Бързи здравословни въпроси и отговори – 8

• 49 915
  • 723
  •   1
Отговори
# 510
Здравейте
Не знам дали точно тук е мястото да питам за това, но не намирам никаква тема за НЗОК, та да си задам въпроса, пък може някой да помогне.
Нищо не мога да намеря в сайта на здравна каса, а търсих доста.
Интересуват ме денталните услуги. Разбрах от разни статии в интернет  (а не от сайта на НЗОК), че имаме право на 3 процедури годишно. Това значи 3 пломби, 2 пломби и вадене на зъб и т.н.  С една приятелка говорих и тя каза, че е така, но касата покрива 60лв. Това така ли е?
И последно за уникалния код, който може да получим от някое бюро на НЗОК, за да си следим профила. Искам да ми дадат такъв, но единствено разбрах, че трябва да нося лична карта. А нещо друго? Заплаща ли се?

# 511
Не се заплаща кода.

# 512
  • Варна
Здравейте
Не знам дали точно тук е мястото да питам за това, но не намирам никаква тема за НЗОК, та да си задам въпроса, пък може някой да помогне.
Нищо не мога да намеря в сайта на здравна каса, а търсих доста.
Интересуват ме денталните услуги. Разбрах от разни статии в интернет  (а не от сайта на НЗОК), че имаме право на 3 процедури годишно. Това значи 3 пломби, 2 пломби и вадене на зъб и т.н.  С една приятелка говорих и тя каза, че е така, но касата покрива 60лв. Това така ли е?
И последно за уникалния код, който може да получим от някое бюро на НЗОК, за да си следим профила. Искам да ми дадат такъв, но единствено разбрах, че трябва да нося лична карта. А нещо друго? Заплаща ли се?

Според моята зъболекарка ЗК покрива черни пломби, а те не се ползват от години, така че дефакто няма безплатна пломба.

# 513
Да, знам, че трябва да се доплаща, няма проблем, но въпроса е процедури само на стойност 60лв. ли покрива?

# 514
Сто пъти сме писали за тези пломби. Където и в интернет да чукнеш, излиза инфо.

Ползват се, и още как. Касата покрива пломби от амалгама и композит. Композитни пломби се поставят, и още как, като се доплаща нещо от рода на 4 и нещо си лева, тъй като касата не покрива цялата стойност на пломбата, а само по-голямата й част....

# 515
  • Варна

Ползват се, и още как. Касата покрива пломби от амалгама и композит. Композитни пломби се поставят, и още как, като се доплаща нещо от рода на 4 и нещо си лева, тъй като касата не покрива цялата стойност на пломбата, а само по-голямата й част....

Аз лично не съм попадала последните 15 години на зъболекар, който да ми е предложил такава пломба. Дори веднъж ме посъветваха да си махна старите пломби.

# 516

На мен ми искат 20 лв. доплащане на пломба. newsm78

# 517
Глухарче, композит знаеш ли какво е-това е бяла пломба. Подменят ти железните вероятно.

На другата дама - каква пломба ви сложиха, наясно ли сте, попитахте ли? Да не е фотополимер-не се покрива от касата.

Зъболечението е скъпо удоволствие. По каса ще ти сложат най-евтините ватериали, за да влязат в отпуснатата им сума. Има и по-скъпи и по-качествени материали. Впрос на избор.

# 518
  • Варна
Глухарче, композит знаеш ли какво е-това е бяла пломба. Подменят ти железните вероятно.

Не не знам какво е композит, но ми се стори, че го написа заради моя пост за черните пломби и за това реших, че са те.

# 519
Амалгама е желязната пломба. Освен нея, касата покрива и обтурация от химичен композит.

А на потребителката с 20-те лева доплащане отговарям: Сложена ти е най-вероятно фотополимерна пломба, която се пече с лампа. Най-евтината струва 60 лева. Писал ти е в книжката, че ти слага композит - така стоматолога дърпа 40 лева от касата, и ти плащаш само 20 лева. На сметка си, защото в противен случай, ако не я беше минал по каса, щеше да заплатиш пълната й стойност от 60 лева.
И ти, и зъболекарят сте на сметка. Не е редно това, но масово така се практикува. В обобшение-не са те изиграли.

