Базедова болест - тема 6

• 52 776
  • 745
  •   1
Отговори
# 60
mariqivanova799, май в предната тема ти споменах, че покрай псориатичния артрит ми се пооправиха и другите автоимунни, след като минах на биологични лекарства, всъщност всичко започна от стомаха, но май изпуснаха диагнозата, въпреки колоноскопията.
Аз също не се погаждам с определени храни.
Но не всички биологични работят за Крон и УК, така че трябва да се пробват различни.

По нашите земи най-добрият суплемент, не казвам пробиотик, защото е някаква нова разработка, е Align, на проктър и гембъл е, ако го има в БГ пробвай. Верно, струва майка си и баща си, но работи като магия.
Съдържа Bifidobacterium infantis 35624 или накратко Bifantis.

https://www.aligngi.com/en-us/shop-probiotics/align-probiotic-supplement

# 61
  • София
Здравейте!
По време на първата ми бременност преди 3 години бях диагностицирана с Хашимото и до сега пиех Еутирокс за да поддържам завишеното ТСХ в норма.
Сега 4 месеца след раждането на второто ми дете ТСХ е 0,006  Shocked ТАТ и МАТ са в норма.
Лекарката ми каза, че трябва да изследвам Фт3, Фт4, и ТРАК, но да продължа да пия по 50микрограма Еутиркос  newsm78. Това не е ли малко странно? Нали Еутирокса сваля ТСХ?

# 62
  • Бургас
bibit, благодаря.Много скъпи лекарства обаче нямам възможност да купувам.
Продължавам с ензимите,има промяна.Ако ям много млечни,пак имам чести изхождания.При мен това е странно,защото на моменти млечните ми понасят,на моменти не.Най-вече сирене хапвам,но сега и то ми дразни.
maria-simona,при мен хиперфункцията на щитовидната жлеза се получи точно след раждането.Не знам дали е редно да пиеш Еутирокс при такива стойности,за сега изследвай ФТ3 и ФТ4 и ТРАК и заедно с всички изследвания потърси професор Лозанов или сина му( на мен възрастният професор ми постави навремето диагнозата тиреотоксикоза,а това лято младият Лозанов ми настоя за операцията и беше абсолютно прав). Определено трябва да те види професор или много добър ендокринолог.Навремето професорът ми обясни,че след раждане може да се получи хиперфункция на щитовидната жлеза.Пий го  Еутирокса докато направиш изследванията,защото ако го спреш няма да са никак показателни.

# 63
Здравейте!
По време на първата ми бременност преди 3 години бях диагностицирана с Хашимото и до сега пиех Еутирокс за да поддържам завишеното ТСХ в норма.
Сега 4 месеца след раждането на второто ми дете ТСХ е 0,006  Shocked ТАТ и МАТ са в норма.
Лекарката ми каза, че трябва да изследвам Фт3, Фт4, и ТРАК, но да продължа да пия по 50микрограма Еутиркос  newsm78. Това не е ли малко странно? Нали Еутирокса сваля ТСХ?

Звучи логично да направиш изследванията. При жени с хипофункция или Хашимото, след раждане жлезата става по-активна и намаляват дозата. Нерядко минават в хиперфункция до около 6-ти месец и след това пак в хипофункция. Практиката показва, че при хиперфункция и спиране на тироксина, рязко Тсх скача и за да се избегне това, май е по-добра опция да се пие по-ниска доза тироксин и да се проследи.
Ако все още е налице хипер, да се пуснат антитела трак, мат и тат и да се прецени за какво се касае... дали е временна хиперфункцията-постпартален тиреоидит, дали Базед, дали да се спре тироксина или да се изчака на ниска доза и проследи.
Та ми се струва логичен подхода на докторката.

