормални ТСХ, ФТ4 и ФТ3 на 1 таблетка тиреостатик.
Лечението се спира след прием най-добре на 1 таблетка тиреостатик, хормони в норма в продължение на повече от 8-9-10 месеца, ТРАК в норма, най-добре в най-ниска стойност.
Лечението не се спира, ако ТРАК не е в норма. Също и ако хормоните не са в норма, това е ясно.
ТРАК антитела се повлияват бавно, спадат бавно. По мои наблюдения в периода на често изследване в края на лечението, падаха с по около 0,300 за период от по 40-50 дни.
Да предположим, че при активен Базед ТРАК е скочил на стойност 6-10 или повече, то в първите месеци от лечението той ще спадне повече, но в последните месеци ще спада по-бавно. Колкото по-малко остава до нормите, май по мои наблюдения по-бавно влиза в норма.
При ТРАК близо 7 при мен, при активен Базед, в рамките на 1,5 година направих първото проследяване. Докторът ми сметна, че не е нужно постоянно да давам по 20-30 лв, за да го видя накъде върви, докато пия хапчетата, тъй като преди 1,5 години лечение, той няма да ми спре лекарствата. Затова, като мина година и половина от второто ми лечение, започнах да проследявам ТРАК на всяка контрола, за да преценим кога да спрем лекарствата. Първа контрола след 1,5 години лечение, ТРАК беше граничен. Нормите бяха, под 1 - отрицателен, от 1.1- до 1.9 - граничен, над 2 положителен. При мен беше граничен. Проследих го още 2 пъти в период от по 40-50 дни и когато ТРАК падна на 0,330, спряхме лечението.

Защо още в самото начало на отключено заболяване не изследват ТРАК. В 80% от случаите се касае за Хашимото, започнало с хиперфункция. Сами виждате колко малко сме в темата с Базед. А 80% са болни от Хашимото. Защо още в самото начало не го изследват - нямам никаква идея.
При мен също не го пуснаха още в самото начало. Моят старт на лечението казаха, че е твърде вероятно да се касае за Хашимото, започнало с хиперфункция. Така пишеше при мен в диагнозата, Тиреотоксикоза/Хашитоксикоза. 45 дни пих по 4 тирозола, още 15 дни по 3 тирозола. ТСХ скочи на 15. Намалихме дозата на 1 тирозол и хормоните ми в период от 9 месеца бяха в норма. Едва тогава докторът поиска ТРАК, МАТ антитела, за да преценим дали да спрем терапията. ТРАК излезе граничен. Пих още 2 месеца лекарства и ги спрях. След 3 месеца направих рецидив, хиперфункцията се върна и тогава вече беше ясно, че се касае точно за Базедова болест, без съмнения. В първия случай с граничния ТРАК изследван в края на лечението не е било много ясно, както писах и по-горе в мнението, че макар и рядко, има някои случаи на хиперфункция с Хашимото, при които има леко граничен ТРАК.
Рецидивът на заболяването вече не оставя никакви съмнения. Тогава пуснах и ТРАК и МАТ и показаха високи стойности и двете, след като 3 месеца преди това ТРАК беше влязал в норма, а МАТ от стойност 600 беше паднал на 230 някъде, при норма 32 и на 125 някъде, при норма 12.
ТСХ 0,000 нещо си. мисля че 0,008.
Второто лечение продължи 2 години, като на 1,5 година започнах да следя ТРАК и спрях хапчетата на 2 години лечение. Била съм само на тирозол. Не съм пила тироксин. С 1 таблетка тирозол хормоните ми бяха в норма.
Тироксин се включва ако дори на 1 таблетка тиреостатик ТСХ е много високо, над 5. Да кажем 6-7-8, а ФТ4 падне под долна граница. Да кажем при норма 12, да падне на 10-9. Включват тироксина най-вече, ако е рано да се спре лчението, ако сме още в началото, а ТСХ бързо реагира и ФТ4 падне под норма. Няма как да се спре лечението, затова се комбинира. Но тук го има и варианта, че може да се касае за Хашимото, което един вид вече преминава в хипофункция и може тиреостатика да стане излишен, а да е нужен само тироксин. Вече доктор преценява по-хормоните. Най-лесно е при високо ТСХ на 1 таблетка тиреостатик да се спре тиреостатика за 2 седмици, 20 дни и да се проследи дали ще потъне ТСХ, но това май-по-скоро е рисково. Ако не потъне, ясно е, минала е хиперфункцията в хипофункция и пациентът има нужда само от тироксин.
- Ако се приема повече от 1 таблетка тиреостатик - да кажем 2 таблетки. ТСХ е 7-8-9, ФТ4 е в норма, следва да се намали тиреостатика на 1 таблетка.
- Ако се приема повече от 1 таблетка тиреостатик, да кажем 2 таблетки, ТСХ е 7-8-9, ФТ4 е под норма, паднало примерно от долна граница 12 на 10 или 9, а пациентът е още в ранните месеци на лечение и е рано да се спира терапия, то се включва доза тироксин, за да повиши ФТ4 и да намали ТСХ. Да балансира нещата един вид.
Ако пациентът е минал вече 9-10 месеца лечение и повече, то според мен е редно не веднага да се включва тироксин, а първо да се намали тиреостатика на 1 хапче. Това само по себе си би реагирало намалявайки първо ТСХ и второ повишавайки ФТ4. Все пак се минава от доза 2 таблетки на 1 таблетка.
- Като се премине на 1 таблетка, ако ТСХ остане в норма, ФТ4 също, може да се следи пациентът в периоди от по 2 месеца, примерно, докато мине нужното време за лечение, 1,5-2 години и тогава да се пуснат ТРАК, МАТ, да се видят и да се прецени спиране на терапия.
Ако на 1 таблетка тироксин ТСХ скочи нагоре, ФТ4 падне надолу, ако е рано за спиране на терапията се включва тироксин. Ако не е рано за спиране на терапията се пускат ТРАК, МАТ, гледат се стойностите и се преценява спиране на терапия.

