Пациенти на клиники Бахчеджи

• 86 778
  • 733
  •   1
Отговори
# 105
Момичета, само ЗЕТ ли практикува доктора? Аз само за ЗЕТ разбирам и се чудя защо спооред вас?

# 106
Здравей Сиси!
По въпроса за ЦС дъщеря ми контактува директно с др.Карликая .Той й писа че не е проблем ЦС да се направи
СЛЕД пункцията и ако излезе някакъв проблем да се отстрани преди ЗЕТ.
Желая ти успех!

Благодаря, Ваня! Имам записан час и не искам да го изпускам, че тъкмо се престраших Smile При мен пункцията ще е далечна работа, ако изобщо стигна до такава. Всичко ми излезе в норма без FSH и LH. Резултатът е толкова лош, че не ми се вярва даже, затова, ако мога, ще ги пусна пак, преди да тръгна. Успех на дъщеря ти! Hug

# 107
Чела съм във форума  за момичета и със фреш трансфер при др.Карликая.
Но явно предпочита ЗЕТ.
Вече и някои клиники в България смятат че ЗЕТ е по–успешен.

# 108
Сиси, този списък от Бахчеджи ли ти го дадоха, кой? Не са ми искали нито тестостерон, нито прогестерон. Послушай ни, Сиси, остави цв. снимка за по-нататък, сега въобще не ти трябва. Първо виж какви шансове ти дава Карликая, дали ще започнете стимулация и най - вече да осигурите ембриончета.

# 109
Сиси, този списък от Бахчеджи ли ти го дадоха, кой? Не са ми искали нито тестостерон, нито прогестерон. Послушай ни, Сиси, остави цв. снимка за по-нататък, сега въобще не ти трябва. Първо виж какви шансове ти дава Карликая, дали ще започнете стимулация и най - вече да осигурите ембриончета.

И аз над това мислех сега. Благодаря, Пухче, ще ви послушам. Ще я отложа, че и без това след 6м. искат нова. Шансове едва ли имам с тези хормони. Чакам да излезе и последната присъда на AMH, че да се гръмна Smiley Но не съм се отчаяла все още, напротив. Списъкът ми го дадоха от Турмед.

# 110
Сиси, няма да се предаваме!

Момичета, при първичния преглед доктора отделя ли достатъчно време, разглежда ли случая прецизно, влиза ли в детайли? Разяснява ли какви са шансовете на всеки?
На това се надявам, защото ми писна в БГ да им вадя думите на сила. Ужасно ме подтиска отношението тук и ми писна да ми обясняват " ми то на вашата възраст" е като да улучиш шестица от тотото!!!!!!!!!!

# 111
Summer, честито! Да ви е жива и здрава рожбичката и вие да сте здрави да и се радвате! Вече бях се отчаяла, че няма успели при Карликая, но вече разбрах от трети лица за 3-4 жени на 40, 41 години, които в момента са бременни след опит при него,но не споделят от суеверие. Ето и ти си поредното доказателство, въпреки, че не знам на каква възраст си, а това е важно.

# 112
Привет момичета, 
Благодаря за пожеланията! Прави сте за суеверието или страха по-скоро след толкова неуспехи. На моменти все още се питам дали сънувам и наистина ли свърши кошмара...
Родих на 39 години, с доста лош АМХ и поизчерпан яйчников резерв, миома в матката ( непроменяща размера си през годините) и съмнителна пропускливост на тръбите. Съмнителна, защото след две снимки (в Бг ) ми поставиха диагноза запушени тръби, а при третата при по-прецизна работа се оказаха проходими. Стимулациите при Д-р Карликая протичаха леко и неусетно, за разлика от тези в Бг. Съответно резултата в яйцеклетки и ембриони нямаше общо с предходните. В Бг никога не сме имали такива ембриони.
Замразеният трансфер е наистина по-удачната формула. Организма си почива от "шоковата терапия" покрай стимулацията, хормоните влизат в норма и ембриона се приема доста по-добре. И двата пъти имах имплантация, при нито една такава в Бг. Вторият път дори се имплантираха и двете ембриончета, но се разви само едното.
Д-р Карликая ни разясни съвсем честно шансовете още при първия преглед, обясни ни, че ще даде всичко от себе си, но не е Господ. Отговарял ми е на всички въпроси, които съм имала. Затова питайте за всичко, което ви притеснява. Той няма как да е във вашите глави.
Самите прегледи са кратки. Проследява развитието и броя на фоликулите и взема решение за дози и лекарства до следващия преглед. То и няма реално какво друго да се прави или обсъжда. Всичко е до организъм. И не забравяйте, че всеки първи път в която и да е клиника, при който и да е лекар си е опознавателен и за него и за вас. Това от опит го споделям. Колкото и изследвания и файлове да занесем, работата на всеки екип е различна, отговорът на всеки организъм е различна, дори при два различни опита в една и съща клиника. Всеки лекар и екип искат да успяват при 100% от случаите, за да запишат успехите в портфолиото си и естествено да печелят от това. И пари, и репутация. Но... колкото и да се развива медицината, все още се знае и може твърде малко о в повечето случаи си е чиста проба "проба-грешка". Казвам го с много болка и тъга.