# 520
Здравейте,
вчера на обяд ми взеха цитонамазка и вечерта цикъла ми дойде....
дали ще има проблем при резултата ? Sad

# 521
  В голямо колебание съм дали да сменя часа при гинеколога си или не. В момента ми е 7-мият ден от менструалния цикъл. Моят цикъл обикновено продължава 7-8 дни. Запазих си час в Сряда - 20.09.2017, но ми се струва твърде късно, тъй като ме предстои и да ходя при друг доктор заради друг проблем, а часовникът цъка до следващия ми цикъл. Докато излязат резултатите от изследванията за Цитонамазка и Микробиология, ще мине една седмица и не знам дали пък няма да се открие някакъв проблем при тези изследвания! Искам да си преместя часа на 18,09,2017, но не знам дали ще се изчистя напълно и да бъда годна за взимане на Цитонамазка и Микробиология. Страхувам се да не прокървя по време на взимане на пробите за изследване и изследванията да ми станат негодни, макар че при взимане на проба от Цитонамазка винаги съм прокървявала, като през същото време се взима проба и за Микробиология и не е имало проблем с резултатите от изследванията от Микробиология досега. Помня, когато правих секс 3-4 дни след менструален цикъл, винаги съм прокървявала! Налага ми се да отида на гинеколог, защото два месеца моят менструален цикъл идва с 2 седмици по-рано, а това ме притеснява доста.

Последна редакция: ср, 13 сеп 2017, 14:12 от Jennifer_w

# 522
Не са ми направили още пломбите, за утре имам час.
Изобщо не съм наясно какви материали използват. Има ли такива, които не се пекат с лампа? Всичките ми пломби са бели. В никакъв случай не бих се съгласила да ми сложат амалгама. Но се чудя дали не слагат амалгама, ако кариесът е твърде дълбок, и отгоре да придават естетически вид на зъба с композит.
Както и да е, още ми продължава чуденката-това, което ми каза приятелката ми, не е вярно, нали? Имам право на 3 манипулации без значение на каква стойност? Или касата ще покрие само 60 лв?

# 523
Пломби с амалгама от 20 години не са ми правили.
Но и съвсем безплатни процедури също нямам. Доплащам по 30 лв. за фотополимерна. До миналата година давах по 20.
Но пък за детето никога не ми е искала стотинка, даже ако надвиши 4 манипулации за година.

# 524
Не са ми направили още пломбите, за утре имам час.
Изобщо не съм наясно какви материали използват. Има ли такива, които не се пекат с лампа? Всичките ми пломби са бели. В никакъв случай не бих се съгласила да ми сложат амалгама. Но се чудя дали не слагат амалгама, ако кариесът е твърде дълбок, и отгоре да придават естетически вид на зъба с композит.
Както и да е, още ми продължава чуденката-това, което ми каза приятелката ми, не е вярно, нали? Имам право на 3 манипулации без значение на каква стойност? Или касата ще покрие само 60 лв?

Ами попитай утре стоматолога каква пломба ще ти слага. Някои работят само с един вид материал-например моя само фотополимерни слага, така си е наумил и така практикува. Доплащам около 30-тина лева и аз, с врътката да се мине по касата.
Не - няма да ти сложи амалгама отдолу, а отгоре бяло. Спокойно.

Ако те е срам да питаш за вида на обтурацията - ако ти я пече с лампа, чува се едно цък в края на цикъла, така на няколко пъти, защото се нанася прослойно, значи е фотополимер.
Химичният композит се пльоква направо в дупката, не се пече с лампа. Така ще се ориентираш.

За всяка манипулация, включена в рамковия договор,  касата плаща повечето от стойността, а пациента само доплаща малко.

Общи условия

Активация на акаунт