Изследване на ХОРМОНИ – 15 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

• 86 496
  • 737
  •   1
Отговори
# 240
Здравей denis, много благодаря за отговора! Извинявам се, но ако може, бих искала да задам още няколко въпроса, тъй като цялото това нещо е напълно ново за мен и изобщо не съм запозната с нещата, самоназначих си тези изследвания и изобщо не очаквах такива резултати. Но от това, което прочетох много ме притесни ситуацията, особено високото FSH и значението му, че има намален яйчников резерв - толкова ли е зле, колкото е в главата ми? Толкова ли е показателно това изследване? Ще потърся мнението на лекар разбира се, просто съм адски притеснена в момента. Също така защо TSH да е висок, след като е в нормите, дори не е и на горна граница?

# 241
  • София
Здравей denis, много благодаря за отговора! Извинявам се, но ако може, бих искала да задам още няколко въпроса, тъй като цялото това нещо е напълно ново за мен и изобщо не съм запозната с нещата, самоназначих си тези изследвания и изобщо не очаквах такива резултати. Но от това, което прочетох много ме притесни ситуацията, особено високото FSH и значението му, че има намален яйчников резерв - толкова ли е зле, колкото е в главата ми? Толкова ли е показателно това изследване? Ще потърся мнението на лекар разбира се, просто съм адски притеснена в момента. Също така защо TSH да е висок, след като е в нормите, дори не е и на горна граница?
Разбира се, имаш ли въпроси, питай  Peace
При теб, има доста фактори, които може да влияят на ФСХ и неговото, допълнително повишаване - не искам нито да те плаша, нито да ти давам необосновани надежди, преди да са направени всички изследвания и преглед на УЗ.
ФСХ може да се повишава по различни причини, а при теб, има и допълнителна, липсата на единия яйчник.
Може да имаш и някаква киста/ЗФ, това също повишава ФСХ.
В този случай, може да има НЯР, но той, все още, не може да се прецени само по едно изследване на ФСХ, без да са отчетени другите фактори и условия.
За оценка на моментното състояние на ЯР, се изследват АМХ и Инхибин В - на 3 ден от МЦ + УЗ преглед за преброяване на АФ.
За ТСХ - показва, че си с Хипофункция на ЩЖ. По-широките рефер. граници, включват и стойности на ТСХ, при които не е наложителна терапия / 2.0-2,5/.Или, тя е пожелание на пациента.
ТСХ над 2.0 - субкинична хипофункция / т.е може да няма симптоми, но има по-слаб или по-силен негативен ефект върху отделни органи и системи, който в годините, нанася по-големи вреди/
Аз съм с хипофункция и над 2.0-2,4 я усещам и не ми е комфортно /имам аритмия, която усещам, започвам да се омазнявам при един и същ режим на хранене, усещам се неспокойна и по-нервна, косата ми започва да се става по-суха, кожата също и т.н./
Високото ТСХ влияе на ССС-ма, половата функция / МЦ, О и т.н./, Ендокринната с-ма/ ИР, висок пролактин, високи нива на андрогените и т.н. метаболитен синдром/ и т.н.
Добре е да изследваш ТАТ и МАТ /ако не си/.
Излишно е да се притесняваш - изследванията просто показват, че някъде има проблем и той трябва да се търси и лекува. Единствената разлика е, че ти вече знаеш за него и може да направиш каквото трябва. Peace

# 242
Страшно много ти благодаря! Това, което не успях да разбера е на какво може да се дължи толкова висок ФСХ, освен на НЯР? Ако е киста, след изчезването й всичко може да се нормализира ли? Възможно ли е това да е инцидентно отчитане? Стрес, настинки, антибиотици, хистероскопия за премахване на полип, отказване на цигари - това изобщо някакви фактори ли са? Или пък това ТСХ след като не е в ред, след нормализирането му, означава ли че и ФСХ може да спадне? Май много въпроси станаха, съжалявам за което, другата седмица имам записан час при еднокринолог, но дотогава се опитвам да разбера колкото се може повече по темата. Благодаря ти още веднъж за отделеното време!

