Софиямед - тема №2

• 110 475
  • 766
  •   1
Отговори
# 495
Здравейте, предстои ми раждане в Софиямед този месец при д-р Валери Нецов. Масово виждам че всички раждания са секцио, някой има ли изобщо естествено или им е масова практика само секцио? Нямам предпоставки до сега за секцио, но на последния преглед лекаря ми намекна че бебето е доста голямо (около 3,600 го премери ехографът в 38 гс) и едва ли не ще е тежко раждане. Та сега хем ме е страх от естествено, хем и не искам секцио…

# 496
  • София
Не съм раждала в Софиямед (само се следях през първите 7 месеца), но се включвам, за да ти кажа, че мен като ме следиха до последно мереха бебка повече (различни лекари на различни ехографи). Накрая тя се роди 3180. Не казвам, че при теб ще е така, но имай едно наум, че все пак не са изцяло точни тези ехографи - има +- някакви проценти разлика. Важно е главата май да не е много голяма на бебето (която по принцип тежи най-много), защото тя излиза първа.

Здравейте, предстои ми раждане в Софиямед този месец при д-р Валери Нецов. Масово виждам че всички раждания са секцио, някой има ли изобщо естествено или им е масова практика само секцио? Нямам предпоставки до сега за секцио, но на последния преглед лекаря ми намекна че бебето е доста голямо (около 3,600 го премери ехографът в 38 гс) и едва ли не ще е тежко раждане. Та сега хем ме е страх от естествено, хем и не искам секцио…

# 497
Здравейте. Това ще бъде дълга публикация, но се надявам да бъде полезна за  жените, които мислят да раждат в Софиямед. Краят на месец май родих в болница Софиямед. Следящият ми лекар беше доктор Наталия Узунова - най-прекрасният човек за мен. В деня, в който родих тя не беше на смяна, но имахме уговорка тя да присъсъва на раждането. Дойде изключително бързо в болницата и беше неотлъчно до мен през цялото време заедно с доктор Златкова, която не познавах до този момент, но също много мил и внимателен лекар. Самото раждане мина добре и бих казала, че имам само позитивни спомени от преживяното. След това доктор Узунова си тръгна, но въпреки това ми пишеше и звънеше, за да ме пита как съм и дори дойде на следващия ден в почивния си ден, за да ме прегледа. Бих казала, че всички от АГ отделението се отнасяха добре, НО дотук с позитивите.
Това, което не ми хареса е, че никой не ме предупреди, че шевовете след епизиотомията ще бъдат направени под пълна анестезия. След като бях преместена в стаята си(около 14ч) никой не ми донесе бебето, нито ми даде информация относно състоянието му, затова към 18ч. се обадих в неонатология. От там ми обясниха, че детето е добре, сложено е на термоплот и захранено успешно ( следващото нещо, за което никой не ме попита дали желая да му се дава АМ), но въпреки това днес няма да ми го доведат. В 22:30ч дойде доктор Дони Колева, (която докато ми обясняваше за състоянието на бебето гледаше в телевизора) каза, че детето не е добре, повръща, не може да се захрани и му е включен антибиотик. Така бяхме разделени три дни като на мен ми се казваше, че детето проявява симптоми на инфекция, но резултатите са отрицитални, не поема храна и се храни венозно, състоянието не се подобрява и тя продължава да повръща докато не стигнаха до вливане на три антибиотика. През това време д-р Марина Арабаджиева ми казваше, че аз съм виновна за състоянието на детето, защото не съм казала по-рано, че по време на бремеността съм имала ешерихия коли, като част от думите и бяха, каква такава майка съм и че няма думи за отношението ми. На третата вечер, когато д-р Дони Колева дойде да ми обясни отново за състоянието на детето аз предложих да изцедя кърма и да пробват да и дадат от нея, но първо да ми стерилизират помпата и шишето, защото през тези три дни аз съм ги ползвала за стимулация. Това, което ме възмути най-много от целия ми престой беше реакцията на въпросната лекарка. Отговорът и беше “ защо да ги стерилизираме, то бебето така и така повръща, какво повече може да стане” 😳
Към днешна дата името и вече не присъства в сайта на Софиямед.
Изписаха ни на седмия ден като според мен целия сюжет се разви единствено и само ЗА ПАРИ. Първо бяхме по дългата пътека към здравна каса за седем, а не за три дни, второ - аз бях в самостоятелна стая като тя се заплаща отделно  по 120лв. на вечер от фиксираните 1700лв. за раждане там и трето - точно месец преди това моя приятелка ражда там като също беше в самостоятелна стая и на нея се рецетираха абсолютно същите неща и диагнози за бебето и стояха седем дни. Само не знам, ако съм права за каква алчност и нечовечност става въпрос, за да изтормозят една невинна душа, дошла току-що на този свят като я държат далеч от майката, на системи, от който абокат ръчичките на бебето бяха посинени и с големи дупки във вените.
В заключение само ще кажа, че никога повече не бих раждала в Софиямед.

