Голямата тема за малките масла - 18

• 88 478
  • 738
  •   1
Отговори
# 225
Благодаря много: Heart

# 226
Аз с шипково не бих - попива много бързо и ще ми трябва голямо количество, за да имам възможност да измасажирам грима от кожата си. Думата е великолепна, знам :ДД
Жожоба ми се струва по-подходящо. Авокадово, ако търпиш аромата и ако кожата ти не е със склонност към пъпки.

Eто една доста компетентна блогърка: http://www.minimalistbeauty.com/high-linoleic-oils-microfiber-cl … -daily-skin-care/

Избелих си зъбите в домашни условия по метода в това видео: https://www.youtube.com/watch?v=ghHS_qaDr70&t=1s
Накратко, куркума (?!) с кокосово масло и много мъничко сода бикарбонат - на пастичка, измиване на зъбите и престояване 3 минути. После жабуркане с кокосово масло 5 минути - много странно усещане, съвсем поносимо обаче. Действително имаше резултат. Мисля да го правя през ден, да видим.

# 227
На мен пък шипковото ми е идеално за измиване. Не попива толкова бързо и пръстите ми се плъзгат леко с него Simple Smile така че зависи от типа кожа. Най-добре е да се пробват няколко и което пасне най-добре, другите отиват за косата.

# 228
  • Габрово
На мен пък шипковото ми е идеално за измиване. Не попива толкова бързо и пръстите ми се плъзгат леко с него Simple Smile така че зависи от типа кожа. Най-добре е да се пробват няколко и което пасне най-добре, другите отиват за косата.
значи трябва да се пробва...

# 229
Шипковото не е подходящо за акнеична кожа, имайте предвид, влошава положението. Това, разбира се, в общия случай, може да има изключения.

# 230
Това за пръв път го чувам  Thinking

# 231
Защото е точно обратното :д. Комедогенният му индекс е 1, тоест почти никакъв, има много повече Linoleic acid отколкото Oleic acid, като препоръката е, че хората с акнеична кожа трябва да избягват втората. С този състав не активира акне, а и се грижи за белези и свръхпигментация, които са направо неизбежни последствия от акне, плюс белези на стареени и стрии.

Хора с акнеична кожа трябва да избягват богатите масла: кокосово, зехтин със страховитите Linoleic acid– 5-15% и Oleic acid– 63-80%, авокадово със също толкова страховити Linoleic acid– 15% и Oleic acid– 65%. Всички те са прекрасни за хора със суха кожа, но тези с акнеична трябва да се придържат към сухите масла, към които се брои шипковото, заедно с аргановото, рициновото и т.н.

Лошите впечатления от шипковото масло и всъщност което и да е масло, използвано при маслено измиване, силно вероятно се дължат на недобре отстранено олио, което заедно с остатъци от грим в порите, естествено причинява затруднения на кожа, която така или иначе е с лоша бариера.

# 232
Ами аз съм го чела на няколко места, а и лично изпробвано от мен, вместо да се загладя, станах като торта с орехи Simple Smile след това попрочетох материали.
За масленото почистване, класическата рецепта е смес от рициново и друго масло според типа кожа, ако е по-суха - по-малко рициново и обратно. Чета предимно материали на английски, че в тукашните сайтове има всякакви противоречия и повечето пъти е твърде общо написано.

Редакция, Бамбина, както казах лично пробвано, а и споделяно от други хора. Освен това говорех принципно за използването му, не само за маслено почистване. Относно комедогенния индекс, има толкова различни таблици, че не знам коя може да се счита за меродавна.

# 233
  • Варна
Аз съм ползвала шипково масло и не останах никак с такова впечатление.Пъпките ми се махнаха и не се появяват нови освен преди цикъл.

# 234
Доколкото разбирам, комедогенният индекс е преценка, така че него го гледам само ориентировъчно. Но съставът на маслото е факт и препоръките за масло според типа кожа ги съблюдават. Примерно, ако отвориш тук: https://www.annmariegianni.com/oils-for-clogged-pores/ се коментират точно масла с кофти пропорция на Oleic/Linoleic acid и изводът е:
Цитат
Since oily skin is believed to be low in linoleic fatty acids, oils with more of these typically work well, while those with more “oleic” acid may cause more issues. Based on this theory, some to avoid include olive, avocado, apricot kernel, and sweet almond oil.
Meanwhile, some oils that are great for oily skin include grapeseed, rosehip, evening primrose, hemp, and pumpkin seed oil.

