Изследване на ХОРМОНИ – 15 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

• 86 092
  • 737
  •   1
Отговори
# 360
  • София
Здравейте, има ли запознати с изследванията по амбулаторна процедура номер 14? Бих била благодарна, ако някой ми даде повече информация, че в болниците все едни нелюбезни люде, на които не им се обяснява...
http://www.hapche.bg/sites/default/files/na/sluzheben-ramkov-dog … protsedura-14.pdf

Скрит текст:
Здравейте!

Моля за коментар на хормоналните ми изследвания. На 23 години съм, правени са на трети ден от цикъла, въпреки че този път менструацията е по-скоро леко кафеникаво зацапване и не съм сигурна дали е нормален цикъл.

Prolactin ( Пролактин ) 464.50 mIU/l 125.00 - 635.00
LH ( Лутеинизиращ Хормон ) 9.59 IU/l фол. 2.4-12.6 овул. 14-96, лут. 1.0-11.4, мен. 7.7-59
FSH ( Фуликул Стим. Хормон ) 5.95 IU/l Фол. 3.5-12.5; Овул. 4.7-21.5, Лут. 1.7-7.7, мен. 25.8-134.8
Estradiol (Естрадиол) 160.30 pmol/l фол. 46-607 ; овул. 315-1828; лут. 161-774; мен. до 201
Progesterone ( Прогестерон ) 2.260 nmol/l Фол. 0.18-2.84; Овул.0.38 - 38.1; Лут. 5.82 - 75.9; Мен. < 0.4

Въпреки че всичко уж е в референтните стойности, четох, че съотношението LH/FSH трябва да е 1/1, а моето е 1,61. Това много ли е притеснително?
Преди две години си правих изследвания и тогава съотношението беше около 3, което е много, а стойността на LH беше дори над допустимите референтни стойности. Бях на гинеколог, имаше съмнение за СПКЯ и инсулинова резистентност, изписа ми хормонална контрацепция - хапчета или Жанин, или Белара. Аз пих Жанин в продължение на близо година и половина, спрях ги в началото на април тази година и от половин година не приемам нищо освен най-обикновени витамини и минерали. Сега съотношението е намаляло, но все още не е това, което би трябвало да е. Скоро мисля да подновя приема на противозачатъчни, този път Белара.
Интересува ме желателно ли е да пусна други хормони за изследване и/или да повторя изследването, както и хипотетично бих ли могла да забременея при настоящите хормонални стойности?

Здравей, Денис!

Самоцитирам се, за да е пълна картината. Днес (20ти ден) пуснах част от останалите хормони, които е препоръчително да се изследват. Другата част ще пусна следващия месец, тъй като излизат доста солено.
Ето и резултатите:

FT3+FT4+TSH Профил * *
FT 3 ( свободен Т3 ) 5.57 pmol/l 3.20 - 6.80
FT 4 ( свободен Т4 ) 14.04 pmol/l 12.00 - 22.00
TSH ( Тиреотропен Хормон ) 1.560 mIU/l 0.300 - 4.200
Prolactin ( Пролактин ) 294.10 mIU/l 125.00 - 635.00
Testosterone ( Тестостерон ) 1.50 nmol/l 0.22 - 2.90

Само 4 Androstenedione ( 4 Aндростендион ) още не е готов, щом излезе ще публикувам и него.
Моля те за коментар! Simple Smile

Денис, днес направо те побъркахме, но и аз те моля за кратко мнение, тъй като 4 Андростендионът най-после излезе.
4 Androstenedione ( 4 Aндростендион ) 9.256 nmol/l 2.620 - 13.580

При следващ цикъл ще изследвам и останалите хормони, тъй че пак ще ти досаждам. Simple Smile
Hug
Aндростендионът е добре.
И ми пускай всички хормони  Peace

Последна редакция: ср, 15 ное 2017, 17:09 от denis.

# 361
  • София
Моля за анализ на TSH и прогестерон, 4 ден закъснение, положителен уринен и току що излезли чхг 180,300
ТСХ - 3,360 (реф.0,300-4,200)
Прогестерон - 123,700 (реф. Фол. 0.18-2.84; Овул.0.38 - 38.1; Лут. 5.82 - 75.9; Мен. < 0.4)
Да се притеснявам ли за някое от двете?
Имах биохимична през юни и ще бързам да ида на лекар този път, но исках да отида с резултати
Благодаря!
П.п. Моля и за съвет какво още да пусна в в петък сутринта, така и така ще ме дупчат пак, да си спестя някое следващо дупчене

Последна редакция: чт, 16 ное 2017, 10:05 от get_real

# 362
  • София
Скрит текст:
Скрит текст:
Здравей, Денис! Благодаря ти за коментарите досега!
Към 5-те полови хормона на 3-ти ден, пуснах изследване и за AMH и Inhibin B. Излязоха резултатите за АМH, вторият ще излезе другата седмица.
AMH        1.8       ng/ml     0,1 - 10,4

