8 клас - Море, планина или игра, заслужен избор след зора!

• 70 339
  • 738
  •   1
Отговори
# 495
aunt Ogg, според мен това с картата няма никакъв смисъл, защото всяко теглене н пари от банкомат струва пари (дори и банкоматът да е на банката, от която е картата, но тогава е по-малка сума)-няма смисъл да си губи от джобните, за да тегли пари-а и не знам къде ще търси банкомат, като му свършат парите.
За ДСК Тийн, тегленето от банкомат на ДСК е 0, 10 лв. Ако си определил 100 лв месечна сума, спокойно можеш да внесеш 102 лв, за да покриеш таксата. Не е проблем предварително да се провери дали в близост до обичайния маршрут на детето има банкомати на обслужващата банка.
Парите могат да свършат и ако си ги носи в наличност, но тогава няма да може да плати изобщо, докато има места, където разплащането може да се извърши с карта. Може да се определи и дневен лимит за теглене.

# 496
  • София
  Ами не, не мисля, че е безсмислено. Картата няма месечна такса, сметката също. ( ПИБ) Тегленето от банкомат на банката е безплатно, не съм сигурна как беше с плащането на ПОС. Искам да започне да борави с банковите инструменти и да се научи да мисли поне за 10 мин. напред. Например да се сети, че няма пари и трябва да изтегли от неговата банка, иначе ще плаща.  Mr. Green
  Абе решила съм да го правя отговорен, ще видим до къде ще имам успех.  Whistling

# 497
  • sofia
Мирта, май ще сме съученички  Wink
По неофициална информация - май да. Laughing Чакаме понеделника с нетърпение, за да видим официалната информация.

Аз на моя набор мисля да му давам по 5 лв. дневно. До сега му давах по-малко пари, но живеехме близо да училището. Сега ще излиза в 7 сутринта и ще се прибира към 3 следобед, със сигурност ще трябва да хапне нещо - особено като знам какъв глад го гони напоследък. Дори се чудя дали 5 лв. на ден ще му стигат.  newsm78

# 498
  • София
От пети клас учи много надалеч и, в каквото и смяна да е, винаги обядва навън. Когато е първа смяна и закуската е навън.  Неговата "заплата" е фиксирана на 6 лв. на ден. Всички останали разходи са отделно. Но той май засега няма много такива, освен картата за ГТ и някой с друг РД или кино с приятели. Не знам дали не му вдигнем малко сумата. От една страна са вече по-големи, от друга - още не е тръгнал на обиколки по заведения, та ще видим.

# 499
  • София
  Ире, значи правилно съм го сметнала, около 6 лв за ядене.  Peace Може и да не стигат, че моето е непрекъснато гладно. Но пък не съм му забранила да си направи сандвич у дома.  Wink И без това иска в клуба по готварство... bowuu

# 500
  • София
Е, клубът по готварство е за гурмета, не за прости сандвичи Simple Smile

# 501
  • София
  Ааа, няма проблем, може и гурме! То като си гладен и бърканите яйца са ти като гурме. Само после да си измие печката, моля! И пода. И тавана ако трябва. Ще му дам аз едно готварство на него!  Close

# 502
Кълинарните опити на моят засега са само в правенето на сандвичи и принцеси.
Още не цапа много в кухнята.

# 503
Моето дете е с карта на ДСК втора година. Ами има ефект. Неговото си е негово  и понякога си прави сандвичи, за да не с тегли от парите. Накрая на учебната година като прибави и парите за РД от баба си имаше над 500 лв събрани.

# 504
  • sofia
Благодаря за полезната дискусия за картите. Моят не харчи много, но си е полезна тренировка да разполагаш с карта.

# 505
  • София
И мен ме замислихте с тия карти. Обаче аз ще чакам да започне учебната година и да видя дали има къде да се плаща с тях за храна около гимназията. Ако няма, май няма да има смисъл да вадя.

