"Прекалено добър човек" - има ли такова нещо?

• 6 588
  • 29
  •   1
Отговори
Здравейте
Имам близък, който няма съпруга, нито деца, работи, изкарва доста над средното за България.
Проблемът е че кръгът му от хора, които го обкръжават е силно "паразитен".
Всеки му иска услуги (помощ за ремонти, пари, да ги кара тук или там), но никой не го търси по хубави поводи, а и без поводи- просто да си поприказват като приятели или нещо такова. Лицата, с които комуникира, са в трудоспособна възраст, здрави, прави и много мързеливи. Важно е да се отбележи, че парите в повечето случаи НЕ се връщат, а когато той има нужда от помощ с ремонт или нещо такова - те винаги са заети.
Той обяснява, че иска да бъде добър, да помага, защото така доброто ще се връща при него, но в същото време това му тежи и физически, и психически, и материално. Не може да спре да "помага", но иска да се откъсне от този порочен кръг, да смени средата, за да му е по-леко.
Познавате ли такива хора? Как са се справили с проблема?

П.П. Аз също помагам - но има разлика между това да помогнеш на приятел и да помогнеш на "паразит" - във вторият случай той смуче, докато може и не се пуска. Да не се разчита грешно темата.

# 1
  • София
Трябва му една жена като мене, да му скръцне със зъби и да го вкара в правия път.
В смисъл и моя мъж беше такъв, но след известно време и мърморене, се сети какво е правилно и какво е прекалено.
От друга страна - егото на човека се храни от това - да е нужен, да помага, така се чувства важен. Много трудно се излиза от този кръг. Или не, не е трудно, но той трябва да го поиска.

# 2
И аз така мисля ,трябва да му жена ,която да го откъсне от това .

# 3
  • София

Той обяснява, че иска да бъде добър, да помага, защото така доброто ще се връща при него, но в същото време това му тежи и физически, и психически, и материално. Не може да спре да "помага", но иска да се откъсне от този порочен кръг, да смени средата, за да му е по-леко.
Познавате ли такива хора? Как са се справили с проблема?
"Добър и мил" не са синоними на "будала".
Докато не се научи да казва " не", така ще е, че ще почнат и да му се подиграват.
Намери му сербез жена, хем да го вкара в пътя, хем да разгони лешоядите. Simple Smile

# 4
  • София
Скрит текст:
Трябва му една жена като мене, да му скръцне със зъби и да го вкара в правия път.
В смисъл и моя мъж беше такъв, но след известно време и мърморене, се сети какво е правилно и какво е прекалено.
От друга страна - егото на човека се храни от това - да е нужен, да помага, така се чувства важен. Много трудно се излиза от този кръг. Или не, не е трудно, но той трябва да го поиска.
Това беше първата ми мисъл. Може би той не се дърпа прекалено много, въпреки че твърди друго.

# 5
  • София
Да се научи да отказва като начало.

# 6
  • Варна
Имам такава позната. Близка приятелка ми е. Не се е справила с проблема точно понеже все още не се е научила да казва "не" на безумните искания, които й отправят.

# 7
Има такова нещо, но не на базата на доброта, а на други неща, горе бяха споменати - Его, желание да си нужен, нужда да контролираш, неспособност да отказваш, ниско самочувствие (другите винаги са по-важни). Може да се справи с проблема, ако е готов да гови в себе си и действително иска да се промени. Но ако само декларативно пъшка и се оплаква колко е тормозен - тъй и ще си остане, даже и поза може да е оплакването в стил "виж колко съм добър".

# 8
  • Най-сетне у дома
Учебникарско клише, но вярно - помощта е светлата страна на контрола.

# 9
Точно контролиращите не съм забелязала да страдат от прекалена доброта. Можеш да контролираш например децата си, помагайки им, ама да те използва Сульо и Пульо - закарай ме там, дай пари на заем, ела да преместим мебелите, е далеч от възможност за контрол.

# 10
Да си жена на такъв мъж също не е лесно, повярвайте. Не се променят лесно навиците на такъв тип човек. Пък ако ще жената по цял ден да си скърца със зъби. Постоянно ще царуват дразги в семейството.

# 11
Агент е много права.. :eace:
Иначе - дайте го на мен и ще го оправя за месец.. Joy
Това, защото - и аз години бях все бяла и добра.
Ама видях, че не е никак здравословно. Crossing Arms

# 12
Тук важи приказката:"Ако си добър за другите ,ставаш лош за себе си"...
Не е лошо да помогнеш,обаче всичко си има мярка т.е. да не е за твоя сметка и в твой ущърб или на семейството ти.До там е здравословната границата.От там насетне казваш НЕ,който иска да се сърди-прав му път.
Че като те усетят ,че си мек и те налазят използвачи......уж близки или приятели.
"Прекаленият светец и богу не е драг"......Хайде,няма нужда.
Няма смисъл от това.

Последна редакция: пт, 28 юли 2017, 14:22 от Zhani

# 13
Агент е много права.. :eace:
Иначе - дайте го на мен и ще го оправя за месец.. Joy
Това, защото - и аз години бях все бяла и добра.
Ама видях, че не е никак здравословно. Crossing Arms

И как точно ще го оправиш за 1 месец? Дай някои идеи, че аз моя вече 5 години не мога да оправя Simple Smile
E... Има малко напредък де, но има и още много за "моделиране".

# 14
Тук важи приказката:"Ако си добър за другите ,ставаш лош за себе си"...
Не е лошо да помогнеш,обаче всичко си има мярка т.е. да не е за твоя сметка и в твой ущърб или на семейството ти.До там е здравословната границата.От там насетне казваш НЕ,който иска да се сърди-прав му път.
Че като те усетят ,че си мек и те налазят използвачи......уж близки или приятели.
"Прекаленият светец и богу не е драг"......Хайде,няма нужда.
Няма смисъл от това.

newsm10

Но реално истинската промяна може да дойде само от самата "жертва", ако иска. Има психологически техники и енергийни практики, който могат да помогнат много в това отношение, но се изисква сериозна вътршна работа и желание. Simple Smile Иначе може и сербез жена да свърши работа Grinning, но това е само външен контрол, важното е самият човек да осъзнае защо го прави и да мине в здравословен за себе си режим. chef

Общи условия

Активация на акаунт