Базедова болест - тема 6

• 52 767
  • 745
  •   1
Отговори
# 720
Да попитам какъв е този отводняващ чай ?

Ето този ми препоръчаха, иначе нищо ми няма на бъбреците Simple Smile

https://apteka.framar.bg/30003765/%D1%87%D0%B0%D0%B9-%D1%86%D1%8 … D0%B5%D0%BC%D0%B8

# 721
Привет на групата!
И на мен жегите ми се отразяват кофти,а е само началото на юни...Пот се лее като из ведро и по лицето ми,и по тялото.Корените на косата ми са вечно мокри.И изпитвам страхотно неудобство от околните.За сешоара е същата работа-все едно съм влязла в пещ.Взех да се отчайвам много от тези неща...Знам ,че оправия няма да има,и тегло ни чака.

# 722
Здравейте,дами  ще бъде кратък като цяло. След къпане и сушене на косата има няма 15 мин да кажем.Реших да премеря кръвното от доста време не съм го правел преди повече го мерех. Използвам механичен апарат електронен не. Та какво виждам обичайната топла вълна след сушене и кръвно първо мерене 130 на 80 доколкото видях второ мерене 120 на 80 и трето пак 130 доколкото видях. От доста време не бях виждал такова кръвно. Още вчера леко ме заболя главата от тая жега ми идва в повече на моменти. Но,изчезна бързо главоболието добре.  Като цяло явно жегата активира въпросната жлеза вече не знам. Определено малко ми е кофти ,но  ще го преживея. Искам да попитам как са при вас нещата с кръвното,пулса и колко  излиза при вас. До преди седмица ,две когато беше по-хладно кръвното ми беше ниско или нормално. Около 110 ми излизаше тогава на 75. В хладния период.  Друго което забелязах е  голяма температурна промяна вкъщи е 30 градуса а,на вън вечер около 21. Когато у нас не издържам. И след това като изляза вече нещата са нормално чувствам се като нормален човек. Това е от мен поздрави!

Последна редакция: чт, 07 юни 2018, 07:13 от Angelov255

# 723
Ангелов, говорили сме и друг път с теб. Жегите и като цяло летния сезон, не се отразява благотворно на жлезата за хора с нашето заболяване. Тогава е най-рисково за рецидиви на заболяването. Тъй като лятото като цяло жлезата работи по-добре и стойността на ТСХ спада, а при нас тоя спад не е добре дошъл, но за хора с хипофункция и тиреоидит на Хашимото е добре дошло и нерядко им намаляват дозите лекарства.
Така е, нетърпимо е, преобладаващо в жегите се оплакваме и крием на сянка. Климатик може би е добра опция. Не настроен на студ, а на търпима температура. Вероятно ще облекчи много от оплакванията.
На плаж спрях да ходя. Или ако отида е за час и се крия под чадър. Не издържам на жегата, то и под чадъра не издържам. След тоя час ме блъска сърцето, сякаш се е качило в гушата. Души ме, нервно ми е като цяло. Потя се обилно по всяко време. Идват топли вълни.
Вдигам кръвно откакто съм с Базедова болест. Пулсът е на приливи и отливи, но като цяло се успокоява с бета блокера. Колебания в кръвното имам на всяко измерване и то не с малко. Веднъж ще покаже 140 горна, веднъж 130, после пък по-малко. Да се чуди човек да пие ли хапче или не.
Значителна роля оказва явно и нервната система относно това кръвно, тъй като и тя ни е "разиграна" покрай базеда и тия колебливи реакции при измерване на кръвното не са случайни.

# 724
Сега като се замисля, юни месец ми откриха Базеда, и юни ми почна рецидива...уф, дано този юни ми се размине....
Иначе, още от май ми беше тегаво, тежко и задушно, предчувствам тежко и мъчно лято.
Пулса не ми е добре, пропусна ли си хапчето, и се почва трещенето....   Confused

# 725
На мен февруари ми откриха заболяването, следващия февруари нов рецидив, ама нормално, декември спрях хапчетата и след 3 месеца отново в джаза. Следващия рецидив беше пак 3 месеца след спиране на хапчетата, които спрях по хладно около април, но още в началото на май се усети, че правя рецидива и на 2-ри юни, бях отново с хапчетата.

# 726
  • Бургас
Хайде ,дано нямате повече рецидиви!
Аз днес за пръв път от много време насам пих Корлентор,защото ходих да ми вадят зъб и ме беше много,ама много страх и пулсът ми се вдигна на 108.

# 727
Здравейте момичета... днес бях на поредния преглед при нов ендокринолог , който ме застреля направо. Каза ми, че при стойност на ТРАК 9 било супер опасно за бременност/ бебто можело да се роди умствено изостанало/Другите хормони са ми наред, но пуснах ТРАК отново да видим дали няма да е паднал надолу. Има ли някакви медикаменти с които да го намаля ? Направо съм в шок ... май няма да ми се размине операцията. 