Ранното спиране на терапия, по-често около 6-9 месец, макар и при леки форми на Базед, май по-често е рисковано. Съдя и от собствен опит. Затова повечето доктори предпочитат лечението да продължи 15 месеца до 2 години, както е по-правило. Разбира се, има изключения. Немалко са и случаите на леки форми с лечение 6-9 месеца.
Ремисията си е ремисия. Няма застраховка, че заболяването няма да се отключи пак след 3-6-9 месеца, след година, 5,15-20. Докато жлеза има, риск от рецидив има. Като няма жлеза, има заместващо лечение с тироксин до живот.
Според общоприетите стандарти, пациент с Базедова болест се лекува до 2 години. Ако след спиране на лечението не последва ремисия и заболяването се върне в рамките на 3 месеца, се насочва за операция на щитовидната жлеза. Дали да е тотална тиреоидектомия или частична, това се преценява на база обща клинична картина, хормонален статус, находка в жлезата и т.н. Някои пациенти с частична отстранена жлеза не приемат никакви лекарства. Останалата част от жлезата поема цялата функция и нерядко хормоните се задържат в желаната стойност. НО, също не са застраховани от рецидив. Както споделих, докато има жлеза, риск от рецидив има.
Когато жлезата е отстранена, там вече няма как - терапия до живот.
В чужбина доколкото знам на първи избор след лечение с лекарства е - радиойод лечение. Целта е с радиоактивен йод да се потисне хиперфункцията на жлезата. Може да е еднократно лечението, но може да се повтори. При невъзможност за такова лечение, на трети избор идва операцията.

За тези неща се сещам сега. Нямам възможност да се редактирам, ако имам грешки, та ме извинете. Пускам поста и бягам по задачи.
Ангелов, дано по някакъв начин съм успяла да ти изясня някои неща и да са ти в помощ. Със сигурност има някои неща, които забравям, но по-нататък ще допълня, ако имаш въпроси.

# 140
Merelenda, благодаря за всичко, което написа! Аз влизам от време на време тук, защото не ме касае лично това заболяване, но имам близка приятелка. Толкова ясно и точно и разбираемо си го обяснила.

# 141
Merelenda  браво !Сърдечно благодаря за подробния анализ който си направила ! Много полезен и достъпен и на някои доктори може да им е от полза  ; ) !

