НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 117

• 67 531
  • 799
  •   1
Отговори
# 525
  • Sofia
Искам да ви кажа за една много вълнуваща новина. На Европейския Конгрес по Кардиология миналата седмица са представили ново проучване, публикувано и в едно от най-реномираните медицински списания The Lancet (http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(1 … ltext?elsca1=tlpr) - Associations of fats and carbohydrate intake with cardiovascular disease and mortality in 18 countries from five continents (PURE): a prospective cohort study
Връзката между приема на мазнини и въглехидрати със сърдечносъдовите болести и смъртност.
И главният извод от проучването е:

Higher carbohydrate intake was associated with an increased risk of total mortality
По-високият прием на въглехидрати е свързан с повишен риск от обща смъртност.

Това разбира се предизвиква много дебати в цял свят, в средите на специалистите - кардиолози/диетолози и т.н., но е още една крачка към промяна на диетичните норми. Дано и у нас да спрем да слушаме, как мазнините са вредни и трябва да се намалят драстично.

# 526
Това разбира се предизвиква много дебати в цял свят, в средите на специалистите - кардиолози/диетолози и т.н., но е още една крачка към промяна на диетичните норми. Дано и у нас да спрем да слушаме, как мазнините са вредни и трябва да се намалят драстично.

Интересно как ще го приемат групите, които рекламират 80-90% въглехидрати в менюто именно с цел да живеят по-дълго...

# 527
Lolala, всъщност не е толкова еднозначно изследването.
Установили са, че ниски въглехидрати в рамките на около 43% (за кого това е ниско) са по-добре от 70%. И наситени мазнини около 13% са приемливи.
Ето тук малко разшифроване от Сара Балантайн:
https://www.thepaleomom.com/pure-truth-new-low-carb-best-study/
Все пак тенденцията на изследването е ясна.

# 528
Може ли обяда и вечерята ми да са еднакви, например 3 яйца бъркани с бекон и масло + 5 маслини+1 домат? Или стават много яйцата на ден?

# 529
Според мен са ти ОК яйцата.

# 530
Искам да ви кажа за една много вълнуваща новина.
Скрит текст:
На Европейския Конгрес по Кардиология миналата седмица са представили ново проучване, публикувано и в едно от най-реномираните медицински списания The Lancet (http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(1 … ltext?elsca1=tlpr) - Associations of fats and carbohydrate intake with cardiovascular disease and mortality in 18 countries from five continents (PURE): a prospective cohort study
Връзката между приема на мазнини и въглехидрати със сърдечносъдовите болести и смъртност.
И главният извод от проучването е:

Higher carbohydrate intake was associated with an increased risk of total mortality
По-високият прием на въглехидрати е свързан с повишен риск от обща смъртност.

А дано има още и още подобни новини.    Peace
И да реабилитират най-после мазнините.    Simple Smile

Аз днес си купих един мазен джолан и две свински крачета.Сега се варят в мултикукъра с идеята за бульон и пача с мноооого чесън.    Laughing

И меню:
з-мазно кафе, 2 яйца с масло
о-печен свински врат
в-свински дроб, салата

# 531
Според мен са ти ОК яйцата.

Благодаря, още се уча и все не си вярвам, че подбирам правилната храна.

# 532
  • София

Аз днес си купих един мазен джолан и две свински крачета.Сега се варят в мултикукъра с идеята за бульон и пача с мноооого чесън.    Laughing

И меню:
з-мазно кафе, 2 яйца с масло
о-печен свински врат
в-свински дроб, салата

Съжалявам ако досаждам, но как готвиш дроба?  bouquet

# 533
  • Бургас
И аз се нареждам за рецептата за дроба Simple Smile

# 534
Той сам се готви....     Laughing
Нарязвам на парчета, големи горе-долу колкото за 3-4 хапки, нареждам в намаслена тава, наръсвам с подправки-черен пипер, кимион, малко червен пипер, куркума (слагам я на всичко    Grinning   ), разбърквам да се овалят навсякъде, слагам и отгоре масло, на всяко парче по малко и мятам във фурната. Пече се на около 200 гр.В моята фурна става за около половин час, с времето за загряване на фурната.
Като го извадя, ръсвам малко сол.
Понякога слагам 2-3 с л доматено пюре, разтворено в 200-300 мл вода.Става като дроб със сос.    Laughing
Не го препичам, да не става сух и жилав.

