В Сливен затриват...книжарници!

• 3 292
  • 18
  •   1
Отговори
КНИГИ СРЕЩУ КЕБАПЧЕТА

Книжарничката „Парнас“ на Евгени Динев се закрива от... общинските съветници.
Заведението за палачинки вляво и павилионът за кебапчета вдясно остават. Говори се, че на мястото на книжарничката ще се настани Lafka.

Точно 3 търговски обекта на сливенското ларго са получили предизвестие за закриване. Те са павилионът за цветя и залепеният за него павилион за сувенири до Стария бряст, както и известният павилион за книги пред Военния клуб.
Последният обект е популярен с името Книжарницата на Евгени, При Евгени. Ако сливналии си определят срещи до Стария бряст, то контакти между четящите хора в Сливен се осъществяват край книжарничката на Евгени „Парнас“. Тук всеки може да остави за получаване книги, писма, предмети от най-различен характер. „Евгени с книгите“ е известен в града под Сините камъни повече от четвърт век!
В тази миниатюрна – но твърде известна! - книжарничка можеш да потърсиш всякаква литература. всякакви заглавия. Ако в момента липсва някое, собственикът е определил вторника за пътуване до София и доставяне на заявените книги.
Точно тук – и само тук! - се предлагат и сливенски автори!
Четвъртвековната изключително полезна за Сливен, за неговите граждани, за неговите гости дейност предстои да бъде прекратена!
Тук точно се появява мотивировката – или търсеното основание? Тези 3 павилиона били общинска собственост!
Заведението за палачнки вляво и това за кебапчета вдясно били частна собственост!
Но какво общо има собствеността тук?! Тук не става ли дума за ползата, за ОБЩЕСТВЕНАТА ПОЛЗА от дейността?!
Преди 5-6 години подобно посегателство беше надвиснало над книжарничката. Тогава Евгени показа характер, заяви, че ЩЕ ГОРИ КНИГИ НАСРЕД ЛАРГОТО. Ефектът не закъсня. Книгите победиха!
Днес съществува опцията ПОДПИСКА ЗА ОСТАВАНЕТО НА КНИЖАРНИЦАТА НА ЕВГЕНИ, както и ПОДПИСКА ЗА СВАЛЯНЕТО НА ТЕЗИ, КОИТО ПОСЯГАТ НА КНИГИТЕ – НА КУЛТУРАТА!

Който вярва, че в днешното време на неграмотност и бездуховност не бива да се закриват книжарници, нека подпише петицията:
https://www.peticiq.com/knijarnicatanaevgeni

Благодаря!

# 1
Сигурна съм, че ще си намери ново място и всичко ще го научат за 1 ден.
За съжаление, когато помещението не е собствено често се налага смяна според настроението на наемодателите, независимо дали са частни или държавни.
За мен цялото това тръшкане е излишно...

# 2
Ами да, какво да се тръшкаме срещу административния произвол...Дори предизвестието му за прекратяване не е спазено. Нека той да се премести, а всички други да мълчим като овце. Благодаря за "подкрепата".

# 3
  • Пловдив
И аз мисля като НСЧ.
Хубаво е нещата с традиции да си остават непроменени, но понякога за съжаление няма начин да се направи нещо. Общината също има право да търси начин да си увеличи приходите. Дори и "задни" мотиви да стоят зад идеята, пак същото - имотите са си нейни. Не върви протести и заплахи да се прилагат в чисто търговски, договорни отношения, щото, видите ли, било произвол наемодателят да упражнява правата си. И не, търговски отношения не е обратното на книги и духовност.
Приказките за посягане на книгите, неграмотност и бездуховност са пресилени и излишни. Не е като да не е възможно да се наеме друго помещение - или...?

# 4
Ами да, какво да се тръшкаме срещу административния произвол...Дори предизвестието му за прекратяване не е спазено. Нека той да се премести, а всички други да мълчим като овце. Благодаря за "подкрепата".
Казваме мнението си, мисля всеки има право на това.
За предизвестието може да си търси правата. За другото - не виждам никакъв произвол. Заглавието е тенденциозно, да затриеш книжарница значи да забраниш на собственика й да развива тази дейност. Това, че се налага да освободи помещение, което не е негова собственост не е затриване. Мести се в друго и си продължава работата.

# 5
  • Пловдив
Аз поразрових - става дума за павилион на Главната и вероятно няма начин да се замени с напълно равностойно място. И за традиция. Разбирам, че и на него, и на тези, които се спират при него, не им е все едно къде би се преместила книжарницата. Нямам предвид дори оборота от дейността, а самото място като място за събиране на хора с еднакви интереси.
Въпреки това казаното важи: не върви да притискаш наемодател да не си ползва правата и да викаш: "Произвол!".

# 6
Магдалена, общинските имоти не са лична собственост на общинските чиновници, а на всички граждани в тази община. Редно е да се гледат и техните интереси, а не само печалбарството. Тези интереси не са само парични. В случая за гражданите е по-добре да има книжарница, и то такава с традиции, а не будка за цигари. Да беше частна собственост, щях да споделя логиката ти, но при това положение просто не мога.
Общината е забранила подобни павилиони с изключение на такива за вестници и цигари. За Евгени остава възможността да отиде в някой от новопостроените "молове" в Сливен, където наемът ще е непосилен за него.