Здравейте!
Аз също родих там октомври.
Подкрепям всичко от написаното по-горе!
Нас също ни държаха една седмица и по думи на неонатоложката “то може да си тръгнете и сега, ама чакаме да изтече пътеката на бебето”.
Аз също не бих родила там повече. Като цяло съм смесени чувства. Станева идваше и ми говореше с някакви термини сякаш съм завършила медицина, не ми даваше детето три дни. Като цяло неонатологията им не става. АГ отделението е супер, но ако някой се чуди дали да избере Софиямед за раждане- твърдо не. По-добре държавна болница.

Последна редакция: пн, 17 яну 2022, 13:04 от Cvetkis

# 498

Здравейте, аз раждах преди доста време в Софиямед, но ще споделя моят опит там.
Бременността ми беше безпроблемна, бебето ми вървеше горе долу нормално, може би малко по-едро. С докторът, при който се следих коментирахме раждането основно накрая и за миг не е ставало дума за секцио, макар и че преносих. Само на последния преглед коментирахме, че ще ме изчака до 41(40+6 г.с.) и ще го извади.
 Малката тръгна сама ден преди това. Докторът знаеше, че искам нормално раждане. Извикаха го на 5 см и нещата се позабавиха( все пак ми беше първо раждане и той самият ми каза, че може и към 15 часа да отнеме всичко).
След няколко часа на 6-7 см и изчакване шийката да се изглади( без допълнителни медикаменти и тн) ме сряза.
За мен не му се чакаше, в тези моменти се доверяваш на доктора, но определено не направи всичко възможно да родя нормално. А също така да спомена, че водите ми не бяха изтекли.
При престоя ми след това в болницата само със Станева не се разбрах, държеше се отвратително, все едно трябва да знам всичко.

Втората бременност пак си я следих там, при друг доктор и накрая реших да родя другаде, исках пак да опитам нормално, получи ми се.
Мисълта ми е че ако принципно докторите са  'ЗА' ноормално раждане, няма да си измислят оправдания като голям плод или тесен вътрешен таз(тъй като като цяло не съм някоя много слаба девойка).
Аз при Нецов не съм се следила или раждала, но не съм и чула някоя да е родила нормално при него.
Успех ви желая, независимо какво решите.
Дано при вас нещата се случат така както искате.

# 499
Аз съм точно на обратното мнение. Единственото добро отношение което получих беше от бебешките акушерки- страшно много ми помогнаха и обясняваха, даже ме пуснаха в отделението и ми показаха как да къпя бебето. Но тези в АГ .....направо не искам да се сещам, за тях жените сме на конвейер.

# 500
Накратко - Нецов си предпочита цезарово и това е.
Не бих постъпила в Софиямед отново със сигурност.

# 501
Morhpo, ще споделиш ли впечатленията си от там и защо?

# 502
Мерси за отговорите на всички! Утре ще отида на второ мнение при лекар от Майчин дом и ще решавам явно в последния момент. Иначе аз избрах първоначално Софиямед, защото преди 3 години ми правиха там лапароскопия и бях много доволна от операцията, престоя и персонала. Но явно за раждане не е най-доброто… жалко..

# 503
Мерси за отговорите на всички! Утре ще отида на второ мнение при лекар от Майчин дом и ще решавам явно в последния момент. Иначе аз избрах първоначално Софиямед, защото преди 3 години ми правиха там лапароскопия и бях много доволна от операцията, престоя и персонала. Но явно за раждане не е най-доброто… жалко..
Кога ти е термина, аз ще дам пресен отзив след месец и половина... Мъжа ми работи там и искам да съм при него тааа си реших и второто раждане да ми е там... Въпреки, че като чета.... Щях в Шейново защото доктора при който раждах първия път в Софиямед се е преместил там. Но той лично ме посъветва, че по средата на пандемия е по добре да съм сред познати. Дано е наред всичко, че вече малко се плаша с тези лоши отзиви 🙂 Преди 5 години като и аз работех там, всичко беше различно, според мен беше многооо добре..

# 504
Ели, при мен терминът е след 10 дена. Бях днес на преглед при д-р Дяволов в Майчин дом и според него всичко е наред и мога да си пробвам нормално раждане. Май в последния момент ще сменя лекар и болница. Успех!