Имали сме моменти, в които д-р Карликая ни е препоръчвал нещо, но ние сме поемали по друг път. Примери: каза ми, че точно този вид миома по принцип има шанс да осуети евентуална бременност при имплантация на ембриона вурху нея и при неуспех той би настоявал да я оперирам преди следващ опит, но аз отказах. Естествено обиколихме доста светила по въпроса, включително и световноизвестно светило в тяхната американска болница. Направих две хистероскопии за оглед на матката, положението на миомата и лигавицата над нея. Претеглихме всички ЗА и ПРОТИВ в нашия случай, доверих се и на интуицията си и така взехме решение. При трансферите той се съобрази и ги "поставяше", така че да избегнем евентуално имплантиране там. И все пак си бе Божа работа.
Препоръча ми и ПИД след кухото яйце. Изчетохме солидно количество литература по въпроса, говорихме с шефа на ембриолозите в болницата и също се отказахме.
Имали сме своите съмнения в хода на процедурите (то след толкова опити и четене си мислим по някога, че знаем и обхващаме всички неща), но сме се доверявали на преценката за терапия на лекаря.
При последния и успешен опит се оставих на течението. Изпълнявах каквото се иска от мен и си казах, че това  е моят предел. Спрях да мисля вместо лекар и ембриолози. Не се вманиачавах, защото вече си знаех, че и на челна стойка да застана, няма смисъл. Може и това да е допринесло за успеха. Разтоварих напрежението и се пуснах по течението.
Пътувахме за всеки преглед и се връщахме обратно веднага. Останахме само за пункцията два дена, тъй като Д-р Карликая настоя да не пътуваме веднага и после 5 дни покрай трансфера. Естествено се консултирахме всеки път дали е удачно да пътуваме.
Не сме имали никакви проблеми при заплащането, въпреки че никой на рецепция не говореше английски. Всичко беше коректно. Сумите за пункция и трансфер заплащахме непосредствено преди тях. С лекаря и ембриолога се разбирахме чудесно на английски.

# 113
Summer Breeze, точно в този момент имах нужда да чуя тези окуражителни думи, Благодаря ти!
Радвам се успеха ви и за това, че не сте се отказали, поздравления, бъдете живи, здрави и много щастливи - заедно Wink Знаеш ли за момент имах чувството, че аз пиша тази история (ее не на 100% разбира се). И нашата борба продължава вече 10 години, преминаваме през трудности и пречки, но не искам да се откажа, защото знам, че и моето слънчице ме чака някъде там. В момента лекуваме хламидия и нямам търпение контролата да покаже, че е излекувана за да продължим към трансфер.
Това, което ми е любопитно да споделиш е, защо сте отказали ПИД, какво ви е казал ембриолога по въпроса и какви са изводите ви от събраната по въпроса информация? Ние имахме два здрави след ПИД, от общо шест ембриона, за съжаление теста ми след първия трансфер беше отрицателен, остана ни още един ембрион.
Радвам се, че се включи в темата да ни вдъхнеш кураж и да ни покажеш, че мечтите се сбъдват Flowers Four Leaf Clover

# 114
Момичета, онзи ден говорих с ембриоложка от Щерев за ПИД. Тя ми обясни, че не го препоръчват, когато имало малко ембриони. Причината била, че понякога можело въпреки не добрите резултати от ПИД ембриона да ги превъзмогне и да се развие съвсем нормално. Също каза, че не се знае клетката, която се взима при изследването дали не е отговорна точно тя за имплантацията.
И аз се чудя, защото чувам , че масово го правят в Турция.

# 115
При Карликая имаме думата и ние, т. е. ако той ни препоръчва нещо, но ние настояваме, въпреки риска, за друго, ще се съгласи. Докато от това, което съм чувала и чела за Мемориал, там ако си на около, 40 години, няма да направят трансфер без ПИД

# 116
Най-общо казано, защото не гарантира на 100% здрави ембриони. Изследват се по няколко маркера, т.е.далеч не биха могли да обхванат абсолютно всякакви рискове. Това че ще направите ПИД не елиминира риска от генетичен дефект, както и нуждата от последващ през бременността скрийнинг (също по желание и не дотам изчерпателен. И него отказах, излишна загуба на пари, при липса на индикации като проблеми в семейството и т.н.). При последващо разделение на клетките никой не може да гарантира в какви комбинации ще попаднат гените.
 Спорен е въпросът сред мед.среди дали изследваните ембриони могат да се върнат или не. Грубо казано, мнението което е изразила ембриоложката пред Sivil.
При повечко на брой ембриони, чисто финансово няма как да изследвате всички. Сумите са доста солени. Ако имате възможност да изслвдвате 5 от 10 ембриона, как ще изберете точно кои, освен по преценка на ембриолозите сппред външни белези.
Всички ембриолози са единодушни, че понякога наглед лоши ембриони се развиват в успешни бременности със здрави бебета, а "идеални" такива дори не се имплантират.
Диагностиката отнема минимум седмица, понякога са нужни и две.
Разчита се най-грубо казано, че се изследват стволови клетки, т.е. взерите за проба ще бъдат възстановени от останалите, но дали е така и кой може да го гарантира.
Както по-горе писах, за съжаление сме много, много "голи и боси" що се отнася до тези въпроси. Медицината тепърва прави плахи крачки в тези насоки, но далеч не са на "ти" с всички въпроси.
Главният ембриолог потвърди, че не могат да гарантират на 100% , което сведе нещата до "Божа работа" за нас.
Има доста литература по въпроса ЗА и ПРОТИВ из американските сайтове на най-успешните клиники, от чийто опит черпят и Мемориал, и Бахчеджи, че и вече някои наши клиники.

