8 клас - Море, планина или игра, заслужен избор след зора!

• 70 202
  • 738
  •   1
Отговори
# 480
  • Чикаго / София
Enigma аз не мисля, че на ортодонтите не им се занимава, по скоро всяка ситуация е различна.  Моята Дени също ще носи брекети. Ходихме вече два пъти през 6 месеца, последният път беше преди 2 седмици, и двата пъти ги отложиха защото не са й паднали всички млечни зъби. Има още 4 млечни зъба в устата.  Това, което на нас ни обясни ортодонта е, че няма смисъл да слага още отсега шини или брекети в нейният случай, защото веднъж паднат ли млечните зъби и сложат брекетите, за 1 година зъбите й ще се изправят. Няма смисъл да се мъчи с тях от по рано, без да е ефективно. Биха могли да ги сложат и сега, но ще трябва да ги носи вместо 1 година, година и половина - две, а сумата, която ще платим е една и съща. Може при вас заради захапката да се е наложило по-рано да сложат шините на детето, но в много случаи, наистина не се налага, а леко децата се измъчват да ги носят от по-рано без да е ефективно. Не знам в Бг как се плаща, но тук ни казват сумата и независимо колко време се налага да ги носи, сумата е една и съща - плаща се на вноски, защото е огромна.

# 481
  • sofia
Здравейте дами!
И аз съм на родителска на 14.
Велина, и моят на 12.09 има РД. Simple Smile
На всяко гише ли могат да извадят пластика за карта за градски транспорт в София? Хич не се сещам да питам на някое, много съм отвеяна. Иначе снимки има, при записването искаха. Лична карта по-натам, че сега в работата ми е лудница.
Цяла седмица изкара с един бъдещ съученик на неговото село. Утре ще ходят на въпросния КомиКон (или както се казва мероприятието).

# 482
На всяко гише ли могат да извадят пластика за карта за градски транспорт в София?
В електронното заявление има изброени обекти, в които картата може да бъде получена. Предполагам, че там със сигурност вадят.
https://www.sofiatraffic.bg/bg/transport/e-bus-pass
Скролни надолу и кликни на " заяви" .

# 483
  • sofia
Дидева, много благодаря. Уж търсих в сайта им, ама нищо не намерих.....напоследък съм много зле (както вече казах)Simple Smile

# 484
  • София
irka, аз затова писах,че зависи от случая и че всичко е индивидуално.Ние взехме мнение от трима различни специалисти преди да действаме.Лечението в Б-я е ценово различно при всеки доктор или клиника и не е еднакво за различните видове шини,брекети,"невидими брекети"   и т.н.Уви както можеш да се досетиш,здравеопазването ни не може да се сравнява с нито едно здравеопазване в европейска или друга държава и то винаги в по-лоша посока.
Хубаво е,че проблема на Дени ще се оправи само за година. Flutter Hug
Ние ще носим апарати доста дълго.Брекетите не биха решили проблема на Томи по-бързо.
Важното е че ще се оправи. Grinning

# 485
  • гр.Варна
Нашата родителска среща мина.  Първите ми впечаления са много добри. Дано е така  и за напред!  Ще учат и втори език АЕ като СИП по 2 часа седмично, за да не губят форма. Има нов предмет - Философия 1 път седмично. Музика и Изобразително изкуство  ще са само по един срок. Учебниците по  ФЕ  + учебни тетрадки -100 лв , останалите учебници  и УТ  около 120 лв.  Като цяло за гимназиста ще отидат около 800 лв...
Казаха ни ,че на края на 8 клас основният език  трябва да достигне B 1.1.  Всяка седмица по 3-4 контролни, 1 месечно, голямо в 4 направления - слушане ,четене, говорене ,писане. Сериозна работа ги чака Simple Smile

# 486
Поръчах учебниците на гимназиста без тези по НЕ и АЕ, които ще купуват организирано.
Чакам на родителската да кажат какви сборници, учебни тетрадки, работни листи и подобни ще им трябват.
ИУЧ и ФУЧ АЕ и нашите ще имат, за да не се получи прекъсване с втория чужд език.
Бързо справяне на връстниците с проблемите около зъбите.

# 487
  • Русе
Дами, мислили ли сте за джобните  newsm78 По колко биха стигали, без транспортните?
Предполагам че Алекс не само ще закусва но и обядва на даскало...

# 488
Дами, мислили ли сте за джобните  newsm78 По колко биха стигали, без транспортните?
Предполагам че Алекс не само ще закусва но и обядва на даскало...
3-4 лв. на ден , вероятно ще даваме на нашия / тук мислещо човече/.  
Той или закусва или обядва на училище в зависимост от това коя смяна е, но училището, в което продължава  му е наблизо.
Растат и ядат все повече.

# 489
Аз не съм мислила за джобните. Закусва и обядва в къщи, но е хубаво да има някави пари в нея .Thinking

# 490
  • Русе
Алекс ще започва в 7.30-8 и предполагам че ще има минимум по 7 часа на ден, значи и ще трябва да обядва в училище. Затова се чудя по колко ли ще му трябват...

# 491
Ние му предвидихме по 2 лева Simple Smile

# 492
  • София
  Ооо, мислих/ме, разбира се. Simple Smile

Моят ще е до 15.30, т.е. ще се храни в училище. Разбрах, че имат нещо като стол/кафетерия, където се плаща с карти, предварително заредени от родителите. За там предвидих към 3.50 на ден. Като знам колко яде, няма да му стигат и ще харчи от джобните.
  Отделно ще му направя дебитна карта, в която ще му слагаме по100лв и това ще са му "джобните". От нея ще си плаща картата за транспорта, за която трябва да следи сам. А това автоматично означава, че и билетчетата ще са от там  Mr. Green Ако има някакви извънредни разходи-театри, концерти, РД-ще се разберем допълнително.
  Държа на дебитната карта, за да свикне да ползва, да си държи сметка на парите, да внимава от къде тегли и т.н. А като изхарчи всичко за 3 дни, поне храната ще е осигурена в другата карта.  Laughing Пък току-виж спестил нещо!

# 493
  • Русе
И аз мислех за дебитна карта но нещо се разколебах след като се консултирах.
Ще чакам отзиви как се справя наборът с неговата  Praynig

# 494
aunt Ogg, според мен това с картата няма никакъв смисъл, защото всяко теглене н пари от банкомат струва пари (дори и банкоматът да е на банката, от която е картата, но тогава е по-малка сума)-няма смисъл да си губи от джобните, за да тегли пари-а и не знам къде ще търси банкомат, като му свършат парите. Според мен вариантът с парите накуп за даден период от време е удачен вариант, но не по този начин. Можеш да му даваш по 100 лв. месечно на ръка и той пак да си разполага с тях, както поиска-но това с банката според мен не е удачно, но ти си знаеш.

Общи условия

Активация на акаунт