# 7
Казваме мнението си, мисля всеки има право на това.
За предизвестието може да си търси правата. За другото - не виждам никакъв произвол. Заглавието е тенденциозно, да затриеш книжарница значи да забраниш на собственика й да развива тази дейност. Това, че се налага да освободи помещение, което не е негова собственост не е затриване. Мести се в друго и си продължава работата.

НСЧ, естествено, че ще си търси правата. Допуснати са твърде много административни нарушения. Докато ги обжалва и делото приключи, вече ще са го изгонили и съсипали дейността му, защото съдът я спре изпълнението, я не. Затова е хубаво да има граждански натиск и от общината да решат да оставят книжарницата там, където е. Но явно някои считат, че е по-добре да свият рамене, защото тях не ги касае пряко...Аз и семейството ми си купуваме вече 25 години книги от Евгени. Неговата дейност е уникална. Помага на много автори и читатели. И тъй като от това не е забогатял, ще трябва да се махне, за да дойде някой с повече пари.
НСЧ, пиша и това и спирам. Разбира всеки има право на мнение. Който не иска да подкрепи, да не подкрепя. Но кажи ми, ако например твоето дете бъде несправедливо изключено от училище? И някой дойде и ти каже, какво си се затръшкала, директорът има правомощия да изключва, не му отнемат правото да учи, защото има и други училища? Ще се съгласиш ли?

# 8
Съгласна съм с НСЧ и Магдена, но само донякъде. Всички знаем, че наемът на помещение общинска собственост е един, съвсем други са цените при свободно договаряне при наемане на имоти частна собственост. Аз искам да попитам този дългогодишен наемател правил ли е опити да закупи помещението от общината? Защото и в този случай цените са доста по-изгодни от тези на свободния пазар.
И да, общината е собственик, но все пак би могла да предложи някакво друго помещение на книжаря.

# 9
НСЧ, пиша и това и спирам. Разбира всеки има право на мнение. Който не иска да подкрепи, да не подкрепя. Но кажи ми, ако например твоето дете бъде несправедливо изключено от училище? И някой дойде и ти каже, какво си се затръшкала, директорът има правомощия да изключва, не му отнемат правото да учи, защото има и други училища? Ще се съгласиш ли?
Не намирам връзка, въобще не схващам за какво говориш.
Имаме имот, имаме собственост, имаме наемател. В училище няма такива взаимоотношения.

Нека си действа по административните нарушения, не разбрах какви са, но щом ги има, дано го компенсират и да може да използва средствата за новото място.
Аз самата съм наемодател. И смятам, че мога да настаня в имота си когото реша. Като изтече договора или според уговореното предизвестие, мога да правя каквото си искам. Ако иска да разполага с помещението, както съседите с кебапчетата, търси такова, което се продава и го купува. Сигурността и спокойствието си имат цена. Под наем, особено общински, цената е ниска, но сигурността никаква.

# 10
 Аз не си спомням преди двадесет и пет години да е имало там павилион с книги - това ще е от доста по - скоро  newsm78.

# 11
  • София
Явно мястото е централно и вървежно, и някой ще плати повече. Общинската собственост не е частна и би трябвало общината да вземе предвид обществения интерес. Подписах и се надявам да успеете да се преборите за книжарничката.

# 12
http://www.bg-voice.com/articles/view/stariyat_bryast_e_bg_kandi … o_na_evropa/3366/

Така изглеждаше Старият бряст преди, дори и тези "бетонни места" за стъпване вътре в бордюрите ги нямаше (снимката е написано от коя година е). Книги - в подобен вид, се продаваха малко по - навътре по ларгото (как се  е казвал продаващият не помня). Да, там се събирахме в детските и младежките си години. От време на време се слагаха масички за подписки. Книжарници имаше две под часовника, точно.
За мен, на това място не трябва да има нищо, трябва да си е дървото, за да може да се вижда хубаво, а не да прилича на пазар - включая всички видове павилиони, независимо какво продават! Naughty

Последна редакция: пт, 18 авг 2017, 18:29 от bencholino

# 13
Bencholino, книжарничката на Евгени е на четвърт век, може и повече, но никога не е била на мястото, което показваш на снимката. Намира се на ларгото, но не е до Стария бряст. Впрочем по-горе пише къде е точно.

С други думи, никога не е закривала, пречела и тем подобни на Стария бряст. Тя е на друго място, явно не се сещаш къде.

Явно мястото е централно и вървежно, и някой ще плати повече. Общинската собственост не е частна и би трябвало общината да вземе предвид обществения интерес. Подписах и се надявам да успеете да се преборите за книжарничката.
Sweetkids_mama, благодаря от сърце!

Последна редакция: пт, 18 авг 2017, 19:47 от Не се сърди, човече

# 14
Книжарницата нито се закрива, нито затрива, а ще се премести.
Според мен е добре да използвате точните думи, за да не заблуждавате хората.
Книги с/у кебапчета - защо е нужно да пишете подобно нещо? Хората с кебапчетата са си собственици, ако искат утре ще направят книжарница, студио за татуировки или каквото пожелаят. Тук собствениците са други, и те също имат право да правят с него каквото искат.

Общи условия

Активация на акаунт