По - ниска минимална заплата от 460 лв ?!?

• 30 456
  • 524
  •   1
Отговори
# 60
  • Ямбол
При нас няма такива врътки с процента. При 15 години стаж с 1,2% за прослужено време са 18%, на 800 лева заплата 20% са 144 лева над заплатата. Ако го махнат, ще остане само 800 лева. Защо? А при 20-30 години стаж, смятате ли колко е?

# 61
  • София
така е, но ако робатодателят го зачете. А може и да не го зачете. То май професорката спомена точно за учителите, че са по друг закон, но не съм сигурна.

# 62
  • Ямбол
Не сме по друг закон. По кодекса на труда сме. И няма как да не го зачете работодателят.
Тази е баламосвала такива, които не разбират.

# 63
  • София
Не зная, не съм го проверявала изрично. Но не само тя, а и други хора казаха, че работодателят го зачита, ако намери за добре. Ако реши, че има причини, заради които няма да го зачете - нищо не става. Няма "трябва". А ако на вас ви го плащат, защото училището е общинско е съвсем друга работа. Бюджетните може и да не се пазарят.

# 64
  • Ямбол
Андариел, всички работодатели са длъжни да се съобразяват с КТ, а там пише - за прослужено време минимум 0,6%. Няма разлика общинско или частно, в тази държава има закони за всички. Уж си икономист. Дай линк към някакви такива обяснения и ще ти кажа къде грешиш. Не заблуждавай хората с такива чул недочул.

# 65
Чудех се да пиша ли по темата...
Тази минимална заплата върши работа само за данъци. Целта е да не могат да се осигуряват на по-малко.
Но реално работодателите дават, колкото са преценили. Ако ще и на 4 часа ще ги пишат, но няма да я дадат.
Борбата на политиците не е за да им е добре на хората, а да съберат колкото може повече, за да имат повече за харчене. До преди години вярвах, че е хубаво да се внасят, за да влизат пари в страната и да вървим напред. Но последните години се убеждавам, че просто трябва да мине време, за да се отдалечим още от комунизма, след което нещата ще си влязат в релси. А дотогава по-бързо и по-добре се получават нещата, ако парите са си в хората.
Ей ги винетките - върл защитник бях да са по-скъпи, но видях, че файда няма. Правят се някакви пътища, колкото да се замажат очите на хората, но се правят с по-малко пари и некачествено, след година пак се подрусваме и пак са за ремонт.
На Тракия и Хемус трябва да им изкъртят знаците "магистрала", никакви магистрали не са това.

С една дума - не казвам, че работодателите са прави, заплатите трябва да се повишат, защото положението е прилично сега, а че държавата не гони интереса на хората, само своите собствени.

# 66
  • София
Задължителен е процентът. Но ако за 15 години стаж разчиташ на 18-те процента повишение, гарантирани държавно, е зле положението.

Човече, съгласна. Против минималната заплата съм. Тя гарантира единствено бутане на държавата там, където няма работа - при преразпределянето на дохода.

# 67
  • София
казах вече, че не съм проверявала изрично, а и не ми е толкова важно, та чак и линкове да търся. Казвам това, което чух. В заблуждаване на хората нямаш право да ме обвиняваш - написах какво съм чула и кой го е казал, така че източник има и който иска може да си пусне записа на предаването и да чуе. Щом на теб ти е важно да ме опровергаваш, лесно ще пуснеш линк с цитат от КТ точно в кой член и алинея пише, че е задължителен.
 А мисля, че и тук потребители написаха същото - че работодателят може да го зачете, може и да не го зачете. На мен едно ми става ясно - това е някаква залъгалка, защото го казват ни в клин, ни  в ръкав, насред лято. Някакви друго пазарлъци ще текат, но все още не знаем за какво ще се отнасят. Доколкото разбрах, наесен тристранката щяла да се среща.

# 68
  • София
Задължителен е процентът. Но ако за 15 години стаж разчиташ на 18-те процента повишение, гарантирани държавно, е зле положението.

В бюджетната сфера на какво да разчиташ?
Лафът: Като не те устройва напусни! не върши работа, защото тогава няма да има кой да учи децата ни, нито кой да ни спасява от пожари, нито кой да ни обслужва в общината. И там трябва да работи някой, който пък има семейство да храни.

# 69
  • София
При и без това ниските им заплати, процент отгоре няма да помогне особено.
Но както писах и по-горе - бюджетните не ме касаят.

# 70
  • Ямбол
казах вече, че не съм проверявала изрично, а и не ми е толкова важно, та чак и линкове да търся. Казвам това, което чух. В заблуждаване на хората нямаш право да ме обвиняваш - написах какво съм чула и кой го е казал, така че източник има и който иска може да си пусне записа на предаването и да чуе. Щом на теб ти е важно да ме опровергаваш, лесно ще пуснеш линк с цитат от КТ точно в кой член и алинея пише, че е задължителен.
 А мисля, че и тук потребители написаха същото - че работодателят може да го зачете, може и да не го зачете. На мен едно ми става ясно - това е някаква залъгалка, защото го казват ни в клин, ни  в ръкав, насред лято. Някакви друго пазарлъци ще текат, но все още не знаем за какво ще се отнасят. Доколкото разбрах, наесен тристранката щяла да се среща.
Чула си нещо, но не го представяш коректно, защото не си наясно.
Работодателят може да не начисли такъв процент само, ако преди това не си работил на същата длъжност, но ако си при същия работодател и на същата длъжност и догодина, това вече ти носи първите минимум 0,6%. Това е задължително да се впише и в договора на всеки, който постъпва на работа.
Изслушах я госпожата, опита се точно да заблуди хора като теб, които не са наясно и ти продължаваш нейната мисия - продължаваш да заблуждаваш.

# 71
На мен пък ми писна на всеки 1-2м. медиите да повишават средната заплата в София.Според тях сега била 1400лв.Столичани не споделят това.Много по-ниска е.
https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/zashto-niskite-zaplati- … bylgariia-6072036

# 72
  • София
Зарежи медиите. Според данни на НСИ за 2016 е наистина около 1400 за София. Или поне това са доходите, върху които са внасяни осигуровки.
Или, според теб, хората са внасяли по-високи осигуровки и данъци за всеки случай.

# 73
Това с минималната не ме вълнува толкова, обаче процента прослужено време не трябва да го пипат.

Мога да кажа, че във висшето образование заплатите са много, ама много ниски. Един асистент започва с 550 лв. Знаете ли колко желаещи млади хора има за научна и преподавателска кариера? В някои области това число клони към НУЛА!

Мой приятел беше работил известно време към Марица Изток и ми каза, че чистачките там взимат по 1600 лв.  #Crazy #Crazy #Crazy А друга моя приятелка, която е топ преподавател с титла, получава 1200 лв!  Sunglasses Тази държава просто няма бъдеще с цялата тази политическа измет и мутроидни и ДС-арски "безнесмени"! newsm11

# 74
Това са някакви градски легенди за чистачките в Марица. Сериозно ли се връзвате на подобни неща?

Общи условия

Активация на акаунт