По - ниска минимална заплата от 460 лв ?!?

• 30 392
  • 524
  •   1
Отговори
# 495
Ами веднага побърза да подчертаеш, че хората около теб "пък масово се осигуряват на таван", явно за разлика от моята махала с МРЗ.

Ами не. Не съм имала предвид МРЗ изобщо. Не ми приписвай твои думи, моля. Най-обичам някой да ми обяснява аз какво съм искала да кажа и аз какво съм имала предвид.

Т.е. и ти се съгласяваш, че ако отпадне класът, работодателите няма да дават нищо отгоре?
Т.е.нищо подобно не съм написала. Поредната ти неверна интерпретация. Написала съм, че докато работодателят е принуден да дава клас, няма стимул да дава и отгоре. Разлика между това и твоите думи виждаш ли?

# 496
Ама той работодателят може да се чувства принуден и въобще да дава заплата, дай тогава нищо да не дава. Законите са такива, за негово съжаление, ясно е, че иска да дава по-малко и затова му пречи класът.
Всъщност в развития Запад дават ли нещо подобно на нашия клас, или ние сме открили как да прецакваме работодателите?

# 497
В никоя друга страна няма подобно плащане с такъв механизъм. Даже в Румъния отпадна. В някои страни синдикатите имат практика да договарят подобни плащания в колективните трудови договори. Но заложено в трудовото законодателство задължение няма.

Да не говорим, че освен в Германия, никъде другаде по света не съществува безсрочен трудов договор. А също така навсякъде работодателят също има право да прекрати договора с предизвестие, без да има конкретна причина. Така, както може служителя.

И да, може да ти изглежда забавно, но докато служителите се забавляват как прецакват работодателя, и работодателите ще правят същото. И това е друга версия на яйцето и кокошката.

Последна редакция: сб, 26 авг 2017, 13:55 от Нищо лично

# 498
  • София
не е баш така за яйцето и кокошката. Макар много да ти се иска. Заплатата е хигиенен фактор и като такъв трябва да е достатъчна, че поне да не предизвиква  голямо недоволство и злоба у работника. За какво му е да прецаква по подразбиране работодателя, ако може да си работи нормално, да си вземе едни нормални пари и да се прибере вкъщи? Когато притиснеш човека в ъгъла, му сработва елементарният механизъм на бягство или борба. И ако няма накъде да бяга, се настройва за борба, а борбата не е задължително да е активна, тя може и да е пасивна, със саботаж.

# 499
Нина, нали непрекъснато плюеш по запада, а сега се вълнуваш, как е там Simple Smile.

Има нещо подобно тук. Всяко ниво има заплата от-до, Например първата година, в която си назначен на съответното ниво взимаш 1000, втората, 1500, третата 1700. След това не се променя. Това се повтаря, ако отидеш на по-горно ниво.

# 500
На мен да ми се иска? Аз проблем с МРЗ нямам никакъв.

Не знам дали сте дотолкова в детайл наясно, но всъщност преизчисляването на класа не е задължително да се случва всяка година. През 2008-ма имаше промяна в законодателството. Фиксира се минимален срок, на който да се актуализира класа. Но максимален няма. По настоящем може и веднъж на три години да се преизчислява класа. Не знам обаче за работодател, който да се е възползвал от тази възможност. Всички чинно си преизчисляват клас ежегодно.

Последна редакция: сб, 26 авг 2017, 14:06 от Нищо лично

# 501
Заплатата не се определя само от образованието, а от търсене и предлагане. Трудът си е стока.

Именно с това безкрайно погрешно и изостанало мнение се съсипа пазарът на труда. След като "прост" работник с няколкомесечен курс овладява професия, примерно фаянсаджия, и цял живот изкарва повече (ако е качествен майстор, разбира се) от примерно инженер, който учи 4-5 години, а после носи отговорност, колко хора ще се навият да стават инженери. Ако им се работи физическа работа, ще станат фаянсаджия, ако не им се работи тежък труд -
нещо лесно и виШо.  Затова университетите бълват хуманитарни специалности до откат, които пак не са добре платени... Лекарите бягат за няколко лева отгоре в чужбина, инженери няма, млади учени няма, медицински сестри няма. Откъде да се вземат? Нали трябва да има някакъв стимул да избереш съответния начин на живот/работа. У нас тези професии дори престиж нямат.

# 502
Нина, нали непрекъснато плюеш по запада, а сега се вълнуваш, как е там Simple Smile.

Има нещо подобно тук. Всяко ниво има заплата от-до, Например първата година, в която си назначен на съответното ниво взимаш 1000, втората, 1500, третата 1700. След това не се променя. Това се повтаря, ако отидеш на по-горно ниво.

Ето това е смисълът на градирането. Заплатата се повишава до определен момент, но достига пик. И оттам нататък, ако искаш повече пари, трябва да отидеш на следващо ниво. Ако си стоиш на същата позиция, заплатата си остава същата и не се променя нито с клас, нито с нищо.

А отиването на следващо ниво изобщо не е автоматично. Трябва да се покрият изискванията за това ниво. Например, това че 10 години обслужващ клиенти, не значи че автоматично ставаш за ръководител на отдела, който обслужва клиенти.

