Майчинството счетоводно-74

• 52 519
  • 763
  •   1
Отговори
# 450
Момичета,само да попитам набързо далиправилно съм разбрала.
На 10-ти ще ми пускат болничен.От мен се изисква да предоставя разплащателната си сметка и там държавата ще ми превежда 80% от досегашната ми заплата за месеца.
Така ли е?

# 451
Ася, ако е за първичен болничен и до сега не си ползвала ще ти трябва бележка от банката с iban, работодателя ще ти даде и една декларация която да попълниш ( относно банковата сметка). Първите 3 дни ще получиш от работодател на 70%, следващите от НОИ на 80%

# 452
  • София-Младост
Бележка с IBAN не е необходима. Попълва се прил. 1 http://www.nssi.bg/images/bg/users/forms/benefits/pril1_2017.doc
Разпечатваш  и попълваш, работодателя не е длъжен да дава тези неща.
Обезщетението е в размер на 80%(ако говорим за общо заболяване), но не от заплатата!

# 453
Не, не съм ползвала досега. Тогава влизам в 7 месец и лекарят ми иска да почивам вече,но не го попитах как стоят точно нещата.

# 454
  • София-Младост
Здравейте, може ли някой да ми разясни каква е по принцип процедурата за изплащане на натрупания по време на майчинството отпуск?
Трябва да подпиша в петък документите за напускане по взаимно съгласие, поискаха ми банкова сметка, на която да ми преведат парите за отпуските - но такова плащане все още няма...
Въпросът ми е тези пари минават ли през някаква институция, за да се осчетоводят и има ли проблем да ми ги изплатят на ръка в петък... Опасявам се от варианта да се подпиша и превод за отпуските да не последва... Thinking
Задължително в заповедта да фигурират или броя на дните платен отпуск или сумата, като обезщетение.
Парите не минават през никакви институции, поне не и в частния сектор.
Да се изплатят на ръка е въпрос на решение на работодателя. Не е длъжен обаче са го направи.

# 455
От 1 октомври до 3 ноевмври съм болничен,предаден е на счетоводителката,заедно с приложение 1 и бележка за банковата сметка,понеже за първи път ползвам болничен и реших да се подсигуря.Понеже ми объркаха и анулираха първоначалния болничен (бяха объркали адреса на фирмата в болницата въпреки че им представих копие от трудовия договор) съответно го получих чак на 6 и го предадох на 9 октомври.Счетоводителката даже не го погледна дали всичко е наред и сега съм на тръни,всеки ден проверявам с пик в сайта,но ми седи на няма данни и липсва номер на банковата сметка.Мисля да ида в понеделник до НОИ,дали ще ме отразят или да изчакам до след 10 ноември,какво ще ме посъветвате?

# 456
  • София-Младост
От 1 октомври до 3 ноевмври съм болничен,предаден е на счетоводителката,заедно с приложение 1 и бележка за банковата сметка,понеже за първи път ползвам болничен и реших да се подсигуря.Понеже ми объркаха и анулираха първоначалния болничен (бяха объркали адреса на фирмата в болницата въпреки че им представих копие от трудовия договор) съответно го получих чак на 6 и го предадох на 9 октомври.Счетоводителката даже не го погледна дали всичко е наред и сега съм на тръни,всеки ден проверявам с пик в сайта,но ми седи на няма данни и липсва номер на банковата сметка.Мисля да ида в понеделник до НОИ,дали ще ме отразят или да изчакам до след 10 ноември,какво ще ме посъветвате?
Няма да те отразят, изчакай. Няма сила, която да накара счетоводителкатта да го подаде днес или утре, а не да чака ноември;)

# 457
Знаех си,че съм изтеглила късата клечка с тая мотла,дето ме беше объркала и щеше да ме уволнява в шестия месец Angry Благодаря,ще си чакам тогава след десети пък ако нещо е било грешно би трябвало да ми е звъннала за поправка на болничния нали,или от НОИ евентуално да чакам при проблем някаква реакция?

# 458
  • София-Младост
Знаех си,че съм изтеглила късата клечка с тая мотла,дето ме беше объркала и щеше да ме уволнява в шестия месец Angry Благодаря,ще си чакам тогава след десети пък ако нещо е било грешно би трябвало да ми е звъннала за поправка на болничния нали,или от НОИ евентуално да чакам при проблем някаква реакция?
Болничния ти е от 01.10. и да е нямало проблем ти го предаваш в октомври и срокът(краен!) е до 10.11.
Могат да го предадат днес, може др. седмица, но може и ноември.
А кой го анулира, заради сгрешен адрес? Не съм връщала болничен, заради това...и от НОИ никог не са правили проблем.

# 459
От самата болница като го взех от канцеларията и до регистрацията се зачетох преди печата,че адреса е объркан и се върнах в първата стая.Изгледа ме малко тъпо,ама една стажантка ми попълва документите при постъпването в болница,натъртих да се внимава с името на фирмата,че е по специфично,но нямаше как да проверя какво е записала и за това такова объркване се получи.Благодаря,ще си изчакам след десети,да се надяваме че всичко е наред щом не ми е звъннала до сега счетоводителката Simple Smile

# 460
Здравейте, не знам дали тук може да ми отговорите, но ще се радвам ако някой е наясно с моя казус. Предстои ми раждане след около месец. Аз съм осигурена и получавам 650 лв. месечно. Таткото не се осигурява и няма и един ден трудов стаж. Не се води и на борсата. Въпросът ми е когато отида да подавам документи за детските как да постъпим при подаването на доходите на таткото? Дали ще ни отпуснат детските след като нямаме никакъв документ за неговите доходи?

# 461
  • Пловдив
Здравейте, не знам дали тук може да ми отговорите, но ще се радвам ако някой е наясно с моя казус. Предстои ми раждане след около месец. Аз съм осигурена и получавам 650 лв. месечно. Таткото не се осигурява и няма и един ден трудов стаж. Не се води и на борсата. Въпросът ми е когато отида да подавам документи за детските как да постъпим при подаването на доходите на таткото? Дали ще ни отпуснат детските след като нямаме никакъв документ за неговите доходи?

Това,че той не работи,не е пречка да имате право на детски,ако влизате в подоходния праг.
За него ще му искат-декларация свободен текст,че не е имал доходи за последните 12 м и трудовата му книжка за справка

# 462
Здравейте, искам да попитам каква сума би взел таткото ако ползва 15 дена отпуска за бащинство, по принцип взима 1000лв. но го осигуряват на МРЗ

# 463
15те дни са отпуска за сметка на работодателя. Тъй като той поначало е некоректен, тия дни може да ги изплати всякак: и като 15 дни при заплата за месеца 1000 и като 15 дни при МРЗ за месеца.

# 464
15те дни не се ли изплащат от НОИ? 🤔

Общи условия

Активация на акаунт