Майчинството счетоводно-74

• 51 795
  • 763
  •   1
Отговори
# 120
wizi, говоря за онези 180 дни болнични, които могат да се ползват при необходимост по време на бременността.  За изчисляване на майчинството се взима не сумата на болничния, а сумата ,от която е изчислен той, нали така?
Да.

# 121
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте мили дами..незнаех къде точно да си напиша темата и към кого да се обарна..ще съм благодарна ако сте запознати по темата която мевълнува,и така аз съм студент редовна форма не съм работила никога бременна съм в 7месец и разбрах че има стипендия коятонсе отпуска на майки студентки който нямат ,трудов стаж..освен че нямам трудов стаж аз нямам брак с таткото живеем насемейни начела..и мисля че се водя нещо от типа на "самотна майка"тъй като нямаме брак..та въпроса ми е освен тази стипендия ще получавам ли някакво като минимално майчинство или като тип помощ  някалва минимална издръзка за детето си..благодаря ви предварително за помоща ..незнам към кого да се обърна който да ми обясни какво ми се полага:hugs:

Имаш достатъчно свободно време и отиди до Агенция по социално подпомагане, за да попиташ на кои помощи имаш право.Ще ти кажат и какви документи са нужни.Имаш право на помоща за майки-студентки.Имаш право и на социално майчинство по 100лв месечно за една година, ако отговаряте на критерия за доход.Детски по същия начин.
"Самотна майка" ще си, ако в акта за раждане на детето не е вписан баща, в твоя случай не виждам да е така, съответно не си.

http://pomosti.oneinform.com/semeini-pomosti/

# 122
Болничният за бременност и раждане е 135 дни, от които 42 са от болницата и не влизат в 180 дни, които може да издава ЛКК.
Значи лично аз ги смятам 173 дни за тази година с тези 42дни след раждане.Махам тях  и излиза че имам да ползвам още 49дни за тази година. А когато двете бременности се застъпват какво става с болничните когато са използвани тези 180дни?На ТЕЛК ли отивам?

# 123
Ти трябва да извадиш и 45- дневния преди раждане също.

# 124
няма такъв,детето се роди в 6.5м.....

# 125
Здравейте!
Обръщам се за съвет към вас с надеждата, че ще има информиран човек по моя казус.
Прочетох много от темите, но не видях инфо относно моя проблем, ако пропускът е мой, се извинявам!!!!
 От много години не съм работила в България и имам общо почти 3 месеца плащани осигуровки за всички години до сега. В чужбина също никога не са ме осигурявали, не е в Европа. Бременна съм в 11 г.с, в България се върнах за постоянно през Юни и започнах работа Юли месец на 650 лв брутна. Тоест, имам до момента почти 4 месеца тотал с платени осигуровки. Въпросът ми е: Ако се наложи да изляза в болнични, имам ли право на обезщетение или болничният няма да е платен? Ако изобщо е платен, се съмнявам, че ще е сума много далечна от брутната заплата...
Предварително благодаря на отзовалите се!

В болничен може и сега да излезеш,но няма да ти го плащат.Ще започнат да ти плащат болничните по време на бременността като направиш 6 м осигурителен стаж през целия ти живот.
За обезщетението за бр и раждане искат 12 м осигурителен стаж през целия ти живот.Т.е като направиш 12 те месеца,тогава ще започнат да ти плащат обезщетение за бр и раждане.ОТ момента на раждане,докато дойде ред да ти плащат обезщетение от НОИ,може да кандидатстваш за социално майчинство-100 лв на месец.
Обезщетението за бременност и раждане е минимум 460 лв месечно.Предполагам ти и толкова ще взимаш.Базата за изчислението е 24 м назад от 45 дневния болничен преди термин.
Ти сега си назначена реално и работиш или си фиктивно и ти поемаш всички разходи по осигировките?

Първо да благодаря на Elfita за отговора и имформацията!
Да, реално работя, но поради лечение на щит. жлеза с хормон.терапия понякога се чувствам зле, та се замислих за този болничен, но явноще се наложи да потърпя няколко месеца...
Отново благодаря за отговора!

# 126
  • В полите на Пирин планина
няма такъв,детето се роди в 6.5м.....

От деня, в който постъпваш за раждане вече е болничен за бременност и раждане, извън 180 дни за общо заболяване, издавани от ЛКК. С прекъсване болничен за общо заболяване за 2 години не трябва да надвишава 360 календарни дни.

# 127
Сигурно съвсем не съм наясно, но да попитам, чета че болничният за бременност и раждане е 135 дни, но същевременно знам, че майките имат право поне до първата година на детето да са по майчинство. Само че тези 135 дни не представляват една година, какво се случва след това до 365 дни, друг болничен само че се води за друго ли, как?

# 128
  • София-Младост
Сигурно съвсем не съм наясно, но да попитам, чета че болничният за бременност и раждане е 135 дни, но същевременно знам, че майките имат право поне до първата година на детето да са по майчинство. Само че тези 135 дни не представляват една година, какво се случва след това до 365 дни, друг болничен само че се води за друго ли, как?
За тези 135 дни се издават болнични листове, 45 преди раждане, 42 от датата на раждане и след това изравнителен до 135дни(раждане преди или след термин). Периодът 135-410 дни е отново отпуск за бременост и раждане, подава се декларация за обезщетение. За втората година или т.нар. майчинство отново се подават молба и декларация.

# 129
Здравейте мами! Малкото детенце тръгва на ясла на 15.9, а съм бременна и терминът ми е на 29.10. Можете ли да ми кажете 45 дневния включва ли датата на раждане? Ако се включва се получава, че трябва да се издаде с дата от 15, което се припокрива ако детето тръгне на ясла. Ако детето се разболее и логично отложа яслата със седмица, пак ли се издава 45 дневния болничен , независимо че не съм си прекъснала отпуската за гледане на дете?

# 130
  • София-Младост
Здравейте мами! Малкото детенце тръгва на ясла на 15.9, а съм бременна и терминът ми е на 29.10. Можете ли да ми кажете 45 дневния включва ли датата на раждане? Ако се включва се получава, че трябва да се издаде с дата от 15, което се припокрива ако детето тръгне на ясла. Ако детето се разболее и логично отложа яслата със седмица, пак ли се издава 45 дневния болничен , независимо че не съм си прекъснала отпуската за гледане на дете?
При термин 29.10, 45-дневния болнични започва от 14.09..
Другите въпроси и чуденки не ги разбрах, чии рожден ден да влиза в болничния?!
Какво общо има яслата, евентуално рзболяване на детето и 45-дневния?

# 131
Здравейте!Истересува не тези 42дни от болницата след раждане влизат ли в полагаемите 180 на година?Никъде не намерих информация как мога да проверя колко болнични реално съм използвала тази година.

Болничните с причина 14 и 15 -бременност и майчинство не влизат в броенето 180 кал. дни без прекъсване .
С ПИК в страницата на НОИ или в амбулаторната карта..

# 132
Заедно с 45 дневния болничен преди раждане на второто дете се подава и заявление за промяна на обстоятелствата и заявление за изплащане на половината от майчинството за първото дете до края на втората година. Всички останали фактори като заболяване, отлагане на ясла/градина не касаят изплащането на обезщетенията и не са пречка за получаването на майчинство.

# 133
Разбрах ви ,благодаря за помощта за съжаление  детенцето почина така че си оставам с тези 42дни

# 134
Разбрах ви ,благодаря за помощта за съжаление  детенцето почина така че си оставам с тези 42дни

Съболезнования...

Общи условия

Активация на акаунт