# 142
Настина доста полезна информация благодаря. И сега отново към моя проблем не е кой знае какво но,все пак да споделя защото малко или много това ме мъчи. Така пред история. Както си стоях на компютъра едно непознато момиче от преди време с което не бях си писал от месеци  започна да ми пише в скайпа и след това даже ми звънна. Аз само гледах Anguished странно ми се стори но,както и  да е няма да изпадам в подробности. Поговорихме си малко някоя друга обща приказка и така. Проблема е,че аз бях  под напрежение по-време на разговора близо 15 минути усетих някакво стягане  в знаменитата ми жлеза..  След това треперене  в областта на краката и напрежение. Свърших си разговора спокойно и това продължи дори и в момента продължава все едно треперя от студ.. Едно неспокойно ми е ..  А,вчерашния ден бях супер спокоен всичко точно а,сега друго в 3:45 през ноща.. Кръвно и пулс ок 119 на 82 пулс 79 малко се е вдигнал ,но нищо. Чудя  и аз колко ли време ще продължи това..  На моменти чувствам,че все едно цялото ми тяло трепери + това неспокойствие и стягането в жлезата ужасно  е. Преди не помня да съм имал такъв  проблем..  Искам да попитам вие имате ли сте такива периоди като мен от един път да ви изненада жлезата с подемни симптоми като моите. Много е гадно то човек дори не трябва да се вълнува ..   Да допълня преди да ме сполети това с тези симптоми  преди това имах малко нерви едно неспокойно ми беше вкъщи лични проблеми с единия ми родител просто няма какво да си кажа с него просто неспокойно ми беше и това е чувствах все едно съм в затвор. Както и да е а,колкото до това треперене малко по-леко стана но,си го има. Даже се мести в областа на краката,след това към кръста,понякога в цялото тяло не е силно ,но е доста некомфортно явно нервната ми система е била доста превъзбудена през този период. Вече и аз самия се обърках от мисли надявам се,че няма да има рецидиви макар,че и такива мисли ми минават в главата. Много съм объркан а,по-принцип не съм някакъв лабилен човек.  Това е лека сутрин от мене.

Последна редакция: нд, 05 ное 2017, 07:31 от Angelov255

# 143
Спрях всичко- и метизола, и тироксина.
ТРАК 0,95 при норма до 1,75      /преди 1г, в началото- 5,8 при норма до 2,0/
ТАТ /тиреоглобулинови Ат/ 114,4 при норма до 115 /преди 1г  967     при норма до 200/
МАТ /антитела срещу тироксинпероксидаза/ 82,39 при н. до 34 /преди 1г  173 при норма до 150/   
ТСХ 3,52 /0,55-4,78/
Т3 3,09 /2,3-4,2/
Т4 1,15 /0,89-1,76/
Провеждах лечение 1г, в началото доза 4т метизол/дн, после с намаляване за 2-3 мес до 1т/дн, през последните 8-9 мес 25 мкгр л-тироксин/дн.
Ендокриноложката каза, че може да ги спра. Да проследявам ТСХ на 2 мес. За ТАТ и МАТ каза, че може да си останат високи и дълго време и не са в момента критерий за продължаване/непродължаване на лечението.
Сега се наблюдавам и да видим какво ще има да става. За момента съм съвсем добре, но съм ги спряла току-що и вероятно ако има нещо да става, ще е поне след 1 мес.   
Мереленда, ясно и добре написано, благодаря.         

# 144
Много, много се надявам, всичко вече да остане зад гърба ти.
Моето първо лечение също беше 1 година.
Дай Боже всичко да е наред!

