За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 7-а тема

• 101 966
  • 754
  •   1
Отговори
# 390
както и да са настъргани е по-добре; ако са нарязани - ще ферментира много по-бавно.
Извинявай за закъснелия отговор, Верче, прочетох, докато пътувахме към село и забравих да пиша. Тъкмо беше говорил с някой по телефона и му обясняваше да чисти семките, можело и да има тук-там, но масово - да няма. Та предполагам няколко семки не са проблем, но като се прибере после ще питам и пиша.  Садът трябва да ти е поне 2 пъти по-голям, отколкото сместа вътре - сама прецени при теб ще трябав ли  да семняш в друг съд тази смес. Хляба и маята са за по-бърза ферментация - не е проблем, ако не сложиш, да.

# 391
Верче, пак аз Simple Smile Семките съдържали танин, затова не е препоръчително държането им в ябълковата мъст - танина шял да придаде тежка миризма на оцета (ако съдя по таниновото вино - да, така е). Човекът каза, че ако са малко, не  е проблем, но ако можеш да ги пообереш е желателно.

# 392
  • София
Много благодаря, Пепи. Ще обера каквото мога и ще зная за следващия път. Те май не са много.
Вече "кипи", има доста място в тенджерата. Как се разбира кога е минала бурната ферментация и да го прецеждам. Направих го миналата неделя. Може ли да мина ябълките през сокоизтисквачка или на ръка?

Последна редакция: чт, 02 авг 2018, 10:00 от verabel

# 393
Когато спре да кипи и като разбъркаш - не се навдига повече. Може през сокоизстисквачката, да. По-лесно ще е, ще ти излезе само сока.

# 394
  • на пъпа на Златията
Прочетох рецептата,  това не е ли много захар за този оцет ??
За да има  ефект,  и да има трайни резултати ,  не би ли трябвало да се мери захарността преди ферментация, пък защо после пак трябва да се предизвиква ферментация като се добавя пак захар .
Накрая оцета с какъв процент алкохол , предполагам трябва да е??
Например на винения пише 6 процента . Има 9 процентен . Не трябва ли  да се знае как после да се съхранява . Едни такива работи , дайте  да стъпим на научна технология , така го правим , проба -грешка??
Няма ли някой химик , да каже .Аз съм пълен капут по химия.
 Аз знам как се прави вино и рикия , ама оцет , не зная .
Едно вино става за 40 дни . а пък тоя оцет ще го кандилкам и ще му се кланям цяла година.
Специалистите казват че виното в подходящи условия е "живо"  цяла година.
Има нещо збръкано . Не може да  сме толкова неефективни.

Ако тия които произвеждат оцет  така го правят . да са фалирали до сега.

А да миналата година  реших да взема грозде от комшията , че да си допълня бидона  и май  50 литра вино е станало на оцет, нещо мазето ми мирише на оцет.  .
А , побързайте че ябълките ми са био , и вятъра ги брули а са толкова вкусни ., хем зелени , хем сладки за сега направих компот и ябълков мармалад . Залагам сайдера.
Ще опитам да го стерилизирам , ама ми е много съмнително газирано  как ще пукат бутилките из мазето.
Ще пробвам  ама ако не е свършила ферментацията май нема да стане.  
Требе мерене на алкохола в сайдера , а мачките ми бутнаха  и счупиха мерилката.

Ммм дааа,
 едни такива мисли ми идват в главата.

# 395
Рорик, правих оцет по рецептата на пеп-4о http://pep-4o.blogspot.com/2010/04/blog-post_11.html. Спазих всички указания и стана перфектен! Само дето вече го свърших, а ябълки почти нямаме.  Запазва се без проблем няколко години. И на мене ми беше любопитно какъв процент става, но така и не разбрах. А да знаеш колко вкусни стават краставичките с този оцет, ммм, вкусотия!

# 396
Няма ли някой химик , да каже .Аз съм пълен капут по химия.   
мъж ми е химик и се довери на човека, написал рецептата в книгата Защо, как и кога - мен не ме вълнува, при положение, че рецептата доказано е добра

Ако тия които произвеждат оцет  така го правят . да са фалирали до сега.
те и ония в Италия, дето чакат сиренето да зреее по 12 месеца би трябвало да фалират, при положение, че нашето става за месец, но не са. А това, което масово се произвежда тук е кисел продукт, не оцет.

