Въпроси и отговори за хиперинсулинемията! - 16

• 51 517
  • 444
  •   1
Отговори
# 60
точно "поясът" е един от признаците за началото на ИР. Признайте сега какъв сте - шокохолик или тестоман  Simple Smile Шегувам се, но така или иначе с колкото хора с проблеми с ИР съм си говорила или са любители на шоколада или на тестото. То не е без причина нашето  Simple Smile
Както обичам да казвам - "На света най-обичам цици, пици и мекици", така че може да се каже, че съм тестоман Simple Smile Мога да живея само на филии бял хляби с масло и сол. Simple Smile

Да уточня, че не съм доктор, но от 3 години чета по темата и се лекувам Simple Smile Свалих 45 кг. и вкарах инсулина от 17 на 5 на нулева, въпреки съветите на някои доктори  Simple Smile
То да ти кажа понякога е по-важно да чуеш мнението на човек с такъв проблем, отколкото на лекар. Щом си успяла да свалиш 45 кг. и инсулина на 5 значи знаеш как Simple Smile
И как успя да го направиш това - само диета или и хапчета?

# 61
cure,

и с хранителен режим, и с тренировки, и с хапчета. Но все пак, аз бях доста тежък случай - 110 кг. тежах, бях тотално обездвижена, пушех по 2 кутии цигари на ден и се хранех безобразно  Simple Smile Инсулинът ми беше доста зле и на нулева и след това. Сега се радвам, че тогава ме диагностицираха, направо ми дойде като шамар да се взема в ръце и да го подкарам по-здравословно.  Ако не го бях направила сега най-вероятно нямаше да мога да ръся мозък по нощите  Laughing

Та, нашето си е метаболитно заболяване и в общи линии това е лечението - тренировки и храна, която не вдига много захарта и съответно не блъскаме инсулин. Другото, също важно е и качеството на храната - най-добре без никакви Е-та, консерванти, оцветители и т.н.

В барчето на работата най-често си поръчвам вратна пържолка с шопска. Екстра ми идва, ако съм много гладна и кюфте добавям /хубава им е каймата/. Колегите странно ме гледат, но вече ми свикнаха  Simple Smile

# 62
В барчето на работата най-често си поръчвам вратна пържолка с шопска. Екстра ми идва, ако съм много гладна и кюфте добавям /хубава им е каймата/. Колегите странно ме гледат, но вече ми свикнаха 
Месото и зеленчуците са ясни. От другите храни какво ядеш - боб, леща, грах, ориз?
Черен хляб може ли?

# 63
cure, спри хляба, всякакво тесто.

# 64
Моят Хома индекс е 1,33, което не пречи да имам инсулин 78 на 120 мин.
А с твоят инсулин 8 на гладно е ясно, че имаш ИР.
А уж НОМА индекса го дават като доста верен показател за инсулинова резистентност. Ако е под 2 на гладно значи няма никакъв проблем.
Ще взема да го направя това обременяване с глюкоза да видя в действителност какво е положението. Че така на глядно явно няма да стане. Нищо не може да се разбере на гладно.

cure, спри хляба, всякакво тесто.
Спирам ги, няма как.

# 65
  • до едно тепе
Аз съм и двете. И шокохолик и тестоман. Но повече първото. Не съм яла обаче шоколад от 3 месеца. Не съм намерила по обикновените магазини(веган не съм търсила) такъв без следи от мляко и само алергията на детето ме спира да смотам някое парче. Crazy
Да ви попитам какво мислите за ядковите млека. Предполагам ГИ им е като на съответните ядки. newsm78 Не съм веган, но спазвам безмлечна диета заради кърменето на малката. Понякога доста ми се пие мляко и това ми е алтернативата.

# 66
cure,

черният хляб е с ГИ почти колкото и белия, тоест все тая какъв хляб ядеш от гл. т. на захарта и инсулина. Разкарай ги тия теста.
Боб, леща, грах ям 2-3 седмично, заедно с месо. Съвсем без въглехидрати аз лично не мога, но гледам да са такива с по-нисък ГИ. Картофи рядко ям, примерно 1 път седмично, и също са част от порция с месо. Никога не ям само картофи. Често ям омлет с бекон, хем засища перфектно, хем го обичам.

Според мен много ясно инсулинът, заедно и с "поясчето" си посочва при теб, че започваш да имаш проблеми с инсулиновата чувствителност. И да направиш обременяване и да видиш как реагираш на глюкозата, то пак режимът ще е този Simple Smile Не виждам с какво ще ти помогне. Ти си знаеш, разбира се. Това е мое мнение.

Аз май бях споделяла за моята приятелка, която е с много наднормени кг. и инсулин 19 на нулева. Та минаха 6 месеца - нито хранителен режим, нито спорт, нищо не предприе. И 6 месеца по-късно като се изцепи "Аз пак трябва да направя това обременяване да видя как са ми стойностите". И аз така  Shocked

# 67
Не винаги човек трябва да има пояс, за да е с ИР. Аз съм 175 см, 55 кг и съм с ИР. Досега избягвах плодовете, но тези дни много ми се прияде грозде. За мен гроздето е един от много захарните плодове, а пише че ГИ му е под 50 и дори регулира КЗ. Дали е истина това и може ли да се консумира. Всички знаем, че най-добре за нас е да ядем ябълки, череши, ягоди, малини и къпини, но дали е проблем да ядем и грозде, пъпеш, варена царевица?