# 535
Консерва, страхотни резултати.Бравос!
Правих си експеримент и за две седмици се върнах на старото си хранене повече въглехидратно.Резултатът е плачевен.Подуване, болки  стомаха, качени килограми, вечно гладна....бях сигурна, че ще е така, но да си го докажа отново.С този начин на хранене се чувствам идеално и си продължавам с него.Сега в началото ще ми малко трудно, защото ламята в мен се пробуди, но предполагам с няколко дена по стриктно меню ще я вкарам в график Smiley

# 536
Мисля, че е ок, ако се четат старите теми, да се започне направо от 40-та например. Смятам, че нататък има много интересни информация и дискусии.

И спорове, и сръдни, и анатемосване на абсолютно всякакъв плод, както и реабилитирането на "добрите" В и промяна на мисленето на 180 градуса.  Laughing Отстрани и погледнато във времето е забавно с каква настървеност се защитава всяка една нова позиция, коренно различна от предната, често от едни и същи лица.  Нормално, развиваме се, учим се, важното е прогрес да има. И мисъл. Това, че на някой нещо не му понася, или мнението му е различно от твоето, не значи, че трябва да се съгласиш с него, да се храниш като него, да се водиш по него. Хубаво и полезно е да има дискусии. Отделно, хората, които се хранят по този начин, го правят в толкова широки и разнообразни форми, че е невъзможно да се сложат строги рамки. Също така, поднасяната инфо трябва да се отсява изключително избирателно. Важното е ти самият да се чувстваш добре, хранейки се ВМ/ палео, да не се затормозяваш с мисли, гравитиращи основно около храната, да се чувстваш в кожата си и ОК с това, което правиш за себе си.

# 537
  • Варна
Понеже често говорите и за здравословните ползи от тоя тип хранене , да попитам какво е въздействието му върху вените и кръвоносните съдове като цяло ? От 2 дни много силно ме болят прасците, като се изправя и като вървя, като лежа пак ме боли , но доста по-слабо и на моменти . Не са мускулни крампи, защото периодично пия магнезий / около 2 пъти годишно/ и в момента съм в такъв период на приемане, пък и усещането за болката е друго. Снощи се разцъках из нета и стигнах до извода ,че може да е някоя пукната веничка / на повърхността нямам синки /. Та добре ли е да продължавам да се храня така , някой има ли идея ?

Иначе обърнах плодовете да ги приемам сутрин и да видя ,по-добре ли ще е - в неделя ще се меря и тегля.

Вече писах ,че смятам и аз да чета назад, но още не съм почнала , обаче усещам ,че е имало малко по-различни теории относно "правилното" хранене  Wink

# 538
Не вярвам този тип хранене да влияе по някакъв начин в случай, че имаш "пукната веничка".  Peace Но също така и не бих разчитала на инфо относно здравословно състояние от форум или от нета.  Rolling Eyes

Вече писах ,че смятам и аз да чета назад, но още не съм почнала , обаче усещам ,че е имало малко по-различни теории относно "правилното" хранене  Wink

Доста теории. Доста различни.  Laughing

Следя темата сравнително редовно някъде от 2006. Наистина сякаш виждаш как пред очите ти майстор извайва творението си. Всеки, който се интересува от материята и има време да прочете повечко по- назад, ще му е много интересно.  Wink

# 539
Скрит текст:
Не вярвам този тип хранене да влияе по някакъв начин в случай, че имаш "пукната веничка".  Peace Но също така и не бих разчитала на инфо относно здравословно състояние от форум или от нета.  Rolling Eyes

Доста теории. Доста различни.  Laughing

Скрит текст:
Следя темата сравнително редовно някъде от 2006. Наистина сякаш виждаш как пред очите ти майстор извайва творението си. Всеки, който се интересува от материята и има време да прочете повечко по- назад, ще му е много интересно.  Wink
Не бих казала....по-скоро една теория, развиваща се през годините.
В което не виждам нищо странно, нито притеснително.Нищо не е застопорено във времето, всичко се развива, по един или друг начин.
Самият Аткинс променя своята препоръчвана "диета" през годините, като признава недостатъците на първоначалния вариант.
Основата е една-истинска, качествена, нормална и непреработена (малко преработена) храна.
От там насетне, на кого кое как му влияе наученото,  как ще използва наличното, зависи само от неговия организъм.
Вярно, че не съм чела темите от самото начало, започнах някъде от 2011 година....не виждам "биещи" се противоречия.А по-скоро надграждане на вече наличното знание.

Общи условия

Активация на акаунт