По принцип, първа контрола се прави след 3 месеца и не е случайно. Първо, защото след спиране на лекарствата се случва една рязка промяна. Значете, при Базед Т4 и Т3 се повишават и потискат ТСХ, а промените не стават толкова бързо. Както правим контроли на минимум 20 дни, обикновено на 30-40, толкова време и трябва да се видят нещата, накъде вървят. От друга страна, дава се и време най-просто обяснено, след този евентуален период, жлезата сама да си подеме и нормализира функцията до 3-ти месец. И ей тогава си показва. Ако е успяла, хормоните са ок. Ако ли не, рецидивът е ясен и всичко започва отначало. Има ли пак разбутване на хормони, пуска се ТРАК и той ще покаже. Превенция и ранно изследване ( в първия месец) не са нужни, "за да се улови навреме рецидив", защото това по никакъв начин не помага. Не може да се започне с 1 хапче, нито пък за месец ще е ясно, дали после на втория, третия месец жлезата няма да си нормализира функцията.

ra2, когато аз спрях лекарсвата се чувствах страхотно. Точно след месец се чувствах напълно здрава. Забелязах някои промени тогава, които няма да споделям. Не е добре, човек да се настройва и да си самовнушава кофти неща от прочетено.
Бях много позитивно настроена и с такава нагласа и голямо мое учудване разбрах на 3-ти месец, че заболяването ми е активно. Повторих изследванията да потвърдя. А се чувствах супер и даже не ми се искаше изобщо да пия лекарства. Та кой пие хапчета, когато се чувства ок? Smiley
Това е моят път и абсолютно нищо не значи. С нашите заболявания при всеки е различно.
Но исках да споделя, че немалко хора не са се чувствали много добре и са си мислели, че заболяването се е върнало, а след изследвания се оказва съвсем друго. Всичко е наред. А при мен първия път се чувствах супер, а с второто изследване още първия месец с доктора разбрахме, че отивам към хиперфункция, но изчакахме до 3-ти месец. И като наближи и ставах с пулс 120-140. Това няма как да се сбърка при мен. Като индикатор ми беше. До 100 ок, мине ли 100 и да се задържи дни, значи е ясно.

# 145
Дай, Боже, всички да са излекувани или поне стабилни и закрепени.  Flowers Four Leaf CloverНе се сугестирам, не се притеснявай. Така ми беше казала и ендокриноложката преди 1г- че латентният период на метизола е около 20 дни и след това се усеща промяна-нагоре или надолу -  да се усети ефектът на подтискане/спиране на подтискането.
 Периодът на синтез на щитовидните хормони бил около 20 дни и изпитят днес тиреостатик всъщност давал ефекта си след 20 дни. Миналата година на около 20 ден нещата с хормоните бяха тръгнали към нормализиране и ми каза да ги намаля от 4 т/дн на 2т/дн, а оплакванията бяха същите, без никаква промяна. Сега ще видя като минат 3 седмици как ще съм, но няма да бързам да пускам нищо толкова рано, освен ако наистина усетя сериозни признаци на възобновяване.
При мен сърцебиенето не беше водещо оплакване, дори не съм го и усещала. На преден план беше усещането за недостиг на въздух при минимални физически усилия /напр. да стана от стола и да измина 2 м/ и се задъхвах ужасно, като в същото време ми беше ясно, че дробовете ми работят нормално и проблемът не е в тях. Явно наистина всеки си има малко по-различни оплаквания, едно по на преден план, друго от общия набор симптоми по-назад. Не можех да ходя бързо, а винаги съм обичала да ходя с добро темпо- засега се наслаждавам на възможността да бързам колкото си поискам и да го мога, абсолютно лесно и безпрепятствено.
И малко на шега- цял хипертриреоидизъм не можа да ме стопли миналата ледена зима, нито един път не съм усетила да не ми е студено, нито веднъж не се препотих- и на фона на ТСХ 0,007 също. А толкова исках поне веднъж да се усетя добре стоплена! Laughing щом и това не ме сгря, никога няма и да се сгрея наистина.

# 146
Хаха Stuck Out Tongue Closed Eyes
При мен в хипер беше жега зимата. И пот се лееше и зимата и лятото.
А иначе за задуха, аз го имам когато съм в хипофункция. В хиперфункция се чувствах хиперактивна Smile Тремор, неспокойство, тревожност, безсъние, ускорен пулс, увеличена гуша и чувство на топче в гърлото.
А при хипо- задух, умора, тежест в гърдите, леност, апатия и т.н. екстри и все ми е студено. Ледени ръце, крака и все студ.

