Коя банка ползвате и какви такси ви удържат?

• 172 965
  • 1 663
  •   1
Отговори
# 735
Здравейте!Имам въпрос към банкер,ако има в групата.Има ли давност 10 години, кредит който не е обслужван? Тоест има ли вероятност такъв креди да отпадне?От 2014 бившият ми съпруг има потребителски кредит към банка,не го обслужва по никакъв начин, възможно л е да разчита на това,той 2024 година да отпадне?Аз не вярвам,но все пак да питам
https://www.mediapool.bg/10-godishnata-absolyutna-davnost-za-dal … a-news320924.html
Извинявам се,с други думи?С две думи?
Това е нов закон. Написали са го с няколко думи:

„Текстовете за давността ще влязат в сила на 2 юни 2021 г., но след решението на КС от 20 април те няма да важат със задна дата, а ще действат само занапред - тоест за нови задължения, които предстои да се натрупат след 2 юни, или за заварени дългове, при които обаче 10-годишният срок ще започне да тече от 2 юни 2021 г., а не от дата в миналото, както гласуваха депутатите миналата година.“

# 736
От кога не се обслужва този кредит? Ясно стана, че е изтеглен през 2014-та, но кога са спрели вноските? И по-важното, през този период сте получавали покани от банката да си изплатите задължението. Кога беше последната такава?

# 737
Кредита не се обслужва от 2018 г.,а покани и позвънявания по телефона има всеки месец около 28 число.Той не вдига и не внася нищо.Искаше да промени размера на вноските,но аз отказах да подпиша нов договор.

# 738
Коя е банката? Ако наистина са толкова ларж, да им стана клиент тогава.
Четири години необслужван кредит... при такова просрочие цяло чудо е, че банката още не е потърсила съдия-изпълнител или колекторска фирма.
Всяко писмо или обаждане от банката прекъсва давността, така че въобще и не се надявай да ти отпадне кредита. Сигурно е малка сумата, щом още ви търпят да не си плащате вноските, но и на това не разчитай - наказателните лихви за четири години по всяка вероятност вече са далеч по-големи от главницата.
И другия път преди да правиш такива глупости, потърси съвет - по-добре е да предоговориш кредит, за да можеш да плащаш според възможностите си, отколкото да трупаш лихви за джоба на банката.

# 739
Коя е банката? Ако наистина са толкова ларж, да им стана клиент тогава.
Четири години необслужван кредит... при такова просрочие цяло чудо е, че банката още не е потърсила съдия-изпълнител или колекторска фирма.
Всяко писмо или обаждане от банката прекъсва давността, така че въобще и не се надявай да ти отпадне кредита. Сигурно е малка сумата, щом още ви търпят да не си плащате вноските, но и на това не разчитай - наказателните лихви за четири години по всяка вероятност вече са далеч по-големи от главницата.
И другия път преди да правиш такива глупости, потърси съвет - по-добре е да предоговориш кредит, за да можеш да плащаш според възможностите си, отколкото да трупаш лихви за джоба на банката.
Кредита е на бившия ми съпруг,а банката е ДСК.Забравих да уточня,че се обаждат от колекторска фирма.Въпросът ми беше има ли вероятност кредита да отпадне,и доколкото разбрах,няма такава.Пък нека той си се надява!

# 740
Как така кредит на бившия, пък договора го подписваш ти?

# 741
То е ясно,че съм съдлъжник,но мен не ме вълнува този кредит,имаме уговорка той да си го плаща.И когато го взе,не бяхме разведени...Както и да е, разбрах каквото ме интересуваше.

# 742
Няма такава вероятност, да. За да се позове на давност, първо се гледа кога последно е плащал, а не от коя година е кредита. След това, за да изтече давност, трябва да не е получавал покани за доброволно изпълнение. И не на последно място, ако кредитът е прехвърлен на колекторска фирма, нещата ще се оскъпят още повече.
В допълнение, ако си съкредитоискател, банката може да насочи изпълнението към теб, ако реши. Това какво сте се разбрали с бившия ти съпруг няма никакво значение. Така че е добре да те интересува, за да не осъмнеш някой ден със запорирани сметки.

# 743
На какво се надява бившият ти, какво те вълнува теб и какво сте се рабирали с него, няма никакво значение. Както вече те светнаха, и ти си в кюпа.

Пак бих те посъветвала друг път да търсиш съвет, преди да предприемаш каквото и да е, но оставам с впечатлението, че ти е по-важно да се измъкнете от плащане, вместо да си подобрите финансовата култура.

Последна редакция: пн, 04 юли 2022, 12:21 от Дидичка

# 744
  • Sofia
Не знам какво се дърпаш да преподпишеш, отидете в банката, прехвърли го тоя кредит на бившия съпруг и кой откъде е. Няма какво да го мислиш още n на брой години. Като сте се разбрали с него, няма да е проблем да си поеме отговорността и документално.

# 745
Тъй като съм финансово" некултурна",ще се въздържа от следващи коментари.Получих отговор на въпроса си, благодаря за което.А каква е цялостната картина за Вас е без значение.Консултирала съм се с адвокат,но точно по въпроса за отпадането не се сетих да попитам.Отново благодаря и хубав ден на всички!

# 746
Добре, веднага ще повярвам, че е имало и консултация с адвокат.
Ще повярвам от раз, че има адвокат, който може да отърве клиента си от плащане на основание давност и няма дори да го спомене или отхвърли като възможност.

Последна редакция: пн, 04 юли 2022, 13:39 от Дидичка

# 747
въпрос за Револют!
Как зареждате Революта?  Изчетах коментари в нета,  но бяха стари,  а банките скоро променяха такси и си търся вариант.
Благодаря!

# 748
  • Сф
Top-up с карта на друга банка, в която имаш пари

# 749
  • Варна
въпрос за Револют!
Как зареждате Революта?  Изчетах коментари в нета,  но бяха стари,  а банките скоро променяха такси и си търся вариант.
Благодаря!
С карта на друга банка както са казали по - горе. 2 лв ми е таксата за прехвърляне от карта към Революта.

Общи условия

Активация на акаунт