# 243
Здравей denis, Изследвах ТСХ, Т4 и Пролактин след миседа, както ме посъветва. Резултатите на 3-ти ден след медикаментозния аборт са следните:
ТСХ 1,69
Т416,14
Пролактин 1135,57 (не е изследван съвсем по правилата - след недоспиване и без покой непосредствено преди това).
Не ми дадоха разпечатка с рефентните, но мисля, че ти нямаш и нужда от такива. Simple Smile При пролактина по спомен горната граница беше около 600.
Ендокринологът каза, че трябва пак да започна с Достинекс 2х1/2 седмично заради микроаденома, не е трябвало да го спирам след установяване на бременността и бил по-добър вариант от Бромокриптина. Добави, че имат разминаване по въпроса за тези медикаменти по време на бременност с гинеколозите.
Спирането на Достинекса ми беше назначено от друг ендокринолог.
Отделно, продължавам с Еутирокса по 1/2 т от 25 мг.
Пролактинът би трябвало да е започнал сам да пада, а и не ми се струва толкова голяма стойност за 8-9г.с., за да е причинил спиране на развитието на ембриона.
Твоето мнение по въпроса, по специално за Достинекса (преди и след) какво е?
Много ти благодаря за помощта! Heart Exl

# 244
  • София
Страшно много ти благодаря! Това, което не успях да разбера е на какво може да се дължи толкова висок ФСХ, освен на НЯР? Ако е киста, след изчезването й всичко може да се нормализира ли? Възможно ли е това да е инцидентно отчитане? Стрес, настинки, антибиотици, хистероскопия за премахване на полип, отказване на цигари - това изобщо някакви фактори ли са? Или пък това ТСХ след като не е в ред, след нормализирането му, означава ли че и ФСХ може да спадне? Май много въпроси станаха, съжалявам за което, другата седмица имам записан час при еднокринолог, но дотогава се опитвам да разбера колкото се може повече по темата. Благодаря ти още веднъж за отделеното време!
Много са факторите, които влияят на ФСХ.
- че си с един яйчник / това повишава ФСХ/
- ако има киста/ЗФ - ще повиши още ФСХ
- ТСХ - също може да го повишава и т.н.
Затова, едно по едно, трябва да проверят и коригират със съответната терапия и така, докато остане причина единия яйчник - това лекарите го вземат под внимание.
Нормализираната вече стойност + АМХ+ Инхибин В , ще дадат някаква, по-реална представа за ЯР.
Ще чакам да пишеш, какъв е коментара на лекаря. Peace

Здравей denis,
Скрит текст:
Изследвах ТСХ, Т4 и Пролактин след миседа, както ме посъветва. Резултатите на 3-ти ден след медикаментозния аборт са следните:
ТСХ 1,69
Т416,14
Пролактин 1135,57 (не е изследван съвсем по правилата - след недоспиване и без покой непосредствено преди това).
Не ми дадоха разпечатка с рефентните, но мисля, че ти нямаш и нужда от такива. Simple Smile При пролактина по спомен горната граница беше около 600.
Ендокринологът каза, че трябва пак да започна с Достинекс 2х1/2 седмично заради микроаденома, не е трябвало да го спирам след установяване на бременността и бил по-добър вариант от Бромокриптина. Добави, че имат разминаване по въпроса за тези медикаменти по време на бременност с гинеколозите.
Спирането на Достинекса ми беше назначено от друг ендокринолог.
Отделно, продължавам с Еутирокса по 1/2 т от 25 мг.
Пролактинът би трябвало да е започнал сам да пада, а и не ми се струва толкова голяма стойност за 8-9г.с., за да е причинил спиране на развитието на ембриона.
Твоето мнение по въпроса, по специално за Достинекса (преди и след) какво е?
Много ти благодаря за помощта! Heart Exl
  Здравей!
ТСХ е добре, но Пролактинът е висок, дори и да се вземе под внимание стреса от преживяното.
За Достинекса  при бременност - лекар преценява, на база полза-риск.

Последна редакция: пт, 13 окт 2017, 16:55 от denis.

