Топ 40 тийн поредици

• 2 720
  • 10
  •   1
Отговори
Здравейте, книгомани! Много ми се иска да направим класация на топ 40 тийн поредиците и да ги оценим. В списъка долу съм подредила на случаен принцип много известни тийн поредици (за цялата възрастова група 13-19) и ако сте чели някоя от тях можете да я оцените от 1 до 10 и да добавяте още книги, за да завършим списъка с 40 поредици. Надявам се да има желаещи да се включат. Hands V

1. Хари Потър
2. Здрач
3. Игрите на глада
4. Изборът
5. Училище за вампири
6. Реликвите на смъртните
7. Властелинът на пръстените
8. Стъкленият трон
9. Скълдъгъри Плезънт
10. Пърси Джаксън
11. Карибски пирати
12. Близнаците Тапър
13. Снежанка
14. Саванти
15. Дневниците на вампира
16. Академия за вампири
17. Момичетата на зодиака
18. Скъпоценни камъни
19. Хекс Хол
20. Създадена от дим и кост
21. Песен за огън и лед
22. Малки сладки лъжкини
23. Сестрите вампирки
24. Готини момичета - готини книги
25. Това съм аз, Луси
26. Под дъгата
27. Разбий ме
28. Дивергенти
29. 50 нюанса сиво
30. След
31. Аз съм знаменитост
32. Girl Online
33. Тъмна дарба
34. Дневниците на загубенячката
35. Дневникът на един дръндьо
36. Хрониките на Спайдъруик
37. Клубът на короната
38.
39.
40.

Последна редакция: пн, 31 юли 2017, 15:47 от Diamantida

# 1
  • Varna
Здравей
Хари Потър-10
Академия за вампири -8
Здрач-7

# 2
От кога "Властелинът на пръстените", "Песен за огън и лед" и оня бълвоч "50 нюанса сиво" се водят за тийн литература?
Нямах представа, че има и книжни "Карибски пирати".

# 3
  • София
Чела съм само " Хари Потър" и '' Здрач", на първия давам 10 т, на втория 9 т.

Само че 50 нюанса тийн поредица... Нещо хич не ми се вързва.  Thinking

# 4
  • София
Има една поредица Клубът на короната, но тя може би е по-детска.
Монстър Хай поредицата не е лоша - тя си е за гимназиалния живот.

# 5
Free Agent, благодаря за първата идея. Не се бях сетила. Поредицата е по-скоро за 11-12, но е сладникава и я харесват и малко по-големи. Монстър Хай за книги (освен списания) не знам, а се чудя за тези за 13-14-годишни Мая & Моте? Да ги добавя?

# 6
  • Стара Загора
Не знам как точно варира системата за гласуване, нещо не разбрах колко точки и за кого.  newsm78
За това казвам от първите за мен:
Изборът
Хари Потър
Реликвите на смъртните
В моят топ 5 бих добавила и поредицата "Дарба" от Мерилин Кей, и "Книги за феите"- Маги Стийвотър  Simple Smile

Честно казано не виждам формулата, по която "50 нюанса сиво" и "Дневникът на един дръндьо" са в една категория.  Laughing Ще се учудите колко малко тийнейджърки се интересуват от 50-те нюанса, но виж за книги на Никълъс Спаркс, умират. Така че той липсва много в класацията, много е търсен от 15+ децата. Момчетата определено се интересуват от книгите, създадени по игри, Warcraft няма смисъл да коментирам какъв хит е в момента.  Peace

# 7
Аз лично бих добавила: Хрониките на Нарния, Аутсайдерът, Перфектната химия, Сянка и кост(Гриша), Пасажер, Домът на мис Перигрин. За момчетата забелязвам, че четат Орденът на асасините.

Хари Потър - 10
Игрите на глада - 8
Реликвите на смъртните - 8
Властелинът на пръстените - 10
Стъкленият трон - 9
Пърси Джаксън - 9
Песен за огън и лед - 7 (никак не я броя за тийн)

И да, бих махнала еротичните поредици, евентуално.  Laughing

# 8
  • В офиса
Не знам каква е целта на класацията, но липсват фундаментални автори. Тийн класация без нищо на Джон Грийн и Стефани Майер???? А класиките "Да убиеш присмехулник", "Спасителят в ръжта", "Граф Монет Кристо"? Маркъс Зюсак с всичките му книги. Патрик Нес. Елинор и Парк, Предимствата да бъдеш аутсайдер, Чудо, Всички наши места, Пазителят, Момчешки живот, Бухтичка, Мис Перегрин.... Юлка и нейните Тина, Кронос, Макс, Българ, Иван Иванов.... Дж. Р.Р. Мартин, Филип Пулман, защо не и Силвия Плат... Това само на прима виста...

# 9
  • Стара Загора
А класиките "Да убиеш присмехулник", "Спасителят в ръжта", "Граф Монет Кристо"?
Повечето съвременни тийнове не четат вече това. Така или иначе ги четат за училище, не са свободно избираемо четиво, извинявам се, ако присмехулника го няма в учебниците, за него само не съм сигурна. Ако в класацията бяха включени и те, нямаше да се казва тема "тийн поредици", а щеше да се използва българския вариант "юношески поредици".  Peace

# 10
  • София
А класиките "Да убиеш присмехулник", "Спасителят в ръжта", "Граф Монет Кристо"?
Повечето съвременни тийнове не четат вече това. Така или иначе ги четат за училище, не са свободно избираемо четиво, извинявам се, ако присмехулника го няма в учебниците, за него само не съм сигурна. Ако в класацията бяха включени и те, нямаше да се казва тема "тийн поредици", а щеше да се използва българския вариант "юношески поредици".  Peace

Аз нито присмехулника, нито " Спасителя в ръжта" съм ги учила в учлище.

Общи условия

Активация на акаунт