По - ниска минимална заплата от 460 лв ?!?

• 30 467
  • 524
  •   1
Отговори
# 285
 Е, момичета не се карайте! Действително търсих не успях да намеря, друга. Потребителката е права, психоклиматът е добър, била съм на по-лошо. Храна не получавам, както и допълнителни пари. Доволна съм от факта, че никой не мърмори като забременях. Излязох веднага в болнични, наложи се. Всички се радват за мен. И наистина забременяването е чакано и то доста време. Дори да съм имала алтернатива, то не си струваше да рискувам, защото можеше да увисна. Както казва андариел, добре че ще имам майчинство, защото познавам и по- ненадеждни от мен, напуснали 2 дни преди да разберат, че са бременни, което си е кофти. Янтра, наистина някой път стават непланирани събития. Не си имунизиран от това. Аз опитах, не успях, ти не ме упреквай като ти си успяла гледай си детето с високо майчинство 😂. Слава богу не ми се налага да разчитам само на моето. Аз мрънкам, защото това е повсеместно, зависи от много неща. Не съм отракана като теб, признавам, но всичките ми приятелки, които излязоха в майчинство са горе долу с моята заплата и те се опитаха да сменят преди да забременеят, но не успяха. Имам три такива примера. Даже едното момиче имаше сериозни проблеми, работата и беше тежка, едвам все болничен в шести месец, то не бях обиди и заплахи, слава богу роди, всичко отмина, но доста я тормозиха. Явно живеем в такъв град, заплатите са такива. Навсякъде дават почти едно и също. Ок. 

Последна редакция: ср, 23 авг 2017, 04:54 от Billyvd

# 286
  • Пловдив
Викаш, хак да й е! Да си е търсиила друга работа, да е намерила, пък и да естискала краката за голямата заплата.
Да, точно това казвам. Имала е избори - направила ги е. И докато хората не спрат да се примиряват със заплати от 400лв работодателите няма да ги повишат.

# 287
  • София
Аз не видях нито ти, нито пък в цитата, който си дала, да споменават, че това е възможност. Нито пък да се споменава за друга. Затова уточнявам.

Наистина ли ме питаш за положителен ефект? Мисля, че ще се сетиш и сама. Или пък ще намериш да прочетеш ако те интересуват по-задълбочено евентуалните ефекти - и в социален, и в икономически аспект.
Да, питам, щото положителен ефект за икономиката като цяло така и не съм срещала в нещата, които обичайно чета.

Евентуалния положителен ефект от повишеното потребление в най-честия случай се неутрализира от повишението на цените в резултат на увеличената МРЗ. По развити региони се влияят по-малко от МРЗ и съответно се развиват по-добре при повишение, с което се увеличава регионалните различия. 

Изследване за България 2003-2013
http://www.bednostbg.info/var/docs/reports/MRZ_Analysis_Final.pdf
Цитат
Направеният анализ на база панел от данни на областно ниво за периода 2003-2013 г.
привежда ясни иконометрични доказателства в подкрепа на тезата, че нивото на
минималната работна заплата влияе негативно върху заетостта сред най-ниско образованите
в България
. И докато резултатите от подобни изследвания по света не са еднозначни, в случая
с България можем да твърдим, че покачването на минималната работна заплата взема своя
дан от заетостта на тези, които работят за най-ниските възнаграждения.

# 288
  • София
Викаш, хак да й е! Да си е търсиила друга работа, да е намерила, пък и да естискала краката за голямата заплата.
Да, точно това казвам. Имала е избори - направила ги е. И докато хората не спрат да се примиряват със заплати от 400лв работодателите няма да ги повишат.

Понякога човек просто няма друг избор или трябва да избира между врабчето в ръката или орела в небесата. Има градове, в които да се закачиш и за минимилната е постижение, защото безработицата е голяма. Сега сигурно ще кажеш, че никой не държи хората насила там. Е, не може цяла България да се изнесе в София, още два-три града или в чужбина, а и не е нужно. Не знаеш на кого какво му е в живота, за да си толкова категорична, че се примиряват. Хубаво, нали ти не си се примирила, гордей се!

# 289
Янтра, само да те питам нещо, ти като излезе в майчинство, работеше ли въобще? Питам. Или си била на издръжка на мъжа си? Просто любопитство. Ако да, много голяма заплата ли вземаше?Ти тези съвети или заяждането по-скоро от собствена гледна точка ли го казваш? Или просто ти си издържала семейството тогава с голямата заплата? Ако е така, шапка ти свалям, не знам от къде си, но аз пак ти казвам, явно не си прочела или просто така ти изнася. В нашия град трудно жена може да си намери работа за повече от 500 лв, независимо образованието... ААА И още нещо нямам намерение да се местя в София. Андариел много точно описа нещата. Явно ние двете мислим еднакво и сме реалисти. Да гледаш на нещата реално  не е лошо както и да прецениш кое е по-малкото зло. От къде знаеш, че няма да ми се отвори парашута като се върна от майчинство? Може пък да си намеря по-платена работа от къде знаеш? Ако се отвори възможност ще се възползвам. Явно си имаш сериозни проблеми и ти в живота, оправила си заплатата, но нещо друго ти куца.  Не е добре да сипеш така цинизми по човек, който не познаваш. Айде със здраве...

