За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 7-а тема

• 101 932
  • 754
  •   1
Отговори
# 435
какви чушки - капия, камби, чорбаджийски, люти (рибки, шипки...) ?

# 436
  • Тополовград
Камби и капия.

# 437
# 438
Как да затворя в буркани листа от цвекло? Ако бланширам в подсолена вода и после само 5 мин. да стерилизирам? Хубави са тази година, а няма да имам място в камерата на хладилника. Фризер не ползвам.  Не ми е спешно, няма да вадя цвеклото скоро.

# 439
Алис, те са много нежни, ако ги ползваш за готвене - да, но ако ще завиваш сарми в тях, ще успееш ли да ги отвориш?  сварените?
Мария, камби и капия така правим https://pep-4o.blogspot.com/2012/08/blog-post_30.html - варят се 10-на мин. - не са меки Simple Smile като сварени, но не и съвсем хрупкави. Можеш да пробваш с една доза (или половин) и степрилизираш като краставичките - 3-4 мин. от завирането и вадиш веднага, защото пък са много вкусни Simple Smile

Огнената смес https://pep-4o.blogspot.com/2015/10/blog-post_9.html - оряховска разядка е готова,  последните бурканчета доматен сос  http://pep-4o.blogspot.com/2013/09/blog-post_5.html

конфитюр от червени чушки Simple Smile  Това излиза - 3 бурканчета от една доза https://pep-4o.blogspot.com/2015/10/blog-post.html

и пуканите люти чушки имат някъде снимка Simple Smile но е някъде.

# 440
Аа, няма да завивам сарми. Обичам супи с листата, също много вкусно стават задушени и накрая чуквам някое яйце. Като няма домати, трябва да мисля за алтернативни зимнини. Не, че цвекловите листа ще заместят доматите, ама ще са разнообразие.

# 441
Аз пък да ви напиша една много хубава рецепта за сладко от круши от моята прабаба.Ех тези баби готвят много хубаво .
Не знам точно пропорциите как бяха ,спомням си  за крушите ,че трябва да са от тези зеленичките и то поомекнали .След като ги почистим от семките и ги разрязваме  на две .Мисля ,че беше на един килограм круши слагахме половинка захар ,и така престояват една нощ. На следващия ден ги сваряване ,в тиган по голям разбира се ,и бъркате докато не станат златисти и не се образува карамелизиране на захарта .След това ги слагате в бърканчета ,вътре с по едно стръкче индрише и готово ммммммм уникални стават .

# 442
  • В центъра на моретата
Търся рецепта за кисели краставички без варене и без аспирин. Някой правил ли е такива? Мисля, че съм правила такива и то експериментирах, но нямам никакъв спомен какви съм ги творила. Ще съм благодарна, ако някой сподели.

# 443
Това е с фикс, но може да ти свърши работа

# 444
  • В градината...
Правих нектар от праскови с много малко захар в компоненти буркани, сладко от селски праскови (много са ароматни), пуканки бели чушлета и сега в 50-литровата тенджера се охлажда доматен сок, чиято вода ще източник с маркуча.

# 445
  • в полите на Балкана
Аз днес сварих малко сладко от смокини с морски привкус.

# 446
Извинете за мнооого лошата снимка!От 2кг малини-станаха 7 бурканчета сладко.

# 447
  • В градината...
Изхвърлихме 2 кофи вода

# 448
смятай, ако го вариш това колко време ще ври в казана Simple Smile
Благодарение на мъж ми, тази хитринка я ползваме успешно 20-на години. Т.е.  той, или мама, или брат ми го правят Simple Smile аз съм само зрител.

# 449
Търся рецепта за мариновани хрупкави чушки. /Синът ми пробвал някъде и били много хубави не като нашите./
Така че чакам рецепти. Благодаря ви предварително.
Мария, моят син преди години изяви същото желание Thinking Що търсене падна ....?! Но открих. За съжаление имам лошия навик да не записвем източника. Така че, който си познае рецептата да ме извини. Sparkling Heart А ето и самата рецепта. Чушките стават невероятно хрупкави, правят се по възможност от по-дребни камби.
Мариновани камби -  гурме
1 кг камби; 1/2 ч.ч. Оцет; 1/2 ч.ч. Олио; 1/2 ч.ч. Вода; 1/2 ч.ч. Захар; (чашата= 250 мл.) Щипка (много малка щипка, не повече) сол – ½  равна ч.л.; щипка черен пипер на зърна(може и смлян); 3-4 скилидки чесън  - ТОЙ ПОСИНЯВА ОТ ОЦЕТА, В КОЙТО ИМА КОНСЕРВАНТИ !!! Аз при сервирането после го махам.
Камбите се измиват,почистват се и се срязват на 4 или ако са много едри , на 6 парчета.
В дълбок тиган се разбъркват олиото,оцетът,водата,захарта и щипката сол . Слагат се на котлона . Когато тази смес започне да завира, в нея се изсипват камбите. Изцедете ги хубаво преди това ако имат вода от измиването - аз ги подсушавам понякога - за да не пръскат. Така се задушават около 10 минути . Към края на готвенето към тях се прибавят нарязани на 2-4 скилидките чесън и пиперът.
 Много важно!!!Камбите трябва да останат малко твърдички,да запазят формата си и в никакъв случай да не се разкашкат ! Проверявайте ги за готовност с виличка,ако влиза лесно , край на готвенето!
 За това количество продукти ще ви потрябват 2 буркана по 750 мл. Ако са по 500 мл излизат 2,5-3 буркана. Редите камбите в буркани. Не се притискат много. 
И ги заливате със сместа , в която ги задушавахте . Разпределяте я по равно за всеки буркан . Хубаво е сместа да покрива камбите изцяло. Варим бурканите САМО 5 митути!!!!!!
* А ето и снимка, да видиш.

** освен това тази година направих - сладко от динени кори, сладко от ягоди (правих го по една френска рецепта и стана супер!!!), сладко от кайсии

** тиквички на ленти (за ролца); тиквички за крем супа

* патладжан по грузински; патладжан с морков (тези двете ги правя за първи път и само по 2-3 буркана за проба)

** правих още кьопоолу, червена печена капия, печен белен патладжан (за мелиджаносалата); сос за пица, малко лютеница - но останаха НЕснимани. Вчера сложих и 12 кг нарязани чушки във фризера.
ЕТО така - изповядах се Smiley Свърших със зимнината. Може би още малко червена капия и чушките "гурме" - но ще видим.
Желая на всички приятно и успешно правене на зимнината.

Общи условия

Активация на акаунт