# 245
Много благодаря, denis.! Ще пиша след консултацията, а другият месец при всички положения ще пусна отново ФСХ заедно с АМХ и Инхибин Б.
Благодаря!:hug:

# 246
  • София
Много благодаря, denis.! Ще пиша след консултацията, а другият месец при всички положения ще пусна отново ФСХ заедно с АМХ и Инхибин Б.
Благодаря!:hug:
Ок  Peace
ФСХ се пуска заедно с ЛХ и Е2, защото се тълкуват заедно.
Всички - на 3 ден от МЦ

# 247
Здравейте, имам въпрос към Денис. От известно време се лутам по доктори.
Миналата година Декември месец изследвах тези  хормони:
  TSH 2.380 uIU/ml 0.27 - 4.20
Anti TPO 5.04 IU/ml 0 - 34
Anti TG 16.35 IU/ml 0 - 115

След година вече,смених лекуващия лекар.Тази една година правих три поредни месеца фоликулометрия и мнението е, че е намален резерва.Никакви други изследвания не искаше лекаря. Правих кюртаж заради кръвоизлив,и снимка на тръбите.

Сега новия лекар назначи един куп изследвания, от тях само пролактин още не съм пуснала,но АМХ  само пуснах и то на 18 ден, без инхибин-б.Четох че се пускали заедно.В момента пия и логест заради киста.И ще започвам фоликулометрия при новия лекар.Другата седмица ще видим какво му е мнението като излезнат и резултатите на мъжа.

Тези са от 7.10.2017-
TSH 1.720 uIU/ml 0.27 - 4.20
Anti TPO 8.97 IU/ml 0 - 34
Anti TG 14.04 IU/ml 0 - 115
 AMH  0.3 ng/ml  
Въпроса ми е какви са отклоненията при тези, които съм пуснала сега? Видях АМХ ,четох тук из форма и съм в шок....дали да не го пусна пак,заедно със инхибин-б,и вит д? Почнах вит д,по десет капки без да съм го пускала като изследвания,вигантол 10 капки на ден.
 Посъветвай ме какво да пусна.От кръвните пък  хемоглобина ми е 103, с анемия съм ...

На 34 години съм,след 2 месеца 35.....Имаме едно дете на 11,но искаме още едно и не става.....
Мъжа ми ще пуска спермограма във вторник,и там не се знае каква ще е изненадата....пък и от вкъщи ще я носим пробата.....поне витамин Ц го карам да пие тези дни,нали не пречи? Като чета хората колко видове добавки пият ,ние нищо не правим. Sad

# 248
  • София
Здравейте, имам въпрос към Денис.
Скрит текст:
От известно време се лутам по доктори.

След година вече,смених лекуващия лекар.Тази една година правих три поредни месеца фоликулометрия и мнението е, че е намален резерва.Никакви други изследвания не искаше лекаря. Правих кюртаж заради кръвоизлив,и снимка на тръбите.

Сега новия лекар назначи един куп изследвания, от тях само пролактин още не съм пуснала,но АМХ  само пуснах и то на 18 ден, без инхибин-б.Четох че се пускали заедно.В момента пия и логест заради киста.И ще започвам фоликулометрия при новия лекар.Другата седмица ще видим какво му е мнението като излезнат и резултатите на мъжа.

Тези са от 7.10.2017-
 AMH  0.3 ng/ml  
Въпроса ми е какви са отклоненията при тези, които съм пуснала сега? Видях АМХ ,четох тук из форма и съм в шок....дали да не го пусна пак,заедно със инхибин-б,и вит д? Почнах вит д,по десет капки без да съм го пускала като изследвания,вигантол 10 капки на ден.
 Посъветвай ме какво да пусна.От кръвните пък  хемоглобина ми е 103, с анемия съм ...