# 64
  • София

[/quote]
Звучи логично да направиш изследванията. При жени с хипофункция или Хашимото, след раждане жлезата става по-активна и намаляват дозата. Нерядко минават в хиперфункция до около 6-ти месец и след това пак в хипофункция. Практиката показва, че при хиперфункция и спиране на тироксина, рязко Тсх скача и за да се избегне това, май е по-добра опция да се пие по-ниска доза тироксин и да се проследи.
Ако все още е налице хипер, да се пуснат антитела трак, мат и тат и да се прецени за какво се касае... дали е временна хиперфункцията-постпартален тиреоидит, дали Базед, дали да се спре тироксина или да се изчака на ниска доза и проследи.
Та ми се струва логичен подхода на докторката.
[/quote]

Merelenda,

Благодаря за подробния отговор bouquet
Нещата почват да ми се изясняват...Докторката използва точно този термин "постпартален тиреоидит" , каза че е по-вероятно да е това, но ще се разбере след последващите изследвания.

# 65
  • Sofia
Здравейте момичета
Аз отдавна не съм писала.
След последния преглед при Начев в понеделник, той остава на мнение, че след първи рецидив, дори да се лекувам пак 2 год. ще направя втори и държи да се оперирам. Според него ще си отнеса и лечението и операцията. Аз не знам какво решение да взема. Да поема риска да се лекувам пак 2 год. при вероятност под 50 % да се излекувам или направо да си лягам под ножа. В голяма дилема съм. Кажете си и вие мнението. Иначе Начев ми препоръча хирурзи от Майчин дом -Табаков и Ганчев.

# 66
  • Бургас
makenzen,оперирай се.Аз 10 години се мъчих,стигнах до сериозна доза бетаблокер и още едно лекарство за понижаване на пулса и на всичкото отгоре на няколко метра спирах,защото се задъхвах, зачервявах,пулсът ми въпреки лечението се качваше над 130.Хиперфункцията на щитовидната жлеза съсипа и червата ми.
Оперираха ме на 07.07.2017,вече сърцето ми е добре.Пия само половин бета блокера сутрин,но май и той не ми е нужен вече.Отново вървя бързо,дори си позволявах да се разхождам в жегите,нямаше проблем.Е,колитът ме мори,нещо се е активизирал,дано отшуми скоро,че се изпоизмъчих.

# 67
makenzen,

и аз съм "ЗА" операция. Аз бях с хиперфункция преди 15 години, оперирах се и оттогава - супер.  Толкова години ремисия, екстра си бях. До преди няколко месеца, когато болестта се върна с пълна сила.
Много се надявах да ме оперират отново и да се приключи всичко. Докторът прецени, че сега не е моментът за операция.
Все пак, ако прецените може да се посъветвате и с друг доктор, аз съм доволна от доц. Сечанов.

# 68
Аз не се наемам да давам съвет за такова сериозно нещо. Лекарите да кажат, ако можеш, иди при Пандев.

# 69
Аз съм против операцията, което не значи че някой ден няма да се оперирам.
В известна степен, ако човек се оперира скоро след поставяне на диагноза, има голяма вероятност дълги години да е в ремисия и да не приема лекарства.
Във втори случай, след рецидив, вериятност да се постигне ремисия е почти нулева.
Вариантите са операция или изчакване на лекарства, ако няма нещо което да налага по спешност операцията.
И в този втори случай след рецидив, вече може да се опитва с всякакви актернативни методи, стига да нямаш някакви усложнения или увреждане на други органи. Ако не стане... винаги могат да те оперират.
Разбира се, изборът е личен ☺

