"Прекалено добър човек" - има ли такова нещо?

• 6 591
  • 29
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Добрият човек от далече се познава, което важи с пълна сила и за лошия!

# 16
Добрият човек от далече се познава, което важи с пълна сила и за лошия!
Глупости..)

# 17
Според мене няма добри и лоши,аз напримерно съм лош за много хора,на които не съм направил нищо,и на такива на които съм помагал също съм лош,а има такива дето се правят на свестни пред тебе и те коват яко зад гърба ти ,пред мене много са се правили на добри и така изглеждаха ама излезе че са най големите използвачи и гадове,а такива които съм мислил за кофти хора щото така изглеждат смотани или дебели или дето приличат на серийни убийци с татуси не са лоши и съм приятел с такива.На мен ми казаха че и аз съм изглеждал като син на мутра хах ама не е така,по външен вид не можеш да познаеш кой къв е тва верно е тъпо!

# 18
  • Сф
Няма да го оправи зла жена и според мен.Малко да повлияе - да, но изцяло- не.Той трябва да си промени светогледа.Как става , също не знам.Но все пак да не бъркаме добротата с глупостта или айде по- меко, наивността.
Един такъв човек вечно трябва да има пъдар в живота, а това е уморително за близките.
Това са комплексирани хора, слабохарактерни. Много добрия човек прави смислени неща, а не се води по проблемите на околните постоянно.
Вероятно не може да измисли какво смислено да прави със свободното си време, че да е в услуга на тоя и оня с развозване.Колкото до парите, не само около богатите се въртят навлеци.Във всеки вход и компания ги има.
Но по лошо от безинициативен мъж няма.С това поведение рискува да си навлече неприятности според мен.Не случайно е и самотник.Човек първо трябва да е отговорен към себе си и после към другите.
Дано нещата не са толкова зле.Аз имам подобен пример наоколо.
Пари големи не раздава вече, защото вече няма, а колкото до услугите, не е престанал , не може да казва " не".Граничи с безумие.
Само мога да кажа , че подобни хора имат нужда от всичко друго, но не и от съжаление.

# 19
  • София
Според мен добротата е висша човешка добродетел.  Не трябва никога да се подценява, дори когато не изглежда, че хората я имат в сърцата си!

# 20
Мисля, като toromanova73 .
Човек първо трябва да се научи да бъде добър за себе си, а това означава да не позволява да го ощетяват по никакъв начин.
И не, не става с надзор, сам трябва да го проумееш.

# 21
  • София
Никой не може да ощети никого, ако ощетеният не му разреши.
Човекът, за когото си говорим, явно чувства вътрешна нужда да бъде фактор в живота на приятели и познати.
Така се чувства необходим.
И не се чувства лош към себе си- така го приемат близките, които се чувстват изтикани на втори план.
А, от какво е предизвикан проблемът със самочувствието е добре да се разбере и върху това да се работи, а не да се овиква човека.

# 22
Не се лъжете, че това е добър човек. Такъв просто е глупак, да не кажа и по-лоша дума. Прекаленото внимание към хората е за сметка на семейството му. Такива искат да се изживяват като много готини, а в същото време висят на врата на близките си, защото няма как да търчиш по гъ*а на тоя и оня и да ти остане време и за важните неща и хора. Всичко, което дава на другите, всъщност е на семейството му, дали е материално, или е като време и усилия, тези нагли създания крадат от близките на глупака. Правилното отношение към подобно тревопасно е да бъде държано на повод непрекъснато, то няма ум да прецени само докъде да се простира "самарянството" му.

# 23
Това не е доброта, а конформизъм. Не смее да откаже, за да не се почувства отхвърлен. Това е и причината да не излиза от този порочен кръг. Колкото му е било трудно да отказва в началото, сега ще му е сто пъти по-трудно, защото всички вече го очакват от него и ще трябва да преглътне да ги разочарова. Няма да му е лесно.

# 24
Има ли лечение този конформизъм? Аз също май съм такава Triumph

# 25
Да, определено има "прекалено добър човек" . Аз буквално се припознавам в мъжа, въпреки, че съм си 100-процентова жена.... Smile Smile Е, ако включим и нежеланието ми да готвя, може и да смаля процентите..... (хилещо се човече, търкалящо се по земята!)
 Та накратко - аз бях добра към всички приятелки от моята компания. И към непознатите дори. Слава Богу, ММ не е такъв, но аз, накратко в момента съм без приятели - защото останах без пари и в момента който им звъннах да си поискам поне част от дължимото ми вдигнаха страхотен скандал по една или друга НЕСъществуваща причина. Е, ММ помогна, но аз определено се оказах без пари, самотна (защото бързо се разделих с въпросните"приятелки", някои дори от гимназията!), в труден момент за здравето ми, че и без работа!
Сега се уча да не съм толкова добра, да си търся  правата, но без особен успех Sad(((
Самотата е лошо нещо, но определено е по-лошо да имаш лицимери в обкръжението ти!

# 26
Ами значи не са ти били приятелки, а само са те използвали...

# 27
Има такива хора, за които всички казват, че са прекалено добри. Това обаче не означава, че си нямат някакви други недостатъци.

# 28
  • София
Прекалено добър човек в живота си не съм срещала, но се сещам за един литературен герой от едноименния роман на Достоевски " Идиот". Заглавието е показателно, защото показва възприемането на много добрия човек от околните.

# 29
Здравейте,
Извинявам се, че отварям стара тема, но има "лек" за тази доброта (или наивност?). Моят мъж беше същия преди да се съберем.Финансово осигурен 40 годишен ерген, който угажда на всички използвачи около него  (финансово, с помощ и услуги), докато нещата между нас не се задълбочиха. Тогава започна да мисли за семейство с мен и отряза "приятелите", които продължаваха да го търсят за черпене и услуги. Останаха му много малко приятели, които го подкрепят, другите спряха да го търсят. Държа да отбележа, че аз не съм му казала или направила нищо което да му повлияе! "Лекарството" според мен е жена, която да го обича истински и да го подкрепя, промяната ще дойде от самия него Wink

Последна редакция: чт, 26 окт 2017, 13:32 от Strong Heart

Общи условия

Активация на акаунт