Майчинството счетоводно-74

• 51 783
  • 763
  •   1
Отговори
# 105
Здравейте искам да попитам понеже тези процедури въобще не са ми ясни, а наближава да се сблъскам с тях- след изтичане на 45 дневния болничен, следващия се издава от болницата в която раждам-той за колко дни е ? След това доколкото разбрах педиатъра издава-той за колко дни е ? И това последния болничен ли е който трябва да взимам и да нося на работодателя ли е или има и нещо друго след това. Много ви благодаря предварително

Болничните са общо 135 дена - 45 дневен преди раждане, 42 дневен от болницата, в която сте родили и изравнителен до 135-тия ден.

# 106
Здравейте искам да попитам понеже тези процедури въобще не са ми ясни, а наближава да се сблъскам с тях- след изтичане на 45 дневния болничен, следващия се издава от болницата в която раждам-той за колко дни е ? След това доколкото разбрах педиатъра издава-той за колко дни е ? И това последния болничен ли е който трябва да взимам и да нося на работодателя ли е или има и нещо друго след това. Много ви благодаря предварително

Болничните са общо 135 дена - 45 дневен преди раждане, 42 дневен от болницата, в която сте родили и изравнителен до 135-тия ден.
мерси много

# 107
  • София-Младост
НаБабаДетето
От сумата за тези 3 работни дни се удържат всички осиг.вноски, така че от там идва разликата, не се получава бруто. Единствено данък не се удържа.
На доктора нищо не му пречи да издаде болничния на 30.08.
Не знам принципа на работа на счетоводството ви...принципно варианти има, но до колко са склонни да лавират.

# 108
От счетоводството могат да ти пуснат 2 дни  неплатен отпуск във фиша и да коригират в следващия фиш. А ако преносваше и 45  дневния беше до 29.08  как щяха да процедират? Всички чакат да родиш ,за да вземат заплати? Joy

# 109
Бих искала да попитам по какъв начин се отразява ползването на част от 180 дневния болничен на обезщетението?

# 110
Няма такъв болничен.

# 111
Много благодаря за отговорите,  но положението е абсурдно след вчера,  ходих до нои,  звънях на още 2 институции и до колкото разбрах просто трябва да ме водят неприсъствена в болничен и това няма отношение към заплатите на фирмата,  навсякъде ми казаха това и звъннах да кажа на счетоводителката,  която се разсърди и каза че повече не желае да говори с мен, пита ме къде съм звъняла и побесня,  не знаела как да ме води след 30. 08 и до 04. 09,  когато ще занеса болничния. От както взимам болничен до сега 2 съм представила всеки път има натиск ама ти не може ли по-рано да го донесеш или други претенции все кога ще занеса,  нося 15 мин.  След като го взема от МД,  не го държа в мен.  Много лошо ми се отрази всичко това,  колектива там е малък затворен и си представям как са ме оплюли пред шефовете и другите колеги двете жени от счетоводството. За 3 те дена болничен са ми удържали ДОо,здр. Осигуровка и ф. Универс. Ощо 3 вида данъци,  коректно ли е?

# 112
Да, коректно е, това не са данъци , а осигуровки. Не се подвеждай от текста в КСО, че трябва да получиш 70% от брутото. Там е обяснено, че се изчислява 70% от брутото, но за да се изчисли новата  сума, която също е бруто. Тези 70% също са брутна сума, само че в друг размер. Ти получаваш нето.

# 113
wizi, говоря за онези 180 дни болнични, които могат да се ползват при необходимост по време на бременността.  За изчисляване на майчинството се взима не сумата на болничния, а сумата ,от която е изчислен той, нали така?

# 114
Здравейте!Истересува не тези 42дни от болницата след раждане влизат ли в полагаемите 180 на година?Никъде не намерих информация как мога да проверя колко болнични реално съм използвала тази година.

# 115
Благодаря wixi,  за първи път от както работя във фирмата виждам документ за възнаграждение т. Е.  Нещо като фиш и то защото аз пиисках да видя как е сметната сумата за болничен,  не ми стана ясно и те не ми обясниха,  там пише възнагр.  По чл. 40 Ал. 5 От КСО и една сума за трите дни на същия ред,  на безсрочен трудов договор съм-какъв е този член?  за юли съм в болнични 30 дни,  въпреки че казах на 31 сутринта че в 14. 30 ще донеса следващ болничен от 31. 07 до 29. 08 имам получен превод на трите дена болничен и 1 ден заплата този за 31 юли,  накараха ме на ръка да върна пари без да ми дадат ордер или друг документ.  Сумата която върнах,  за което съжалявам вече след всичко... е по-голяма от дневното нетно възнаграждение за юли при положение че има 21 раб. Дни и нетната ми заплата е една и съща всеки месец от както работя там вече 2 год. Не ми казаха защо връщам повече пари от нетната заплата за 1 ра. Ден през юли,  само казаха това ти е за болничен останалото връщай! Не змам защо въобще са ми превели заплата за 1 ден след като съм казала че ще занеса болничен,  занесох го веднага след комисията в МД,  на същия ден.

# 116
Здравейте мили дами..незнаех къде точно да си напиша темата и към кого да се обарна..ще съм благодарна ако сте запознати по темата която мевълнува,и така аз съм студент редовна форма не съм работила никога бременна съм в 7месец и разбрах че има стипендия коятонсе отпуска на майки студентки който нямат ,трудов стаж..освен че нямам трудов стаж аз нямам брак с таткото живеем насемейни начела..и мисля че се водя нещо от типа на "самотна майка"тъй като нямаме брак..та въпроса ми е освен тази стипендия ще получавам ли някакво като минимално майчинство или като тип помощ  някалва минимална издръзка за детето си..благодаря ви предварително за помоща ..незнам към кого да се обърна който да ми обясни какво ми се полага:hugs:

# 117
Здравейте мили дами..незнаех къде точно да си напиша темата и към кого да се обарна..ще съм благодарна ако сте запознати по темата която мевълнува,и така аз съм студент редовна форма не съм работила никога бременна съм в 7месец и разбрах че има стипендия коятонсе отпуска на майки студентки който нямат ,трудов стаж..освен че нямам трудов стаж аз нямам брак с таткото живеем насемейни начела..и мисля че се водя нещо от типа на "самотна майка"тъй като нямаме брак..та въпроса ми е освен тази стипендия ще получавам ли някакво като минимално майчинство или като тип помощ  някалва минимална издръзка за детето си..благодаря ви предварително за помоща ..незнам към кого да се обърна който да ми обясни какво ми се полага:hugs:
Значи, първо ще вземеш над 2 000лв когато родиш, а после ще получаваш стипендия (в моя университет е по 50лв на месец целогодишно), но това си зависи от университета.

# 118
Здравейте!Истересува не тези 42дни от болницата след раждане влизат ли в полагаемите 180 на година?Никъде не намерих информация как мога да проверя колко болнични реално съм използвала тази година.
Лекарите са длъжни да попълват информация за всеки болничен в ЛАК на лицето, отваряш, четеш и ако не са писани брой работни дни, си ги смяташ.

# 119
  • В полите на Пирин планина
Болничният за бременност и раждане е 135 дни, от които 42 са от болницата и не влизат в 180 дни, които може да издава ЛКК.

Общи условия

Активация на акаунт