Реших да обединя 2 въпроса в един пост. Първият е кратък - моля ви препоръчайте ми добър лекар за ендометриоза в София. Но не хирург, а човек, който на базата на ефография може да прецени текущото ми състояние и да ми даде адекватен съвет как да процедирам в бъдеще.
Вторият е по-сложен. Тъй като скоро спрях лекарствата, който май подобряваха положението, но имаха и тежки странични ефекти, реших да пробвам да поддържам постигнатия напредък с диета. Проблемът ми е, че ми е много трудно да спазвам стриктно диетата - според това, което масово се пише в нет-а не трябва да ям глутен, захар, яйца, млечни и месо. Има ли някой, който е запознат повече по въпроса с диетите и особено някой, който е успял да подържа положението (поне да не нараства ендометриозата) с диети. Много ще съм благодарна за конкретни съвети, защото по сайтовете има много противоречива информация какво трябва да се яде и какво не, а сериозните научни изследвания (поне тези, които аз намерих) са много малко и понякога пак противоречиви.
Най-важното е все пак, че си се сдобила с мъник! При мен нещата са много по-леки, нямам прекалено силна болка (поне като чета другите жени как са), но се появяват кисти. Пих Визан (това не знам дали го има в България, но тук в Германия лекарите го изписват на автомат за ендометриоза) и наистина помогна, т.е. кистите се свиха. Но поне за мен страничните ефекти бяха тежки. Сега съм ОК като го спрях, но много ми се иска да направя нещо да спра развитието и да задържа нещата на сегашното ниво. Знам, че сигурно е загубена кауза, но поне да опитам....