# 147
Така говорих с друг ендокринолог каза ми,че нямало смисъл да правя изследвания на Тат и Мат. А,само на Фт4 и тсх. Било безсмислено като цяло.. Явно всеки лекар си има различно мнение. Другото което ме тормози явно е от жлезата спомням си някъде от септември както си стоях на  компютъра чувствах нещо като вибрации или трептене в областта краката но,нищо тогава не ми беше направило впечатление..  Пък и беше слабо.Сега Обаче от 3-4 дена примерно когато се притесня или изнервя отново чувствам това трептене в областта на гърба,ръцете,краката .. Не е силно и няма нищо общо с треперене,мести се. Е,сега като пиша в момента леко го чувствам в ръцете  областта на китките.  Друго което ми направи впечатление е,че когато легна да спя и тъкмо съм се отпуснал и най-лекия шум ме стряска. Но,това и преди съм го имал лятото.. Говорих с ендокринолог каза ми за тези  трептения или вибрации ,че били от вегетативната нервна система и,че нямало общо с жлезата. Макар,че аз мисля точно обратното че, е от нея все пак явно и тя влияе с нещо не знам объркан съм тука.   И не се оплаквам просто споделям.

# 148
Точно вегетативната нервна система И ИМА ОБЩО с жлезата.
Докторите само знаят да казват, че няма общо. Питай патилО.
Така е, както го описваш. Същата съм и аз. И ако случайно пък се опитам да дремна следобед или нещо ме унесе, всичко е за няма 5 минути и подскачам. Като в някакъв транс за секунди, опити за спане правя.
А събуждайки се посред нощ, после заспиване няма. Въртя се и ме хващат лудите.Нервно ми е и не мога да лежа повече. Насила не става. Предпочитам да стана, макар и в 4-5 часа сутринта и после ако ми се доспи да си легна, макар да не успявам да заспя.
Усещала съм като вибриране в жлезата, пробождания при движение на главата, леки подувания, ако съм недоспала, уморена, претоварена, понякога и стягане в гушата, като топче, все едно ме души. Иска си почивка.
В студено време не търпя студен вятър, въздух. Трябва да имам шал на устата, иначе се давя и ми се повдига. Едва дишам ако срещу мен задуха вятър. Ако е много студено и се свивам от студ, примерно, пак се повтаря историята.
А как се стряскам и ми изскача сърцето...
Знам че само мъжа ми е вкъщи, седя си в стаята и като влезе и подскачам. Много се плаша и стряскам от най-малкия шум.
Казвали са неведнъж, че бъркат щитовидните заболявания, протичащи с хиперфункция, с невроза. Не че ги бъркат, по-скоро не се сещат да проверят функцията на жлезата и нерядко направо дават успокоителни или антидепресанти. А то жлезата като не е ок, няма как да се оправи човек. Успокояват, но временно или за кратки часове.

ТАТ и МАТ е хубаво да се видят със старта на лечението и накрая, вече като ти спират лечението. Иначе наистина не е нужно да се пускат често, освен ако човек не иска да следи дали спадат.
С ТРАК също е така.
Но хормоните са си хормони. Хубаво е да се следят поне 2, но докторите разчитат само на един.
И понеже офертите за ваучери са изгодни за голям брой хормони и антитела, излиза така, че по-добре човек да си плати пакет, отколкото за същите пари без ваучер да пусне 2 хормона. Това беше идеята на споделяне на пакетите с ваучери. Изгодно и за доста по-малко пари се изследват повече неща. А и има цялостна картина как вървят нещата.

# 149
Последно ако не ме лъже паметта тат и мат съм пускал миналата година и бяха отрицателни дано само не се бъркам. Трак никога не са ми пускали чак сега спомена за него ендокринолога. А,колкото до тези симптоми доста лекари твърдят че,като жлезата е вече ок всичко трябва да е минало.. Уви бъркат може би.  Иначе до лечението ми вече 1-година и 2 месеца пия Тирозол + Ел-тироксин от Декември 2016 половинка 25 микрограма. Ендото вика,че март може да спирам тирозола макар,че все още не ми иска. Обаче бетаблокера не смятам да го спирам. А,да само да допълня някой път когато се развълнувам или съм под напрежение чувствам  един гъдел в областна на сърцето не знам как да го опиша  точно. Като цяло от една малка жлеза пък какви работи стават само..

Общи условия

Активация на акаунт