Великолепният век Кьосем (Muhteşem Yüzyıl Kösem) №7

• 86 851
  • 751
  •   1
Отговори
# 600
И аз догледах сезона с руски субтитри. Много тежка беше последната серия - само смърт и мъка.Започнах и втори сезон, но не го разбирам руския и като е минало толкова време, отделно персонажите са съвсем други , ми е по-трудно да разбера какво се случва, и се отказах. Ще чакам сезона по БТВ , пък  дано го излъчат , макар и следващото лято чак Hands Pray

# 601
Привет,

Мариса Hug наистина руският е проблем за тези, които не го разбират, но от гледна точка на времето е по-добре втори сезон да се изгледа веднага след първи, защото впоследствие се забравят връзките и ще е по-объркано. Повечето от персонажите от втори сезон са порасналите деца на султан Ахмед. Мога да разясня накратко за персонажите за тези, които решат да гледат:

Скрит текст:
Вече Мурад е султан, а регент му е Кьосем. До него са братята му - шехзаде Баязид (син на Гюлбахар, която е в изгнание в Амасия, защото се е опитала със заговор да детронира Мурад като малък); шехзадета Касъм и Ибрахим. Също и сестрите султанки Гевгерхан и по-малката Атике (сестрата -близначка на Ибрахим). Другите две дъщери не ги дават във втори сезон - Айше (която даваха в първи сезин) и Фатма (най-големите) са омъжени в провинцията. Мурад има двама много приближени подчинени - Силяхдар е пазител на покоите и Кеманкеш - шеф на флота и виден еничар. Отделно има двама зевзеци - Ахмед челеби е изобретател (прелита с прикрепени крила над Кулата - Галата), а другият писател. Няма толкова много персонажи и като се знае основното, после ставя ясно. Ако някой има въпроси, ще отговарям Simple Smile

HugBlush

# 602
dana78Flowers Bouquet благодаря за разяснението. Изгледах почти цялата първа серия. Стана ми ясно горе долу кой кой е , но не разбирам повечето неща, които се случват, разговорите им - като цяло, ако се има на предвид първия сезон, голяма част от интригите и завръзките се съдържат в диалозите и от там губя нишката .
Скрит текст:
Например не разбрах защо уби зет си Frowning1
Със сигурност харесах обаче зрялата Кьосем Blush .  

Последна редакция: нд, 01 окт 2017, 18:26 от Marsia_K

# 603
GrinGrinЕ, не си следила внимателно серията. Аз също не разбирам и думичка на руски, но имаше сцена, в която зета на Мурад(Топкапа паша май се казваше) се среща с онзи човек с големия кръст на врата, предполагам е някакъв епископ ( аз пък там не схванах какво се случка), но определено разбрах че става въпрос за някакъв заговод срещу султана. Май те са подръжници на Баязид и затова към края на серията Мурад заведе Баязид заедно с него и уби хората, които предполагам пак са част от тази 'групировка' . Каза му нещо от сорта, че и двамата са видели какво се е случило с брат му Осман и няма да позволи това да се повтори.
Разказвам и коментирам много отгоре-отгоре, но като се има предвид, че повече разбирам на турски отколкото на руски.. Grin
Няма да се разсърдя ако на някой му се разказва в повече , дори и със скрит текст да преразкаже в подробности серията или части от нея, защото интригите и разковничетата са в разговорите, които на мен са ми тъмна Индия.
Новата Кьосем ми харесва - интонацията, глава и изграженията много и приличат. И новия Мурад също много ми хареса - такава сила, хъс и мъжественост. Напомня ми на Сюлейман. Жалко, че умира млад.
Герверхан е адски красива, много ми харесва. Атике обаче не ми допада, а и визуално ми прилича на момичето което пристигна с кораба. Разбира се и тук ще има влюбване в личния помощник на султана.. Simple Smile

# 604
 Признавам , че наистина не я гледах внимателно Blush Даже май прехвърлих точно разговора с епископа, защото нали паралелно гледам Хюрем и там , и тук тези ватикански истории не са ми интересни .
 Може ако имам повече свободно време да се опитам отново да гледам, но аз и с турския съм на същото ниво , тъй че ще си е загубена кауза от всякъде Stuck Out Tongue Closed Eyes

# 605
  • София
За улеснение на тези, които не се оправят ни с руския, ни с турския, слагам някои дребни, които бях превеждала от първия епизод на втори сезон.

Текста от началото на епизода:
Скрит текст:
Истанбул 1632 г.

В качеството си на регент Кьосем Султан управлява самостоятелно империята в продължение на 10 години. Когато Султан Мурад IV поема властта, той иска да възстанови реда, но предателите се надигат на бунт. Заради предателите в държавата империята е в смут, османците са на прага на катастрофа. Султан Мурад IV, чиито най-близки хора са екзекутирани, през този ден... или ще им даде това, което искат, или ще им предаде трона!

Последната сцена: монолога на Мурад и фермана на Мурад прочетен от Хаджъ.
Скрит текст:
Мурад:
Аз, Мурад - син на Султан Ахмед, роден от Валиде Кьосем Султан, освободен от притесненията на света, не познавайки миризмата на кръв.... Мурад, възкачил се на трона в детска възраст и поел бремето на властта на гърба си.
Аз, Мурад... затворен в сянката на властта и амбициите на майка си, чиято смелост и интелигентност бе пренебрегвана, изгубил един по един любимите си хора, заради игрите на властта, за да може да се противопостави на показаното му подтисничество. Мурад, чиито щит са издръжливостта и жестокостта.
Аз, Мурад... ако искам да бъда истински владетел, разбрах, че най-напред трябва да го заслужа. Някога няма да приема да деля властта с някой друг!