# 70
Здравейте момичета ! Отдавна не съм писала.Накратко ето по дати стойностите на ТСХ
25.02.2017   0.295
04.03.2017   0.39
25.03.2017   0.326
22.04.2014   0.179
01.05.2017   1.35
27.06.2017   2.35
19.07.2017   2.56
31.08.2017   1.34
На 22,04 ТРАК беше 5,87..От тогава съм на 1 таблетка Тирозол..бързо влязох в норма..НО..започнах да усещам пусла си много слаб -около 60..винаги съм била с 90-100..приемала съм бетаблокер само при пулс над 120,нечесто и то според мен правя ПА със сърцебиене.Четох ,че нисък пулс има при хипофункция и за това разредих приема на Тирозол,миналата седмица бях на море и там съвсем спрях хапчетата-едната вечер пулса ми беше 55..изкарах си акъла..това е пулс при продължително лежане,дори и на плажа..като стана изпод чадъра и тръгна към колата тогава се учестяваше..Като се прибрах от морето пуснах ТСХ- 1,34,ФТ3-4,84/3,1-6,8/ и ФТ4-14,67..
През цялото това време не съм спряла да пуша..по около 10 цигари на ден..
Някой изпадал ли е в такова положение...Започнах да приемам Тирозола всеки ден ,в понеделник съм на кардиолог..той ще каже,че всичко е ОК..и пак в омагьосан кръг....а аз нямам спомени да съм имала някога такъв нисък пулс-дори когато бях здрава и не знаех що е то щитовидна жлеза..

# 71
  • Бургас
deni-sta,само кардиолог може да каже със сигурност какво е състоянието,но искам малко да те успокоя.Сега,след операцията,пулсът ми пада и до около 60, особено ако се излежавам.Преди под 90 не падаше,дори и веднага след събуждане беше над 90,а при бавно ходене 100-110.В топлото над 130.Сега и на мен ми е странно,но е възможно да си в ремисия и жлезата да работи напълно нормално.Не се шашкай,аз съвсем скоро ходих на кардиолог,гледаха ме и на ехограф,идеално ми работи сърцето.
Днес излизах с дребния и баща му,както винаги двамата дългокраки вървяха бързо и не чакаха дебелите и късокраките(тоест мен).Обаче за мое учудване не само,че почти през цялото време успявах да ги следвам ,но не се запъхтях.Преди операцията на по пет метра ги молих да спрем за малко.Може би този пулс не е признак на заболяване,не се шашкай отсега.

# 72
Дени, какво те кара да мериш пулса? Не се чувстваш добре ли? Души ли те, стяга ли те, задъхваш ли се?
Ако се чувстваш добре, няма причина да те тревожи този пулс.
Хормоните са ок.
Според мен не е трябвало да спираш тирозола.
Иначе е нормално в покой да е нисък пулса и при активност да е висок. Имаме си активен пулс спрямо възрастта и начин на живот и щом не създава проблем и се чувстваш добре, не виждам защо да те притеснява.
Когато моят пулс беше паднал с бета блокери под 60, дишах трудно и не ми стигаше въздух. Лежейки все едно имах камък на гърдите. Ставах да се раздвижвам, за да ускоря пулса.

# 73
Merelenda,започнах да си меря пулса,защото чувствах странна слабост в сърдечната област,опитвах с ходене и упражнения-не се задъхвам,не ми пречи...Но аз от 4 месеца съм на борса и сигурно липсата на работа ме кара да се вглъбявам в такива неща..Иначе при вас случвало ли ви се е -пулс 70-всичко е ок...понякога въздух не ми стига,имам чувството,че пулса ми е над 100,цялата се треса...а той е 70-75...май ми се разбиха нервите...дали е от щитовидната..или безработицата../не се прутеснявам УЖ толкова,защото вземам добро обезщетение/..но така съм се вглъбила в сърцето...преди много висок пулс..сега нисък пулс..

# 74
Здравейте дами
последни изследвания 11,09,2017

FT 3 8.32 /3.2 - 6.8/      FT 4  18.05/ 12.0 - 22.0/             TSH 0.027 /L 0.27-4.20 / - след седмица без хапчета и три седмици на 1/2 метизол. Предният  месец с едно хапче метизол TSH 1.24 
Проблема че док. е на почивка в чужбина и не вдига телефона една седмица трябва да реша какво да правя.
Моето мнение е по два метизола на ден какво ще ме посъветвате.
Мислех че отивам на добре но нещата се обърнаха не знам защо.Дали защото пуша повече или защото ядох пресни орехи нямам обяснение.
Давайте от опит съвети

Общи условия

Активация на акаунт