Има ли смисъл от тълкуване по отделно?
Това ниска стойност ли е?
В понеделник ми предстои УЗ - фоликулометрия. Има ли нещо, което е хубаво да попитам доктора си освен това за което съм отишла?
Благодаря отново! Нещо ми е притеснено...
Здравей!
AMH  е нисък, но дано Инхибин В да е по-висок.
Пусни ми ги заедно, + ФСХ.
ФМ за какво е? Проследяване на О.? Преброяване на антрални фоликули, на 2-3 ден от МЦ, правихте ли? Това също е важно за оценка на ЯР.
Не се притеснявай, шанс винаги има, освен това АМХ и Инхибин В, донякъде, се повлияват добре и от добавки, макар и за по-кратко време, но достатъчно, за да се получат добри резултати / напр. при инвитро, по-хубави ембриони  Wink/

Здравей, Денис! Излязоха резултатите за Inhibin B. Ето ги ФСХ, АМХ и Инхибин заедно от 3-ти ден на МЦ:
FSH          5.3U/l          3,5 - 12,5
Inhibin B          115.3pg/ml          21 - 53
AMH          1.8ng/ml          0,1 - 10,4

УЗ беше за проследяване на О, т.к няколко месеца БТ графиката ми не показваше характерната за О. двуфазност. На 9-ти ден, УЗ не показа зрели фоликули(най-големият беше 15,7мм),  няма кисти. Същия ден беше пикът на LH засечен с тест.
Този 15.7 мм има ли шанс? Да припомня, цикълът ми е 22-23дни, редовен.

Ако другия месец ситуацията се потрети, какъв специалист да потърся - ендокринолог/репродуктивен специалист?
Моля за коментар и съвет! По-здрави!
Инхибинът е много висок. Верни ли са рефер. граници?

Моля за анализ на TSH и прогестерон, 4 ден закъснение, положителен уринен и току що излезли чхг 180,300
ТСХ - 3,360 (реф.0,300-4,200)
Прогестерон - 123,700 (реф. Фол. 0.18-2.84; Овул.0.38 - 38.1; Лут. 5.82 - 75.9; Мен. < 0.4)
Да се притеснявам ли за някое от двете?
Имах биохимична през юни и ще бързам да ида на лекар този път, но исках да отида с резултати
Благодаря!
Прогестеронът е супер, но ТСХ е много висок - консултирай се с лекар - трябва да е под 2.0, а идеалните граници за 0,5-1,0.

Лека, спокойна и безпроблемна бременност

# 363
Здравейте, има ли запознати с изследванията по амбулаторна процедура номер 14? Бих била благодарна, ако някой ми даде повече информация, че в болниците все едни нелюбезни люде, на които не им се обяснява...
http://www.hapche.bg/sites/default/files/na/sluzheben-ramkov-dog … protsedura-14.pdf

Скрит текст:
Здравейте!

Моля за коментар на хормоналните ми изследвания. На 23 години съм, правени са на трети ден от цикъла, въпреки че този път менструацията е по-скоро леко кафеникаво зацапване и не съм сигурна дали е нормален цикъл.

Prolactin ( Пролактин ) 464.50 mIU/l 125.00 - 635.00
LH ( Лутеинизиращ Хормон ) 9.59 IU/l фол. 2.4-12.6 овул. 14-96, лут. 1.0-11.4, мен. 7.7-59
FSH ( Фуликул Стим. Хормон ) 5.95 IU/l Фол. 3.5-12.5; Овул. 4.7-21.5, Лут. 1.7-7.7, мен. 25.8-134.8
Estradiol (Естрадиол) 160.30 pmol/l фол. 46-607 ; овул. 315-1828; лут. 161-774; мен. до 201
Progesterone ( Прогестерон ) 2.260 nmol/l Фол. 0.18-2.84; Овул.0.38 - 38.1; Лут. 5.82 - 75.9; Мен. < 0.4

Въпреки че всичко уж е в референтните стойности, четох, че съотношението LH/FSH трябва да е 1/1, а моето е 1,61. Това много ли е притеснително?
Преди две години си правих изследвания и тогава съотношението беше около 3, което е много, а стойността на LH беше дори над допустимите референтни стойности. Бях на гинеколог, имаше съмнение за СПКЯ и инсулинова резистентност, изписа ми хормонална контрацепция - хапчета или Жанин, или Белара. Аз пих Жанин в продължение на близо година и половина, спрях ги в началото на април тази година и от половин година не приемам нищо освен най-обикновени витамини и минерали. Сега съотношението е намаляло, но все още не е това, което би трябвало да е. Скоро мисля да подновя приема на противозачатъчни, този път Белара.
Интересува ме желателно ли е да пусна други хормони за изследване и/или да повторя изследването, както и хипотетично бих ли могла да забременея при настоящите хормонални стойности?