На 34 години съм,след 2 месеца 35.....Имаме едно дете на 11,но искаме още едно и не става.....
Мъжа ми ще пуска спермограма във вторник,и там не се знае каква ще е изненадата....пък и от вкъщи ще я носим пробата.....поне витамин Ц го карам да пие тези дни,нали не пречи? Като чета хората колко видове добавки пият ,ние нищо не правим. Sad
TSH  е добре, но го следи - студените месеци физиологично се повишава, а топлите се понижава, най-вероятно това е причината за варирането на стойностите.
Следващият път го изследвай на чист ден, но заедно с Т3 и Т4.
ТАТ и МАТ са повишени, добре е да те видят на УЗ /ЩЖ/, може да е леко възпалена или ако си боледувала скоро - лекар трябва да прецени.
АМХ е нисък, повтори го на 3 ден от МЦ, заедно с Инхибин В, ФСХ, ЛХ и Е2 + преброяване на АФ на 2-3 ден от МЦ / на УЗ/. Тези изследвания ще дадат по-обективен отговор за състоянието на ЯР.
Добре е да изследваш всички хормони, които не си - на 1 стр. на темата са посочени.

# 249
  • София
Здравей Денис,
прогестерона последните месеци ми е много нисък, включително преди 2м. когато имах БХБ беше 19(при горна граница 86), затова този месец за по-сигурно АГ-то ми изписа дуфастон 3*1 + утрогетсан 3*2 .
Бих искала да изследвам прогестерона на 7ми ден да видя ефекта от медикаментите.
По кое време на деня ще е най-подходящо - сутринта преди първия прием (когато ще са минали 8 часа от прогестините) или непосредствено преди обедния прием (когато ще са минали 4 часа от прогестините)?
Прогестерон се изследва сутрин рано - до 9.00-9.30.
Ако искаш да видиш нивата, при прием на прогестин, трябва да си го приела 3-4 часа преди изследването.
Ако искаш да видиш само твоите нива - изследването трябва да е рано сутрин, преди приема.

Денис, днес ми е 7ми ден след доказана О. Пуснах прогестерона сутринта преди прием на прогестините. Мисля че е ок.
Чхг -то ще коментираме след 48 часа. Имам чхг тригер и в момента не е меродавно.

# 250
  • София
Денис, днес ми е 7ми ден след доказана О. Пуснах прогестерона сутринта преди прием на прогестините. Мисля че е ок.
Чхг -то ще коментираме след 48 часа. Имам чхг тригер и в момента не е меродавно.
Прогестеронът е добре, показва, че е имало О., но може да е и по-висок.
Ще стискам палци да е станало Peace

# 251
  • София
Много ти благодаря.
Знам , че може да е повече,  но да ти кажа аз за последните 5г не съм виждала по-висока стойност от 39. Продължавам си по рецепта дуфастон +утрогестан,  пък дано да сме успели !
Поздрави

# 252
Здравейте, имам въпрос към Денис.
Скрит текст:
От известно време се лутам по доктори.

Тези са от 7.10.2017-
 AMH  0.3 ng/ml  

TSH  е добре, но го следи - студените месеци физиологично се повишава, а топлите се понижава, най-вероятно това е причината за варирането на стойностите.
Следващият път го изследвай на чист ден, но заедно с Т3 и Т4.
ТАТ и МАТ са повишени, добре е да те видят на УЗ /ЩЖ/, може да е леко възпалена или ако си боледувала скоро - лекар трябва да прецени.
АМХ е нисък, повтори го на 3 ден от МЦ, заедно с Инхибин В, ФСХ, ЛХ и Е2 + преброяване на АФ на 2-3 ден от МЦ / на УЗ/. Тези изследвания ще дадат по-обективен отговор за състоянието на ЯР.
Добре е да изследваш всички хормони, които не си - на 1 стр. на темата са посочени.

Благодаря за отговора,ще ги пусна отново всички,които си писала.

# 253
Здравейте, трябва да изследвам хормони, но съм в чуденка в коя лаборатория да ги направя. До сега всички изследвания съм ги правила в кандиларов, но напоследък чувам много отрицателни мнения за там. Имате ли впечатления за достоверността на хормоналните изследвания там?

# 254
  • София
Здравейте, трябва да изследвам хормони, но съм в чуденка в коя лаборатория да ги направя. До сега всички изследвания съм ги правила в кандиларов, но напоследък чувам много отрицателни мнения за там. Имате ли впечатления за достоверността на хормоналните изследвания там?
Кандиларов става, последно там изследвах хормони и нямам съмнения или забележки.

Общи условия

Активация на акаунт