Хаджъ:
Ферманът на Султан Мурад Хан е следният: С моето лично уважение, благодарност, задълженост към майка ми Валиде Кьосем Султан, която в качеството си на регент от момента, в който се възкачих на трона, с огромна жертва и упорита работа успешно управлява Султаната през последните десет години. Но, в резултат на скорошните събития, сме принудени да настъпи промяна в реда на нещата. По тази причина, с абсолютната власт на единствен и истински владетел, слагам край на регенството на Валиде Кьосем Султан.

Мурад:
Аз, Мурад... душата и сърцето ми са разделени на две като Червено море. Мурад, който е изгубил своя Мойсей, и е изправен лице в лице със своя Фараон. Давам клетва, че ако не откъсна дробовете и изпия кръвта на всички подтисници, за които е угодно да бъдат свидетели на заплахите към мен и семейството ми, нека Султанатът ми да бъде унищожен!

# 606
Привет Hug,

Някои разяснения по серията:
Скрит текст:
Мъжете - християни са католици или езуити и наистина има план за нападение на ОИ от страна на обединилите се християнски владетели и папата. Езуитите имат хора навсякъде, дори и в двореца.
Спойлер:
Скрит текст:
Съпругът на Гевгерхан е бил велик везир, но и човек на католиците, като това се разбира. Езуитите поддържат Баязид, но истинската им цел е той да бъде марионетка, съответно истинските привърженици на Баязид (ще видите кои са впоследствие) пък използват езуитите. Самият Баязид, обаче, изобщо няма представа от тези игри и е верен на султана.
Ситуацията като цяло е такава - Мурад иска да управлява както той прецени, независимо от цената, а Кьосем не одобрява някои негови действия и мисли, че той застрашава както властта, така и живота си и се намесва. Отделно има тайна борба за трона, като Баязид е въвлечен във война, която той сам не иска.

Имаше май описание на персонажите, но не мога да го намеря...

Зарани Hug, имаше ли превод на български на описанието или се бъркам с руското?Blush

# 607
Привет!

Сред номинираните за наградите на  Akademik Kalite са Метин Акдюлгер - за най - добър актьор

и Нургюл Йешилчай - за най - добра актриса

# 608
Здравейте, момичета!  wavey

Отдавна не съм била в темата, липсват ми и вълнението и вие.
Кьосем на български още не е завършил, но ни показаха за първи път официално Мехмед Завоевателя.
Това ми дава повод да ви питам дали поддържате идеята тук да следим сериала за него?

Плакатът за изложението в Кан дава голяма надежда за добър сериал.
Лаконична и много изразителна характеристика.
Силно внушение за бъдещия султан като съчетание от синьо и червено, от хладен  разум и огнено действие.
В главата е предварителното: плановете, чертежите, мисълта, „задният план“, даващ просветление за ума и освобождаващ ръцете за действие.
Изпъкват  светлото лице и ръцете, които  уж спокойно са скръстени най-отпред.
Но намеренията са явни, издават ги огненият пръстен и надписът с името в същото огнено червено.
Както и пробиващият поглед от пълната концентрация.
Хладен ум, от който черпи сила огненото действие, това ни подсказват за сериалния Мехмед Фатих.       

Това са постери за предишния предварително приключил сериал и филма за завладяването на Константинопол.
Вижда се различният Мехмед в новия сериал, в който е подчертано рационалното.   

# 609
Разбира се, Ванче! Надявам се да се получи интересен сериял.

# 610
Добро утро!
Ваня, много се радвам, че се обади! bouquet
Снощи, като постнах номинациите, се поколебах дали да не сложа и плаката на Мехмет Фатих. Grinning
Поддържам идеята, да! Grinning Очаквам този сериал почти както и ВВКьосем. Него пък за жалост го прекъснаха / разбрах от коментарите на момичетата тук / и до  излъчването на втория му сезон по БТВ има почти цяла година, затова си мислех защо до тогава да не обсъждаме Фатих тук. Той е прадядото на Сюлейман, а и превземането на Константинопол е едно от най - важните събития от началото на османската история.
Сигурно ще се превежда и на български - Кенан Й. има фенки в този форум, които следят изявите му.
Из руските страници четох, че ще ползват част от реквизита на "Великолепният век". Продуцентите са различни, но явно са се договорили.

https://www.instagram.com/p/BZbNtHHDZLn/?taken-by=fatihdizi.kanald

Във видеото можете да видите каста.

Sause baus! wavey

Последна редакция: чт, 05 окт 2017, 16:09 от LU4IQ

# 611
Лусия,благодаря за видеото!      Срам голям от плаката не познах Керан Й.,даже се зачудих кой ще играе Фатих!

# 612
С визията на Фатих

Боран Кузум като Султан Мустафа - от фотографа Мухсин Акгюн

Последна редакция: чт, 05 окт 2017, 16:32 от LU4IQ

# 613
Сега го снимат, така ли? Нямам търпение да го гледам, голяма фенка съм на актьора още от Езел...

# 614
Започнах да гледам на руски. На училищно ниво ми е руският, но като цяло схващам за какво си говорят. Само още не мога да ги оправя кой кой е и за какво се бори. Всичките са ми еднакви с тези чалми и бради  Laughing Засега различавам Мурад и, как се казваше, онзи, когото заглежда Атике.  Laughing
А да питам тези, които гледат по-напред. В първа серия има една наложница Айше. Тя каза на Мурад нещо в смисъл, че винаги ще е до него като майка на децата му. Той има ли вече деца от нея? Стигнала съм малко след средата на първа серия и затова питам.

Общи условия

Активация на акаунт