# 728
  • Бургас
Натали Димитрова,май е по-добре ако искаш бебче и ТРАК е още висок,да се оперираш.
Метизола е опасен през бременността, доколкото знам Л Тироксин е уж безвреден.
Не знам медикаменти,които да повлияят ТРАК.Ако си в ремисия обаче,би трябвало да е паднал.Стискам палци да се сдобиеш в скоро време със здраво бебе,дано не се и налага операция.
И все пак си е риск да не се получи рецидив през бременността.Уж на някои дами им влияе много благотворно бременността,дано и с теб да е така.

# 729
Не съм в ремисия поне за сега. Държат ме на повече Пропицил за да не скочат хормоните преди стимулацията. Последните изследвания бяха много добре, но пустия му ТРАК. Може да направа стимулацията , да извадя яйцеклетки и да направя операцията . И аз съм чувала, че бременноста повлиава добре антителата. Страх ме е ужасно, коя майка иска да обрече детето си на мъки цял живот 😢

# 730
Мария е писала, но да споделя и аз. Да, при някои жени при евентуална бременност се кротват хормоните, но това никой не може да ти гарантира. Затова залагат на операцията като вариант, преди евентуално плануване на бременност, защото при някои хора пък, именно една такава бременност активира още повече заболяването и се налага да се приемат големи дози тиреостатик, което пък е невъзможно. И за да не става белята и да си вържеш "гащите", а и не само ти, докторите също, затова се препоръчва операция, после да се мине евентуално на тироксин, с който може да си планираш бременност, като се наместят хормоните и да се следиш хормонално, да си пиеш дозите и всичко да е наред.

От друга страна, да, при Базед може да се планира бременност, дори на тиреостатик, дори на тирозол, като той е в определени дози и не трябва да се надвишава, НО, ТРАК трябва да е в норма, да си постигнала еутиреоидно състояние и жлезата да не е атакувана от антителата ТРАК.

Вариантите са, или да чакаш тоя ТРАК да спадне, което става изключително бавно, а при някои хора дори не се повлиява с лечението (имам приятелка, която пие лекарства от 4 години и ТРАК е повишен, не много, но е над норма), но принципно за 2 години трябва да влезе в норма, ако лечението върви по план. Втори вариант е радиойод лечение,с лед което 1 година пак трябва да чакаш, да се следят хормоните, при нужда да се включи тироксин и като цяло около 1 година време отнема да се наместят нещата. В БГ избягват да правят такова лечение при млади пациенти, но моят ендокринолог сподели, че в София правят на жени под 40 г.
Трета опция - операция. Пак след нея чакаш, да се наместят хормоните, дали с лекарства или без, според показателите им и тогава планираш бременност. Най-често около 6-ти месец след операция.
Та, който бърза за бебче, препоръчват операция, вместо да чака ремисия, която най-често се постига до 2 години, понижава се ТРАК и хормоните влизат в норми, но не е гаранция, че като се спрат хапчетата няма да последва рецидив. Аз съм пример. На 3-ти месец след спиране на терапия, 2 пъти правя рецидиви.
С операция, периодът се свежда от около 6 месеца, до година. Ориентировъчно казано.

Това са нещата общо взето.

# 731
Да , но никои не дава гаранция след операцията какво ще е. Дали ТСХ няма да скочи в небесата и да не успеят да го контролират. Егати и болестта. Помня в началото бях слаба, трепереща и със сърцебиене. Сега съм 10 кг +, свежа като репичка, нямам сърцебиене , не се потя като луда, не се изморявам от качване на стълби, даже и диета спазвам. Т3 и Т4 са в норма, само ТСХ се качва бавно ... Знаех, че антителата са проблем, но не и чак , че детето може да е умствено изостанало.

# 732
Да, така е. И след ОП не могат да ти кажат какво ще е.
ОП не е решение и не е като да ти резнат нещо и вече да си здрава. Аз също не съм се оперирала. Пия хапчета, макар да са токсични и я карам така, докато мога. Именно защото никой не може да ми даде гаранция, че след операция ще съм добре.
А и човек като знае за случаи на хора, които не са добре след ОП, макар и да са малко, още повече се дърпа.

А относно антителата, да, това което са ти казали е напълно възможно.
Също и при възникнал хипертиреоидизъм по време на бременност, което също се случва. Дори при пациенти постигнали преди това ремисия, заболяването пак може да се отключи. Понякога се касае за временен хипертиреоидизъм, а понякога за Базедова болест. И тогава следва едно стриктно наблюдение и корекции на лекарства. Риск винаги има. Дори да са взети мерки и да се следи всичко.

# 733
А от колко време се лекуваш? Учудващо за всички доктори моята ПКК е като на 20 годишна здрава. В този случай даже не мога да реша кое от двете е по-малкото зло.

# 734
  • Бургас
И операцията е кофти опция,прави сте,не е като да си излекуван.

Общи условия

Активация на акаунт