Едно вино става за 40 дни .  
има вино, което е готово за пиене и след 14-тия ден.

Аз знам как се прави вино и рикия , ама оцет , не зная .
Мога да пия и вино, и ракия Simple Smile и да варя ракия. И сирене и моцарела правя. И  стотици още неща. Но има и стотици, които не мога да правя. Човек не може да знае и може да  прави всичко, затова си помагаме.   И когато правя торта спазвам рецептата Simple Smile на 100%, нищо, че сместа е почти течна.  Без въпроси и чуденки Simple Smile затова пък тортата, с тази рядка смес преди печене е най-вкусната и сочна шоколадова торта.
Но виж, за втората ферментация запомних, че се прави с цел избистряне на оцета. Има ябълков оцет 9% и ябълков - 6%. %-та зависи от захарността на ябълките. При нас обикновено се получава 9% ов. Алиске и аз слагам от него на краставичките Simple Smile но тази година ще търся да купувам. Увеличихме фамилията и не ни стигна оцета.  Ако ползваш и си доволна от някоя марка, моля, сподели.

# 397
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
как се прави оцет от гразде? newsm78
няколко години подред пробвам и се провалям...

# 398
  • sofia
Пепчо, за туршии и краставици ползвам винен оцет на Кулинар, едни квадратни шишета.
Баща ми прави ябълков оцет, ама не ми е достатъчно кисел. Отделно, веднъж прецаках една зимнина, заради скапания винен оцет на свекър ми и от тогава - само купешки за буркани.

Въпреки, че живея в къща, бурканите ги варя на газовия котлон на печката. Зимнината я правя между другото и на малки порции (просто така ми е по-лесно) и ползвам една тенджера, която побира 7 обикновени буркана с винтови капачки.
Например, посъбраха се малко повече краставици и направих 7 буркана преди седмица. Днес пак изпразних хладилника от краставици с още една доза. По същия начин процедирам и с плодовете. Бера ги поетапно и правя.
Имаме и голям газов котлон за навън с голям казан, но последно го ползвах преди 2 години за едни безумни количества лютеница, която беше изядена скоропостижно!

Последна редакция: сб, 04 авг 2018, 19:00 от vesi1

# 399
как се прави оцет от гразде? newsm78
няколко години подред пробвам и се провалям...
Мога само да предположа - правиш вино, после четеш пропорциите и го смесваш с оцет и чакаш. Simple Smile

Пеп-4о, сега погледнах оцета, който съм купила - на Del Alma - ето такъв https://www.ebag.bg/iablkov-otset-del-alma-6-700-ml/9299
Но още не съм го отворила и изобщо не знам дали е читав. Имам винен оцет, собствено производство, но няма да го ползвам за зимнини. Ползвам го за разтваряне на котлен камък по чайници, кани и подобни, след ремонт също Simple Smile)). Няма нищо общо с ябълковия. Ябълковият има страхотен аромат и вкус.

# 400
  • София
Пепи, много благодаря за отговора! Аз също правих пред три години, стана се много хубав оцет /от това, което остана, защото малкия ми разля единия съд/.
А може ли плода да стои повече от десетина дни? Дали ще вкисне? Заложих още една доза тази събота, но в петък заминаваме на море за 10-тина дни. Ще станат може би 17-18 дни. Ако го прибера в хладилника?

# 401
Пеп-чо, може ли да споделиш рецептата за камбите в конфитюрени буркани?
Затрила съм я някъде, а се харесаха у нас. Посипваха се да стоят, после и оцета за около по 6 часа май беше.

# 402
Не съм Пеп-4о,но май търсиш това Wink
http://pep-4o.blogspot.com/2012/08/blog-post_30.html?m=1

# 403
това трябва да е, да Simple Smile
Верче, забавям се с отговора - в тази тема нещо пропускам известията. Може да поостане повече дни, да - не е проблем, каза човека. Но втората ферментация ще тръгне маааалко по-бавно, което в топлото време няма да е проблем.

# 404
Здравейте, дали някой би искал да ми продаде една бутилка от ябълковият си оцет или да ми каже от къде бих могла да си купя домашен( из района на София). Трябва ми за лечебна цел.

Общи условия

Активация на акаунт