Здравей, Денис!

Самоцитирам се, за да е пълна картината. Днес (20ти ден) пуснах част от останалите хормони, които е препоръчително да се изследват. Другата част ще пусна следващия месец, тъй като излизат доста солено.
Ето и резултатите:

FT3+FT4+TSH Профил * *
FT 3 ( свободен Т3 ) 5.57 pmol/l 3.20 - 6.80
FT 4 ( свободен Т4 ) 14.04 pmol/l 12.00 - 22.00
TSH ( Тиреотропен Хормон ) 1.560 mIU/l 0.300 - 4.200
Prolactin ( Пролактин ) 294.10 mIU/l 125.00 - 635.00
Testosterone ( Тестостерон ) 1.50 nmol/l 0.22 - 2.90

Само 4 Androstenedione ( 4 Aндростендион ) още не е готов, щом излезе ще публикувам и него.
Моля те за коментар! Simple Smile

Денис, днес направо те побъркахме, но и аз те моля за кратко мнение, тъй като 4 Андростендионът най-после излезе.
4 Androstenedione ( 4 Aндростендион ) 9.256 nmol/l 2.620 - 13.580

При следващ цикъл ще изследвам и останалите хормони, тъй че пак ще ти досаждам. Simple Smile
Hug
Aндростендионът е добре.
И ми пускай всички хормони  Peace

Благодаря ти! bouquet

# 364
Здравейте,
Имам въпрос
Клостилбегита, когато се пие за 5 дни, оказва ли влияние върху нивото на естрадиол?
И да уточня , питам за нива, ако се изследва естрадиол по време на приема на медикамента.
Предварително мерси

# 365
  • София
Здравейте,
Имам въпрос
Клостилбегита, когато се пие за 5 дни, оказва ли влияние върху нивото на естрадиол?
И да уточня , питам за нива, ако се изследва естрадиол по време на приема на медикамента.
Предварително мерси
Да, оказва - медикамента стимулира яйчниците да образуват фоликули, а с нарастването на тези фоликули нивата на Е2 се повишават. Ако има един фоликул, Е2 ще Х, ако са 2 фоликула, Е2 ще бъде 2Х, ако са 3 - 3Х и т.н. - най-общо, защото нивата зависят и от големината им/ при малки фоликули - по-ниски нива, при по-големи - по-високи нива/

# 366
Благодаря Денис,
а естрадиол на гладно ли се пуска или няма такова изискване ?

# 367
Няма изискване да е на гладно...

# 368
  • София
Благодаря Денис,
Всички хормони се изследват на гладно, сутрин до 9.00.
На кой ден от МЦ ще го изследваш?
Следят ли те на УЗ? Знаеш ли колко фоликула има?

# 369
Благодаря Денис,

Вчера бях на УЗ - 4-ти ден от цикъл. 1 фоликул има 13,5 мм, но и вчера на обяд пусках естрадиол след като закусвах, пих кафе, стойността беше ниска 11.04 pg/ml

# 370
  • София
Благодаря Денис,
Вчера бях на УЗ - 4-ти ден от цикъл. 1 фоликул има 13,5 мм, но и вчера на обяд пусках естрадиол след като закусвах, пих кафе, стойността беше ниска 11.04 pg/ml
Този фоликул е голям за 4-ти ден на МЦ, да не би да е задържан от миналия МЦ?
Пускай ми и рефер. граници.

Заедно с Е2 изследвай и ЛХ

# 371
Благодаря Денис,

референтни  за естрадиол  ж. фол.:12,5 - 166
ще пусна и ЛХ   

Ако е задържан кух ли е? ooooh!

Последна редакция: чт, 16 ное 2017, 13:33 от kiki_7

# 372
  • София
Скрит текст:
Благодаря Денис,

референтни    ж. фол.:12,5 - 166
Задържан фоликул /ЗФ/ е фоликул, който е достигнал размер за О., но не се е спукал и е спрял да се развива - нещо като киста, но не точно. Със следващите МЦ-ли тези ЗФ-ли търпят обратно развитие /изчезват постепенно/

Е2 е нисък и най-вероятно, това е фоликул от минал МЦ. 

# 373
Скрит текст:
Благодаря Денис,

референтни    ж. фол.:12,5 - 166
Задържан фоликул /ЗФ/ е фоликул, който е достигнал размер за О., но не се е спукал и е спрял да се развива - нещо като киста, но не точно. Със следващите МЦ-ли тези ЗФ-ли търпят обратно развитие /изчезват постепенно/

Е2 е нисък и най-вероятно, това е фоликул от минал МЦ. 

Мерси

# 374
Извинявам се ,ако съм подвела някое момиче!Чела съм,че щитовидните хормони,пролактина...се изследват на гладно и без кафе,а за половите хормони няма значение.Явно бъркам.

Общи условия

Активация на акаунт