По - ниска минимална заплата от 460 лв ?!?

• 30 394
  • 524
  •   1
Отговори
# 420
  • Пловдив
😂 Сега какво ще ми кажеш, че вземаш 1000 лв и издържаш семейството си ли, или пък че имаш сертификат от Кембридж по английски и благодарение на твоята квалификация въртиш синджира по цял ден и всички те слушат и ти се подчиняват.
О. Това ли е критерият за успял? (опулен емотикон) Хиляда лева?!

Янтра влезе много злобарски, факт, но имаше и доста адекватни постове със съвети, така че не е задължително да вредят.
Злобна, ама права. Не се славя като най-добронамерената и кротка потребителка Simple Smile

# 421
  • Пловдив
А, с Ш се пишеше Simple Smile.
Ами това с подценяването е изключително погрешно, защото само като се запуши някоя тръба и сме силно зависими от добър водопроводчик например. Някои от така подценяваните професии са регулирани в ЕС и по света и са доста добре заплатени.
Че то и в Бг са добре платени. Наскоро виках водопроводчик - отпушване на канал 120лв. За половин час. Ми нека му е зле, ама аз например не се наемам да отпушвам канали. Ето един съвет не свързан с английски, айти и прочие. Станете водопроводчици! (и си пускайте реклами в нета, от там го намерих)

# 422
  • София
Ама не може  бе Янтра, тепърва ли да учат, че и тежка работа, пък и свекървата не дава, а и за земеделие ни мързи, пък цялата им енергия свършва докато изтъркат билетчетата. А заплатата 400 лв, ми то за цигари не стига, това заплата ли е?

# 423
  • Пловдив
Ми.... туй не може, онуй не става, ама то няма идеални работи на тоя свят.

# 424
  • Ямбол
Този, който отпушва каналите е обикновен каналджия. Водопроводчиците могат(поне трябва да могат) други специфични неща.
На нас вчера пак ни се обадиха колеги от търговията да помагаме с търсене на персонал. Имат остра нужда от работници(разнос на стоки) за 800 лева чисто и не могат да си намерят.

# 425
  • София
и сигурно търсят мъже. Ако е така, мъжете хич не се навиват лесно, те  предпочитат да си стоят вкъщи и жените им да работят за 400 лева.

# 426
  • Ямбол
Не, не само мъже. При двата ни основни доставчика работят и жени. На същите заплати. Особено при единия, където стоките на са толкова тежки, спокойно може да се справи и жена и някои го правят. Просто вече тук заплати под хиляда лева са трудно привлекателни.

# 427
Хубаво, аз се питам пък ако 800 лв. - 1000 лв. е заплата за неквалифициран труд, колко трябва да получава висококвалифицирания персонал?
Неслучайно в някои държави има минимална ставка на час за хора с висше образование, без значение длъжността.

# 428
Заплатата не се определя само от образованието, а от търсене и предлагане. Трудът си е стока.

# 429
Ти му казваш да се усъвършенства по някакъв начин, то се обижда и ти скача. Ми хубаво, тъни в самосъжаление и обвиняван другите за собствената си некадърност. Възможности има и в София и във Видин, но не става само с ядене, трябва и акъл. Айде със здраве.

Никой не скача и не обижда, спокойно. Все пак не всеки има акъл да учи перфрктно английски и да има 2-3 магистратури. Трябват и хора, които да мият чиниите, образно казано. Въпроса е, че и тези хора заслужават да живеят достойно. Не в охолство, но поне да могат да си платят наема, сметките и що годе да могат да задоволят някакъв минимум от потребности. А с тази минимална заплата не виждам как ще стане.
Това с английския език беше заради мен. Потребителката Тони, сметна, че имам нужда от езиков курс, за да си намеря по-платена работа. Учила съм го общо 14 години, от които пет години интензивно в гимназията, бях в езикова паралелка, държах изпит. В университета директно ме сложиха да го изучавам с група за напреднали. Отделно съм учила немски език, просто за усъвършенстване, както казва потребителката. Имам сертификат Б 1 засега, разбира се, смятам да продължа да го изучавам, точно през майчинството си.

# 430
Заплатата не се определя само от образованието, а от търсене и предлагане. Трудът си е стока.

Аха, добре пак ще задам въпроса - колко трябва да получава учител (сега има недостиг на учители) ако разносвач в склад е с 1000 лв. заплата? Не се заяждам, просто питам.

# 431

Аха, добре пак ще задам въпроса - колко трябва да получава учител (сега има недостиг на учители) ако разносвач в склад е с 1000 лв. заплата? Не се заяждам, просто питам.

И пак ще получиш същия отговор. Заплатата на учителите не зависи от заплатите на разносвачите. Заплатата на учителите зависи от търсенето и предлагането на този вид труд на пазара и от множество други фактори. Никой от тях обаче не е свързан със заплатите в другите сектори. Както стана ясно, фаянсаджиите могат да взимат повече от хирурзите. А недостиг на учители има само на приказки. Няма недостиг на учители. Просто има неравномерно разпределение на желанията на тези учители да работят. Никой не иска да работи в циганските махали и по трудно достъпните села. Но в градовете недостиг няма. Напротив.  

Факторите, поределящи заплащането не се изчерпват с образователен ценз.

Ако се замислиш, разносвача в склад работи по 10-12 часа, шофира, което е психически изтощително и отделно от това мъкне тежки каси по цял ден, което пък си е и физичеси изтощително. Накрая на деня е напълно изтощен. Учителката вероятно е на смени. Работи до обяд, поседнала удобно на столче. Ако започне да се схваща, става да се разтъпче между чиновете. И всяка година преподава едно и също. Има и подобна гледна точка. Която, бързам да уточня е също толкова погрешна и подвеждаща, колкото и другата, че ако разносвач в склад получава 1000 лева, учител автоматично следва да получава повече.

# 432
Като часове разносвачът работи доста повече от учителката. Може от 20 до 30 часа седмично в +. Учителката може също да се хване допълнително. Те го вършат с частните уроци.

# 433
  • Бургас
А защо разносвача да не иска заплата от 1000лв? Не е ли и той човек? Не плаща ли сметки? Няма ли деца?

# 434
  • София
ако учетелството беше "типично мъжка" професия, щеше да е много по-високо заплащането.
Да, следва даполучава повече, най-малкото защото има по-високо образование, професията е обществено важна и отговорността е голяма. Разносвачът на стоки не е някаква уникална професия с уникални умения (както има в света десет човека, които могат да управляват някакъв суперкран и затова заплатите им да са космически), нито е критично важна за обществото, нито се иска висше образование.

Общи условия

Активация на акаунт