# 506
Здравейте.
И аз съм в чуденка за дневните. Миналата година му давах по 2.50лв. Сега ще вдигна мизата, но не с много, защото независимо от смяната, ще обядва у дома.Училището е на 5-6 минути с автобус и на 20-на пеша от нас.
Той няма против да си носи в кутия от вкъщи сандвич и плод, шепа ядки. В годините това се случваше на приливи и отливи. Изтърпя доста подигравки, че си носи храна, а не си купува боклуци от лавката. В същото време все му гледаха в кутийката и после искаха от майките си у дома да им направят я баничка, я мъфин, каквито Радо носил днес на училище.
Предполагам, че сега в началото, докато "опипа" обстановката в новия клас, няма да носи нищо от вкъщи.
Ще му давам парите в понеделник за цялата седмица, пък той да си преценява какво и как ще харчи.
За рождения ден на Коледа съм решила да му направя карта с някаква малка първоначална сума и той да си мисли какво и как харчи от нея.
Племенника ми, който сега ще бъде в 12 клас си носеше най - редовно сандвичи в гимназията и си спестяваше джобните. Така си купи китара и после разни други джаджи тийнейджърски. Но на него не му пука, ако някой го бъзика. Дори голяма част от децата в класа му се запалиха покрай него и започнаха да си носят домашни сандвичи ( той и сърмички си носеше де Simple Smile ). Тази година отиде за първи път на море без родителите си и не им е искал нито стотинка, Събирал си е стипендиите за успех и каквото сме му давали за рождени дни, Коледа и от джобни.Явно е спестовен, защото и палатка си купи след морето.

# 507
  • София
Моето дете никога не се е притеснявало да си носи сандвичи, обаче рано сутрин едва ли ще се намери кандидат да ги прави. Това е проблемът.
Дори в началните курсове един от доводите му да иска сандвич е, че може да го яде докато играе или говори с децата в междучасието, а не да си губи от ценното време за игри като чака на опашка за закуска.

# 508
Здравейте.
Ние се настройваме днес за училище. Утре ще ставаме и двете към 6 часът. Две седмици изкарах сутрин сама и дори успявах да отида на работа половин час по рано. От утре ще е със нея.
В петък разбраха кои ще са им класните ръководители. Остават двамата от миналата година. Класната им стая също се запазва. На мен много ми харесва стаята им, защото шкафчетата им са точно пред нея и могат да си оставят доста неща там. Предните години се търчеше  от едното крило в другото за да остави или съответно вземе нещо от там.
Тук много деца са с карти вече. Гледат да има клон на съответната банка в градът. По големите магазини се пазарува дирекно с картите, а за обяд си плащат с пари. До миналата година нямаха право да излизат без наше писмено съгласие извън границите на гимназията. От там няма съответно какво да се купи. Носят си от вкъщи. За обяд има кетъринг. Поръчвам от нас, а тя с чип получава храната в училище. Джобните от 1 септември ги вдигнах малко. Давам за месец, но почти съм покрила нуждите й и не се налага да ползва. Спестява си и най често се купува някоя книга. От скоро се запали за слушалки за телефона  и разни блузи на различни музикални групи. Тях си ги купува също тя. Няма месец в който да е на нула. Все има спестени. Градски транспорт плащаме ние. Една част поема общината, а останалата ние.
Брекети носи и тя. Тук най обикновените се поемат от здравната каса. При другите само процент и то на края на лечението. Т.е. ако  всичко е на ред.  Ние плащаме 3200 евро в момента разхвърлени на вноски за 3 години. Това е май при нас.
Лек ден на всички.

# 509
  • Русе
Благодаря за коментарите, дами  bouquet Ще видя как ще тръгне годината и може да извадим карта и ние. Минава точно през два клона на нашата банка, като едната е точно до училището му. Ако не за друго поне да има резервен вариант  Thinking

Общи условия

Активация на акаунт