Майчинството счетоводно-74

• 52 484
  • 763
  •   1
Отговори
# 480
Интересно ми е Thinking
Ако бащата ползва отпуск по бащинство това означава ли за тези 14 дни майката няма да получава майчинство?
Доколкото разбрах се подава някаква молба до работодателя или се лъжа. Може ли малко инфо.

Не е така. Майката е в болничен заради раждането (42 дни), издаван от болницата.
Болницата дава и служебна бележка на бащата, която той представя в службата си, за да излезе в отпуск по бащинство.
И на двамата се плаща.

Може би се бъркаш, защото след 6тия месец е възможно майчинството да се прехвърли на бащата, а майката да се върне на работаь

# 481
Да побутна въпроса си, че ми е много важен.
Интересувам се за болничния, които ще получавам преди майчинството.
Работя към момента на 4 часа, 280 лв брутна. За последните 18 месеца имам около 10 месеца  на половин работен ден и 8 на пълен работен ден. Влезнах с ПИК код в НОИ и смятах, получава ми се около 400 лв средно месечно възнаграждение. Което означава около 320 лв. болничен, но това към момента е по-голямо от нетното ми възнаграждение около 220 лв.
Дали при това положение ще има смисъл да ме преназначат на пълен работен ден за последните дни и дали така ще получавам повече отколкото ако остана на 4 часа?
Работодателя ми колко повече ще плаща за мен като осигуовки, ако съм в болничен и майчинство и се водя на пълен работен ден? Някъде бях чувала, че те пак плащат някакви осигуровки, дори когато съм в болничен и майчинство.

# 482
 Здравейте, бременна съм във втори месец. Гинекологът ми иска да ме пусне в болничен от 9та седмица ( поради спецификата на работата ми и фактът че бременността настъпи след две годишен стерилитет и инсеминация).
В работата ми ме осигуряват на реалната сума която получавам и до този момент с осигуровките всичко е ок  ( имам пик код и проверих). Въпросът ми е, тези евентуални 5 месеца болничен преди задължителния 45 дневен, ще се отразят ли на майчинството, което ще получавам? Или с други думи тези 5 месеца от общо 24те ще бъдат взети като реалната заплата, на която ме осигуряват или ще се вземе сумата на болничния?
Благодаря.

# 483
  • Пловдив
Дали при това положение ще има смисъл да ме преназначат на пълен работен ден за последните дни и дали така ще получавам повече отколкото ако остана на 4 часа?  не,няма смисъл и не,няма да получаваш повече,ако последните няколко дни си на 8 часа.
Работодателя ми колко повече ще плаща за мен като осигуовки, ако съм в болничен и майчинство и се водя на пълен работен ден? няма да плаща повече,ако си на 8 часа Някъде бях чувала, че те пак плащат някакви осигуровки, дори когато съм в болничен и майчинство.

Здравейте, момичета! И аз имам въпрос относно 15 дневния болничен на бащата. На каква база ще се изчисли, ако само последните 2 месеца е работил в БГ, а преди това в друга държава от ЕС и съответно е плащал осигуровки там? Благодаря предварително!

Месеците без работа в България ще му ги взимат на МРЗ
Не е завел стажа си от чужбина официално в България,нали?

Здравейте, бременна съм във втори месец. Гинекологът ми иска да ме пусне в болничен от 9та седмица ( поради спецификата на работата ми и фактът че бременността настъпи след две годишен стерилитет и инсеминация).
В работата ми ме осигуряват на реалната сума която получавам и до този момент с осигуровките всичко е ок  ( имам пик код и проверих). Въпросът ми е, тези евентуални 5 месеца болничен преди задължителния 45 дневен, ще се отразят ли на майчинството, което ще получавам? НЕ,ако 18 те месеца назад си с едни и същи осигуровки Или с други думи тези 5 месеца от общо 24те ще бъдат взети като реалната заплата, на която ме осигуряват или ще се вземе сумата на болничния? за месеците в болничен не взимат самия болничен,а сумата от която е изчислен.ако 18 м назад си на едни и същи осигуровки,болничния по време на бременността няма да се отрази негативно на бъдещето ти обезщетение
Благодаря.