Друг сайт, който много четях, когато започнах да се интересувам от темата: http://www.holistichealthherbalist.com/what-are-the-best-oils-for-your-skin-type/
Цитат
The best carrier oils to use for oily skin are oils that are light and contain a high amount of linoleic acid, a polyunsaturated fatty acid found in many light nourishing oils that do not clog the pores. Linoleic acid has been proven, when applied topically, to reduce clogged pores by over 25% in just a few weeks when used daily. My personal favorite non-comedogenic oil is hemp seed oil. You can read about why here.

Навсякъде пише, че шипковото е точно за акнеична. Ето и причината:
Цитат
There is not retinol in rosehip oil per se, but there is trans-retinoic acid. That’s a natural form of vitamin A versus the synethic pre-formed type, which is what prescription retinol is.
The fact that this oil is a rich source of trans-retinoic acid is probably the scientific explanation as to why so many people claim to experience acne relief from using it.

От кои масла си доволна, щом шипковото не ти понася?

Аз лично от шипковото не останах очарована. Кожата ми е кошмарен тип де - предимно суха, около носа направо белеща се, но пък със склонност към пъпки. От кокосовото се обринах моментално. От шипковото не видях никакъв ефект. Две любими масла са ми аргановото и олиото на Веледа. Авокадово също ползвам като околоочен, но не ми е приятно заради миризмата. Като стане студено, ще опитам и от гроздови семки за цялото лице и от ший за около носа.

# 235
Разбира се, кожи всякакви, един е доволен от едно, друг от друго, затова пробваме и споделяме.
Много не експериментирам с маслата, защото кожата ми е смесена, лятото по-мазна, зимата по-суха. Мога да кажа, че за мен са ок масло от гроздови семки и жожоба, без обаче някакъв супер ефект, като тях двете и шипковото съм нанасяла без отмиване на влажна кожа. За маслено почистване си правя смес рициново с ленено или тиквено и резултатът много ми харесва. А лененото не било много ок за такава кожа...затова сме различни и само от прочетено и написано е трудно, понякога става с пробване.
Друго изпробвано от мен с много добър ефект е рициново за заздравяване на слаби нокти, с намазване и оставяне колкото време има, също и за мигли. Смятам да пробвам и с веждите, но все забравям.

# 236
За нокти съм чела, че ако в сместа няма жожоба, все едно нищо не правиш, защото само молекулите на жожоба-то прониквали в ноктите, били със сходна големина, а всички останали били по-големи.
Склонна съм да го вярвам, мажа с кокосово от седмици, ноктите ми станаха доста бели, ама се чупят по обичайния начин. Но рициново имам, ей сега ще се наклепам, мерси!

Мога да ти дам от моите вежди, в излишък са ми.

Последна редакция: пн, 04 сеп 2017, 14:36 от bambinnah

# 237
Няма да откажа Simple Smile и моите бяха хубави някога, ама пуста пинсета в тийнейджърските години...
Друго интересно забелязах, тъй като мажа коремче и гърди с кокосово и крем на палмърс с какаово и други масла- имах много големи кожички на ноктите, ама много, като намажа тялото, остатъка разтривам по ръцете и не изплаквам. Ами кожичките изчезнаха и се прибраха, без да ги избутвам или нещо, все едно съм била на маникюр, много съм доволна от този ефект.

# 238
О, да, за кожички наистина върши работа, ама за самите нокти нищо не направи :/

# 239
С рициново се мазах - мигли и вежди всяка вечер в продължение на един месец. Не забелязах абсолютно никаква промяна.
Шипковото ползвам за маслено измиване и съм супер доволна. Никога не ми е правило пъпки или обриви.

Кожата ми е смесена, но на места доста суха и искам да си направя масло за лице по рецепта. В момента издирвам подходяща, в която да са смесени няколко вида масло.
Търся два варианта - леко и бързо попиващо за през деня под грим и слънцезащита и вечерно за подхранване.
Ако някой има рецепта, от която е доволен, бих се радвала да сподели опит. bouquet

Общи условия

Активация на акаунт