Последна редакция: сб, 26 авг 2017, 14:16 от Нищо лично

# 503
Така е, а и това е така само в държавната сфера. В частния бизнес е въпрос на договорка. Има минимум  обаче, не само определения от държавата, но и от самата индустрия. Няма как да наемеш инженер за по малко от 60-70 долара на час. Просто няма да стане.

В развитите държави действат пазарни принципи, които пазят и работника.

Пропуснах да кажа, че заплатите и в държавната и в частната сфера се индекстират годишно с официалния процент на инфлация, който е около 1.5-до 2-3.

Последна редакция: сб, 26 авг 2017, 14:29 от Down Under

# 504
  • гр. Шумен
Преди време покрай работата ми станах неволен свидетел на разговор между двама души. Единият има фирма с около 20 служители. Оплакваше се, че не може да си намери кадри и бла бла. На въпроса защо не предложи повече пари отговора беше: "Абе все ще се намери някой отчаян."
Колко ли поколения трябва да се сменят, за да разберат българските работодатели, че от тоя тип "отчаяни" вредите са повече от ползите. Каква е файдата да спестиш някой лев от заплата за добър работник, за да назначиш Сульо от улицата, дето петнайсет пъти ще му обясняваш как се върши дадена работа, а накрая той ще ти прецака продукцията и ще трябва пак някой майстор да върви подире му, за да я оправя. А иначе реват за производителност.

Заплатата не се определя само от образованието, а от търсене и предлагане. Трудът си е стока.

Именно с това безкрайно погрешно и изостанало мнение се съсипа пазарът на труда. След като "прост" работник с няколкомесечен курс овладява професия, примерно фаянсаджия, и цял живот изкарва повече (ако е качествен майстор, разбира се) от примерно инженер, който учи 4-5 години, а после носи отговорност, колко хора ще се навият да стават инженери. Ако им се работи физическа работа, ще станат фаянсаджия, ако не им се работи тежък труд -
нещо лесно и виШо.  Затова университетите бълват хуманитарни специалности до откат, които пак не са добре платени... Лекарите бягат за няколко лева отгоре в чужбина, инженери няма, млади учени няма, медицински сестри няма. Откъде да се вземат? Нали трябва да има някакъв стимул да избереш съответния начин на живот/работа. У нас тези професии дори престиж нямат.
Ами гадно е, но си е истина. Ако една фирма има 20 работници, то на нея й трябва един, най-много двама инженери. Търсенето на работници при настоящото технологично ниво на повечето фирми е доста по-голямо. С административни мерки да се закове заплатата за висше образование на двойно ниво например няма да стане. Към момента има търсене на квалифицирани работници, такива каквито преди години излизаха от техникумите, защото наистина няма. От професионалните гимназии излиза едно нищо, хал-хабер си нямат какво учат и какво правят. Старите кадри се изпопенсионираха и емигрираха. Курсовете и те вече са повече "отбий номер". И остава самите фирми да си обучават персонала. А като понаучат занаята, бягат някъде другаде за по-добри условия.

Последна редакция: сб, 26 авг 2017, 16:32 от Sessilly

# 505
  • София
Търсят се учители, инженери, лекари и други квалифицирани кадри.
https://offnews.bg/obshtestvo/tarsiat-se-19-000-uchiteli-lekari- … irani-663699.html

Най-дефицитни са учителите по математика, информатика и езици. Средна предлагана заплата 660 лв. Следването за учител по математика и филология не е от лесните. Кой наивник ще се хване да учи децата ни за толкова пари, че и да ги учи качествено? Някой идеалист, на когото идеалите скоро ще се изпарят в следствие на празния джоб.

# 506
  • София
Точно така. Аз казах само, че отпадането на класа ще даде свобода на работодателите да увеличават с повече заплатите на добре представящите се работници, за сметка на тези, които не работят добре.

Точно така, разделяй и владей.
Не отговаряш на въпросите, когато не ти отърва, карай.

# 507
Точно така. Аз казах само, че отпадането на класа ще даде свобода на работодателите да увеличават с повече заплатите на добре представящите се работници, за сметка на тези, които не работят добре.

Точно така, разделяй и владей.
Не отговаряш на въпросите, когато не ти отърва, карай.
На кой въпрос не отговорих?

# 508
  • София

Пропуснах да кажа, че заплатите и в държавната и в частната сфера се индекстират годишно с официалния процент на инфлация, който е около 1.5-до 2-3.

А такава, имало го значи по света, ама не му викат клас. И не е 0.6% ами 1.5 минимум. Ужас.

В Австралия имало таван? След третата година? След увеличението от 70% ? За колко години класа на български работник ще стане 70%? Приемам след това да няма повече увеличения. Grinning

# 509
  • София
Има го разбира се. Дори не е само по света. Преди години приятелката ми работеше в представителството на германска фирма в Бг. Всяка година им индексираха заплатите с някакъв процент. Това беше извън повишенията в йерархията и годишните бонуси.

Общи условия

Активация на акаунт