# 484
Много Благодаря Елфита, всъщност сумата е една и съща до август тази година . От август ми я увеличиха. Това предполагам, че не трябва да влияе зле? Тоест за следващите месеци независимо дали съм болничен или не ще се вземе тази по - висока сума?
Разликата се изразява в 200лв повишение, но през всички месеци назад са ме осигурявали на реалната сума.

# 485
  • Пловдив
Много Благодаря Елфита, всъщност сумата е една и съща до август тази година . От август ми я увеличиха. Това предполагам, че не трябва да влияе зле? Тоест за следващите месеци независимо дали съм болничен или не ще се вземе тази по - висока сума?
Разликата се изразява в 200лв повишение, но през всички месеци назад са ме осигурявали на реалната сума.

за болничния за общо заболяване взимат 18 те месеца назад.Т.е ще ти влязат и месеците преди август,и месеците след август,до болничния лист.Няма как да ти влязат само осигуровките от август насам.

# 486
  • София
deny не може, или отпуск или болничен за нея.

Mного благодаря. Не е редно бабата да не може да вземе болничен за детето, бабите много често гледат болните внучета, около мен са поне 3-4 такива жени и сега излиза, че системата ги е накарала или да хабят отпуските си или да излъжат

# 487
За тия всеотдайни баби едва ли ще е проблем да вземат отпуск .Това да ви е проблема, иначе има родители, които пропускат суперважните срещи, тъй като нямат и тази опция. Чак пък системата да ги кара да лъжат...

# 488
  • София-Младост
Да побутна въпроса си, че ми е много важен.
Интересувам се за болничния, които ще получавам преди майчинството.
Работя към момента на 4 часа, 280 лв брутна. За последните 18 месеца имам около 10 месеца  на половин работен ден и 8 на пълен работен ден. Влезнах с ПИК код в НОИ и смятах, получава ми се около 400 лв средно месечно възнаграждение. Което означава около 320 лв. болничен, но това към момента е по-голямо от нетното ми възнаграждение около 220 лв.
Дали при това положение ще има смисъл да ме преназначат на пълен работен ден за последните дни и дали така ще получавам повече отколкото ако остана на 4 часа?
Работодателя ми колко повече ще плаща за мен като осигуовки, ако съм в болничен и майчинство и се водя на пълен работен ден? Някъде бях чувала, че те пак плащат някакви осигуровки, дори когато съм в болничен и майчинство.

Никакво значение нямат последните дни. Обезщетението се ограничава до нетното за периода на изчисление. По време на болничен се плащат само здравни  осигуровки.

# 489
  • Пловдив
Преди ставаше бабата да прикрепи декларация към болничния,че няма друг незает в домакинството да гледа детето.Сега не знам как е

# 490
  • София-Младост
deny не може, или отпуск или болничен за нея.

Mного благодаря. Не е редно бабата да не може да вземе болничен за детето, бабите много често гледат болните внучета, около мен са поне 3-4 такива жени и сега излиза, че системата ги е накарала или да хабят отпуските си или да излъжат
Редно или не бабата не е член на вашето семейство. А болничен се издава само на такъв. В случая за детето това сте вие или бащата.

# 491

[/quote]

Здравейте, момичета! И аз имам въпрос относно 15 дневния болничен на бащата. На каква база ще се изчисли, ако само последните 2 месеца е работил в БГ, а преди това в друга държава от ЕС и съответно е плащал осигуровки там? Благодаря предварително!

Месеците без работа в България ще му ги взимат на МРЗ
Не е завел стажа си от чужбина официално в България,нали?

[/quote]

Благодаря много, Elfita. Да, не го  е завел официално в БГ стажа.

# 492
Бабата и дядото могат да ползват отпуск за гледане на внуче. Дори в сайта на НОИ го пише.

# 493
  • Пловдив
Бабата и дядото могат да ползват отпуск за гледане на внуче. Дори в сайта на НОИ го пише.

Случая на Дени ли коментираш???Там бабата трябва да вземе болничен за гл на болно дете,не отпуск за гл на дете

# 494
Съгласна съм, през отпуската си бабата може да гледа когото си иска, дори и не-внуче.Grinning

Общи условия

Активация на акаунт