# 505
Случайно видях на страницата на СофияМед следното: "От януари 2022г. всички жени, родили на територията на УМБАЛ "Софиямед" заплащат задължително и пакет "Високоспециализирана неонатологична грижа" на стойност от 350 лв."
Как мислите, какво означава това? Дали означава, че вече раждането ще бъде 2200лв, но пък ще включва този пакет? Понеже една мацка по-нагоре беше писала, че вече е вдигнато раждането, но тъй като гледам по-скоро просто се задължава вече да се плаща тоя пакет? Иначе аз питах на регистратурата оня ден и те ми казаха, че не знаели нищо хахаха :Д

Значи в такъв случай 1750 + 80 + 350 = 2180лв общо

От началото на 2022 година Отделението по неонатология на УМБАЛ „Софиямед“ въведе платен пакет - Високоспециализиранa неонатологичнa грижa,  задължителен за всяко бебе, родено в болницата. От него могат да се възползват и родилки от други лечебни заведения.

Пакетът включва:

Индивидуално обучение по кърмене, съвети от неонатологичния екип за обгрижване и отглеждане на кърмачето. Целта е младите майки да се чувстват максимално спокойни и подготвени, както  в рамките на престоя в лечебното заведение така и след прибирането у дома;
Изслеване кръвната група на новороденото с издаване на официален фиш от трансфузионна лаборатория;
Пулсоксиметричен  скрининг за отхвърляне на критични вродени сърдечни малформации и при необходимост консултация с детски кардиолог и ехокардиография на място.
Специализирани изследвания като трансфонтанелна ехография, ехография на коремни органи и отделителна система в рамките на престоя на бебето или в първия месец от живота
Преглед и консултация от детски ендокринолог, относно правилното хранене на кърмачето и малкото дете, са също част от пакета. Фокус в него е сложен  на профилактиката на рахита и затлъстяването в ранна детска възраст и изследване на нивото на вит.Д и костната хомеостаза на 3 месечна възраст.

В рамките на пакета се извършват и три консултативни прегледа през първите 3 месеца за проследяване на физическото и нервно-психическото развитие на детето и  се провежда обучение за методиките на масаж и гимнастика, съобразени с възрастта и неврологично състояние на кърмачето.

„Създадохме пакет „Високоспециализирана неонатологична грижа“, за да може чрез изследванията и консултациите в него да окажем така необходимата подкрепа на родителите в първите месеци от живота на бебето, изпълнени с много притеснения и неизвести. В него сме включили специализирани и насочени изследвания и консултации, които да отхвърлят едни от най-честите патологии, характерни за периода на новороденото, които не присъстват в задължителните скринингови програми. Навременното им установяване, проследяване и лечение са много важни за нормалното развитие на детето, коментира д-р Мария Йочева, началник на Отделението по неонатология в УМБАЛ „Софиямед“

Последна редакция: чт, 20 яну 2022, 16:43 от andreaborisova

# 506
До всички родили там скоро, има ли още варианта да си сама в стая. Някога с първото ми раждане уж можеше да си платиш за отделна стая, но накрая нямаше свободна (момичето в стаята ми каза, де аз не съм искала да съм сама за разлика от сега. Държа да съм сама)
Та от както е ковид по колко момичета бяхте в стая? 😄🙂

# 507
  • София
Преди 4 месеца можеше. Имаше такива дами. Иначе стаите са двойни

# 508
Ели, кой месец ще раждаш? Защо искаш сама в стая? Хм... аз в началото и аз мислех за сама в стая, но после реших, че няма много смисъл, по-добре да има още някой до мен, ако нещо се наложи. Освен това вероятността пък да няма никой в стаята така или иначе също е голяма май.

# 509
Ели, кой месец ще раждаш? Защо искаш сама в стая? Хм... аз в началото и аз мислех за сама в стая, но после реших, че няма много смисъл, по-добре да има още някой до мен, ако нещо се наложи. Освен това вероятността пък да няма никой в стаята така или иначе също е голяма май.
Около 15 16 март ще ми е секциото. Миналия път нямах против и даже прекарах хубаво деня преди секциото(защото те приемат ден по рано за изследвания)
Много си говорихме с момичето в стаята. Много забавно.
И какво и стана, като роди, хормони явно... Побърка ме, съсипа ми престоя, плаках 2 вечери, искаха да ме местят, но нямаше свободна стая... "ти не си будиш бебето да яде, то ще умре от глад, за това само спи, тиии какъв е тоя зор да се кърмите точно в тия 5 дни вместо вкъщи..." А тя блъскаше шише след шише на бебето и то се скъсваше да реве, още там получи колики... Чудо беше...
Вечерта преди секциото ми тръгнаха водите и аз с целия си акъл я послушах да не занимавам персонала с глупости защото съм се била напикала.... Детски ми акъл...
Въобще не е ясно дали пак ше попадна на такова момиче, просто искам да си го спестя. Нямам проблем да съм сама, вярно много обичам да говоря, но обипам и да съм си сама.

Общи условия

Активация на акаунт