Бързи здравословни въпроси и отговори – 8

• 49 991
  • 723
  •   1
Отговори
# 285
  • Варна
Относно косопад, звъннах на личната , тя ме посъветва да си изследвам желязото и TSH хормон.
Само този хормон ще бъде ли достатъчен ?
Косата ми пада много поне 4-5 месеца .

А някакви изследвания на щитовидна правила ли си скоро. Общо взето що годе пълни изследвания на щит. жлеза са FT3, FT4, TSH, TAT и МАТ, но не всичко се поема по ЗК. Иначе само за косопада мисля, че и само ТСХ ще свърши табота, ако даде някакви отклонение тогава дтугите.

# 286
Да попитам нещо: Когато отидеш при кардиолог, как точно протича прегледът? Възможно ли е в рамките на този преглед категорично да бъде установено, ако има нередности със сърцето, или се налагат допълнителни, по-сложни изследвания, които отнемат време?

От известно време изпитвам някакъв непривичен дискомфорт и май ще трябва да посетя кардиолог скоро. Confused

Зависи от състоянието, но правят кардиограма (ако е с модерен апарат там излиза всичко) плюс ехокардиография. На нея се вижда ако има стеснения на съдове и т.н. Мерят кръвно и слушат сърцето със слушалка, но то това е ясно.

Ако кардиологът е добър би трябвало да може да постави диагноза така и евентуално да препоръча инвазивни изследвания ако се налага.

# 287
Зависи от състоянието, но правят кардиограма (ако е с модерен апарат там излиза всичко) плюс ехокардиография. На нея се вижда ако има стеснения на съдове и т.н. Мерят кръвно и слушат сърцето със слушалка, но то това е ясно.

Ако кардиологът е добър би трябвало да може да постави диагноза така и евентуално да препоръча инвазивни изследвания ако се налага.

Много благодаря за информацията. bouquet
Ако изобщо ще ходя някъде, мисля да е Националната кардиологична болница - дали е удачен избор, добра ли им е апаратурата? Или пък "Токуда"? newsm78
Просто ми трябва преглед, с който да се отхвърли потенциален проблем със сърцето.

# 288
Да попитам нещо: Когато отидеш при кардиолог, как точно протича прегледът? Възможно ли е в рамките на този преглед категорично да бъде установено, ако има нередности със сърцето, или се налагат допълнителни, по-сложни изследвания, които отнемат време?

От известно време изпитвам някакъв непривичен дискомфорт и май ще трябва да посетя кардиолог скоро. Confused
Снема анамнеза, мери кръвно, прави кардиограма. Ако реши, че няма проблем и най вероятно е от стрес, няма да ти прави изследвания, ще изпише леко успокоително и ще те викне за контрола. Ако си с високо кръвно, вероятно също направо ще ти изпише нещо, но трудно се налучкват подходящи хапчета, може да се наложи да ти ги сменя няколко пъти. Ако прецени, може да ти даде дата за холтер (една машинка слагат, носиш я 24 часа и отиваш да ти я свалят и разчетат резултата) или някакво друго изследване.

# 289
datura_inermis, благодаря, съвсем ми се разясниха нещата. Hug

Дано да не ми се налага да ходя, но ако отида - за целите на настоящата тема, ще споделя после как е преминал прегледът. Peace

# 290
  • София
Бях на ехограф за щитовидната жлеза , тя каза , че всичко е наред и не е нужно да пускам хормони .

# 291
  • Варна
Бях на ехограф за щитовидната жлеза , тя каза , че всичко е наред и не е нужно да пускам хормони .

Тогава пусни само ТСХ и желязо както те е посъветвала личната. Между другото и силен стрес предизвиква косопад.

# 292

Тогава пусни само ТСХ и желязо както те е посъветвала личната. Между другото и силен стрес предизвиква косопад.
Ако си боядисваш косата - и боята може да е виновна.

# 293
  • Бургас
Относно косопад, звъннах на личната , тя ме посъветва да си изследвам желязото и TSH хормон.
Правилно ти е казала желязо, но освен серумното желязо, сто пъти по-важен е феритинът. Ниските му стойности са една от основните причини за косопад.

Аз години наред бях с идеална жлеза на ехограф и оплаквания, вече започнало Хашимото, недобър ТСХ и периодично силен косопад. Така че само един ехограф не е гаранция, може да няма /все още/ изменения по жлезата и пак да има проблем. Провери ТСХ, ако има проблем /не гледай референтните, всичко над 2 е червена лампа за възможен проблем, иначе са до 5,5 ако правилно помня горните граници/ пусни и другите..

И наистина, стресът също е мор за косата.
Отделно, имаш ли дефицити на вит Д, Б12, други витамини от група В, цинк? Особено ниските стойности на цинк причиняват зверски косопад.

# 294
  • София
Не съм пускала кръвни /или каквито и да е изследвания , дори ПКК/ доста отдавна.
За последно всичко по жлезата беше окей, но това беше преди 3години.
Не се боядисвам често.
Ще пусна основните хормони и което сте ми препоръчали.

А относно Вечерната Иглика, как я приемате? ПМСто ми се отразява в страшни нерви, направо ставам друг човек , и от къде мога да го закупя на прилична цена ? За пиене , нали?

# 295
  • Варна

А относно Вечерната Иглика, как я приемате? ПМСто ми се отразява в страшни нерви, направо ставам друг човек , и от къде мога да го закупя на прилична цена ? За пиене , нали?

Това вземам по 2 на ден.

https://www.farma.bg/product/1211/prim-oyl-maslo-ot-vecherna-igl … -herbamedika.html

# 296

Wind_ Hug точно това попитах и аз има няма 2 страници по-напред. Уж всичко ми е наред, а косопад да искаш. Чудя се какви изследвания да правя вече. За тоя феритин както са ти казали и аз четох, че ако ти е нисък или нормален към нисък пак си в кюпа с косопада. Ще се повторя извините ме, но моя е 40 ng/mL (реф. сто-ти 18-270 ng/mL за жени го дават). Четох из нета (нямам достоверен източник), че за да няма косопад трябвало да е 80 ng/mL. Чудя се да вземам ли суплементи някакви, но желязо не се вземало така безразборно, та като си видя личната ще я питам, но след 2-3 месеца ще е чак.

За вечерна иглика вземам 2-3 години вече. От лекар препоръчана доза 1500мг дневно (разпределна на 3 приема). Ефект не съм видяла на нищо. И болезнене цикъл имам, и обилен от край време, и беса не ме отпуска. Та не знам даже защо си харча парите още за нея. Пробвала съм и различни марки. Все тая.

# 297
Феритин под 70 и със сигурност под 30 µg/L, предполагам това изследване  е първоизточник на доста от статиите.

# 298
Феритин под 70 и със сигурност под 30 µg/L, предполагам това изследване  е първоизточник на доста от статиите.

А какво можем да направим по върпоса? Как да го вдигнем? Аз съм яко на месо, яйца, спанак, сирена, понеже спортувам и въобще съм много далеч от диети и гладуване. Та при мен храната няма на къде да я променям повече.

# 299
  • Пловдив
Момичета,с какво да мажа ситни пъпчици по дланите?Мисля са от изпотяване...имат мехурчета и се усещат грапави.

Общи условия

Активация на акаунт