# 117
И друго искам да споделя. По различни причини, съм живяла в Русия, Германия и Гърция, като в последните две държави съм гледала деца. Там, когато се е налагало да отидем на някакъв лекар, и през ум не ми е минавало да разпитвам за него или да търся мнения и отзиви в Гугъл. Винаги съм ходила спокойна и съм  правила каквото ми кажат. Там никой не поставя под съмнение действията на лекарите, защото те си вършат работата съвестно, независимо дали си грък, албанец или пакистанец. Вече си мисля, че само в България   четем толкова и ставаме половин доктори.

# 118
И друго искам да споделя. По различни причини, съм живяла в Русия, Германия и Гърция, като в последните две държави съм гледала деца. Там, когато се е налагало да отидем на някакъв лекар, и през ум не ми е минавало да разпитвам за него или да търся мнения и отзиви в Гугъл. Винаги съм ходила спокойна и съм  правила каквото ми кажат. Там никой не поставя под съмнение действията на лекарите, защото те си вършат работата съвестно, независимо дали си грък, албанец или пакистанец. Вече си мисля, че само в България   четем толкова и ставаме половин доктори.

Напълно си права! Ще четем, като няма лекари, лично аз и дума не им вярвам, доста негативни коментари съм писала за нашите лекари, но дори и те не изразяват точно това, което чувствам към тях.

# 119
puh4e05, да ЗЕТ беше. Всъщност и двата опита в Бахчеджи бяха ЗЕТ. При първия трудно преборих себе си, естествено питах и доктора дали пък не може фреш трансфер, не исках да чакам още , а и ме беше страх за ембрионите как ще им се отрази. Д-р Карликая съвсем спокойно ни обясни, че практиката им показва значително по-голям успех и родени бебета от ЗЕТ и поради тази причина практикуват вече само ЗЕТ. Беше категоричен и ни помоли да му се доверим.Обясни ни го простичко така: при стимулацията хормоните на жената се разбутват. Отделно лигавицата изтънява от стимулацията и не е така възприемчива, както при нормален цикъл. На трето място времето между пункция и ЗЕТ се използва, за да се подготви лигавицата, като той изписва лепенки климара и малко други лекарства по схема, за понижаване имунитета., т.е. да не отхвърли организма ембриончето, мислейки го за чуждо тяло.
Това между другото е и протоколът, по който работят в най-успешната клиника в САЩ.
Д-р Карликая ме заведе при главния ембриолог по мое настояване, за да разсее страховете ми за оцеляването на ембриончетата при замразяване. Обясниха ми, че се прилага шоково замразяване, което не поврежда ембриончетата, а след това се топят бавно и възвръщат своята виталност. Та се доверих и на двамата.
Лично аз признах и пред себе си, и пред д-р Карликая, че това е наистина по-добрата формула. Всички знаете как се чувстваме след стимулация и пункция. Съвсем по друг начин се чувства организма два месеца след това. Съвсем чистосърдечно си признавам, че той беше прав в настояването си за ЗЕТ.

Мила d_ivanova, желая ти от цялото си сърце и душа да гушнеш поне едно сладко, пухкаво бебче съвсем скоро. От дълги години 'те срещам" из форумите и вярвам, че е време да бъдеш щастлива. Както и всички останали момичета, разбира се.

Аз съжалявам само за това, че изгубих толкова много години в нашите клиники. Вярно е, че и в Турция не са богове, и там имах неуспешен опит, но определено и стимулацията и целият опит, всъщност двата, протекоха на друго ниво. Дали лекарствата са по-различни, не знам, но ги понесох по-леко и двата пъти имах имплантация, а вече и гушкам прекрасно слънчево човече. Категорично вярвам, че първият неуспех там се дължи на лош ембрион, а не на несвършена или неправилно проведена стимулация. И казвайки лош, да поясня, че на вид и оценка бе първо качество, но явно заради годините и изчерпания яйчников резерв не е бил такъв. А това никоя клиника не би могла да пребори.

П.П. Забравих да добавя в предишния пост, че ПИД се прави при минимум 5 ембриона.

Последна редакция: нд, 01 окт 2017, 22:35 от Summer Breeze

Общи условия

Активация на акаунт