# 290

Понякога човек просто няма друг избор или трябва да избира между врабчето в ръката или орела в небесата. Има градове, в които да се закачиш и за минимилната е постижение, защото безработицата е голяма. Сега сигурно ще кажеш, че никой не държи хората насила там. Е, не може цяла България да се изнесе в София, още два-три града или в чужбина, а и не е нужно. Не знаеш на кого какво му е в живота, за да си толкова категорична, че се примиряват. Хубаво, нали ти не си се примирила, гордей се!

Тя жената си е категорична, каза го вече и точка, хак да ми е. Аз пък не виждам с какво да се гордее,  днес има работа, заплата утре, не. То сигурно има ли в този живот? Това е форум, всеки да си пише каквото иска, затова е форум. Харесват ни или не мнения. Всеки има право. Нека си пише, пука ми да не живея за нейното... Тука стигнахме до примиряването и работодателите, еми така е, то не може с рога напред. Ако поставям условия на работодателя, директно ще ми покаже вратата. Янтра, не съм в изгодна позиция да го правя разбираш ли, млада съм живота е пред мен. Не се оплаквам толкова от парите, а от отношението към образованите, но засега нищо не мога да направя. Тук в този форум обменяме опит, мисли, нали затова е форума. Ся споко, не се нерви за моите 400 лв, нали ти си добре, просто не е нужно.

# 291
Ето, хората си търсят кадри, а няма! http://www.segabg.com/article.php?id=868979

# 292
Всички работодатели искат интелект, лоялност, трудолюбие, професионализъм и т.н. /в този дух/, но ако може да плащат минимално.
В много фирми заплатите не са променяни от години.
Аз продължавам да не проумявам как може МОД, да бъде по висок от получаваната заплата и това да е съвсем законно.

# 293
  • София
За максимален доход ли говориш? Може, може. На ММ какви ли не пинизи им бяха измислили да им резнат от парите, въпреки че ги осигуряваха на макс.

# 294
Минимален Осигурителен Доход.
Реално можеш да си на основна заплата под МОД, но ще те облагат върху МОД и осигурителната тежест в % от заплатата ти става по-висока.
Не зная дали се практикува някъде обаче.

# 295
  • Пловдив
Не вярвам да се практикува, защото хем затруднява изчисленията, хем изглежда странно, а и работникът няма да е навит - наистина това би увеличило реалния процент на осигуровките спрямо заплатата.
За можене - може, не е забранено, но идеята е уж, че МОД е горе-долу близък до минималната "пазарна" заплата за съответната работа и няма да се налага да се практикува това.
ПО вярвам да се практикува, за съжаление, назначаване на длъжност, различна от реално изпълняваната, за която МОД е по-нисък.

Последна редакция: ср, 23 авг 2017, 12:52 от Магдена

# 296
  • София
Че аз си работех по време на майчинството - на половин ден, с половин заплата и издържах цялото семейство тогава. Сега взимам цяла - значи мога да издържам две Rolling Eyes

А за минимален праг по висок от основната заплата  - е, то е като МРЗ, но за държавата. Щеш – не щеш,  не може да ѝ даваш по-малко.

# 297
  • Бургас
Янтра, колкото и да планираш нещата пак може да се обърне всичко. Аз бях от тези дето си "стискат краката". Намерих си хубава работа с висока заплата, поработих известно време и забременях. Дотук перфектно. Да ама дойде кризата 2008-2009 и като трябваше да се връщам на работа ме уволниха, щото фирмата беше пред фалит. Така, че той човек си планира ама накрая друго излиза.

# 298
Минимален Осигурителен Доход.
Реално можеш да си на основна заплата под МОД, но ще те облагат върху МОД и осигурителната тежест в % от заплатата ти става по-висока.
Не зная дали се практикува някъде обаче.
Практикува се и хората приемат, защото другия вариант е да са и без тези пари.
 Разбирам Billyvd за какво говори. Повечето сте от София или друг голям град, което дава повече възможности, но в по малките градове законите са други.

# 299
Янтра не казва за планиране, а по-скоро казва, че има подобни заплати, защото има работници, навити да ги получават.

Разбирам обаче, че някои хора нямат избор наистина. Затворен кръг е. На всякъде има минимум на заплащане, поне на часова ставка, което не е като заплата, защото часовете могат да са 40, а може и да са 15.
По мои наблюдения, запладите в държавната сфера, определят тези, в частната. В частната, винаги се стремят да са по-високи, за да привличат кадри. Говоря за по-високо квалифицирани кадри.

В производството и услугите, нямам идея как се регулират нещата при пълно абдикиране и липса на професионални съюзи.

Общи условия

Активация на акаунт