# 68
Не винаги човек трябва да има пояс, за да е с ИР. Аз съм 175 см, 55 кг и съм с ИР. Досега избягвах плодовете, но тези дни много ми се прияде грозде. За мен гроздето е един от много захарните плодове, а пише че ГИ му е под 50 и дори регулира КЗ. Дали е истина това и може ли да се консумира. Всички знаем, че най-добре за нас е да ядем ябълки, череши, ягоди, малини и къпини, но дали е проблем да ядем и грозде, пъпеш, варена царевица?
Аз съм чувал че грозде, банани и череши имат най-много захар в тях. Най-полезни са ябълките - хем нямат захар много, хем имат пектин.
А плодове на гладно сутрин, могат ли да се ядат? Или не е добра идея. И ако не могат да се ядат плодове сутрин на гладно, какво може да се яде? Аз досега сутрин ядях само плодове, но подозирам че не е много правилно Simple Smile

cure,
черният хляб е с ГИ почти колкото и белия, тоест все тая какъв хляб ядеш от гл. т. на захарта и инсулина. Разкарай ги тия теста.
Боб, леща, грах ям 2-3 седмично, заедно с месо. Съвсем без въглехидрати аз лично не мога, но гледам да са такива с по-нисък ГИ. Картофи рядко ям, примерно 1 път седмично, и също са част от порция с месо. Никога не ям само картофи. Често ям омлет с бекон, хем засища перфектно, хем го обичам.
Грах, боб, леща, картофи и др. варива с месо ли трябва да се ядат? Така ли е по-добре за инсулина?

Според мен много ясно инсулинът, заедно и с "поясчето" си посочва при теб, че започваш да имаш проблеми с инсулиновата чувствителност. И да направиш обременяване и да видиш как реагираш на глюкозата, то пак режимът ще е този Simple Smile Не виждам с какво ще ти помогне. Ти си знаеш, разбира се. Това е мое мнение.
Като се замисля наистина едно обременяване, освен да потвърди това което се е получило на гладно, няма какво друго да покаже. Пък и като чувам колко е гадна самата процедура и като знам как ми става лошо от ядене на сладко на гладно, май че ще го пропусна този екшън с обременяването.

# 69
И аз съм с поднормено тегло и никога не съм имала коремни тлъстини.
Плодове почти не ям.
Диня и пъпеш не ям, праскови обичам, но не ми се събират и 3 кг за цялото лято.
Грозде също не обичам, но ми се струва сладко.

# 70
Е да, явно има хора с ИР и без натрупвания около талията. Но  CURE има натрупвания.
Ето тук хубаво е обяснено:
http://lubomirivanov.com/3149/

CURE, хич не е добра идея сутрин на гладно да ядеш плодове /фруктоза=захар/. Аз плодове рядко ям - като има ягоди, като няма малини, портокали или ябълка. Но 2-3 седмично по малко и обикновено следобяд ги хапвам. Гроздето и на мен ми се струва доста захарно  newsm78 Яж си каквото ти е вкусно, важното е да е с нисък ГИ. Аз лично не закусвам, но пък обядвам рано вратни пържоли  Laughing

Относно боба и граха - от една страна мисля, че не е добре да се яде САМО варива на едно ядене. Като се комбинира с месо и пада общия ГИ на храната. Освен това, лично аз, не мога да се нахраня само с варива, без мръвка. Ето вчера готвих боб и сложих доста сериозно количество наденица на скара /купуваме уж хубава с месо/. Та вчера си сипах порция и боб почти нямаше, така малко плуваше за цвят. Основното ми беше месото и соса  Simple Smile От друга страна така сме си свикнали да готвим - само боб или леща в нашата къща няма кой да яде  Laughing

# 71
  • София
Здравейте Simple Smile За първи път си правих тест за глюкоза и инсулин на гладно, без обременяване, но инсулинът ми е излезнал доста завишен.
Глюкоза 4.9
Инсулин 18.35
Според вас трябва ли да се посъветвам с ендокринолог за някаква терапия или бих могла да го повлия със смяна на начина на живот и храненето ? От време на време ми се случва рязко да ми прималее от глад, като това не знам дали има някаква връзка. Хормоните на щитовидната за момента са ми следните.
Тсх 1.46
Фт4 16.35
Фт3 5.01
Ендокринолог ми постави диагноза Хашимото преди време на база на завишени антитела и ехография. Не пия хормон. Изписа ми селен, който още не съм започнала.

# 72
Трябва да ти изпишат нещо за инсулина, висок е.
Може и с храната да пробваш, но дали ще си стриктна, от теб зависи.
Движение/спорт, задължително.

# 73
  • София
Благодаря DeVa, ще се консултурам и с ендокринолог, защото имам и др симптоми, които явно са свързани с това.

# 74
При всички случаи диетата е задължителна.
Дори и с лекарства.

Общи условия

Активация на акаунт